X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Program Ministerialny InVitro
Odpowiedz

Program Ministerialny InVitro

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Kajuchnaz Nowa

Wysłany: 27 października, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evian wrote:
    My jesteśmy w Bocianie w Katowicach. Twierdzą, że mają środki, ale nie mają mocy przerobowych i tak samo czas oczekiwania to pół roku na stymulację, a potem pół roku na każdy transfer. I cały czas kwalifikują nowe pary, robią im badania, a potem wpisują na listę oczekujących. Jak zapytałam po co kwalifikują nowych, zamiast zapewnić leczenie obecnym to lekarz wprost powiedział, że to byłoby marnowanie publicznych środków.
    Tylko kasa się liczy.

Czy ktoś jeszcze leczy się w Bocianie w Katowicach?
    Wiecie jak sytuacja w innych klinikach w mieście?

Hej. My jesteśmy w Bocianie w Kato. W czerwcu dostaliśmy kwalifikacje w sierpniu stymulacja i punkcja a teraz transfer za kilka dni. I szczerze jestem w szoku bo nic nieslyszlan takiego, zeby byl jakis problem i tyle się czekało … aż dziwne i cieszę się ze mnie to ominęło …

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października, 11:28

• Tali Autorytet

Wysłany: 27 października, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączę się do dyskusji..
    te braki pieniędzy chyba dużo zależą od kliniki.
    My jesteśmy w Artvimedzie w Krakowie i tam brakło pieniędzy gdzieś ok kwietnia na nowe kwalifikacje ale mieli zabezpieczone środki dla tych par, co już się zakwalifikowały.
    Później przyszła jakaś transza rządowa a niedawno znów im coś wrzucili i zaczęli kwalifikować nowe pary. Generalnie ich polityka jest taka, że jak zakwalifikują jakąś parę to dla niej zabezpieczają te środki i nie ma sytuacji, że masz mieć transfer a nie ma kasy. Uważam, że to właśnie w jaki sposób kliniki podchodzą do tej kasy świadczy o niej. Niektóre się rzucają i kwalifikują bez opamiętania i tym samym zatrzymują parę u siebie, która już musi na tą kasę poczekać. I to są słabe praktyki. Bo wiadomo, że nie każdy może czekać. A takie pary zwłaszcza..

Pyz_a, MoniaB lubią tę wiadomość

08.2020 wykryta endometrioza III/IV stopień
    10.2020 choroba Hashimoto
    06.2021 starania - naturalnie
    03.2022 AMH 1.72
    IVF nr 1.
    17.05.2022 💉 Gonal 150 + 💉Mensinorm 75
    23.05.2022 przerwany protokół - pojawienie się torbiela 4 cm
    IVF nr 2.
    27.06 rozpoczęcie długiego protokołu
    19.09 Gonapeptyl Daily 💉 + Harmonet 💊
    27.09 Gonapeptyl Daily 💉 + Gonal 250 + Mensinorm 75💉
    10.10 Ovitrelle 💉
    12.10 PUNKCJA! 🤗
    17.10 7 x ❄️ 😊
    Maj 2023: estrofem, duphaston, cyklogest, prolutex
    15.05. FET ❄️ 4.1.1, beta: 0
    7.06. Histeroskopia nr.1 CD138 - 10/1
    04.09. FET ❄️ 5.2.2., beta: 0
    (❄️ 4.1.1 zdegenerował podczas rozmrażania)
    27.11. FET ❄️ 3.2.2 (accofil, encorton, intralipid)
    beta: 9dpt 110; 11 dpt 287, 17dpt 4892
    21.12. Mamy ❤️
    29.07.2024 Jest Nasz Synek 👧

2025:
    17.09. FET ❄️ 3.2.2
    beta: 8dpt 217; 10dpt: 465; 21dpt 17120
    21.10. Mamy ❤️
  • Pyz_a Koleżanka

Wysłany: 27 października, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w salve w Łodzi,
    W kwietniu miałam zacząć podejscie do invitro natomiast właśnie ze względu na środki nie przyjmowali nowych osób. Zostałam wpisana na listę rezerwową. Z tego co mi powiedzieli robią właśnie tak, że "mrożą" sobie środki dla tych par ktore są w trakcie - żeby dla nich nie brakło w trakcie procedur i transferów. Jeśli komuś szybko się uda lub zrezygnuje - dzwonią do kolejnych osób z listy.

