X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Prolaktyna z obciążeniem interpretacja wyników
Odpowiedz

Prolaktyna z obciążeniem interpretacja wyników

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2014, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mariczka ma rację. Z pewnością lekarz ustali inne dawkowanie. Najważniejsze, aby trzymać tą wredną prolaktynę w dolnych granicach normy, a to jest możliwe tylko przy odpowiednio dobranej dawce.

• Idgie Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 01:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam brac bez zmian.

08.09 - transfer :)
    2nn3flw14d6fmfcl.png
  • niunia92 Debiutantka

Wysłany: 20 maja 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wyjściowa prolaktynę mam 424,10 a po godz 2334 i nie wiem czy to dobrze czy nie
    dodam ze prolaktyna jest podana w mlU/l a norma podstawowej jest 102-496
    i byłam tez na usg dopochwowym i ogólnie tez bardzo prosiłabym o interpretację
    Trzon macicy w tyłozgięciu, o wymiarze 42,4X25,1 mm i jednorodnej echogeniczności
    jama macicy linijna
    Endometrium 5,7 mm d. jednorodne
    JAJNIK PRAWY Z TYŁU SCHODZĄCY DO ZAT DOUGLASA O WYM 42,7x32,4 MM / POWIĘKSZONY / LICZNODROBNOPĘCHERZYKOWY PĘCHERZYKI > 20 DO SR. 9,5 MM JAJNIK LEWY NIE UWIDOCZNIONY
    Z tym ze tego jajnika lewego juz drugi raz nie widac i nie wiem co dalej

niunia92
  • marla85 Debiutantka

Wysłany: 20 maja 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twój wynik prolaktyny jest trochę za wysoki.
    Stosuje się przelicznik 1 ng/ml = 20 mlU/l, czyli twój wynik to 21,2, a dobrze by było jakby był poniżej 15.
    Co do USG się nie wypowiem
    Pozdrawiam

Marla85
  • niunia92 Debiutantka

Wysłany: 20 maja 2015, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki chociaz za to a powiedz mi co lekarz dalej powinien mi zlecic jak sie orientujesz :) ?? niestety lekarze olewaja troche moja osobe dlatego czasem sama proszę się o jakies badania

niunia92
  • Andzia87 Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2015, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to ja korzystając z okazji poproszę również o pomoc w interpretacji niedawno otrzymanych wyników:
    PRL: 277,4 mIU/l
    PRL po MCP: 6 452,00 mIU/l
    z wyczytanych na wątku informacji domyślam się, że pierwsza PRL jest ok bo poniżej 15 ng/ml, ale jak należy interpretować wynik po MCP? Będę wdzięczna za pomoc

km5scwa1hx65oe99.png
    relggu1r0laeq3qv.png
  • marla85 Debiutantka

Wysłany: 20 maja 2015, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia87 wrote:
    to ja korzystając z okazji poproszę również o pomoc w interpretacji niedawno otrzymanych wyników:
    PRL: 277,4 mIU/l
    PRL po MCP: 6 452,00 mIU/l
    z wyczytanych na wątku informacji domyślam się, że pierwsza PRL jest ok bo poniżej 15 ng/ml, ale jak należy interpretować wynik po MCP? Będę wdzięczna za pomoc

Pierwszy wynik masz jak najbardziej prawidłowy. Po obciążeniu wskazuje na hiperprolaktynemie czynnościowa i teraz w zależności czy masz z tego powodu jakieś dolegliwości czy nie, jeśli tak to na pewno trzeba ja obniżyć lekami, a jeśli nie to można to zostawić... Niektórzy lekarze odchodzą nawet od badania prolaktyny po MCP, jeśli wynik podstawowy jest prawidłowy.

Marla85
  • marla85 Debiutantka

Wysłany: 20 maja 2015, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niunia92 wrote:
    dzieki chociaz za to a powiedz mi co lekarz dalej powinien mi zlecic jak sie orientujesz :) ?? niestety lekarze olewaja troche moja osobe dlatego czasem sama proszę się o jakies badania

Uważam, że można by obniżyć ja lekami, bo może utrudniać ci zajście w ciążę.
    Masz regularne cykle? Występuje u ciebie prawidłowa owulacja?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2015, 18:36

Marla85
  • niunia92 Debiutantka

Wysłany: 20 maja 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niestety nie mam tez niedoczynnosc tarczycy okres bywa tak ze mam i co pol roku a po antykoncepcyjnych lekach nie dostalam juz raz okresu tylko duphaston pomaga . bardzo się martwię też tym USG jajników bo wygląda na to że jajeczka zatrzymują się w jajniku co jest bardzo złe lekarze często odsyłają mnie do domu bez żadnej pomocy te wyniki mam opisane na swojej stronie przez lekarza ktory zlecił mi test prolaktynowy jako w normie bardzo chcialabym miec dziecko ale i tarczyca i inne sprawy narazie mi na to nie pozwalaja bylabym bardzo nieodpowiedzialna teraz zachodząc chodź bardzo chce

niunia92
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