Reprofit Ostrava
-
WIADOMOŚĆ
-
WiosnyFanka wrote:To ja się wypowiem, bo "zaliczyłam "Salve" i teraz "zaliczam" Reprofit
Jeżeli chodzi o doktora K. to nic dziwnego, że zaproponował od razu in vitro. On nic innego nie proponuje. Poza tym wiele rzeczy w Salve będziesz musiała sama pilnować. Wszystkim z marszu robią scratching w cyklu poprzedzającym transfer (a nie zawsze jest wskazany) i wszystkim przepisują sterydy (nawet jeśli nie ma do nich wskazań). U mnie wręcz nie były wskazane co zgłaszałam lekarzowi prowadzącemu. Do transferu na liście leków oczywiście się steryd znalazł. Jeśli chodzi o dodatkowe badania to samemu trzeba się o nie dopytywać. W kwestii skomentowania wyników badań trzeba się dopytywać koordynatorki średnio co 2 dni. Nie robią (a jeśli robią to bardzo niechętnie) badań genetycznych zarodków. Do pewnego momentu chwiliłam sobie współpracę z nimi - do momentu aż zdecydowałam się zmienić klinikę na Reprofit. Na razie jedyne co mogę ocenić i porównać na tym etapie to kontakt z koordynatorką. W Salve zawsze musiałam czekać, wysyłac meile przypominające. W Reprofit czekam na każdą odpowiedź maksymalnie godzinę. Na pewno w Czechach mają bardziej doświadczonych embriologów i eliminują te zarodki, które nie rokują. Jednocześnie te same zarodki w Polsce dopuszczane są do transferu.
Jest jeszcze jedna kwestia - w przypadku zdecydowania się na Czechy musisz mieć lekarza w PL, który będzie robił monitoringi. No i w PL leki do stymulacji (jeżeli się łapiesz) będziesz mieć refundowane. W Czechach zapewne refundacji mieć nie będziesz.
To co napisałaś o eliminacji złych zarodków w Czechach wynika bezpośrednio z przepisów które w PL zabraniają niszczenia zarodków a w Czechach można i dlatego podaję się tylko najwyższej klasy zarodki. Te przepisy też są związane z badaniem zarodkow- w novum jak zapytałam dlaczego nie badają to mi powiedzieli ze nie mieli by co robić z chorymi zarodkami,bo przecież by ich nikt nie chciał. Oczywiście są w PL kliniki które badaja- ale one wysyłają zarodki do badania do kraju w którym można je automatycznie zutylizować . Novum pewnie nie rozważa takiej współpracy więc sami też nie badają( nie wiem jak jest w Salve bo nigdy tam nie bylam). Reprofit oczywiście polecam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2023, 08:16
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Zenula wrote:To co napisałaś o eliminacji złych zarodków w Czechach wynika bezpośrednio z przepisów które w PL zabraniają niszczenia zarodków a w Czechach można i dlatego podaję się tylko najwyższej klasy zarodki. Te przepisy też są związane z badaniem zarodkow- w novum jak zapytałam dlaczego nie badają to mi powiedzieli ze nie mieli by co robić z chorymi zarodkami,bo przecież by ich nikt nie chciał. Oczywiście są w PL kliniki które badaja- ale one wysyłają zarodki do badania do kraju w którym można je automatycznie zutylizować . Novum pewnie nie rozważa takiej współpracy więc sami też nie badają( nie wiem jak jest w Salve bo nigdy tam nie bylam). Reprofit oczywiście polecam.
Pełna zgoda. Dlatego jest przewaga czeskich klinik nad polskimi. W Polsce transferują wszystkie zarodki jak leci, nawet te które kompletnie nie rokują. Wina oczywiście chorych przepisów, anie złej woli klinik.
Taka tylko mała dygresja - jeśli zarodki poddawane są badaniom genetycznym to do badań wysyła się tylko ich biopsję (dokładnie jest to 5 komórek), a nie całe zarodki.Salome lubi tę wiadomość
Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
WiosnyFanka wrote:Pełna zgoda. Dlatego jest przewaga czeskich klinik nad polskimi. W Polsce transferują wszystkie zarodki jak leci, nawet te które kompletnie nie rokują. Wina oczywiście chorych przepisów, anie złej woli klinik.
Taka tylko mała dygresja - jeśli zarodki poddawane są badaniom genetycznym to do badań wysyła się tylko ich biopsję (dokładnie jest to 5 komórek), a nie całe zarodki.
Tak w PL transferuje się wszystkie nawet nierokujace zarodki. Ja mam mimo wszystko żal do lekarzy z novum że mi nie doradzili po max 3 procedurze badań. Zarobek i interes kliniki ponad wszystko😌 -
Zenula wrote:A tego to już nie wiem ale wydaje mi się że żeby je jednak zutylizować to muszą całe wyjechać? A może to tylko papierkowa robota?
Tak w PL transferuje się wszystkie nawet nierokujace zarodki. Ja mam mimo wszystko żal do lekarzy z novum że mi nie doradzili po max 3 procedurze badań. Zarobek i interes kliniki ponad wszystko😌
W sytuacji gdy wyniki badań gentycznych są negatywne to kliniki musza teoretyczbie te wadliwe zarodki przechowywac u siebie na swój koszt. Dlatego sporo klinik w PL wcale mozliwosci wykonania badan genetycznych nie wykonuje - bo zostaja wowczas z zarodkami ktore kompletnie sie do niczego nie nadaja i tylko zajmuja miejsce.Salome lubi tę wiadomość
Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
Hihihih Monia i dobrze,że masz banana na buzi
Pięknie sobie dajesz radę i z Agunią i Aleksem. A jak już trafisz na super pomoc do Agi,to w ogóle będzie czadersko!
Tak,jak Zenula pisała- teraz jest gorąco i Aleks potrzebuje się więcej nawadniać, zresztą jakby nie było-to teraz bardziej jego cycki niż Twoje 🤣
Dziękuję za polecenie maści do tej pory Bobodent z lidokainą jej dawałam. Pomagało ale na krótko. Jeszcze zęby nie wyszły, ale już te 1dynki na przedniej ścianie widać tak,jakby one już tam były, a pod "spodem" nie wyklute,ale przy dotykaniu już je tak mocno czuć, że myślę, że to już niedługo jak się przebiją.
Ps.Ty to miałaś "szczęście" w życiu...i matka taka i później teściowa. Masakra ale przez to jesteś Niesamowitą Kobietą,która ze wszystkim da sobie radę!
Weteranka właśnie po to tu jesteśmy wszystkie,żeby siebie wspierać ❤️ dasz sobie radę z tym porodem jak nic 😘
Pamiętam, jak wyszłam ze szkoły rodzenia gdzie omawiali SN i po powrocie do domu powiedziałam mężowi, że żadnego sn tylko cc. Później na szkole było cc i wróciłam do domu i mówię- żadnego cc, będzie sn 🤣 no i życie a raczej Młoda sama wybrała 🤣
Cokolwiek to by nie było, to ja raczej zadaniowo do tego podeszłam- wiadomo,że dziecko musi jakoś wyjść, więc trzeba iść i zrobić swoje i tyle i w sumie miałam głowę dzięki temu spokojną i zero paniki.
Zrobisz swoje i będziesz trzymała w ramionach Klarcię ❤️
Matko współczuję Wam tych zgag! Ja,jak Zenula- po wodzie nawet ją miałam ;( zero spania w nocy,bo wtedy było najgorzej. No i też od razu po porodzie poszła sobie
Myszka jeśli dobrze pamiętam to 170 euro na rok przedłużenie mrożenia wszystkich zarodków, więc taniej niż w Pl i Eurofertilu
Beetle wielkie kciuki 🍀❤️Zenula, Ewa3bit lubią tę wiadomość
-
WiosnyFanka wrote:W sytuacji gdy wyniki badań gentycznych są negatywne to kliniki musza teoretyczbie te wadliwe zarodki przechowywac u siebie na swój koszt. Dlatego sporo klinik w PL wcale mozliwosci wykonania badan genetycznych nie wykonuje - bo zostaja wowczas z zarodkami ktore kompletnie sie do niczego nie nadaja i tylko zajmuja miejsce.
WiosnyFanka lubi tę wiadomość
-
Sasanka55.. wrote:Mati W., jak u Ciebie?
Wczoraj miałam transfer, polecieliśmy za ciosem.
Transfer robila dr R. może będzie miała szczęśliwą rękę.
Jak się czujesz Sasanko?
beetle, mlia, Giosiek, Hania2010, Magan, The_sleeping_beauty, Mysza123, I gave up, Sasanka55.., Salome, aaaania87, Magra3, Ewa3bit, Gosia Samosia lubią tę wiadomość
42 lat
kariotyp-ok,AMH-0,48,FSH-16mIU/ml,Kir Bx, NK-17%,cytokiny-ok.
