Plamienia w II fazie cyklu
-
Witajcie,
wiem, że na forum przewijały się już tematy dotyczące plamień, ale one nie odpowiedziały na mój problem, który jest następujący.
Staramy się z Mężem o dziecko 5 cykl. Od 5 cykli jestem na ovufriend (w 1 nie mierzyłam tempki) wcześniej jedyne co zapisywałam to czas trwania każdego cyklu i występujące plamienia. I w niemal w każdym z nich występowały. Ale skupię się na tych ostatnich 5 cyklach.
W 1 cyklu (23 dni) plamienie w 16,17,18,20 dniu cyklu
w 2 cyklu (28 dni) plamienie w 18 - 1dpo i 28 dniu cyklu
w 3 cyklu (27 dni) plamienie w 26 i 27 dniu cyklu
w 4 cyklu (25 dni) plamienie w 16 - 1dpo, 17, 23, 24 ,25 dniu cyklu
w obecnym 5 cyklu plamienie w 18 - 2dpo, 19, 22, 24, 26 dniu cyklu.
W obecnym cyklu od 2 dpo biorę luteinę podjęzykową 2x1.
W każdym cyklu chyba mam owulację (potwierdza tempka, testy i 2x usg po owulacji)
Skąd te plamienia? Mój progesteron wynosił ok 9 i z tej racji dostałam luteinę, ale widzę, że nie pomaga. Plamienia są różne - raz tylko zabarwiają na różowo śluz, innym razem żywoczerwone, czasem ciemnoczerwone z małymi skrzepami, a dziś np. brązowo-kremowe. Martwię się o to wszystko, bo wydaje mi się, że to jest właśnie przyczyna naszych niepowodzeń w staraniach.
Będę wdzieczna za pomoc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2013, 11:06
-
Ten temat rzeczywiście się przewijał. Ja też mam plamienia w drugiej fazie cyklu. Ani luteina ani duphaston jak pamiętam nie pomagały. W ostatnich cyklach jeden miałam bez plamienia zapewne po pewnym suplemencie diety.
Ginekolodzy zwalają na hormony. Z drugiej strony moje hormony są w normie. Najlepiej pogadać z dobry endokrynologiem i ginem w jednym.
-
NaamaH6669, witam w klubie Co prawda nie mam plamień tak często w jednym cyklu jak Ty, ale zawsze pojawiają się w II fazie. Łudziłam się, że luteina pomoże (biorę od 2 miesięcy) i nic
Jak uda Ci się je zwalczyć, to chętnie spróbuję Twojego sposobu..M* lubi tę wiadomość
-
u mnie taki plamienia się zaczęły po wypalance nadżerki po porodowej , od tamtego czasu zawsze przed @ mam 3-4dni plamień biorę progesteron drugi miesiąc na drugą fazę cyklu ale to niczego nie zmieniło, no może tyle że plamię już piaty dzień bardzo licho i nie wiem o co chodzi , robiłam badanie prolaktyny i progesteronu i wszystko idealnie po środku norm, za miesiąc biorę ostatnią dawkę potem mam obserwować 3miesiące i wrócić do gina:( mm nadzieję że wcześniej tam zawitam z pozytywnym testem:)
-