Forum Starając się z pomocą medyczną Regularne miesiączki, zdrowa 30 -latka a AMG i FSH jak u kobiety w trakcie menopauzy
Odpowiedz

Regularne miesiączki, zdrowa 30 -latka a AMG i FSH jak u kobiety w trakcie menopauzy

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 lutego 2017, 19:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pomocy. Odebrałam wczoraj wyniki- FSH- 21.3; AMH- 0.215
    Pozostałe wyniki hormonalnie w normie. Jestem zdrowa, mam 30 lat, miesiączki mam jak w zegarku z objawami śluzu i bólem owulacyjnym. Starania od około 2 lat,ale serduszkowanie nieregularne z powodu specyfiki pracy M
    Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy istnieją szanse chociażby na in vitro? Jestem przerażona.

  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 442

    Wysłany: 25 lutego 2017, 19:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lillith zobacz na wątek o niskim AMH. To jest trochę niespecyficzny parametr i pewnie jakbyś powtórzyła badanie to by jeszcze inny wynik wyszedł. FSH jest rożne w rożnych dniach cyklu i mogłaś tak po prostu trafić (w którym dc robiłaś badanie FSH?). Spokojnie nie załamuj sie, jednorazowy wynik nie przekreśla szans na naturalna ciąże nie mówiąc juz o ivf

    Lillith Lukrecja lubi tę wiadomość

    zem3i09kl173cczw.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 lutego 2017, 20:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    FSH było robione w 3 a AMH w 4 dniu cyklu. Dzięki za odpowiedź. Znalazłam takie informacje że przy takich wynikach już nawet z Ivf dyskwalifikuja

  • Bardolka Autorytet
    Postów: 1178 770

    Wysłany: 25 lutego 2017, 20:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz, obecnie nie ma czegoś takiego jak "dyskwalifikują". AMH na określonym poziomie było wymagane przy rządowym programie. Jeśli jednak zabieg będzie komercyjny, to sądzę że i z takim wynikiem lekarze podejmą się stymulacji.

    I koniecznie powtórz w następnym cyklu.

    Lillith Lukrecja lubi tę wiadomość

    Karolinka urodziła się 18.08. 2020. Nasza druga córeczka ☺️☺️

    Hania urodziła się 24.XII.2018 :) jest idealna :)

    Nierówna walka od 6.2014.
    Ureaplasma/Insulinooporność/
    Polipy / histeroskopia 3.2016 /3.2018
    Poronienie 6.2016 12.2017

    Sytuacja ma zawsze rację, bo jest, bo się zdarzyła, czy dobra, czy zła.
  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 442

    Wysłany: 25 lutego 2017, 21:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    FSH bym jeszcze powtórzyła, bo tu naprawde mogą być wahania. spokojnie zobacz wątek o AMH, tam dziewczyny naturalsika miały nawet i z takim wynikiem.

    Lillith Lukrecja lubi tę wiadomość

    zem3i09kl173cczw.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 lutego 2017, 22:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na pewno będzie komercyjny. Dzięki dziewczyny za słowa pociechy

  • brenya77 Autorytet
    Postów: 978 495

    Wysłany: 25 lutego 2017, 22:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli regularnie jajeczkujesz to na Twoim miejscu w ogóle bym sie nie przejmowała. Pamiętaj, leczymy pacjenta a nie wyniki! Moja siostra z AMH typu 0,2 normalnie zachodzila w ciaze.
    AMH to specyficzny wskaźnik, lekarze go wciąż poznają, bo właśnie czasem pacjentki zachowują sie wbrew niemu i jak na złość normalnie jajeczkuja i zachodzą w ciaze. Np. badania pokazują ze ekspresja AMH zalezna jest od wit D i przy jej niedoborze AMH moze byc sztucznie zanizony i mylnie interpretowany. U mnie po suplementacji wit D AMH wzrosło w ciagu roku z 1,7 do 2,02. Wiec, powtórzę, jesli jajeczkujesz to miej AMH w nosie!

    Lillith Lukrecja, MojeMarzenie lubią tę wiadomość

    5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • Fiufiu Przyjaciółka
    Postów: 63 38

    Wysłany: 1 marca 2017, 10:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Jeśli regularnie jajeczkujesz to na Twoim miejscu w ogóle bym sie nie przejmowała. Pamiętaj, leczymy pacjenta a nie wyniki! Moja siostra z AMH typu 0,2 normalnie zachodzila w ciaze.
    AMH to specyficzny wskaźnik, lekarze go wciąż poznają, bo właśnie czasem pacjentki zachowują sie wbrew niemu i jak na złość normalnie jajeczkuja i zachodzą w ciaze. Np. badania pokazują ze ekspresja AMH zalezna jest od wit D i przy jej niedoborze AMH moze byc sztucznie zanizony i mylnie interpretowany. U mnie po suplementacji wit D AMH wzrosło w ciagu roku z 1,7 do 2,02. Wiec, powtórzę, jesli jajeczkujesz to miej AMH w nosie!
    Jakie dawki wit D brałas?

    zohasamoha, Lillith Lukrecja lubią tę wiadomość

    dev319pr___.png
  • brenya77 Autorytet
    Postów: 978 495

    Wysłany: 1 marca 2017, 10:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bralam 10000 dziennie przez ok 3 miesiące. Z poziomu 20 wskoczylam na 120, tak po razy oko.

