X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Reprofit Ostrava
Odpowiedz

Reprofit Ostrava

Oceń ten wątek:
  • Boguśka Koleżanka

Wysłany: 7 maja 2023, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja tu jeszcze słowo ode mnie odnośnie polecenia Reprofitu 😉
    Jak zaczynalam rok temu rozpytywac o moje możliwości (wada genetyczna i niskie AMH) to spotkałam bardzo dobrą embriolog z Polski, która przez kilka lat pracowala w Reproficie i pomimo tego, że moglaby na mnie zarobić robiąc w Polsce transfery powiedziala żebym sie nawet nie zastanawiala tylko tam jechla. Maja podobno bardzo dobre zaplecze laboratoryjne, super embriologów i duzo większą wiedze genetyczną niż u nas. Patrzylam też na inne typu Unica czy Eurofertil, ale zaufałam jej i nie żałuję 😁

mała, Koralina88, Mati W., MałaMiMi, Magra3, Anika1983, Monika29, WiosnyFanka, Zenula, Giosiek lubią tę wiadomość

• Zenula Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika29 wrote:
    Dzięki za rady, są bardzo cenne 😘 ja przy córce to uczyłam się zakładania sondy do żołądka, karmienia przez nią, itp. A tu taki mały człowiek po kilku dniach wyjdzie do domu i co z nim zrobić? 🤣 ale masz rację, damy rade ❤ ale myślisz że warto kupić ta mała poduszkę do karmienia żeby była w domu ?
    Mała to widzę że już sporo kupiłaś 😊 kurcze muszę wam ogarnąć listę z Jezoweczką 😊 pewnie ze dacie radę 😊 dobre jest to, że możemy się tu dzielić swoimi obawami i jesteśmy dla siebie wsparciem 😊
    Zusia gratuluje zarodkow 😊
    Tak,ja mam poduszkę motherhood fasolkę i z niej cały czas teraz korzystam,nawet jak jade w gości to ja zabieram😊 ale na początku i tak będziesz leżeć po cc to będziesz karmić w tej pozycji naturalnej. Dopiero po jakimś czasie przyda się ta poduszka a w nocy poprostu dziecko będziesz kładła równolegle do siebie i tak spala-tzn ja tak śpię 😁 widok dziecka,dotyk,zapach jest najlepszym stymulantem piersi-ja teraz jak tylko mysle o dziecku,zblizam sie do niego to mleko zaczyna samo lecieć😅 no i nie wiem czy to takie oczywiste,ale jak dziecko ssie jedna pierś to z drugiej też leci mleko i żeby je złapać i wykorzystać potrzebny jest kolektor! Ja nie mrożę mleka,nie odciągam już po prostu dziecko mi wszystko zjada ale to mleko z kolektora można normalnie podać do butelki,zamrozić albo dodać do kąpieli. Do stanika raczej potrzebne są wkładki bo właśnie jakk się karmi z jednej to druga moczy bluzki🤪

Monika29, mała, Ewa3bit lubią tę wiadomość

age.png
  • MałaMiMi Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2023, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boguśka wrote:
    To ja tu jeszcze słowo ode mnie odnośnie polecenia Reprofitu 😉
    Jak zaczynalam rok temu rozpytywac o moje możliwości (wada genetyczna i niskie AMH) to spotkałam bardzo dobrą embriolog z Polski, która przez kilka lat pracowala w Reproficie i pomimo tego, że moglaby na mnie zarobić robiąc w Polsce transfery powiedziala żebym sie nawet nie zastanawiala tylko tam jechla. Maja podobno bardzo dobre zaplecze laboratoryjne, super embriologów i duzo większą wiedze genetyczną niż u nas. Patrzylam też na inne typu Unica czy Eurofertil, ale zaufałam jej i nie żałuję 😁
    Dziękuję, że napisałaś.
    A podchodziłas w ogóle w PL do jakiejś procedury? Czy od razu ta pierwsza była w Czechach?

