Reprofit Ostrava
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiula81 wrote:Ja chce próbować na swoich jajeczkach i zastanawiam się jaka różnica między Polska a nimi
Jeśli chodzi o powód wyboru akurat Czech i Reprofitu to w sumie kilka aspektów się nałożyło. U mnie bardzo istotny był od początku czynnik genetyczny - potrzebowałam kliniki, która ma duże doświadczenie. Ponadto w Polsce nie odpowiada mi sytuacja prawna, która te 2-3 lata temu była jeszcze gorsza jeśli chodzi o całe in vitro, a co dopiero badanie zarodków. Wiedziałam, że część naszych na pewno okaże się wadliwa, a w Polsce ani ich transferować ani zniszczyć/oddać do badań i obawiałam się co rządzący jeszcze są w stanie wymyślić w tym temacie 🙄 Dodatkowo wielokrotnie widziałam na forum historie, że w Polsce para przerobiła kilka klinik, a dopiero w któreś z tych czeskich się udawało. To też daje do myślenia, że są po prostu w tym lepsi, bo robią to dłużej i nie mają ograniczeń prawnych jak u nas. Odległościowo akurat miałam super, bo do Ostrawy 1h drogi, więc nie musiałam się martwić o dalekie dojazdy. Choć niezależnie od odległości wybrałabym tak samo.
Jeszcze w sumie do tego mogę dołożyć fakt, który akurat dla mnie osobiście był ważny - nie wymagają badania hormonów co 2 dni podczas stymulacji tylko wystarczy samo USG. Do mnie podeszli jeszcze bardziej indywidualnie i miałam ograniczone pobierania krwi do minimum.
I jeszcze jedno - w Polsce żerują na ludziach na każdym kroku. Durna recepta czy konsultacja z lekarzem jest płatna. W Reproficie kontakt był non stop i koordynatorka odpisywała w tym samym dniu na każde najdrobniejsze pytanie. Co więcej, ja akurat jeździłam tam na każde USG (ale nie trzeba jakby co) i miałam je za darmo w ramach leczenia. W Polsce liczą sobie chyba po 300 zł za taką wizytę, więc w kieszeni nie zliczę ile tysięcy mi zostało. Nawet jak było źle i była kwestia poronienia pustego jaja to nie zostawili mnie z tym samej i nie powiedzieli "proszę iść do lekarza w Polsce" tylko zaopiekowali się mną i również nic nie płaciłam za wizyty.
Ja do końca życia będę pełna podziwu nad poziomem opieki i podejściem do ludzi jakie tam mają. Serdeczność na każdym kroku, zrozumienie i ciepło bijące od każdej osoby tam pracującej. I naprawdę chcą pomóc i zależy im żeby się udało 😊Gama81 lubi tę wiadomość
ONA: 96' ON: 94'
🔴 NK z krwi 42% 🔴 KIR AA 🔴 Morfologia plemników 0-1% 🔴 MTHFR_677C>T homo, PAI-1 4G homo
🔴 Choroba genetyczna jednogenowa (50% ryzyka wady u dziecka)
💔 10.05.2023 transfer I 💔 Puste jajo płodowe
🍀 24.04.2024 transfer II 🍀 (encorton, intralipid, accofil, neoparin, estrofem, cyclogest, agolutin)
4dpt ⏸ 6dpt beta 44,5; 12 dpt beta 425; 14 dpt beta 813; 20dpt beta 6556, CRL 0,17cm 🥰 23 dpt migające ❤️
12+0 I prenatalne ok 🍀 5,3cm dziewczynki 🎀 14+4 8,5 cm i 98g malutkiej, zero krwiaków 🥳
22+0 USG połówkowe 🍀 440g ❤️ 28+6 III USG prenatalne 🎀 1320g
🎁 Planowane CC 03.01.2025
-
Milvaaa wrote:Ja od razu uderzyłam do Czech, nawet nie podchodziłam ani razu w Polsce. Wkleję Ci mój post odpowiadający na Twoje pytanie, bo już kiedyś o tym pisałam