    5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • Flowwer Autorytet
    Postów: 11451 12949

    Wysłany: 1 marca 2017, 13:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Bralam 10000 dziennie przez ok 3 miesiące. Z poziomu 20 wskoczylam na 120, tak po razy oko.
    Też sie z tym zgodzę bo ja przez lata nie miałam ovu (Clo nie działało) po suplementacji końskiej jak ty tylko że sprawdzilam po 2 mies mialam 57 !!! I po stymulacji letrozolem ovu jest baaa nawet z odbicia ;)
    Kolejne co zauważyłam ogólna poprawa samopoczucia i regularne cykle.
    Tylko pamiętać o przyjmowaniu D3 z K2 mk7 !!!

    Lillith Lukrecja lubi tę wiadomość

    kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 marca 2017, 18:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy są jakieś specjalne prograny przygotowań do IVF u kobiet z niską rezerwą jajnikową?

  • Kajka81 Autorytet
    Postów: 353 220

    Wysłany: 5 marca 2017, 19:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co kojarzę, to są (zaleca się przy tym właśnie odpowiednią suplementację). Wit. D3, koenzym Q10 i DHEA, pomocne przy Twoich problemach możesz brać i tak.

    Lillith Lukrecja lubi tę wiadomość

    bl9cdf9hkw0u9qp5.png

    ug37zbmhqu79tb2c.png
  • [email protected] Koleżanka
    Postów: 167 19

    Wysłany: 6 marca 2017, 14:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki

    FT4 16 norma < 11.5- 22.7>
    TSH 1.79 norma <0.55- 4.78>
    Insulina 10.4 norma < 3- 25>
    AHM 7.50 ng/ml norma do mojego wieku <0.71 -7.59> wyczytałam w necie ze trzeba wynik podzielić 2 czyli 3.75

    I jak sądzicie o moich wynikach??

    ca0e443261a61cf46b314d2d75319ef3.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 marca 2017, 08:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się,że jeśli normy w laboratorium są takie a nie inne to wyniku nie trzeba dzielić

  • brenya77 Autorytet
    Postów: 978 495

    Wysłany: 7 marca 2017, 19:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lillith Lukrecja wrote:
    Czy są jakieś specjalne prograny przygotowań do IVF u kobiet z niską rezerwą jajnikową?

    Ja tez potwierdze, ze slyszalam o wit D3, DHEA, wit C (i generalnie antyoksydanty). Duzo ostatnio czytalam tez o myo-inositolu, ktory jest skladnikiem blony komorkowej, wiec takze blony komorkowej komorki jajowej. Podobno reguluje dobrze transport glukozy i wplywa na dzialanie mitochondriow w komorce. Ja to bralam od stycznia i mam wrazenie, ze dopiero po tym wydluzyla mi sie faza lutealna, czyli pierwsza czesc cyklu - dojrzewanie komorki - musiala tez byc jakos lepsza. Wiec ja bym to dodala do listy "uzywek".

    Dodatkowo dla kobiet z niska rezerwa rozwaza sie krotki protokol, zamiast dlugiego, estrogen priming (czyli tabletki anty przed stymulacja), albo cykl naturalny zupelnie. I wiem, ze wielu lekarzy odradza cykl naturalny, bo podobno niska skutecznosc, ale badania pokazuja, ze u kobiet z obnizona rezerwa i tak przeciez nie produkuje sie miliona jajeczek tylko kilka - czasem jedno-czasem dwa. A te stymulowane na cyklu naturalnym wydaja sie zdrowsze.

    Jak robilam punkcje to lezala ze mna na sali dziewczyna wlasnie z dwoma komorkami jajowymi i jej lekarka radzila wlasnie cykl naturalny w nastepnym podejsciu.

    5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 marca 2017, 16:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbadalam poziom progesteronu w 21 dniu cyklu 10.18 mg/ml czyli owulacja najprawdopodobniej była. W fazie owulacyjne i lutealnej hormony w normie. Zastanawia mnie czy przy takim niskim AMH a wysokim FSH mogą występować naturalne owulacje?

  • brenya77 Autorytet
    Postów: 978 495

    Wysłany: 14 marca 2017, 18:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alez oczywiscie, przeciez wynik progesteronu Co to wlasnie potwierdzil :-)
    Czy mierzysz temperature w cyklu? Rozumiem, ze tak, jesli jestes na ovufriend. Temperatura moze Ci naprawde wiele powiedziec o tym, czy jajeczkujesz, o dlugosci fazy lutealnej itp.

    Lillith Lukrecja lubi tę wiadomość

    5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 marca 2017, 19:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego tak późno zrobiłam wyniki. Miesiączkują regularnie temperatura też wskazuje na owulacje tak samo jak śluz. A wyniki są bardzo słabe

  • brenya77 Autorytet
    Postów: 978 495

    Wysłany: 14 marca 2017, 19:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego Ci napisałam, ze leczymy człowieka a nie wyniki :-)
    Ile sie juz starasz? Czy robilas monitoring cyklu?

    5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 marca 2017, 20:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staramy się 2 lata. Cykle podręcznikowe że śluzem i temperatura. A ciąży brak. Dopiero teraz zrobiłam badanie hormonów.

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego