X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Reprofit Ostrava
Odpowiedz

Reprofit Ostrava

Oceń ten wątek:
  • Zenula Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2023, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    To ja się wypowiem, bo "zaliczyłam "Salve" i teraz "zaliczam" Reprofit :)
    Jeżeli chodzi o doktora K. to nic dziwnego, że zaproponował od razu in vitro. On nic innego nie proponuje. Poza tym wiele rzeczy w Salve będziesz musiała sama pilnować. Wszystkim z marszu robią scratching w cyklu poprzedzającym transfer (a nie zawsze jest wskazany) i wszystkim przepisują sterydy (nawet jeśli nie ma do nich wskazań). U mnie wręcz nie były wskazane co zgłaszałam lekarzowi prowadzącemu. Do transferu na liście leków oczywiście się steryd znalazł. Jeśli chodzi o dodatkowe badania to samemu trzeba się o nie dopytywać. W kwestii skomentowania wyników badań trzeba się dopytywać koordynatorki średnio co 2 dni. Nie robią (a jeśli robią to bardzo niechętnie) badań genetycznych zarodków. Do pewnego momentu chwiliłam sobie współpracę z nimi - do momentu aż zdecydowałam się zmienić klinikę na Reprofit. Na razie jedyne co mogę ocenić i porównać na tym etapie to kontakt z koordynatorką. W Salve zawsze musiałam czekać, wysyłac meile przypominające. W Reprofit czekam na każdą odpowiedź maksymalnie godzinę. Na pewno w Czechach mają bardziej doświadczonych embriologów i eliminują te zarodki, które nie rokują. Jednocześnie te same zarodki w Polsce dopuszczane są do transferu.
    Jest jeszcze jedna kwestia - w przypadku zdecydowania się na Czechy musisz mieć lekarza w PL, który będzie robił monitoringi. No i w PL leki do stymulacji (jeżeli się łapiesz) będziesz mieć refundowane. W Czechach zapewne refundacji mieć nie będziesz.

To co napisałaś o eliminacji złych zarodków w Czechach wynika bezpośrednio z przepisów które w PL zabraniają niszczenia zarodków a w Czechach można i dlatego podaję się tylko najwyższej klasy zarodki. Te przepisy też są związane z badaniem zarodkow- w novum jak zapytałam dlaczego nie badają to mi powiedzieli ze nie mieli by co robić z chorymi zarodkami,bo przecież by ich nikt nie chciał. Oczywiście są w PL kliniki które badaja- ale one wysyłają zarodki do badania do kraju w którym można je automatycznie zutylizować . Novum pewnie nie rozważa takiej współpracy więc sami też nie badają( nie wiem jak jest w Salve bo nigdy tam nie bylam). Reprofit oczywiście polecam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2023, 08:16

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2023, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beetle wrote:
    krew oddana, mam nadzieję, że mam mylne przeczycie.

Mocno trzymam kciuki ✊️✊️✊️✊️
    Zazwyczaj towarzysza nam zle przeczucia przez strach, stres, dlatego nie ma co sie nimi sugerowac, bo sa niewiele warte 🍍🍍🍍

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2023, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati W., jak u Ciebie?

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2023, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zenula wrote:
    To co napisałaś o eliminacji złych zarodków w Czechach wynika bezpośrednio z przepisów które w PL zabraniają niszczenia zarodków a w Czechach można i dlatego podaję się tylko najwyższej klasy zarodki. Te przepisy też są związane z badaniem zarodkow- w novum jak zapytałam dlaczego nie badają to mi powiedzieli ze nie mieli by co robić z chorymi zarodkami,bo przecież by ich nikt nie chciał. Oczywiście są w PL kliniki które badaja- ale one wysyłają zarodki do badania do kraju w którym można je automatycznie zutylizować . Novum pewnie nie rozważa takiej współpracy więc sami też nie badają( nie wiem jak jest w Salve bo nigdy tam nie bylam). Reprofit oczywiście polecam.

Pełna zgoda. Dlatego jest przewaga czeskich klinik nad polskimi. W Polsce transferują wszystkie zarodki jak leci, nawet te które kompletnie nie rokują. Wina oczywiście chorych przepisów, anie złej woli klinik.
    Taka tylko mała dygresja - jeśli zarodki poddawane są badaniom genetycznym to do badań wysyła się tylko ich biopsję (dokładnie jest to 5 komórek), a nie całe zarodki.

