Polip
-
WIADOMOŚĆ
-
EwelaKrk86 wrote:Histeroskopia czeka mnie za dwa dni. Polip w trzonie macicy.
Mam przy okazji pytanie: Czy ktoras z pan przed zabiegiem brała tabletki anty? Termin zabiegu zbieg sie terminem @ i dr zalecila stosowanie. Nie wiem czy to moze miec jakis wplyw? Usg mialam robione przed tabletkami, pozniej juz nie.
Ja jestem zapisana na grudzień.
💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021
👱🏼♀️:36
Owulacje potwierdzone monitoringami
AMH- 2,6
MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
09.2021- sono Hsg (oba drożne)
12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )
🙋♂️:39
operacja żylaków 1st.
morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
Cześć dziewczyny Mam podejrzenie polipa na USG wykonanym w 18 dc i teraz powinnam zgłosić się na powtórkę USG w pierwszej fazie cyklu żeby było go lepiej widać i można było potwierdzić. Czy wizyta już w 6dc będzie ok czy jednak lepiej trochę później (8-12 dc)? Cykle 26-28dniowe. Od lekarza dostałam tylko info "około 10 dnia", ale to wypadnie okołoweekendowo i teraz widzę że trudno będzie trafić na jego grafik.
-
Sesyjka wrote:i jak po zabiegu? Daj proszę znać.
Ja jestem zapisana na grudzień.
Najwazniejsze przestrzegac zalecen przed i po zabiegu.
Ja np zle znosze narkoze(juz kiedys mialam zabieg) wiec tym razem juz 2-3 dni przed pojsciem do szpitala postawilam na delikatne jedzonko i obylo sie bez wymiotow po. W sumie 3 dni w szpitalu i do domku.
Pierwsze dni w domku unikac jakiego kolwiek noszenia ciezszych rzeczy bo bedzie brzusio bolal.Sesyjka lubi tę wiadomość
Endometrioza 3 st.
Niedrożny jajowód.
Hashimoto- Euthyrox 100
I ivf -> 5 🥚 -> brak zapłodnienia 😢
( Gonal-f 300j ; Mensinorm 75j ;
Kariotypy- ✅
10.2024 - histeroskopia/ polip> usuniete 2 duze 😳
11.2024 - start II stymulacja
(Rekovelle 18j + mensinorm 150j+ gonal 100j+cetrotide)
30.11.2024- punkcja- 5 pęcherzyków- zero komorek 😔
Suple: q10-600mg
Omega, kompleks wit, pregna care start, magnez, vit c, wit d, elektrolity -
Piszcie śmialo jesli ktoras ma pytanka. Chetnie odpowiem 🙂
Wiki33 lubi tę wiadomość
Endometrioza 3 st.
Niedrożny jajowód.
Hashimoto- Euthyrox 100
Kariotypy- ✅
Ala_d wrote:Ewela mogę dodać Cię do przyjaciółek? Widzę że chyba jesteś z Krakowa, tak jak i ja. Miałabym kilka pytań Zabieg miałaś w szpitalu - czy to było na Kopernika?Endometrioza 3 st.
Niedrożny jajowód.
Hashimoto- Euthyrox 100
Kariotypy- ✅
EwelaKrk86 wrote:Sesyjka nie ma sie czego bac.
Ja np zle znosze narkoze(juz kiedys mialam zabieg) wiec tym razem juz 2-3 dni przed pojsciem do szpitala postawilam na delikatne jedzonko i obylo sie bez wymiotow po. W sumie 3 dni w szpitalu i do domku.
Pierwsze dni w domku unikac jakiego kolwiek noszenia ciezszych rzeczy bo bedzie brzusio bolal.
AMH- 2,6
operacja żylaków 1st.
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
Sesyjka wrote:Wydaje mi się, ze ja będe miałą miejscowe znieczulenie, bo dr mówi , ze tego samego dnia do domu..
To możliwe.
Ja mialam pełna narkoze. Zrobiono 2w1 czyli histeroskopia i laparoskopie( drożność).MyŚliwa lubi tę wiadomość
Endometrioza 3 st.
Niedrożny jajowód.
Hashimoto- Euthyrox 100
Kariotypy- ✅
Ala_d wrote:Cześć dziewczyny Mam podejrzenie polipa na USG wykonanym w 18 dc i teraz powinnam zgłosić się na powtórkę USG w pierwszej fazie cyklu żeby było go lepiej widać i można było potwierdzić. Czy wizyta już w 6dc będzie ok czy jednak lepiej trochę później (8-12 dc)? Cykle 26-28dniowe. Od lekarza dostałam tylko info "około 10 dnia", ale to wypadnie okołoweekendowo i teraz widzę że trudno będzie trafić na jego grafik.
Cześć Ala, ja miałam podobnie. U mnie lekarz zalecił sprawdzenie już 3 dc - podobno im wcześniej tym lepiej, bo łatwiej zobaczyć czy to polip czy nie... Także próbowałabym przed weekendemAla_d lubi tę wiadomość
2015 - początek starań
2019 - cykle z Duphaston
2019 - HSG (jajowody drożne)
2020 - cykle z Clo
AMH - 3,35
2021 marzec - I inseminacja nieudana
2021 maj - II inseminacja
MTHFR 1298A>C układ homozygotyczny -
Mad lena wrote:Cześć Ala, ja miałam podobnie. U mnie lekarz zalecił sprawdzenie już 3 dc - podobno im wcześniej tym lepiej, bo łatwiej zobaczyć czy to polip czy nie... Także próbowałabym przed weekendem
-
Ala_d wrote:Cześć dziewczyny Mam podejrzenie polipa na USG wykonanym w 18 dc i teraz powinnam zgłosić się na powtórkę USG w pierwszej fazie cyklu żeby było go lepiej widać i można było potwierdzić. Czy wizyta już w 6dc będzie ok czy jednak lepiej trochę później (8-12 dc)? Cykle 26-28dniowe. Od lekarza dostałam tylko info "około 10 dnia", ale to wypadnie okołoweekendowo i teraz widzę że trudno będzie trafić na jego grafik.
Najlepszym momentem w cyklu do uwidaczniania polipów endometrialnych są dni zaraz po miesiączce, kiedy śluzówka macicy (endometrium) jest jeszcze cienka i łatwo wyodrębnić ją od polipa. Ja takiego polisa miałam i lekarz prosił abym przyszła zaraz po okresie, aby zweryfikować czy nadal jest. Był i ostatecznie skończyło się na histeroskopii.Ala_d lubi tę wiadomość
-
Mnie czeka histero na nfz w grudniu,
najgorsze jest to, że mam się stawić do szpitala w niedziele rano (mój dr jest w szpitalu tylko pon. i wt.), a to będzie mój ostatni dzień okresu wg kalendarzyka, wiadomo, że może się poprzesuwać i teraz nie wiem czy nie przepisać się tydzień później tylko, że to już będzie 11-12 dc nie da się tego tak zsynchronizować jestem w kropce
AMH- 2,6
operacja żylaków 1st.
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
Ala_d nie wspominał ale ja bym nie chciała brać tabletek anty, u nas każdy cykl się liczy, mam już 35l.
Okres mam zawsze w terminie, ale wiadomo różnie bywa i przy nawet lekkim plamieniu pewnie mi nie zrobią.
AMH- 2,6
operacja żylaków 1st.
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
Sesyjka wrote:Ala_d nie wspominał ale ja bym nie chciała brać tabletek anty, u nas każdy cykl się liczy, mam już 35l.
Okres mam zawsze w terminie, ale wiadomo różnie bywa i przy nawet lekkim plamieniu pewnie mi nie zrobią.Endometrioza 3 st.
Niedrożny jajowód.
Hashimoto- Euthyrox 100
Kariotypy- ✅
Miesiączka się przesunęła i zabieg również przesunęłam na tydzień później. Póki co wypada na 10dc.
AMH- 2,6
operacja żylaków 1st.
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
EwelaKrk86 wrote:Sesyjka nie ma sie czego bac.
Pierwsze dni w domku unikac jakiego kolwiek noszenia ciezszych rzeczy bo bedzie brzusio bolal.
Jednego dnia się zgłosiłam do szpitala, drugiego wycięli mi polipa 0,7cm i trzeciego miałam wyjść ale poprosiłam o wypis tego tego dnia, bo się dobrze czulam. Nie plamiłam nawet po zabiegu I nic mnie nie bolało
Mam nadzieję, że teraz się uda zajść w ciążę , nasienie poprawione i polip wycięty..
AMH- 2,6
operacja żylaków 1st.
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
Sesyjka wrote:Ja już jestem po histeroskopii, jednak miałam narkozę.
Jednego dnia się zgłosiłam do szpitala, drugiego wycięli mi polipa 0,7cm i trzeciego miałam wyjść ale poprosiłam o wypis tego tego dnia, bo się dobrze czulam. Nie plamiłam nawet po zabiegu I nic mnie nie bolało
Mam nadzieję, że teraz się uda zajść w ciążę , nasienie poprawione i polip wycięty..Sesyjka lubi tę wiadomość
Endometrioza 3 st.
Niedrożny jajowód.
Hashimoto- Euthyrox 100
Kariotypy- ✅
Dziewczyny te które mialyscie stwierdzone endometrium polipowate to czy skierowanie bylo tylko na histeroskopie? Bo mialyscie wykonywane także łyżeczkowanie. Ja mam stwierdzone endometrium polipowate i podczas zabiegu został pobrany tylko wycinek do badania, lekarz stwierdził ze endometrium polipowatego sie nie usuwa. Co o tym myślicie? Powinnam dostać inne skierowanie? Wykonać w innym miejscu?