Do mnie zadzwonili w połowie września i od razu mieliśmy kwalifikację, ale bardzo skrupulatnie sprawdzali czy jest ten rok udokumentowanych staran.

Altualnie jestem po punkcji, ale transfer będę mogła mieć dopiero we grudniu, jednak ja jako osoba "w trakcie" mogę już spać spokojnie jesli chodzi i finansowanie.

W kwietniu byliśmy w Bocianie w Łódzi, oni twierdzili wtwdy, że środki mają jednak nie zakwalifikowali nas ( mimo roku dokumentacji). Chcieli na siłę wysłać nas na inseminację, co do której nie byliśmy przekonani.

Sylaada lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 30 (nied. tarczycy)👱‍♂️ 35
    Starania od 03.2024

💉💉💉
    10/2025 punkcja 18 🥚, 6 do zapłodnienia, 6 zamrożonych, 6 obumarło
    09/2025 start in vitro

🙋‍♀️
    05/25 🔍APTT - 24 ❌️, Homocysteina - 8,8 µmol/l🤔 Prolaktyka 13,7 ✔Wit B12 - 583✔ Kwas Foliowy 7,92✔ Wit D3 43,6✔ Żelazo 67,7✔ Ferrytyna 18,7❌️
    03/25🔍 TSH 1,5✔ AMH 3,7✔ D3 38✔
    02/25 Monitoring cyklu, poprawna owulacja bez leków✔
    01/25 HSG ✔
    10-12/24 trzy stymulowane cykle (Duphaston, Etruzil, Ovitrelle) prawidłowe
    08/24 krew,hormony i cykle w normie✔

💊omega-3, koenzym Q10, wit. C, D, NAC, Inozytol, methylo folian, jod, olej z wiesiołka

👱‍♂️
    03/2025 Morfologia 2%❌️ HBA✔ SwimUp (29mln/ml, ruchliwość 67%)✔ IgG IgA✔ Chromatyna (dobra integralność 72%, średnia
    13%)✔
  • Małgosia 83 Ekspertka

Wysłany: 28 października, 02:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No w Invicta w Trójmieście chyba jest jakiś młyn skoro na nic nie zostało kasy i pewne transfery dopiero od stycznia.... Załamka. Ktoś ma jakieś inne info na ten temat?

Starania od 2019
    IVF - sierpień 2025
  • Tali Autorytet

Wysłany: 28 października, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pyz_a wrote:
    Jestem w salve w Łodzi,
    W kwietniu miałam zacząć podejscie do invitro natomiast właśnie ze względu na środki nie przyjmowali nowych osób. Zostałam wpisana na listę rezerwową. Z tego co mi powiedzieli robią właśnie tak, że "mrożą" sobie środki dla tych par ktore są w trakcie - żeby dla nich nie brakło w trakcie procedur i transferów. Jeśli komuś szybko się uda lub zrezygnuje - dzwonią do kolejnych osób z listy.

Do mnie zadzwonili w połowie września i od razu mieliśmy kwalifikację, ale bardzo skrupulatnie sprawdzali czy jest ten rok udokumentowanych staran.

Altualnie jestem po punkcji, ale transfer będę mogła mieć dopiero we grudniu, jednak ja jako osoba "w trakcie" mogę już spać spokojnie jesli chodzi i finansowanie.

W kwietniu byliśmy w Bocianie w Łódzi, oni twierdzili wtwdy, że środki mają jednak nie zakwalifikowali nas ( mimo roku dokumentacji). Chcieli na siłę wysłać nas na inseminację, co do której nie byliśmy przekonani.
    i to brzmi bardzo odpowiedzialnie. Szkoda, że nie wszystkie kliniki tak podchodzą tylko chcą się nachapać kasy.