Salome lubi tę wiadomość

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • Zenula Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2023, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Pełna zgoda. Dlatego jest przewaga czeskich klinik nad polskimi. W Polsce transferują wszystkie zarodki jak leci, nawet te które kompletnie nie rokują. Wina oczywiście chorych przepisów, anie złej woli klinik.
    Taka tylko mała dygresja - jeśli zarodki poddawane są badaniom genetycznym to do badań wysyła się tylko ich biopsję (dokładnie jest to 5 komórek), a nie całe zarodki.
    A tego to już nie wiem ale wydaje mi się że żeby je jednak zutylizować to muszą całe wyjechać? A może to tylko papierkowa robota?
    Tak w PL transferuje się wszystkie nawet nierokujace zarodki. Ja mam mimo wszystko żal do lekarzy z novum że mi nie doradzili po max 3 procedurze badań. Zarobek i interes kliniki ponad wszystko😌

age.png
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2023, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zenula wrote:
    A tego to już nie wiem ale wydaje mi się że żeby je jednak zutylizować to muszą całe wyjechać? A może to tylko papierkowa robota?
    Tak w PL transferuje się wszystkie nawet nierokujace zarodki. Ja mam mimo wszystko żal do lekarzy z novum że mi nie doradzili po max 3 procedurze badań. Zarobek i interes kliniki ponad wszystko😌

W sytuacji gdy wyniki badań gentycznych są negatywne to kliniki musza teoretyczbie te wadliwe zarodki przechowywac u siebie na swój koszt. Dlatego sporo klinik w PL wcale mozliwosci wykonania badan genetycznych nie wykonuje - bo zostaja wowczas z zarodkami ktore kompletnie sie do niczego nie nadaja i tylko zajmuja miejsce.

Salome lubi tę wiadomość

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • AGAaa Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2023, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hihihih Monia i dobrze,że masz banana na buzi :)
    Pięknie sobie dajesz radę i z Agunią i Aleksem. A jak już trafisz na super pomoc do Agi,to w ogóle będzie czadersko!
    Tak,jak Zenula pisała- teraz jest gorąco i Aleks potrzebuje się więcej nawadniać, zresztą jakby nie było-to teraz bardziej jego cycki niż Twoje 🤣
    Dziękuję za polecenie maści :) do tej pory Bobodent z lidokainą jej dawałam. Pomagało ale na krótko. Jeszcze zęby nie wyszły, ale już te 1dynki na przedniej ścianie widać tak,jakby one już tam były, a pod "spodem" nie wyklute,ale przy dotykaniu już je tak mocno czuć, że myślę, że to już niedługo jak się przebiją.
    Ps.Ty to miałaś "szczęście" w życiu...i matka taka i później teściowa. Masakra :( ale przez to jesteś Niesamowitą Kobietą,która ze wszystkim da sobie radę!

Weteranka właśnie po to tu jesteśmy wszystkie,żeby siebie wspierać ❤️ dasz sobie radę z tym porodem jak nic 😘
    Pamiętam, jak wyszłam ze szkoły rodzenia gdzie omawiali SN i po powrocie do domu powiedziałam mężowi, że żadnego sn tylko cc. Później na szkole było cc i wróciłam do domu i mówię- żadnego cc, będzie sn 🤣 no i życie a raczej Młoda sama wybrała 🤣
    Cokolwiek to by nie było, to ja raczej zadaniowo do tego podeszłam- wiadomo,że dziecko musi jakoś wyjść, więc trzeba iść i zrobić swoje i tyle :) i w sumie miałam głowę dzięki temu spokojną i zero paniki.
    Zrobisz swoje i będziesz trzymała w ramionach Klarcię ❤️

Matko współczuję Wam tych zgag! Ja,jak Zenula- po wodzie nawet ją miałam ;( zero spania w nocy,bo wtedy było najgorzej. No i też od razu po porodzie poszła sobie :)

Myszka jeśli dobrze pamiętam to 170 euro na rok przedłużenie mrożenia wszystkich zarodków, więc taniej niż w Pl i Eurofertilu :)

