X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

prolaktyna

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2014, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Polar latte pisala o progesteronie a nie o prolaktynie 8)
    Ups.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2014, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    Chciałabym lekko odświeżyć wątek. Moja prolaktyna to 1028 mU/l przy czym normy to 127 - 637 jest więc podwyższona niecałe 2 razy ponad górną granicę.
    Miewam bardzo regularne miesiączki- średnio co 31 dni. Jedyną rzeczą, która mnie zaalarmowała były maleńkie wycieki z piersi. Nie potrafię powiedzieć czy mam owulację, bo wcześniej tego nie monitorowałam. Zdecydowaliśmy się zrobić dzidziusia niedawno w zasadzie decyzja zapadła kilka dni przed otrzymaniem wyników badań. I jak na złość okazało się, że są nieprawidłowe. Od 6.07 czyli trzy tygodnie biorę 1 tabletkę Bromergonu (na noc). I moje pytanie brzmi czy któraś z Was w podobnej sytuacji i z podobnymi wynikami miała owulację? Lekarz nie potrafi mi nic jednoznacznie powiedzieć a mnie skręca w środku z niepewności...

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2014, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam prolaktynę powyżej normy, ale dostałam dostinex i jest w normie :) ponoć wysoka prolaktyna może blokować pękanie pęcherzyka i owulację. Z czasem pewnie przy wyrównanej prolaktynie wszystko wróci do normy, ale proponuję zmienić lekarza jeśli nie potrafi dać i zbadać Ci podstaw..

paprota lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2014, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wrażenie, że lekarze traktują ten problem po macoszemu. Mimo, że powiedziałam, że planuje ciąże nie zlecił żadnych badań poza cytologią i USG piersi ( które wyszły ok) i wspomniał, że może być problem z zajściem w ciąże bo może nie być owulacji ( czy jest czy nie ma Bóg jeden wie ). Guzy przysadki wykluczył mówiąc, że poziom hormonu jest za niski. W razie ciąży zalecił Bromergon odstawić- ale oczywiście o to musiałam dopytać sama. Poczekam jeszcze 2 miesiące, bo tyle zostało do badania kontrolnego i najwyżej zmienię lekarza. Dodam, że po 2 tygodniach brania leku, mleko z piersi zniknęło. to chyba dobry znak.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2014, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paprota nie zwlekałabym ze zmianą ginekologa, ja też byłam najpierw u innej ginekolog, ale zleciła same podstawy podobnie jak u Ciebie i kazała próbować rok.. olałam ją, bo po roku nieudanych prób dopiero miałabym się dowiedzieć czy mam hormony odpowiednie i leczenie miałoby zająć mi kolejne miesiące? Wolałam wiedzieć od razu i ewentualnie od razu leczyć, wiem że to nie ma tak hop siup.. i mimo, że zawsze miałam wszystko ok to okazało się, że prolaktyna za wysoka a progesteron za niski, mógłby nie utrzymać ciąży. Bez tej wiedzy próbując mogłabym poronić i do dzisiaj nie wiedzieć czemu..

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2014, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba masz rację, po zakończeniu 3 miesięcznej kuracji Bromergonem zgłoszę się do lekarza zajmującego się głównie niepłodnością. Mam nadzieję, że powie mi cos więcej na temat mojej zagadkowej płodności albo jej braku:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2014, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Życzę powodzenia paprota :*

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