Reprofit:5.06 ET ( biochem)☹️,13.07 FET - ☹️
06.12 FET - ❤️🙏❤️
2dpt - prog. 47.96 ng\ml
5dpt - prog. 33.10 ng\ml
7dpt - beta 85.02 mIU/ml, prog. 26.5 ng/ml
9dpt - beta 225 mIU/ml, prog. 68 ng/ml
12dpt - beta 1010 mIU/ml, prog. 45 ng/ml
14dpt - beta 2930 mIU/ml
22dpt - beta 24855 mIU/ml
23dpt mamy ❤️
9+6 - CRL 3.19cm
15.02 prenatalne ok, będzie synuś 👶🥰
17+6 - 233g chłopczyka 😍
20+4 II prenatalne - 460g 😍
Klinika Bocian
- 09.2022 - II procedura IVF, 2 zarodki
FETx 2 😞
- 06.2022- I procedura IVF , 2 zarodki
FETx2 😞
-
Dziewczyny,slyszalyscie że niedawno w USA jakąś rodzinka zrobiła sobie dla fanu testy genetyczne aby znaleźć swoich przodków i się okazało że jedno dziecko nie jest dzieckiem tego ojca. Ponieważ dzieci były z ivf to od razu zwrócili się do kliniki gdzie robili ivf i okazało się że doszło do pomyłki nasienia. Pewnie takie pomylki nie są rzadkością ale ja zwróciłam uwagę że ow chłopiec od razu chciał poznać swojego biologicznego ojca i oczywiście ta cała sytuacja wprowadziła ogromny zamęt w ich rodzinie...cały czas myślę co będzie jak się u nas wyda bo my podjęliśmy decyzję że nikomu nie mówimy. Ja uważam że dziecko zawsze będzie chciało poznać swoich rodziców tak jak w tym przypadku. Czy się powie od początku czy wyjdzie przez przypadek,to i tak będzie szukać biologicznych rodziców😔
-
Dziewczyny trafił mi się transfer u dr R. na który poszłam z pustym pęcherzem 🙈 Zapomniałam się napić 🤷♀️ Ale dr R była zła 🙈 Potem jej przeszło bo transfer poszedł gładko i bezproblemowo nawet z pustym pęcherzem 🙈
I gave up, Sasanka55.., Giosiek, Magra3, Ewa3bit lubią tę wiadomość
42 lat
06.12 FET - ❤️🙏❤️
2dpt - prog. 47.96 ng\ml
5dpt - prog. 33.10 ng\ml
14dpt - beta 2930 mIU/ml
23dpt mamy ❤️
9+6 - CRL 3.19cm
17+6 - 233g chłopczyka 😍
20+4 II prenatalne - 460g 😍
Klinika Bocian
- 09.2022 - II procedura IVF, 2 zarodki
FETx 2 😞
- 06.2022- I procedura IVF , 2 zarodki
FETx2 😞
-
Mati W. wrote:Dziewczyny trafił mi się transfer u dr R. na który poszłam z pustym pęcherzem 🙈 Zapomniałam się napić 🤷♀️ Ale dr R była zła 🙈 Potem jej przeszło bo transfer poszedł gładko i bezproblemowo nawet z pustym pęcherzem 🙈
Trzymam kciuki
ja za to poszlam tak napompowana że wylezec nie moglam masakra
a cos mi mowilo w glowie nie pij tyleMati W., Magra3 lubią tę wiadomość
-
Mati W. wrote:Dziewczyny trafił mi się transfer u dr R. na który poszłam z pustym pęcherzem 🙈 Zapomniałam się napić 🤷♀️ Ale dr R była zła 🙈 Potem jej przeszło bo transfer poszedł gładko i bezproblemowo nawet z pustym pęcherzem 🙈
Ja mialam prawie pusty bo nie bylam w stanie wypic nawet wody tak mnie ze stresu za drugim razem mdlilo 🙈. Tez poszlo calkowicie bezproblemowo pomimo to. -
Hania2010 wrote:Trzymam kciuki
ja za to poszlam tak napompowana że wylezec nie moglam masakra
a cos mi mowilo w glowie nie pij tyle
Polubiłam za wiarę, że skoro tym razem byl pusty pęcherzyk to może to znak na dobre 🤪😊 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyZenula wrote:Dziewczyny,slyszalyscie że niedawno w USA jakąś rodzinka zrobiła sobie dla fanu testy genetyczne aby znaleźć swoich przodków i się okazało że jedno dziecko nie jest dzieckiem tego ojca. Ponieważ dzieci były z ivf to od razu zwrócili się do kliniki gdzie robili ivf i okazało się że doszło do pomyłki nasienia. Pewnie takie pomylki nie są rzadkością ale ja zwróciłam uwagę że ow chłopiec od razu chciał poznać swojego biologicznego ojca i oczywiście ta cała sytuacja wprowadziła ogromny zamęt w ich rodzinie...cały czas myślę co będzie jak się u nas wyda bo my podjęliśmy decyzję że nikomu nie mówimy. Ja uważam że dziecko zawsze będzie chciało poznać swoich rodziców tak jak w tym przypadku. Czy się powie od początku czy wyjdzie przez przypadek,to i tak będzie szukać biologicznych rodziców😔
Nie powiedzialabym, ze kazde swiadome dziecko, ktore osiagnie jakis konkretny wiek, bedzie chcialo za wszelka cene poznac biologicznych rodzicow, wiedzac, ze np. przy AZ to przypadkowa para ludzi, ktorzy sie nawet nie znaja, a ktorzy oddali tylko czesc swojego materialu dla kasyWiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2023, 11:54
-
I gave up wrote:Polubiłam za wiarę, że skoro tym razem byl pusty pęcherzyk to może to znak na dobre 🤪😊
Może to kwestia pęcherza 🙈🙈🙈Hania2010 lubi tę wiadomość
42 lat
06.12 FET - ❤️🙏❤️
2dpt - prog. 47.96 ng\ml
5dpt - prog. 33.10 ng\ml
14dpt - beta 2930 mIU/ml
23dpt mamy ❤️
9+6 - CRL 3.19cm