Beetle wielkie kciuki 🍀❤️

Zenula, Ewa3bit lubią tę wiadomość

• Zenula Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2023, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    W sytuacji gdy wyniki badań gentycznych są negatywne to kliniki musza teoretyczbie te wadliwe zarodki przechowywac u siebie na swój koszt. Dlatego sporo klinik w PL wcale mozliwosci wykonania badan genetycznych nie wykonuje - bo zostaja wowczas z zarodkami ktore kompletnie sie do niczego nie nadaja i tylko zajmuja miejsce.
    Nie zgłębiałam tematu bo nigdy nie badałam swoich zarodków nad czym ubolewam. Była tu jednak dyskusja na ten temat i ktoś pisał że w Hiszpanii je utylizują hmmm nie zmienia to jednak kwestii że po 2.ivf albo w okolicach 40.to powinien być standard.

WiosnyFanka lubi tę wiadomość

age.png
  • Mati W. Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2023, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka55.. wrote:
    Mati W., jak u Ciebie?

Wczoraj miałam transfer, polecieliśmy za ciosem.
    Transfer robila dr R. może będzie miała szczęśliwą rękę.
    Jak się czujesz Sasanko?

beetle, mlia, Giosiek, Hania2010, Magan, The_sleeping_beauty, Mysza123, I gave up, Sasanka55.., Salome, aaaania87, Magra3, Ewa3bit, Gosia Samosia lubią tę wiadomość

42 lat
    kariotyp-ok,AMH-0,48,FSH-16mIU/ml,Kir Bx, NK-17%,cytokiny-ok.

Reprofit:5.06 ET ( biochem)☹️,13.07 FET - ☹️
    06.12 FET - ❤️🙏❤️
    2dpt - prog. 47.96 ng\ml
    5dpt - prog. 33.10 ng\ml
    7dpt - beta 85.02 mIU/ml, prog. 26.5 ng/ml
    9dpt - beta 225 mIU/ml, prog. 68 ng/ml
    12dpt - beta 1010 mIU/ml, prog. 45 ng/ml
    14dpt - beta 2930 mIU/ml
    22dpt - beta 24855 mIU/ml
    23dpt mamy ❤️
    9+6 - CRL 3.19cm
    15.02 prenatalne ok, będzie synuś 👶🥰
    17+6 - 233g chłopczyka 😍
    20+4 II prenatalne - 460g 😍

Klinika Bocian
    - 09.2022 - II procedura IVF, 2 zarodki
    FETx 2 😞
    - 06.2022- I procedura IVF , 2 zarodki
    FETx2 😞

age.png
  • Zenula Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2023, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,slyszalyscie że niedawno w USA jakąś rodzinka zrobiła sobie dla fanu testy genetyczne aby znaleźć swoich przodków i się okazało że jedno dziecko nie jest dzieckiem tego ojca. Ponieważ dzieci były z ivf to od razu zwrócili się do kliniki gdzie robili ivf i okazało się że doszło do pomyłki nasienia. Pewnie takie pomylki nie są rzadkością ale ja zwróciłam uwagę że ow chłopiec od razu chciał poznać swojego biologicznego ojca i oczywiście ta cała sytuacja wprowadziła ogromny zamęt w ich rodzinie...cały czas myślę co będzie jak się u nas wyda bo my podjęliśmy decyzję że nikomu nie mówimy. Ja uważam że dziecko zawsze będzie chciało poznać swoich rodziców tak jak w tym przypadku. Czy się powie od początku czy wyjdzie przez przypadek,to i tak będzie szukać biologicznych rodziców😔

age.png
  • Mati W. Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2023, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trafił mi się transfer u dr R. na który poszłam z pustym pęcherzem 🙈 Zapomniałam się napić 🤷‍♀️ Ale dr R była zła 🙈 Potem jej przeszło bo transfer poszedł gładko i bezproblemowo nawet z pustym pęcherzem 🙈

I gave up, Sasanka55.., Giosiek, Magra3, Ewa3bit lubią tę wiadomość

42 lat

06.12 FET - ❤️🙏❤️
    2dpt - prog. 47.96 ng\ml
    5dpt - prog. 33.10 ng\ml
    14dpt - beta 2930 mIU/ml
    23dpt mamy ❤️
    9+6 - CRL 3.19cm
    17+6 - 233g chłopczyka 😍

