Prolaktyna z obciążeniem interpretacja wyników
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
wyjściowa prolaktynę mam 424,10 a po godz 2334 i nie wiem czy to dobrze czy nie
dodam ze prolaktyna jest podana w mlU/l a norma podstawowej jest 102-496
i byłam tez na usg dopochwowym i ogólnie tez bardzo prosiłabym o interpretację
Trzon macicy w tyłozgięciu, o wymiarze 42,4X25,1 mm i jednorodnej echogeniczności
jama macicy linijna
Endometrium 5,7 mm d. jednorodne
JAJNIK PRAWY Z TYŁU SCHODZĄCY DO ZAT DOUGLASA O WYM 42,7x32,4 MM / POWIĘKSZONY / LICZNODROBNOPĘCHERZYKOWY PĘCHERZYKI > 20 DO SR. 9,5 MM JAJNIK LEWY NIE UWIDOCZNIONY
Z tym ze tego jajnika lewego juz drugi raz nie widac i nie wiem co dalejniunia92 -
to ja korzystając z okazji poproszę również o pomoc w interpretacji niedawno otrzymanych wyników:
PRL: 277,4 mIU/l
PRL po MCP: 6 452,00 mIU/l
z wyczytanych na wątku informacji domyślam się, że pierwsza PRL jest ok bo poniżej 15 ng/ml, ale jak należy interpretować wynik po MCP? Będę wdzięczna za pomoc
-
Andzia87 wrote:to ja korzystając z okazji poproszę również o pomoc w interpretacji niedawno otrzymanych wyników:
PRL: 277,4 mIU/l
PRL po MCP: 6 452,00 mIU/l
z wyczytanych na wątku informacji domyślam się, że pierwsza PRL jest ok bo poniżej 15 ng/ml, ale jak należy interpretować wynik po MCP? Będę wdzięczna za pomoc
Pierwszy wynik masz jak najbardziej prawidłowy. Po obciążeniu wskazuje na hiperprolaktynemie czynnościowa i teraz w zależności czy masz z tego powodu jakieś dolegliwości czy nie, jeśli tak to na pewno trzeba ja obniżyć lekami, a jeśli nie to można to zostawić... Niektórzy lekarze odchodzą nawet od badania prolaktyny po MCP, jeśli wynik podstawowy jest prawidłowy.
Marla85 -
niunia92 wrote:dzieki chociaz za to a powiedz mi co lekarz dalej powinien mi zlecic jak sie orientujesz ?? niestety lekarze olewaja troche moja osobe dlatego czasem sama proszę się o jakies badania
Uważam, że można by obniżyć ja lekami, bo może utrudniać ci zajście w ciążę.
Masz regularne cykle? Występuje u ciebie prawidłowa owulacja?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2015, 18:36
Marla85 -
niestety nie mam tez niedoczynnosc tarczycy okres bywa tak ze mam i co pol roku a po antykoncepcyjnych lekach nie dostalam juz raz okresu tylko duphaston pomaga . bardzo się martwię też tym USG jajników bo wygląda na to że jajeczka zatrzymują się w jajniku co jest bardzo złe lekarze często odsyłają mnie do domu bez żadnej pomocy te wyniki mam opisane na swojej stronie przez lekarza ktory zlecił mi test prolaktynowy jako w normie bardzo chcialabym miec dziecko ale i tarczyca i inne sprawy narazie mi na to nie pozwalaja bylabym bardzo nieodpowiedzialna teraz zachodząc chodź bardzo chceniunia92
-