Jeśli chodzi o powód wyboru akurat Czech i Reprofitu to w sumie kilka aspektów się nałożyło. U mnie bardzo istotny był od początku czynnik genetyczny - potrzebowałam kliniki, która ma duże doświadczenie. Ponadto w Polsce nie odpowiada mi sytuacja prawna, która te 2-3 lata temu była jeszcze gorsza jeśli chodzi o całe in vitro, a co dopiero badanie zarodków. Wiedziałam, że część naszych na pewno okaże się wadliwa, a w Polsce ani ich transferować ani zniszczyć/oddać do badań i obawiałam się co rządzący jeszcze są w stanie wymyślić w tym temacie 🙄 Dodatkowo wielokrotnie widziałam na forum historie, że w Polsce para przerobiła kilka klinik, a dopiero w któreś z tych czeskich się udawało. To też daje do myślenia, że są po prostu w tym lepsi, bo robią to dłużej i nie mają ograniczeń prawnych jak u nas. Odległościowo akurat miałam super, bo do Ostrawy 1h drogi, więc nie musiałam się martwić o dalekie dojazdy. Choć niezależnie od odległości wybrałabym tak samo.
Jeszcze w sumie do tego mogę dołożyć fakt, który akurat dla mnie osobiście był ważny - nie wymagają badania hormonów co 2 dni podczas stymulacji tylko wystarczy samo USG. Do mnie podeszli jeszcze bardziej indywidualnie i miałam ograniczone pobierania krwi do minimum.
I jeszcze jedno - w Polsce żerują na ludziach na każdym kroku. Durna recepta czy konsultacja z lekarzem jest płatna. W Reproficie kontakt był non stop i koordynatorka odpisywała w tym samym dniu na każde najdrobniejsze pytanie. Co więcej, ja akurat jeździłam tam na każde USG (ale nie trzeba jakby co) i miałam je za darmo w ramach leczenia. W Polsce liczą sobie chyba po 300 zł za taką wizytę, więc w kieszeni nie zliczę ile tysięcy mi zostało. Nawet jak było źle i była kwestia poronienia pustego jaja to nie zostawili mnie z tym samej i nie powiedzieli "proszę iść do lekarza w Polsce" tylko zaopiekowali się mną i również nic nie płaciłam za wizyty.
Ja do końca życia będę pełna podziwu nad poziomem opieki i podejściem do ludzi jakie tam mają. Serdeczność na każdym kroku, zrozumienie i ciepło bijące od każdej osoby tam pracującej. I naprawdę chcą pomóc i zależy im żeby się udało 😊
Ja czytałam właśnie, że wielu parom udało się właśnie tam i sądzę, że oni mają jednak dużo bardziej doświadczonych embriologow a to już prawie sukces. Dziękuję jeszcze raz! -
Kasiula81 jedli chodzi o koszt leków do stymulacji to możesz sobie zobaczyć ceny leków w internecie. Wszystko zależy od tego jaki dostaniesz lek. Ja jak miałam stymulację w Reprofit to mi dr R. Przepisała 2x Gonal 900, ,5x Orgalutran i 2x Ovitrelle, więc wydałam około 3 tys (bez refundacji, bo żaden lekarz nie chciał zaryzykować i wypisać recepty, ponieważ bał się kontroli z NFZ). Każda tutaj pewnie miała inne dawki i inne leki.On 34: nieprawidłowy kariotyp męski translokacja 14/21, oligozospermia
Ona 31: MTHFR 1286A>C, PAI-1 4G/5G hetero, AMH:2.96
❌Komórki NK z krwi 21.3%❌KIR AA
I IVF 12/2023 Reprofit Czechy
🥚10 pobranych, 7 dojrzałych, 6 zapłodnionych, ❄️1 zdrowy
17/06/2024 Transfer
BetaHCG: 8dpt- 13.80, 10dpt-8,10 😞
II IVF 10/2024 Invimed Gdynia
🥚16 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️ PGT-SR (❄️niski stopień mozaicyzmu chromosomu 2, ❄️trisomia 21, ❄️wynik nieinformatywny- 13.12 rebiopsja, czekamy na wynik) 😞 -
Kasiula81 wrote:Bardzo Ci dziękuję! A kojarzysz może ile kosztują leki do stymulacji?
Ja czytałam właśnie, że wielu parom udało się właśnie tam i sądzę, że oni mają jednak dużo bardziej doświadczonych embriologow a to już prawie sukces. Dziękuję jeszcze raz!ONA: 96' ON: 94'
🔴 NK z krwi 42% 🔴 KIR AA 🔴 Morfologia plemników 0-1% 🔴 MTHFR_677C>T homo, PAI-1 4G homo
🍀 24.04.2024 transfer II 🍀 (encorton, intralipid, accofil, neoparin, estrofem, cyclogest, agolutin)
4dpt ⏸ 6dpt beta 44,5; 12 dpt beta 425; 14 dpt beta 813; 20dpt beta 6556, CRL 0,17cm 🥰 23 dpt migające ❤️
12+0 I prenatalne ok 🍀 5,3cm dziewczynki 🎀 14+4 8,5 cm i 98g malutkiej, zero krwiaków 🥳
-
Dziewczyny. Wszystko wskazuje na to, że niedługo rozpoczne swoją przygodę z reprofitem. Możecie mi napisać jak to ogarniacie logistycznie (np czy na czas stymulacji przeprowadzacie się w okolice kliniki?) i jak to wygląda cenowo - mniej więcej (wiadomo że koszty leków są różne, chce spróbować na własnych komórkach jeszcze, w Polsce wszystkie nieprawidłowe genetycznie . Zdaje sobie sprawę, że to różnie bywa, ja jestem zdiagnozowana - mam endometrioze.
Nadziejka_92 lubi tę wiadomość
Kiri -
Kiri86 nie musisz być podczas stymulacji w okolicach kliniki. USG może robić "zwykły" ginekolog i przesyłasz wyniki mailem do Reprofitu. Tak naprawdę w klinice trzeba pojawić się dopiero na punkcji.
Jeśli chodzi o koszt całej procedury, to na stronie Reprofitu jest aktualny cennik. W zależności od tego czego potrzebujesz (np. jakieś dodatkowe procedury) to cena wyjdzie inna. Jeśli się nie mylę, to wciąż jest dostępna też darmowa konsultacja przed decyzją o leczeniu i po takim spotkaniu wysyłają wszystkie informacje wraz z podsumowaniem kosztów.Nadziejka_92 lubi tę wiadomość
-
Milvaaa wrote:Kiri86 nie musisz być podczas stymulacji w okolicach kliniki. USG może robić "zwykły" ginekolog i przesyłasz wyniki mailem do Reprofitu. Tak naprawdę w klinice trzeba pojawić się dopiero na punkcji.
Jeśli chodzi o koszt całej procedury, to na stronie Reprofitu jest aktualny cennik. W zależności od tego czego potrzebujesz (np. jakieś dodatkowe procedury) to cena wyjdzie inna. Jeśli się nie mylę, to wciąż jest dostępna też darmowa konsultacja przed decyzją o leczeniu i po takim spotkaniu wysyłają wszystkie informacje wraz z podsumowaniem kosztów.
Bo ja bije sie z myslami.. -
Sas wrote:Milva masz jakies szczegolne wskazania do cc ? Czy tak wolisz ?
Bo ja bije sie z myslami..ONA: 96' ON: 94'
-
Cześć dziewczyny, czy któraś z Was stosowała czeski progesteron - agolutin? Widziałam w jakichś dawnych postach, że Ty Jeżóweczka coś o nim pisałaś. Kupiłam 5 opakowań, ale dziś w niemieckiej klinice pielęgniarki mnie nastraszyły, że zastrzyki domięśniowe powinna podawać tylko osoba z wykształceniem medycznym. Ponoć przez udo przebiega jakiś ogromny nerw i niewłaściwym wkłuciem łatwo go uszkodzić i nabawić się poważnych komplikacji. Z kolei Czechy nie widzą problemu w samodzielnym podawaniu tych zastrzyków. Co o tym myślicie?⛈ PCO, kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero
Starania od czerwca '21
marzec '22 - ⏸️, cb 💔
listopad '22 - trzecia IUI - ⏸️, cb 💔
styczeń '23 - ⏸️ -> poronienie 7+2 tc 💔 - zdrowa córeczka 🥺
styczeń '24 - 1 ICSI: 22 komórki, 1 blastka 4BC - ❌
luty '24 - 2 ICSI: 30 komórek, 1 blastka 4CB - ❌
Zmiana kliniki: Reprofit Ostrava
październik '24 - 3 ICSI: 22 komórki, transfer 2 blastek 4BC i 1B - coś drgnęło 💔
25.11.24: transfer mrożaczka 3BB ✨
7 dpt ⏸️; beta 33; prog 19,78 🥹
9 dpt beta 58,8
14 dpt beta 533,2; prog 37,45
16 dpt beta 2046, przyrost 273.5% 🚀😍
22 dpt 🍬 z bijącym serduszkiem 🙏🏻 -
Lia. wrote:Cześć dziewczyny, czy któraś z Was stosowała czeski progesteron - agolutin? Widziałam w jakichś dawnych postach, że Ty Jeżóweczka coś o nim pisałaś. Kupiłam 5 opakowań, ale dziś w niemieckiej klinice pielęgniarki mnie nastraszyły, że zastrzyki domięśniowe powinna podawać tylko osoba z wykształceniem medycznym. Ponoć przez udo przebiega jakiś ogromny nerw i niewłaściwym wkłuciem łatwo go uszkodzić i nabawić się poważnych komplikacji. Z kolei Czechy nie widzą problemu w samodzielnym podawaniu tych zastrzyków. Co o tym myślicie?
Teoretycznie powinna taki zastrzyk podac jedynie osoba z wyksztalceniem medycznym. U mnie bylo to nierealne, wiec maz obejrzal filmiki na youtubie, troche poczytal w necie i robil mi w tylek (podobno to bezpieczniejsze miejsce ).
Mozna tez wybrac sie razem do pielegniarki, by pokazala, jak takie zastrzyki robicWiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia, 07:55
Lia. lubi tę wiadomość
-
Lia. wrote:Cześć dziewczyny, czy któraś z Was stosowała czeski progesteron - agolutin? Widziałam w jakichś dawnych postach, że Ty Jeżóweczka coś o nim pisałaś. Kupiłam 5 opakowań, ale dziś w niemieckiej klinice pielęgniarki mnie nastraszyły, że zastrzyki domięśniowe powinna podawać tylko osoba z wykształceniem medycznym. Ponoć przez udo przebiega jakiś ogromny nerw i niewłaściwym wkłuciem łatwo go uszkodzić i nabawić się poważnych komplikacji. Z kolei Czechy nie widzą problemu w samodzielnym podawaniu tych zastrzyków. Co o tym myślicie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia, 08:30
Lia. lubi tę wiadomość
-
Lia. lubi tę wiadomość
26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
➡️7 dpt beta 72,18 ➡️9 dpt beta 147,70
➡️12 dpt beta 644,72➡️14 dpt beta 1507,05
➡️26 dpt ❤
➡️30.12.22 USG prenatalne 5.66 cm❤
➡️21+0 tc 03.03.23 USG połówkowe 483g. Córeczka❤
➡️26+4 tc 11.04.23 957g.➡️30+4 tc 1432 g.
➡️32+3 tc III USG prenatalne 1968 g.
➡️34+4 tc 2411 g. ➡️36+4 tc 2623 g.
➡️40+0 tc córeczka na świecie SN 3430g.
10.09.2024 r. Reprofit Ostrawa ❄️4AA
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
➡️21 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
➡️28 dpt CRL 7,23mm, jest ❤️
➡️USG prenatalne CRL 6.66 mm, ryzyka niskie
-
Bardzo Wam dziękuję za poradę. Czyli nie jest to aż tak straszne 😉 Myślę, że pomysł z krótkim szkoleniem u pielęgniarki nie jest zły, poszukamy kogoś znajomego. Wczoraj mi go zrobiły pielęgniarki, więc wiem gdzie wbić igłę, ale mam do dzisiaj takie zakwasy na pośladku że szok 🙈 Cena za prolutex powala, a w perspektywie dłuższego stosowania to już w ogóle 😬⛈ PCO, kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero
Starania od czerwca '21
marzec '22 - ⏸️, cb 💔
listopad '22 - trzecia IUI - ⏸️, cb 💔
styczeń '23 - ⏸️ -> poronienie 7+2 tc 💔 - zdrowa córeczka 🥺
styczeń '24 - 1 ICSI: 22 komórki, 1 blastka 4BC - ❌
luty '24 - 2 ICSI: 30 komórek, 1 blastka 4CB - ❌
Zmiana kliniki: Reprofit Ostrava
październik '24 - 3 ICSI: 22 komórki, transfer 2 blastek 4BC i 1B - coś drgnęło 💔
25.11.24: transfer mrożaczka 3BB ✨
7 dpt ⏸️; beta 33; prog 19,78 🥹
9 dpt beta 58,8
14 dpt beta 533,2; prog 37,45
16 dpt beta 2046, przyrost 273.5% 🚀😍
22 dpt 🍬 z bijącym serduszkiem 🙏🏻 -
Lia. wrote:Bardzo Wam dziękuję za poradę. Czyli nie jest to aż tak straszne 😉 Myślę, że pomysł z krótkim szkoleniem u pielęgniarki nie jest zły, poszukamy kogoś znajomego. Wczoraj mi go zrobiły pielęgniarki, więc wiem gdzie wbić igłę, ale mam do dzisiaj takie zakwasy na pośladku że szok 🙈 Cena za prolutex powala, a w perspektywie dłuższego stosowania to już w ogóle 😬
A jak ktoś, tak jak ja, ma duży problem z igłami, to polecam krem Emla - nałożyć około 1h przed i przykryć kawałeczkiem folii. Jest na receptę i mi bez problemu najpierw lekarz rodzinny wypisał, a jak mi się tubka skończyła to już ginekolog. Zastrzyki przy tym były właściwie bezbolesneLia. lubi tę wiadomość
-
Milvaaa wrote:Mi robił mąż w pośladki. Istnieje zasada wyboru odpowiedniego miejsca - dzieli się pośladek na cztery części i w górną zewnętrzną powinno się je robić. Pielęgniarka rentgena w oczach nie ma tak samo jak osoba z brakiem wykształcenia medycznego, więc trzymając się zasad nie powinno się trafić na żaden nerw 😉 A jeśli miałoby się pecha no to tak samo może mieć go pielęgniarka, jak i ktokolwiek inny, bo nerwów przez skórę nie widać. Ważne przy tych zastrzykach jest zrobić aspirację, czyli po wbiciu odciągnąć strzykawkę i uważnie popatrzeć czy nie wleciała krew. Nam się to zdarzyło dosłownie jeden raz a zastrzyków były dziesiątki
-
Babeczki, jak to jest, jak podchodziłyście do transferu w Czechach, to miałyście w Polsce jakiegoś specjalnego lekarza prowadzącego, czy raczej zwykłego gina, tylko po to żeby zrobić usg przed transferem? I czy zwykły gin wystawi recepty, na to co potrzeba?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia, 20:29
-
Sas wrote:Milva ty masz jakos poczatkiem stycznia termin ? Spakowana juz jestes ? Czy tylko ja jestem w proszku i bije sie z myslami ile czego wziac ?
Sas lubi tę wiadomość
-
Aster_81 wrote:Babeczki, jak to jest, jak podchodziłyście do transferu w Czechach, to miałyście w Polsce jakiegoś specjalnego lekarza prowadzącego, czy raczej zwykłego gina, tylko po to żeby zrobić usg przed transferem? I czy zwykły gin wystawi recepty, na to co potrzeba?
Mnie akurat prowadziła lekarka z kliniki, jak już się wyczerpaly możliwości starania się o dziecko na swoich ganetach, to sama zaproponowała że jeśli zdecydujemy się na AZ w Czechach to ona mnie przygotuje do transferu.Sas, Aster_81 lubią tę wiadomość
Starania od 2021 roku.
KET (II AZ Czechy Reprofit) - 12.07.2024 r.
7dpt - beta 78, próg 22,78 ng/ml.
10dpt - beta 411,80, próg 24,40 ng/ml.
13dpt - beta 1757,80, próg 20,57 ng/ml.
15dpt - beta 3373,65, I USG - jest pęcherzyk ciążowy 3,7mm (IP - plamienia).
21dpt - II USG (plamienia - krwiaczki) - jest pęcherzyk żółtkowy z zarodkiem 🥰
25dpt - III USG (plamienia) - jest ❤️
7+5 - CRL 1,58 cm🥰
I prenatalne (11+6) USG ok, preeklampsja 1:39, hipotrofia 1:276 🙄
12+1- CRL 6 cm, 167 ud/min, szyjka 4 cm 😊
16+1 - 162 g dziewczynki 🥰, 146 ud/min, szyjka 4,5 cm 😊
19+2 - 303 g dziewczynki 🥰, 148 ud/min, szyjka 4,5 cm 😊
II prenatalne (20+3) USG ok, 425 g dziewczynki 🥰
22+1 - 564 g dziewczynki 🥰, 146 ud/min, szyjka 4,45 cm 😊
-
Aster_81 wrote:Babeczki, jak to jest, jak podchodziłyście do transferu w Czechach, to miałyście w Polsce jakiegoś specjalnego lekarza prowadzącego, czy raczej zwykłego gina, tylko po to żeby zrobić usg przed transferem? I czy zwykły gin wystawi recepty, na to co potrzeba?
Sas, Aster_81 lubią tę wiadomość
26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
➡️7 dpt beta 72,18 ➡️9 dpt beta 147,70
➡️12 dpt beta 644,72➡️14 dpt beta 1507,05
➡️26 dpt ❤
➡️30.12.22 USG prenatalne 5.66 cm❤
➡️21+0 tc 03.03.23 USG połówkowe 483g. Córeczka❤
➡️26+4 tc 11.04.23 957g.➡️30+4 tc 1432 g.
➡️32+3 tc III USG prenatalne 1968 g.
➡️34+4 tc 2411 g. ➡️36+4 tc 2623 g.
➡️40+0 tc córeczka na świecie SN 3430g.
10.09.2024 r. Reprofit Ostrawa ❄️4AA
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
➡️21 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
➡️28 dpt CRL 7,23mm, jest ❤️
➡️USG prenatalne CRL 6.66 mm, ryzyka niskie
-
ZAJĄCZEK94 wrote:Mnie akurat prowadziła lekarka z kliniki, jak już się wyczerpaly możliwości starania się o dziecko na swoich ganetach, to sama zaproponowała że jeśli zdecydujemy się na AZ w Czechach to ona mnie przygotuje do transferu.