Klinika Bocian
    FETx 2 😞
    FETx2 😞

age.png
  • Hania2010 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2023, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati W. wrote:
    Dziewczyny trafił mi się transfer u dr R. na który poszłam z pustym pęcherzem 🙈 Zapomniałam się napić 🤷‍♀️ Ale dr R była zła 🙈 Potem jej przeszło bo transfer poszedł gładko i bezproblemowo nawet z pustym pęcherzem 🙈

Trzymam kciuki :)
    ja za to poszlam tak napompowana że wylezec nie moglam masakra
    a cos mi mowilo w glowie nie pij tyle :P

Mati W., Magra3 lubią tę wiadomość

• Mysza123 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2023, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati W. wrote:

Ja mialam prawie pusty bo nie bylam w stanie wypic nawet wody tak mnie ze stresu za drugim razem mdlilo 🙈. Tez poszlo calkowicie bezproblemowo pomimo to.

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • I gave up Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2023, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beetle wrote:
    krew oddana, mam nadzieję, że mam mylne przeczycie.

🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞

age.png

38+6

Dzięki dziewczyny za wspólnie spędzony czas 😍
  • I gave up Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2023, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania2010 wrote:
    Trzymam kciuki :)
    ja za to poszlam tak napompowana że wylezec nie moglam masakra
    a cos mi mowilo w glowie nie pij tyle :P

Polubiłam za wiarę, że skoro tym razem byl pusty pęcherzyk to może to znak na dobre 🤪😊

age.png

38+6

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2023, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati W. wrote:
    Wczoraj miałam transfer, polecieliśmy za ciosem.
    Transfer robila dr R. może będzie miała szczęśliwą rękę.
    Jak się czujesz Sasanko?

🩷🩷🩷 oja, jakie wiesci ✊️✊️✊️✊️✊️✊️✊️✊️✊️✊️✊️✊️✊️✊️✊️✊️✊️✊️✊️✊️✊️✊️✊️✊️✊️

Mati W. lubi tę wiadomość

• I gave up Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2023, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilkam, powodzenia na wizycie. Pogłaska bobaska od cioci 😊

age.png

38+6

• I gave up Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2023, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilkam, nie byłam świadoma, że dzisiaj 14 lipca, a nie 13, zatem opowiadaj jak tam minęła wizyta 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2023, 12:16

Sasanka55.. lubi tę wiadomość

age.png

38+6

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2023, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zenula wrote:
    Dziewczyny,slyszalyscie że niedawno w USA jakąś rodzinka zrobiła sobie dla fanu testy genetyczne aby znaleźć swoich przodków i się okazało że jedno dziecko nie jest dzieckiem tego ojca. Ponieważ dzieci były z ivf to od razu zwrócili się do kliniki gdzie robili ivf i okazało się że doszło do pomyłki nasienia. Pewnie takie pomylki nie są rzadkością ale ja zwróciłam uwagę że ow chłopiec od razu chciał poznać swojego biologicznego ojca i oczywiście ta cała sytuacja wprowadziła ogromny zamęt w ich rodzinie...cały czas myślę co będzie jak się u nas wyda bo my podjęliśmy decyzję że nikomu nie mówimy. Ja uważam że dziecko zawsze będzie chciało poznać swoich rodziców tak jak w tym przypadku. Czy się powie od początku czy wyjdzie przez przypadek,to i tak będzie szukać biologicznych rodziców😔

Nie powiedzialabym, ze kazde swiadome dziecko, ktore osiagnie jakis konkretny wiek, bedzie chcialo za wszelka cene poznac biologicznych rodzicow, wiedzac, ze np. przy AZ to przypadkowa para ludzi, ktorzy sie nawet nie znaja, a ktorzy oddali tylko czesc swojego materialu dla kasy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2023, 11:54

• Mati W. Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2023, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I gave up wrote:
    Polubiłam za wiarę, że skoro tym razem byl pusty pęcherzyk to może to znak na dobre 🤪😊

Może to kwestia pęcherza 🙈🙈🙈

Hania2010 lubi tę wiadomość

42 lat

06.12 FET - ❤️🙏❤️
    2dpt - prog. 47.96 ng\ml
    5dpt - prog. 33.10 ng\ml
    14dpt - beta 2930 mIU/ml
    23dpt mamy ❤️
    9+6 - CRL 3.19cm
    17+6 - 233g chłopczyka 😍

Klinika Bocian
    FETx 2 😞
    FETx2 😞

age.png
‹‹ 728 729 730 731 732 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