08.2020 wykryta endometrioza III/IV stopień
    10.2020 choroba Hashimoto
    06.2021 starania - naturalnie
    03.2022 AMH 1.72
    IVF nr 1.
    17.05.2022 💉 Gonal 150 + 💉Mensinorm 75
    23.05.2022 przerwany protokół - pojawienie się torbiela 4 cm
    IVF nr 2.
    27.06 rozpoczęcie długiego protokołu
    19.09 Gonapeptyl Daily 💉 + Harmonet 💊
    27.09 Gonapeptyl Daily 💉 + Gonal 250 + Mensinorm 75💉
    10.10 Ovitrelle 💉
    12.10 PUNKCJA! 🤗
    17.10 7 x ❄️ 😊
    Maj 2023: estrofem, duphaston, cyklogest, prolutex
    15.05. FET ❄️ 4.1.1, beta: 0
    7.06. Histeroskopia nr.1 CD138 - 10/1
    04.09. FET ❄️ 5.2.2., beta: 0
    (❄️ 4.1.1 zdegenerował podczas rozmrażania)
    27.11. FET ❄️ 3.2.2 (accofil, encorton, intralipid)
    beta: 9dpt 110; 11 dpt 287, 17dpt 4892
    21.12. Mamy ❤️
    29.07.2024 Jest Nasz Synek 👧

2025:
    17.09. FET ❄️ 3.2.2
    beta: 8dpt 217; 10dpt: 465; 21dpt 17120
    21.10. Mamy ❤️
  • Anabela Debiutantka

Wysłany: 5 listopada, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Bocian Łódź robiłam transfer 1.10 i nic nie słyszałam o takich problemach,nie wiem jak jest w dniu dzisiejszym. Ale to prawda,że tu też jest młyn, masówka. Zatrudnionych łącznie 4 lekarzy i to niektórzy dostępni tylko w wybranych dniach tygodnia. Ostatnio prawie zawalili mi stymulację owulacji z powodu braków kadrowych,a dokladnie tego dnia miałam dostać lek na wywołanie owulacji. Udało się, ale po kilku telefonach i przepychankach (co niestety jest częste).
    Bardzo przykro słyszeć o takich historiach.
    My na razie tylko spotkaliśmy się z tym,że klinika naciąga na badania na wlasny koszt,na szczęście kontakt z MZ jest sprqwny przez epuap,przynosimy klinice stanowisko MZ i nagle mamy badania za darmo,które wcześniej kazali robić prywatnie. Niestety tak było ze 4 razy,teraz "wyjaśniamy " kolejną pulę badań.

• ZiarnoCzasu Ekspertka

Wysłany: 5 listopada, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WCLN w Warszawie. Transfer w połowie września i nic nie słyszałam o braku środków. Pani w recepcji jedynie wspominała o dłuższych terminach i sporym obłożeniu do lekarzy.

Nasza droga ✨
    10.09 – punkcja: 5 komórek 🥚
    Powstały 3 blastocysty: 5BA, ❄️4AA, ❄️4AB
    15.09 – nasz pierwszy transfer (5BA) 🌱
    20.09 (5 dpt) – pozytywny test ciążowy ⏸️, beta 12
    23.09 (8 dpt) – beta 45
    08.10 (23 dpt) – beta 5585
    13.10 – zobaczyliśmy bijące serduszko 💓
    28.10 – nasze maleństwo mierzy już 2 cm 🥨
    30.10 – koniec zastrzyków 💉 75 za mną!

Czekamy na nasz cud 🩵

preg.png
  • Mrówka77 Nowa

Wysłany: 5 listopada, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabela wrote:
    W Bocian Łódź robiłam transfer 1.10 i nic nie słyszałam o takich problemach,nie wiem jak jest w dniu dzisiejszym. Ale to prawda,że tu też jest młyn, masówka. Zatrudnionych łącznie 4 lekarzy i to niektórzy dostępni tylko w wybranych dniach tygodnia. Ostatnio prawie zawalili mi stymulację owulacji z powodu braków kadrowych,a dokladnie tego dnia miałam dostać lek na wywołanie owulacji. Udało się, ale po kilku telefonach i przepychankach (co niestety jest częste).
    My na razie tylko spotkaliśmy się z tym,że klinika naciąga na badania na wlasny koszt,na szczęście kontakt z MZ jest sprqwny przez epuap,przynosimy klinice stanowisko MZ i nagle mamy badania za darmo,które wcześniej kazali robić prywatnie. Niestety tak było ze 4 razy,teraz "wyjaśniamy " kolejną pulę badań.

Zainteresowałaś mnie tymi badaniami - o jakich badaniach mówisz?

Sylaada lubi tę wiadomość

Ona 32, On 32
    AMH: 0,7
    Kariotypy - ok
    Histeroskopia - ok
    CD138 - ok

Invitro od czerwca 2025
    Stymulacja 18.06.2025
    I FET 21.07.25 - nieudany
    II FET 21.08.25 - nieudany
    III FET 11.10.25 - nieudany
  • Małgosia 83 Ekspertka

Wysłany: 5 listopada, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabela wrote:
    A jakie badania kazali Wam robić w klinice które miały byc na MZ? 4x takie badania to dużo...

