X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Program Ministerialny InVitro
Odpowiedz

Program Ministerialny InVitro

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Małgosia 83 Ekspertka

Wysłany: 8 października, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, nie znalazłam specjalnego wątku który dotyczy tylko i wyłącznie programów z MZ. Podzielcie się swoim doświadczeniem pls. W tygodniu uslyszalam że w Invicta brakuje środków na realizację programu i dlatego kolejka sie przesuwa dalej i dalej... Napiszcie proszę jak u Was

Starania od 2019
    IVF - sierpień 2025
  • jabk0va Autorytet

Wysłany: 8 października, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosia 83 wrote:
    Cześć Dziewczyny, nie znalazłam specjalnego wątku który dotyczy tylko i wyłącznie programów z MZ. Podzielcie się swoim doświadczeniem pls. W tygodniu uslyszalam że w Invicta brakuje środków na realizację programu i dlatego kolejka sie przesuwa dalej i dalej... Napiszcie proszę jak u Was

W Bocianach też jest kiepski z kasą i czas oczekiwania do pół roku :(

Starania od 11.2023 ❤️

💔Na początku liczne torbiele jajników 🥴
    🌞Przywrócenie naturalnej owulacji 🌞
    💔Styczeń 2025 - niski wynik AMH 😭 0,25
    Kwiecień 2025 - spadek - 0,13 😭
    💔Niedrożny lewy jajowód 😭

💃33
    ✅FSH
    ✅hormony
    ✅witaminy
    ✅HSG
    ✅owulacja
    ❌AMH 0,13 😭
    ❌Lewy jajnik niedrożny

🕺34
    ✅Morfologia
    ✅idealne parametry

24.03.2025 - kwalifikacja do in vitro ☘️

W kwietniu pierwsza stymulacja ☘️
    🗓️29.04 zaczynamy ❤️
    💉Menopur
    💉Orgalutran
    🗓️9.05 podgląd - 4 🥚
    🗓️14.05 punkcja - pobrano 4, przeżyło 0 ❌❌❌😭

⏳28.05 start drugiej procedury ☘️🤞
    16.06 💉 GnRH
    30.06 start stymulacji
    💉 Gonal F 450 - jeden 🥚
    💉 Menopur 450
    18, 21, 23.07 podgląd 🥚
    25.07 punkcja
    30.07 jeden zarodek który przestał się rozwijać w 4 dobie 💔💔💔

1.08 start trzeciej procedury ☘️☘️☘️
    🤞decyzja o AK🤞⏳
    6.08 psycholog 😌
  • Małgosia 83 Ekspertka

Wysłany: 8 października, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jabk0va wrote:
    Smuteczek...
    I jak sobie radzicie z tymi brakami? Na jakim jestes etapie? Bedziewz miała jakieś wizyty z MZ w najbliższym czasie?

Starania od 2019
    IVF - sierpień 2025
  • Sylaada Autorytet

Wysłany: 10 października, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salve w Łodzi są środki. 16.10 mam kwalifikacje, ale jestem ich pacjentką od ponad roku. Jeszcze nie dawno była informacja, że środków nie ma i kwalifikacje będą na początku roku, ale w ciągu ostatniego miesiąca wpadła nowa pula.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października, 16:03

♀️ 90' ♂️ 90'
    Starania od 10.2023 Klinika od 09.2024
    1 IUI 30.06.25 ❌
    2 IUI 29.07.25 ❌ odwołana || starania naturalne
    2IUI 26.08.25 ❌
    Kwalifikacja IVF 16.10 ✅
    Przygotowania do IVF 🤰🫶

Badania 09.25
    B12 721,0
    Kwas foliowy 10,6
    Prolaktyna 21,70
    D3 32,9
    Ferrytyna 55,3/ Żelazo 144,0

Cukrzyca typu mody 2
    USG Endometriozy 🗓️ 09.25 - diagnoza łagodny stan endometriozy
    USG piersi 🆗 🗓️07.25
    TSH 0,6 🗓️07.25 - ➡️ 0,3070 🗓️ 09.25
    AMH 2,190 🗓️05.25 ➡️ 2,040 🗓️09.25 ➡️ 1,720 🗓️10.25
    Drożność jajowodów 🆗 04.25
    Cykle naturalne 26-33 dni
    💊Suplementy:
    Ovarin, Endomesin, Wiesiołek (do owu)
    💊 Leki:
    Euthyrox N50
    🎩 badania nasienia 🆗
  • Rakieta_P🚀 Autorytet

Wysłany: 11 października, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jabk0va wrote:
    Szczeciński Bociek działa bez zarzutów - nie było ani razu sytuacji, że nie ma kasy.