Boguśka lubi tę wiadomość

• Monika29 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zenula wrote:
    Tak,ja mam poduszkę motherhood fasolkę i z niej cały czas teraz korzystam,nawet jak jade w gości to ja zabieram😊 ale na początku i tak będziesz leżeć po cc to będziesz karmić w tej pozycji naturalnej. Dopiero po jakimś czasie przyda się ta poduszka a w nocy poprostu dziecko będziesz kładła równolegle do siebie i tak spala-tzn ja tak śpię 😁 widok dziecka,dotyk,zapach jest najlepszym stymulantem piersi-ja teraz jak tylko mysle o dziecku,zblizam sie do niego to mleko zaczyna samo lecieć😅 no i nie wiem czy to takie oczywiste,ale jak dziecko ssie jedna pierś to z drugiej też leci mleko i żeby je złapać i wykorzystać potrzebny jest kolektor! Ja nie mrożę mleka,nie odciągam już po prostu dziecko mi wszystko zjada ale to mleko z kolektora można normalnie podać do butelki,zamrozić albo dodać do kąpieli. Do stanika raczej potrzebne są wkładki bo właśnie jakk się karmi z jednej to druga moczy bluzki🤪
    Kolektor mam, wkładki mam. To normalne że z drugiego cyca leci, 11 lat temu to nie było kolektora 😆 z tym spaniem to będzie trudne, bo córa śpi z nami. Chyba że ja wyemigruje z młodym do dużego pokoju. Coś wymyślimy 🙂 to kupię sobie tą małą poduchę, bo mam tą dużą, koleżanka mi dala do spania, super się z nią śpi ale kiepsko przekręca z boku na bok 🤣 i tak jest ciężko przez brzuch 🤣 a młody jest najlepszy, bo czasem mam wrażenie że maca materac 🤣 albo że spada z góry na dół 😆
    Boguśka to super info co napisałaś 😊

aaaania87, Zenula lubią tę wiadomość

Córka z zespołem wad genetycznych , 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
    05.10.2022 transfer AZ 🥰
    Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
    09.11.2022 - jest ❤
    12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
    27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
    28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
    26.05 - 2600g synka
    07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania
    age.png
  • Boguśka Koleżanka

Wysłany: 7 maja 2023, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMiMi wrote:
    Dziękuję, że napisałaś.
    A podchodziłas w ogóle w PL do jakiejś procedury? Czy od razu ta pierwsza była w Czechach?
    Nie podchodizlam w Polsce, od razu Czechy. Bylam tylko raz na rozmowie wstępnej w jednej z polskich klinik, ale jakoś nie zaiskrzyło miedzy nami, a też nie do końca mi ich podejście pasowało, na zasadzie sprawdźmy, może sie uda. Polecam kompletnie zielonym jak ja w tym temacie. Koordynatorki wszystko kontrolują, piszą mailem i na najglupsze pytania odpowiadają ze spokojem 😉

Koralina88 lubi tę wiadomość

• MałaMiMi Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2023, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boguśka wrote:
    Nie podchodizlam w Polsce, od razu Czechy. Bylam tylko raz na rozmowie wstępnej w jednej z polskich klinik, ale jakoś nie zaiskrzyło miedzy nami, a też nie do końca mi ich podejście pasowało, na zasadzie sprawdźmy, może sie uda. Polecam kompletnie zielonym jak ja w tym temacie. Koordynatorki wszystko kontrolują, piszą mailem i na najglupsze pytania odpowiadają ze spokojem 😉
    A powiedz mi, czy miałaś w PL lekarza, który wypisywał Ci recepty z refundacja, czy olałaś sprawę i kupowała wszystko w Czechach?

• Boguśka Koleżanka

Wysłany: 7 maja 2023, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMiMi wrote:
    A powiedz mi, czy miałaś w PL lekarza, który wypisywał Ci recepty z refundacja, czy olałaś sprawę i kupowała wszystko w Czechach?
    Mi przepisywalo z refundacją, z tym że pierwszą stymulację mialam w październiku i wtedy nie było problemu, ale wiem od znajomej, że teraz juz lekarze nie są tak chetni, są podobno większe kontrole. Niemniej mi sie udalo wziąć dwie refundacje na stymulację i to nawet w dwóch różnych przychodniach, troche sie nagimnastykowalam ale sie opłaciło 😉 na infolini nfz mi powiedzieli, że jeżeli spełniam warunki to mm prawo skorzystać z refundacji i tak też mówiłam lekarzom. Próbuj 😉