Starania od 2019
    IVF - sierpień 2025
  • Anabela Debiutantka

Wysłany: 6 listopada, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1. powtórne badania na TOXO,które pierwotnie wyszły fałszywie dodatnie
    2.wszystkie hormony tarczycy przed transferem TSH,TF3,TF4
    3. progesteron killa dni przed transferem
    4. badanie w kierunku trombofilii wrodzonej już sama zrobiłam prywatnie,teraz dostałam całą listę badań w kierunku niedoborów, APS,ANA itd. Mam czarno na białym od MZ,że te badania na tym etapie już nie mogą mi być proponowane odpłatnie (tylko bezpłatnie), ale klinika idzie w zaparte,wyjaśniamy to dalej. Pewnie skończy się w naszym przypadku na złożenie skargi do MZ,bo ileż można:-(

• Sylaada Autorytet

Wysłany: 6 listopada, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosia 83 wrote:
    Hej Dziewczyny, jak tam u Was z programem MZ?

My dostaliśmy się podczas kwalifikacji 16.10

♀️ 90' ♂️ 90'
    Starania od 10.2023 Klinika od 09.2024
    1 IUI 30.06.25 ❌ 2IUI 26.08.25 ❌
    Kwalifikacja IVF 16.10 ✅
    IVF, stymulacja 11.25? 💉Gonal, Mensinorm i Letrozole

Badania 09.25
    B12 721,0
    Kwas foliowy 10,6
    Prolaktyna 21,70
    D3 32,9
    Ferrytyna 55,3/ Żelazo 144,0

Cukrzyca typu mody 2
    USG Endometriozy 🗓️ 09.25 - diagnoza łagodny stan endometriozy
    USG piersi 🆗 🗓️07.25
    TSH 0,6 🗓️07.25 - ➡️ 0,3070 🗓️ 09.25
    AMH 2,190 🗓️05.25 ➡️ 2,040 🗓️09.25 ➡️ 1,720 🗓️10.25
    Drożność jajowodów 🆗 04.25
    Cykle naturalne 26-33 dni
    💊Suplementy:
    Ovarin, Endomesin, Endoover, L-arginina, Ubichinol, Wiesiołek (do owu)
    💊 Leki:
    Euthyrox N50
    🎩 badania nasienia 🆗
  • Sylaada Autorytet

Wysłany: 6 listopada, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pyz_a wrote:
    Jestem w salve w Łodzi,

Ja też jestem w Salve w Łodzi. Jeszcze przed stymulacją :) I też kojarzę, że sytuacja była taka, że wpadła nowa pula środków jakoś we wrześniu i wtedy dzwonili - do nas bo mieli już nas od roku w klinice. Wcześniej nie można się było dostać właśnie ze względu na to, że dostałam informację, że muszą zabezpieczać środki dla par, które są już w programie, w drugiej kolejności tych w kolejce, aby kwalifikować i dopiero kwalifikują nowych. I to ma dla mnie sens.

♀️ 90' ♂️ 90'
    Starania od 10.2023 Klinika od 09.2024
    1 IUI 30.06.25 ❌ 2IUI 26.08.25 ❌
    Kwalifikacja IVF 16.10 ✅
    IVF, stymulacja 11.25? 💉Gonal, Mensinorm i Letrozole

Badania 09.25
    B12 721,0
    Kwas foliowy 10,6
    Prolaktyna 21,70
    D3 32,9
    Ferrytyna 55,3/ Żelazo 144,0

Cukrzyca typu mody 2
    USG Endometriozy 🗓️ 09.25 - diagnoza łagodny stan endometriozy
    USG piersi 🆗 🗓️07.25
    TSH 0,6 🗓️07.25 - ➡️ 0,3070 🗓️ 09.25
    AMH 2,190 🗓️05.25 ➡️ 2,040 🗓️09.25 ➡️ 1,720 🗓️10.25
    Drożność jajowodów 🆗 04.25
    Cykle naturalne 26-33 dni
    💊Suplementy:
    Ovarin, Endomesin, Endoover, L-arginina, Ubichinol, Wiesiołek (do owu)
    💊 Leki:
    Euthyrox N50
    🎩 badania nasienia 🆗
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