X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną po badaniu sono hsg ENDOMETRIS
Odpowiedz

po badaniu sono hsg ENDOMETRIS

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • katdud Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, dziś rano miałam badanie sono hsg, okazało się że jajowody drożne ale mam ostry stan zapalny scianekmacicy tzw endometris. Powiem szczerze że o tym w ogóle nie słychałam, nieczytałam. Lekarz powiedział , że moja macica się nie oczyszcza jak powinna i to są efekty. Niby teraz coś wypłukali i mamy dalej probowac z inseminacją ale mówił , że w takim statnie jak miałam to zaden nawet najzdrowszy zarodek się nie zagniezdzi. Proszę, czy ktoś coś słyszał o tym schorzeniu? moze ktos coś podobnego miał, ma? podzielcie się proszę swoimi doswaidczeniami. Czy to sie da jakos leczyc? dbać? cokolwiek

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2018, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na jakiej podstawie lekarz stwierdził takie schorzenie? Aby to wykryć trzeba brać wycinek do badania histopatologicznego. Masz jakieś objawy tego zapalenia? Jak wyglądają Twoje miesiączki?

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zeby stwierdzic jakiekolwiek zapalenie endometrium trzeba raczej wykonac histeroskopie. Po obrazie juz czesto widac nieprawidlowosci ktore hist -pat potwierdzi. Do oceny macicy jest histeroskopia a nie hsg.

• katdud Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    włąsnie tą histerokopie miałam wykonywaną , miesiaczki mam skąpe, max 4 dni

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2018, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisalas sono hsg a nie histeroskopie. Tak czy siak hist -pat powinien byc. Ja mialam przerost endometrium i po lyzeczkowaniu zaszlam w ciaze.

• katdud Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bo to było dwa w jednym jak się okazało , na obrazie scianki macicy niby bez polipów , ale zaczerwienione z licznymi naczyznkami. Wypłukali solą i oczyscili , tak mi powiedziano, chciałam zapytać co robic żeby ten stan zapalny się nie powtarzał, jak dbac , czy jest jakas opcja wogole

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2018, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety na to pytanie nie odpowiem bo nie wiem. Ja mialam po prostu przerost endometrium i wieczne plamienia przed miesiaczka.no i problwmy z zajsciem w ciaze mimo innych badan w porzadku.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2018, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Niestety na to pytanie nie odpowiem bo nie wiem. Ja mialam po prostu przerost endometrium i wieczne plamienia przed miesiaczka.no i problwmy z zajsciem w ciaze mimo innych badan w porzadku.
    Hej, u mnie też w jednym miejscu niewielki przerost endometrium, badanie histopatologiczne ok. Także mam wieczne plamienia przed @. Wszystkie badania bardzo dobre, jak Ci się udało zajść w ciążę?

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2018, 13:24

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź i życzę Ci spokojnej ciąży :) u mnie przerost był niewielki w jednym miejscu. Nic z tym nie zrobili więc chyba nie był to problem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2018, 17:26

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2018, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam pojecia. Na wyniku hist pat zostalo napisane endometrium dyshormonotyczne , miejscami polipowate. Dziekuje bardzo. Ja zycze powodzenia !! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2018, 17:27

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