• MałaMiMi Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2023, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boguśka wrote:
    Mi przepisywalo z refundacją, z tym że pierwszą stymulację mialam w październiku i wtedy nie było problemu, ale wiem od znajomej, że teraz juz lekarze nie są tak chetni, są podobno większe kontrole. Niemniej mi sie udalo wziąć dwie refundacje na stymulację i to nawet w dwóch różnych przychodniach, troche sie nagimnastykowalam ale sie opłaciło 😉 na infolini nfz mi powiedzieli, że jeżeli spełniam warunki to mm prawo skorzystać z refundacji i tak też mówiłam lekarzom. Próbuj 😉
    Czyli miałaś dwie stymulacje?Zmienili Ci leki po pierwszej albo protokół? Duża była różnica w ilości komórek? Przepraszam, że tak wypytuje ;-)

• Boguśka Koleżanka

Wysłany: 7 maja 2023, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma za co przepraszać 😉
    Tak dwie :)
    mam 29 lat, suplementy 3 miesiące przed pierwszym podejsciem, nie wiem czy mialy wplyw ale na pewno nie zaszkodzily.

1 procedura - krótki protokół gonal, 5 pobranych, 2 zarodki poszly do badania genetycznego ale wszystkie z wadami.
    2 procedura - dlugi protokół decapeptyl +menopur, chyba 15 pobranych i 6 zarodkow poszlo do badania z tego 3 zdrowe.
    Zmienili protokół i akurat na mnie to zadziałało 😉

• emyszka Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2023, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boguśka wrote:

Hej,też zastanawiam nad rozpoczęciem kolejnej procedury w Czechach ale zupełnie nie wiem na która klinikę się zdecydować i właśnie jak rozegrać kwestie refundacji na leki. Z tego co słyszałam nie może ich wypisać "zwykły" ginekolog, tylko taki, który zajmuje się tematem niepłodności. Też tak to wyglądało w Twoim przypadku? :)

Starania od 2019
    -niedrożność jajowodów
    -czynnik meski
    -brak KIR 2DS3, 2DS4|del-22bp
    -homocysteina 11, 2 (02.2025) -> 10,1 (03.2025)
    -MTHFR c.665C>T Układ
    heterozygotyczny
    -SERPINE1 c.-820_-817G(4_5) Układ homozygotyczny

35 lat 👩‍❤️‍👨 41 lat

🍀Start 1 IVF pazdziernik 2021🍀
    10.2021 - punkcja ❄️❄️❄️4BA
    30.12.2021🍀transfer 4BA (embryo glue)
    10.01.2022 Beta 😭
    04.03.2022 🍀 transfer 4BA (embryo glue, nacięcie otoczki)
    11.03.2022 Beta 😭
    12.2022 Histeroskopia, cd56, cd138
    01.2023 🍀 transfer 4BA
    02.2023 Beta😭
    2024: Gameta Rzgów 🍀 zaczynamy od początku
    28.02.2024: punkcja - 9 komórek, tylko 1 przetrwał <3
    03.2024 Beta😭
    11.2024 #Trzecia stymulacja -> Długi protokół
    12.2024 Punkcja - 2x blastki
    24.12 - transfer 🌲🩵😭
    01.2025 - > zalecenia dr Jarosz
    Hydroxychloroquine, Acard, Accofil
  • Boguśka Koleżanka

Wysłany: 7 maja 2023, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raz faktycznie ginekolog który zajmuje sie niepłodnością, ale raz to mi nawet zwykly lekarz w poradni przyszpitalniej dla kobiet na nfz wypisal 🤷‍♀️ bo mojemu lekarzowi nie chciala przejść recepta przez system a ja musialam mieć na już lek. Myślę że wcześniej warto wybadać grunt, do kogo sie można udać, bo mi dwóch powiedziało że absolutnie mi nie przepiszą bo siw boją kontroli. Z tego co wiem to wystarczy dobrze opisac wcześniejszą historię leczenia, żeby było widać ze są podstawy do wystawienia recepty z refundacją

• MałaMiMi Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2023, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boguśka wrote:
    Nie ma za co przepraszać 😉
    Tak dwie :)
    mam 29 lat, suplementy 3 miesiące przed pierwszym podejsciem, nie wiem czy mialy wplyw ale na pewno nie zaszkodzily.

1 procedura - krótki protokół gonal, 5 pobranych, 2 zarodki poszly do badania genetycznego ale wszystkie z wadami.
    2 procedura - dlugi protokół decapeptyl +menopur, chyba 15 pobranych i 6 zarodkow poszlo do badania z tego 3 zdrowe.
    Zmienili protokół i akurat na mnie to zadziałało 😉
    A kogo to był pomysł, żeby badać zarodki? Twój czy kliniki? Wiesz może co robi się potem z wadliwymi zarodkami? Niszczy? Mi w pl po nieudanym krótkim też zaproponowali długi.