87’👩AMH 13,40(20')10,75(22')7,73(24')
    ❌IO/PCOS/KIRAA/PAI/białkoS/MTHFR/CBA/allo/cross/
    adeno/mięśniak
    ✔️kariotyp/IMKtreg/ANA/ASA/ACA/APL/PPb2/PPT/LA/
    białkoC/heliko/MUCh/celiaklie/pasożyty/USG piersi/
    HPV/borelioza/-14kg
    86’🧔
    ❌ HLA C1C2
    ✔️kariotyp/nasienie/ASA

VITROLIVE SZCZECIN
    03-10/22 HyCoSy/3xIUI

BOCIAN SZCZECIN
    ICSI 12/22 -14🥚11 MII 6❄️
    01/23❌5AA
    02/23❌5BB
    03/23immuno/IPLE❌hsk✔️
    05/23❌4AA
    06/23💔2x3BB 6tc cb
    09/23💔5CB cb?

ICSI 07/24 -13🥚13 MII 8❄️
    09/24👼5AA 7tc A♀
    11/24❌5AA
    12/24💔5AA 5tc cb
    01/25minihsk❌CD138/USG 3D/kontrast✔️
    03/25👼4AA 9tc L&T twins 1o1k♂
    06/25👼5AA 6tc

08/25🥰naturalsik🥰
    02.09 GS+YS! 08.09 6+3 CRL+🩷
    7+3 CRL 1,18cm🧸
    8+4 CRL 1,87cm FHR 176/min
    10+5 FeliaTest 🩷
    Jesteś Okruszku, Nasz Cudzie🩷

preg.png
  • Cień Ekspertka

Wysłany: 11 października, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jabk0va wrote:

Potwierdzam, w Bocianie Warszawa brak środków od września. Ja przerwę wykorzystuję na diagnostykę po poronieniu. Liczyłam jednak, że załapię się na transfer na przełomie listopada i grudnia, ale życie – jak to życie – napisało własny scenariusz.
    Po tylu latach walki nauczyłam się już, że przy IVF nic nie idzie zgodnie z planem. Kasy wydanej na komercyjne IVF przestałam liczyć, gdy przekroczyła 150 000 zł. Teraz pozostaje mi tylko cierpliwie czekać, aż MZ przekaże kolejną transzę refundacji.

🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | MTHFR C677T (heterozygota) | heterozygota 4G/5G w PAI-1|🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 → ciąża kliniczna, poronienie 8 t.c. 💔 | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum)
  • Moki Przyjaciółka

Wysłany: 11 października, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej , jestem po poronieniu w 7 tygodniu , to drugi transfer w pierwszym beta nawet nie drgnęła . Dwa miałam na cyklu sztucznym a teraz mam mieć na naturalnym , nie wiem co zrobić . Został nam jeden zarodek , w styczniu kończę 42 lata mieliśmy dwie stymulacje , ale jak dobrze rozminiemy że podchodząc do stymulacji muszę mieć jeszcze 41 lat , bo później już tylko z dawstwem ?

• Cień Ekspertka

Wysłany: 11 października, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moki wrote:
    Hej , jestem po poronieniu w 7 tygodniu , to drugi transfer w pierwszym beta nawet nie drgnęła . Dwa miałam na cyklu sztucznym a teraz mam mieć na naturalnym , nie wiem co zrobić . Został nam jeden zarodek , w styczniu kończę 42 lata mieliśmy dwie stymulacje , ale jak dobrze rozminiemy że podchodząc do stymulacji muszę mieć jeszcze 41 lat , bo później już tylko z dawstwem ?

Przykro mi z powodu poronienia. Też przez to przechodziłam. U mnie to był zarodek z AZ, a mimo to ciąża zakończyła się poronieniem. Przytulam Cię mocno ❤️

Skoro masz z tej procedury jeszcze jeden zarodek, to spokojnie możesz do niej podejść nawet mając 43 lata. Liczy się wiek w momencie rozpoczęcia cyklu, czyli od stymulacji – a wtedy nie miałaś jeszcze 42. Koniec cyklu jest dopiero przy transferze ostatniego zarodka z tej stymulacji. Tak to przynajmniej rozumiem z regulaminu, który czytałam. Więc nie martw się, wszystko powinno być w porządku 🤍

Moki lubi tę wiadomość

🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | MTHFR C677T (heterozygota) | heterozygota 4G/5G w PAI-1|🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 → ciąża kliniczna, poronienie 8 t.c. 💔 | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum)
  • Cień Ekspertka

Wysłany: 11 października, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracając jeszsze do braku środków w Bocian Warszawa.

W zeszłym roku sytuacja wyglądała znacznie lepiej. Pamiętam rozmowy położnych, które same dziwiły się, jak to możliwe, że w Novum środki z programu wyczerpały się już po dwóch miesiącach od jego rozpoczęcia. Twierdziły, że otrzymali podobne finansowanie, a mimo to potrafili je rozłożyć w czasie.

Minął rok i niestety widać, że Bocian poszedł tą samą drogą. Przyjmowano pacjentki w bardzo dużej liczbie – w poczekalni panował tłok, wizyty były skracane, a lekarze pracowali w pośpiechu, często z opóźnieniami. Dodatkowo sposób, w jaki niektórzy członkowie personelu mówili o „produkcji” czy „ruchu jak w Biedronce”, budził niesmak.

Program in vitro z dofinansowaniem powinien przede wszystkim służyć parom zmagającym się z niepłodnością, a nie stać się sposobem na szybki zysk dla kliniki. Przy tak nieprzemyślanym zarządzaniu i nadmiernym obciążeniu personelu najbardziej tracą pacjentki.

• Moki Przyjaciółka

Wysłany: 11 października, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cień wrote:
    Przykro mi z powodu poronienia. Też przez to przechodziłam. U mnie to był zarodek z AZ, a mimo to ciąża zakończyła się poronieniem. Przytulam Cię mocno ❤️

Skoro masz z tej procedury jeszcze jeden zarodek, to spokojnie możesz do niej podejść nawet mając 43 lata. Liczy się wiek w momencie rozpoczęcia cyklu, czyli od stymulacji – a wtedy nie miałaś jeszcze 42. Koniec cyklu jest dopiero przy transferze ostatniego zarodka z tej stymulacji. Tak to przynajmniej rozumiem z regulaminu, który czytałam. Więc nie martw się, wszystko powinno być w porządku 🤍

Również bardzo Ci współczuję ♥️, mam nadzieję że jeszcze będziemy cieszyć się naszym szczęściem .
    My jesteśmy na własnych zarodkach , bo mimo wieku sąmajlepszej klasy i zdrowe , problem jest ze mną .
    I jakoś nie mogę sobie poradzić ze jak teraz się nie uda to jeśli chcemy na własnych zarodkach to tylko za własną kasę .

Cień lubi tę wiadomość

• Cień Ekspertka

Wysłany: 11 października, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moki wrote:
    Również bardzo Ci współczuję ♥️, mam nadzieję że jeszcze będziemy cieszyć się naszym szczęściem .
    My jesteśmy na własnych zarodkach , bo mimo wieku sąmajlepszej klasy i zdrowe , problem jest ze mną .
    I jakoś nie mogę sobie poradzić ze jak teraz się nie uda to jeśli chcemy na własnych zarodkach to tylko za własną kasę .

Odpychaj od siebie negatywne myśli.
    Wiem, że łatwo mówić „myśl pozytywnie”. Ale czasem warto spróbować skupić się na tym, co może się udać. Od negatywnych myśli nic się nie zmieni, a każda pozytywna myśl daje choć odrobinę siły.
    Trzymam kciuki i wierzę, że wszystko pójdzie dobrze. 💛

Moki lubi tę wiadomość

• Evian Nowa

Wysłany: 17 października, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jesteśmy w Bocianie w Katowicach. Twierdzą, że mają środki, ale nie mają mocy przerobowych i tak samo czas oczekiwania to pół roku na stymulację, a potem pół roku na każdy transfer. I cały czas kwalifikują nowe pary, robią im badania, a potem wpisują na listę oczekujących. Jak zapytałam po co kwalifikują nowych, zamiast zapewnić leczenie obecnym to lekarz wprost powiedział, że to byłoby marnowanie publicznych środków.
    Tylko kasa się liczy.

Czy ktoś jeszcze leczy się w Bocianie w Katowicach?
    Wiecie jak sytuacja w innych klinikach w mieście?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