• Boguśka Koleżanka

Wysłany: 7 maja 2023, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMiMi wrote:
    A kogo to był pomysł, żeby badać zarodki? Twój czy kliniki? Wiesz może co robi się potem z wadliwymi zarodkami? Niszczy? Mi w pl po nieudanym krótkim też zaproponowali długi.
    Jestem nosicielka wady genetycznej i mam niecałe 30% szans na urodzenie zdrowego dziecka więc stąd decyzja o badaniu. A wadliwe zarodki niszczą, przynajmniej u mnie tak było.
    Może u Ciebie też by się sprawdził długi skoro krótki nie wypalil. Nie wiem jaka jest praktyka, bo się nie wgłębiałam w inne historie, ale myślę że warto coś zmienić jeżeli nie idzie po naszej myśli :) jeszcze dodam ze ja "jade" na jednym jajniku więc tym bardziej jestem zadowolona z efektu.

• Monika29 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2023, 02:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boguśka wrote:
    Jestem nosicielka wady genetycznej i mam niecałe 30% szans na urodzenie zdrowego dziecka więc stąd decyzja o badaniu. A wadliwe zarodki niszczą, przynajmniej u mnie tak było.
    Może u Ciebie też by się sprawdził długi skoro krótki nie wypalil. Nie wiem jaka jest praktyka, bo się nie wgłębiałam w inne historie, ale myślę że warto coś zmienić jeżeli nie idzie po naszej myśli :) jeszcze dodam ze ja "jade" na jednym jajniku więc tym bardziej jestem zadowolona z efektu.
    A możesz napisać jakiej wady jesteś nosicielem? Bo ja mam translokację chromosomów, też niby 30% ryzyka że dziecko będzie z wadami.

Córka z zespołem wad genetycznych , 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
    05.10.2022 transfer AZ 🥰
    09.11.2022 - jest ❤
    26.05 - 2600g synka
    age.png
  • Lea1111 Przyjaciółka

Wysłany: 8 maja 2023, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczęta kochane, może to pytanie z serii głupich, ale jak to jest z seksem po cyclogescie ? Bo dziś ni hu hu wydaje mi się to takie niekomfortowe....🤔

• Monika29 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2023, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lea1111 wrote:
    Dziewczęta kochane, może to pytanie z serii głupich, ale jak to jest z seksem po cyclogescie ? Bo dziś ni hu hu wydaje mi się to takie niekomfortowe....🤔
    Ja aplikowałam po 😆

05.10.2022 transfer AZ 🥰
    09.11.2022 - jest ❤
    26.05 - 2600g synka
    age.png
  • Boguśka Koleżanka

Wysłany: 8 maja 2023, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika29 wrote:
    A możesz napisać jakiej wady jesteś nosicielem? Bo ja mam translokację chromosomów, też niby 30% ryzyka że dziecko będzie z wadami.
    Wysłałam zaproszenie :)

Monika29 lubi tę wiadomość

• Milvaaa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2023, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko potwierdzę wszystko co dziewczyny napisały. Ja podchodziłam do IVF od razu w Czechach, nad Polską nawet się nie zastanawiałam. W Eurofertilu byłam na konsultacji i Lachcina wyśmiał wynik badania nasienia męża a konkretniej morfologię 1%, powiedział że w sumie nam to by się bardziej opłacało KD bo jak chcemy badać nasze zarodki to kwota jest tak duża że on jak był w naszym wieku to by sobie takiej kasy nawet nie wyobrażał (a mam AMH koło 5), a podczas całej wizyty prawie cały czas pisał coś na komputerze i do ogólnego efektu brakowało żeby tylko powiedział "coś jeszcze? bo jak nie to wypad"
    W Reproficie na starcie uzyskaliśmy 11 zarodków, ostatecznie do badania genetycznego poszły 6 z czego 3 zdrowe najwyższej możliwej jakości, a ja miałam gorsze szanse niż Boguśka czy Monika, bo 50% na zdrowe dziecko. W Eurofertilu po tym jak Lachcina wyśmiał tą morfologię, to na pewno nie dodałby procedury MACS żeby wybrać dobre plemniki i jestem pewna, że tam byśmy pewnie z niczym zostali. A tak w środę mój pierwszy w życiu transfer :)

Boguśka, Mati W., Magra3, Giosiek, mała, Monika29, WiosnyFanka lubią tę wiadomość

ONA: 96' ON: 94'
    🔴 NK z krwi 42% 🔴 KIR AA 🔴 Morfologia plemników 0-1% 🔴 MTHFR_677C>T homo, PAI-1 4G homo
    🔴 Choroba genetyczna jednogenowa (50% ryzyka wady u dziecka)

💔 10.05.2023 transfer I 💔 Puste jajo płodowe

🍀 24.04.2024 transfer II 🍀 (encorton, intralipid, accofil, neoparin, estrofem, cyclogest, agolutin)
    4dpt6dpt beta 44,5; 12 dpt beta 425; 14 dpt beta 813; 20dpt beta 6556, CRL 0,17cm 🥰 23 dpt migające ❤️
    12+0 I prenatalne ok 🍀 5,3cm dziewczynki 🎀 14+4 8,5 cm i 98g malutkiej, zero krwiaków 🥳
    22+0 USG połówkowe 🍀 440g ❤️ 28+6 III USG prenatalne 🎀 1320g

Córeczka ur. 31.12.2024r., 2980g, 53 cm 🥰
    age.png
  • Milvaaa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2023, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa, i w kwestii refundacji leków do stymulacji. Ja próbowałam w styczniu i zderzyłam się ze ścianą. Nie da się żadnym sposobem. Zwykły ginekolog nie wypisał, dzwoniłam do trzech klinik - jak nie jestem pacjentką tzn. nie mają mojej całej dokumentacji leczenia i potwierdzenia, że u nich robię IVF to nie wypiszą recept. Pisałam maile do wszystkich klinik jakie znalazłam z nadzieją, że choć w jednej się uda, ale albo bez odpowiedzi albo odpisywali to samo co usłyszałam przez telefon w innej klinice. Dzwoniłam też na infolinię jakiegoś receptomatu i to samo. Jako ostateczność poprosiłam osobę z rodziny, która pracuje w szpitalu na wysokim stanowisku o pomoc, ma wielu zaprzyjaźnionych lekarzy i także się nie udało załatwić. Masakra teraz z tym jest, bo właśnie tych kontroli się boją. Jednemu lekarzowi przywalili kilkadziesiąt tysięcy kary, bo przepisał a nie miał potwierdzenia, że pacjentka u niego się leczy w ramach IVF.
    Mi pomogło to forum i cudowne, pomocne dziewczyny, które się tu znajdują :) Ponad 2 tysiące zostało mi w kieszeni dzięki temu, że odkupiłam tutaj leki. Także zawsze to jest jakieś wyjście, bo co chwila ktoś sprzedaje. A wysyłką się nie trzeba martwić, bo w ulotce większości tych lodówkowych jest informacja, że do 28 czy 30 dni można w temp pokojowej o ile zużyje się do tego czasu. Mi nawet jeden Gonal szedł 4 dni z Holandii i wszystko było w porządku

Boguśka, WiosnyFanka lubią tę wiadomość

ONA: 96' ON: 94'
    🔴 NK z krwi 42% 🔴 KIR AA 🔴 Morfologia plemników 0-1% 🔴 MTHFR_677C>T homo, PAI-1 4G homo
    🔴 Choroba genetyczna jednogenowa (50% ryzyka wady u dziecka)

💔 10.05.2023 transfer I 💔 Puste jajo płodowe

🍀 24.04.2024 transfer II 🍀 (encorton, intralipid, accofil, neoparin, estrofem, cyclogest, agolutin)
    4dpt6dpt beta 44,5; 12 dpt beta 425; 14 dpt beta 813; 20dpt beta 6556, CRL 0,17cm 🥰 23 dpt migające ❤️
    12+0 I prenatalne ok 🍀 5,3cm dziewczynki 🎀 14+4 8,5 cm i 98g malutkiej, zero krwiaków 🥳
    22+0 USG połówkowe 🍀 440g ❤️ 28+6 III USG prenatalne 🎀 1320g

Córeczka ur. 31.12.2024r., 2980g, 53 cm 🥰
    age.png
  • Boguśka Koleżanka

Wysłany: 8 maja 2023, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milvaaa wrote:
    A tak w środę mój pierwszy w życiu transfer :)
    Trzymam kciuki ✊

‹‹ 511 512 513 514 515 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