Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Reprofit Ostrava
Odpowiedz

Reprofit Ostrava

Oceń ten wątek:
  • I gave up Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2023, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaania87 wrote:
    Jakoś tak cichutko się tutaj zrobiło 🙂

I gave up jak się czujesz ?
    Gosiek co u Ciebie? Jesteś chyba następna - termin grudniowy :) Przepraszam jeśli kogoś pominęłam
    WiosnyFanka jak tam Twój kropeczek ? Jak Twoje samopoczucie ? Który to tc ?

Hej, dziękuję że pytasz. Czuję się dobrze, Mlody kopie jak szalony i po wczorajszej wizycie wiem, że waży 1900g 🙈🙈🙈 Kawał mężczyzny z niego. Przewidywana (szacowana) waga do porodu to minimum 3,5 kg. Dużo leżę i odpoczywam i ściskam nogi, żeby synek nie zrobił nam.niespodzianki jeszcze w tym roku 🤣 Na szczęście pessar trzymam szyjkę, nie skróciła się od ostatniej wizyty, więc jest super. Martwią mnie jedynie skurcze, które fizjoterapeuta uroginekologiczny nazwał przepowiadającym. Na wizycie okleiła mnie tejpami, dzięki którym udało mi się pięknie przespać 3 noce, ale miałam sesje fotograficzną i prenatalne III, więc musiałem zdjąć. Zamierzam nakleić na nowo.

Zrobiłam też już całą wyprawkę, zostały drobne rzeczy 😊

Tak, tak, w grudniu czekamy na Giosiek i mam nadzieję, że będzie przede mną 🤣 Potem ja albo moja "siostra transferowa" Lilkam. Właśnie uświadomiłam sobie, że to już niebawem 🙈🤭👍

Gratuluję nowych dzieciaczków na pokładzie i tych nowonarodzonych. Za całą resztę trzymam kciuki.

mała, aaaania87, Magra3, mlia, Oshin lubią tę wiadomość

age.png

38+6

Dzięki dziewczyny za wspólnie spędzony czas 😍
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2023, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaania87 wrote:
    Jakoś tak cichutko się tutaj zrobiło 🙂

I gave up jak się czujesz ?
    Gosiek co u Ciebie? Jesteś chyba następna - termin grudniowy :) Przepraszam jeśli kogoś pominęłam
    WiosnyFanka jak tam Twój kropeczek ? Jak Twoje samopoczucie ? Który to tc ?

Ojej, ale miło, że pytasz - dziękuję :)

U nas dziś 11+5 (według OM). Mały człowiek ma całe 5cm. Dziś oddałam też krew na Nifty. Póki co wszystkie wyniki super i parametry malucha też. Przepływy w tętnicach macicznych bardzo dobre. Oby tak dalej. Samopoczucie super (ominęła mnie póki co większość ciążowych dolegliwości), wciąż pracuję i póki co nie zamierzam zmieniać tego stanu rzeczy (niech żyje home office). Teraz czekamy na wyniki Nifty.

A jak u Was?

mała, aaaania87, Sasanka55.., Ewa3bit lubią tę wiadomość

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • aaaania87 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2023, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I gave up ściskaj dalej - oby jak najdłużej, choć jak patrzę na suwak 🙈 jak to szybko zleciało. Super ze zrobiliście sobie sesyjke, będzie fajna pamiątka. Mam nadzieje ze te skurcze nie są bardzo dokuczliwe (jak sobie przypomnę te 5 dni przed porodem to mnie żołądek ściska) trzymaj się mocno jeszcze chwile - jeżeli te tejpy pomagają - klej.

WiosnyFanka super ze dobrze się czujesz i maluszek rośnie. Trzymam kciuki za nifty, choć jestem pewna ze będzie wszystko dobrze :) będziesz spokojniejsza przed usg i pappa - to już zapewne zaraz.

U nas dziś patronaż- synek przybrał 350g od wyjścia ze szpitala (tydzien) - co mnie mega ucieszyło bo w sumie nie wiem ile on dojada na cycu na śpiocha ☺️
    Czas szybko leci, dzień pomyka za dniem nawet nie wiem kiedy 😁 często się zastanawiam jaki dzień tygodnia mamy. Ja się czuje dobrze, tylko trochę niewyspana jestem 😉

I gave up, Sasanka55.. lubią tę wiadomość

age.png

Synek 👶🏼 Ur 17.11.2023 54cm, 3kg 🥰
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2023, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaania87 wrote:
    I gave up ściskaj dalej - oby jak najdłużej, choć jak patrzę na suwak 🙈 jak to szybko zleciało. Super ze zrobiliście sobie sesyjke, będzie fajna pamiątka. Mam nadzieje ze te skurcze nie są bardzo dokuczliwe (jak sobie przypomnę te 5 dni przed porodem to mnie żołądek ściska) trzymaj się mocno jeszcze chwile - jeżeli te tejpy pomagają - klej.

WiosnyFanka super ze dobrze się czujesz i maluszek rośnie. Trzymam kciuki za nifty, choć jestem pewna ze będzie wszystko dobrze :) będziesz spokojniejsza przed usg i pappa - to już zapewne zaraz.

U nas dziś patronaż- synek przybrał 350g od wyjścia ze szpitala (tydzien) - co mnie mega ucieszyło bo w sumie nie wiem ile on dojada na cycu na śpiocha ☺️
    Czas szybko leci, dzień pomyka za dniem nawet nie wiem kiedy 😁 często się zastanawiam jaki dzień tygodnia mamy. Ja się czuje dobrze, tylko trochę niewyspana jestem 😉

Ile razy synuś budzi się Wam w nocy?
    Jak długo i jak często śpi w ciągu dnia?

Starania od 2019.
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);

age.png
  • I gave up Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2023, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaania87 wrote:

Prawda! Sama zastanawiam się kiedy ten czas tak szybko zlecial? Był moment, że dłużyło mi się niesamowicie, a teraz - od września - jakby ktoś paluszkami pstryknął i mamy praktycznie grudzień. Święta przelecą, sylwester i witanie się z Młodym 😊

Super, że u Was wszystko dobrze. Korzystaj z tych pięknych chwil z maluszkiem zanim urośnie i wyprowadzi się z domu 🤣

aaaania87 lubi tę wiadomość

age.png

38+6

Dzięki dziewczyny za wspólnie spędzony czas 😍
  • aaaania87 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2023, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Ile razy synuś budzi się Wam w nocy?
    Jak długo i jak często śpi w ciągu dnia?

W nocy wstaje 4 razy tak na około 40min (czasem trochę dłużej), a tak to śpi cały czas 😉 muszę go wybudzać na karmienie - najczęściej pomaga przebranie, zmiana pieluchy - bardzo tego nie lubi- póki co niewiele tych chwil aktywności - dziś rano miał jej odrobine więcej - może z 1,5h pogadałam do niego

WiosnyFanka lubi tę wiadomość

age.png

Synek 👶🏼 Ur 17.11.2023 54cm, 3kg 🥰
  • Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsza stymulacja, pęcherzyki.

Wczoraj byłam na USG w Reprofit i niestety dr naliczyła tylko 8 większych pęcherzyków, które nadawałyby się do punkcji. Punkcja ma być w sobotę. Dziewczyny czy te mniejsze jeszcze mają szansę podrosnąć? Jestem załamana, bo u męża nieprawidłowy kariotyp, więc nie wiem czy po badaniach genetycznych będzie co transferować. Wyszłam z kliniki i płakałam. 😥

W poniedziałek byłam na USG u ginekologa w PL i naliczyła mi 16 pęcherzyków powyżej 5mm.

Prawy jajnik:
    9 pęcherzyków: 15,3; 11,5; 10,3; 9,8; 8.0; 7,8; 7,7; 7,6, 6,2

Lewy jajnik:
    7 pęcherzyków: 18.2; 17,8; 16,9; 14,4; 8,9; 8,2; 7.1

Zapytałam dr dlaczego tak mało pęcherzyków przy dobrym AMH 2.96 to mi powiedziała, że może za słaba dawka, bo przy takim AMH byłaby się dać większą. Byłam stymulowana Gonal 225.
    Dr. proponuję kolejna stymulację na którą obecnie nas nie stać. 😥

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2023, 09:57

On 34: nieprawidłowy kariotyp męski translokacja 14/21, oligozospermia

Ona 31: MTHFR 1286A>C, PAI-1 4G/5G hetero, AMH:2.96
    ❌Komórki NK z krwi 21.3%❌KIR AA

I IVF 12/2023 Reprofit Czechy
    🥚10 pobranych, 7 dojrzałych, 6 zapłodnionych, ❄️1 zdrowy

17/06/2024 Transfer
    BetaHCG: 8dpt- 13.80, 10dpt-8,10 😞

II IVF 10/2024 Invimed Gdynia
    🥚16 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️ PGT-SR???
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Woczekiwaniu wrote:
    Pierwsza stymulacja, pęcherzyki.

Wczoraj byłam na USG w Reprofit i niestety dr naliczyła tylko 8 większych pęcherzyków, które nadawałyby się do punkcji. Punkcja ma być w sobotę. Dziewczyny czy te mniejsze jeszcze mają szansę podrosnąć? Jestem załamana, bo u męża nieprawidłowy kariotyp, więc nie wiem czy po badaniach genetycznych będzie co transferować. Wyszłam z kliniki i płakałam. 😥

W poniedziałek byłam na USG u ginekologa w PL i naliczyła mi następujące 16 pęcherzyków powyżej 5mm.

Prawy jajnik:
    9 pęcherzyków: 15,3; 11,5; 10,3; 9,8; 8.0; 7,8; 7,7; 7,6, 6,2

Lewy jajnik:
    7 pęcherzyków: 18.2; 17,8; 16,9; 14,4; 8,9, 8,3

Jeśli dobrze oamiętam to pęcherzyki rosną śeednio 2mm na dobę (niech mnie króraś z dziewczyn poprawi jęsli coś namieszałam).
    Sprawdzałaś poziom estradiolu?

Starania od 2019.

age.png
  • Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Jeśli dobrze oamiętam to pęcherzyki rosną śeednio 2mm na dobę (niech mnie króraś z dziewczyn poprawi jęsli coś namieszałam).
    Sprawdzałaś poziom estradiolu?

To moja pierwsza procedura, Reprofit tego nie zleciło, więc nie badałam poziomu estradiolu. Myślisz, że powinnam zbadać ten poziom np jutro, żeby ewentualnie przy kolejnej stymulacji tego pilnować?
    Też czytałam, że komórki rosną około 2mm na dobę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2023, 10:21

17/06/2024 Transfer

• Mysza123 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Woczekiwaniu wrote:
    To moja pierwsza procedura, Reprofit tego nie zleciło, więc nie badałam poziomu estradiolu. Myślisz, że powinnam zbadać ten poziom np jutro, żeby ewentualnie przy kolejnej stymulacji tego pilnować?

Komorki rosna 2 mm na dobe zazwyczaj. Moze byc tak ze jest ich wiecej tylko lekarz mowil o tych pewniakach. Reszta mniejsza moze jeszcze dorosnac i nie wspominali bo czekaja jaki bedzie ostateczny efekt. Bywa tez tak ze pobieraja wiecej niz widac, wiec poki co na spokojnie. Mozesz estradiol sprawdzic to tez podpowie ile sie szykuje dojrzalych.

Woczekiwaniu, Ewa3bit lubią tę wiadomość

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Woczekiwaniu wrote:

Ja sprawdziłam estradiol choćby sama dla siebie.
    Średnio wartość 200 to jedna dojrzała komórka. Jego całkowita wartość powie Ci ile szykuje się dojrzałych jak mówi Mysza. Same pęcherzyki jeszczce o niczym nie świadczą. Powinny jeszcze mieć w środku dojrzałe komórki.

Woczekiwaniu lubi tę wiadomość

Starania od 2019.

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Ja sprawdziłam estradiol choćby sama dla siebie.
    Średnio wartość 200 to jedna dojrzała komórka. Jego całkowita wartość powie Ci ile szykuje się dojrzałych jak mówi Mysza. Same pęcherzyki jeszczce o niczym nie świadczą. Powinny jeszcze mieć w środku dojrzałe komórki.
    Nie do końca tak będzie - te małe też produkują estradiol - niestety nie wiemy ile. Ale to jest mega dziwne, bo u nas na wątku niskie AMh była dziewczyna z estradiolem 200 -2 dojrzałe komórki -2 blastki - ja miałam 1300 i tylko 3 dojrzałe. Na forum widziałam wiele przypadków że te wartości ze sobą nie korelują a badania estradiolu tylko w kontekscie hiperki a nie oceny dojrzałych komórek, a o punkcji decydujemy po wielkości pęcherzyka.
    Ale Wyczekiwaniu - jeśli będzie mało to porozmawiaj z klinika o zamrożeniu tych, dozbieracie kasę i zrobisz druga stymulację a jedno zapłodnienie

• Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Nie do końca tak będzie - te małe też produkują estradiol - niestety nie wiemy ile. Ale to jest mega dziwne, bo u nas na wątku niskie AMh była dziewczyna z estradiolem 200 -2 dojrzałe komórki -2 blastki - ja miałam 1300 i tylko 3 dojrzałe. Na forum widziałam wiele przypadków że te wartości ze sobą nie korelują a badania estradiolu tylko w kontekscie hiperki a nie oceny dojrzałych komórek, a o punkcji decydujemy po wielkości pęcherzyka.
    Ale Wyczekiwaniu - jeśli będzie mało to porozmawiaj z klinika o zamrożeniu tych, dozbieracie kasę i zrobisz druga stymulację a jedno zapłodnienie

Z tego co kiedyś czytałam to nie wiadomo jaka byłaby jakość tych komórek po rozmrożeniu. Lepiej niby mrozić zarodki niż same komórki. Zastanawia mnie tylko co mogło pójść nie tak. Czy źle dobrane leki czy jest jeszcze cos o czym nie wiem. Starałam się trzymać dietę z niskim IG, na długi czas przed stymulacja zrezygnowaliśmy z alkoholu, ograniczyłam też zapachy czyli perfumy, lakiery do włosów, preparaty do mycia ciała, balsamy i inne .... Jedyna rzeczą z której nie zrezygnowałam to paznokcie hybrydowe, ale czy to mogłoby mieć taki wpływ. Mam tylko nadzieję, że rzeczywiście te pęcherzyki jeszcze podrosną i uda się z nim pobrać dojrzałe komórki.

17/06/2024 Transfer

• Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza123 wrote:
    Komorki rosna 2 mm na dobe zazwyczaj. Moze byc tak ze jest ich wiecej tylko lekarz mowil o tych pewniakach. Reszta mniejsza moze jeszcze dorosnac i nie wspominali bo czekaja jaki bedzie ostateczny efekt. Bywa tez tak ze pobieraja wiecej niz widac, wiec poki co na spokojnie. Mozesz estradiol sprawdzic to tez podpowie ile sie szykuje dojrzalych.

Mam nadzieję, że będzie tak jak piszesz. Wiadomo, że pierwsza stymulacja to jedna wielka niewiadoma, ale szczerze mówiąc spodziewałam się trochę większej ilości pęcherzyków przy takim AMH.

17/06/2024 Transfer

• monester Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Woczekiwaniu wrote:
    Z tego co kiedyś czytałam to nie wiadomo jaka byłaby jakość tych komórek po rozmrożeniu. Lepiej niby mrozić zarodki niż same komórki. Zastanawia mnie tylko co mogło pójść nie tak. Czy źle dobrane leki czy jest jeszcze cos o czym nie wiem. Starałam się trzymać dietę z niskim IG, na długi czas przed stymulacja zrezygnowaliśmy z alkoholu, ograniczyłam też zapachy czyli perfumy, lakiery do włosów, preparaty do mycia ciała, balsamy i inne .... Jedyna rzeczą z której nie zrezygnowałam to paznokcie hybrydowe, ale czy to mogłoby mieć taki wpływ. Mam tylko nadzieję, że rzeczywiście te pęcherzyki jeszcze podrosną i uda się z nim pobrać dojrzałe komórki.
    No też niedokonca z tym mrozeniem, na wątku innym dziewczyny korzystają z mrozonych komórek dawczyni i mają bardzo dobre wyniki. Główne pytanie to jakiej jakości są te komórki - jak dobre to się dobrze rozmroza, zaplodnia i dadzą ładne blastocysty. Poza tym Twój wynik nie jest taki zly, z tych mniejszych też mogą pobrać dojrzała komórkę. Kiedyś instaembriolog publikowała post-i statystyka ile jest blastkcyst z jakiej wielkości pęcherzyków. Możesz poszukać ;)

• Mati W. Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny proszę trzymać mocne kciuki - 6go grudnia mam wreszcie mój wyczekany transfer 🎅🎅🎅

_Pina, mlia, Anka84, Magra3, Salome, Anika1983, The_sleeping_beauty, Hania2010, Oshin, aaaania87, PawieOczko, Sasanka55.., Ewa3bit lubią tę wiadomość

42 lat
    kariotyp-ok,AMH-0,48,FSH-16mIU/ml,Kir Bx, NK-17%,cytokiny-ok.

Reprofit:5.06 ET ( biochem)☹️,13.07 FET - ☹️
    06.12 FET - ❤️🙏❤️
    2dpt - prog. 47.96 ng\ml
    5dpt - prog. 33.10 ng\ml
    7dpt - beta 85.02 mIU/ml, prog. 26.5 ng/ml
    9dpt - beta 225 mIU/ml, prog. 68 ng/ml
    12dpt - beta 1010 mIU/ml, prog. 45 ng/ml
    14dpt - beta 2930 mIU/ml
    22dpt - beta 24855 mIU/ml
    23dpt mamy ❤️
    9+6 - CRL 3.19cm
    15.02 prenatalne ok, będzie synuś 👶🥰
    17+6 - 233g chłopczyka 😍
    20+4 II prenatalne - 460g 😍

Klinika Bocian
    - 09.2022 - II procedura IVF, 2 zarodki
    FETx 2 😞
    - 06.2022- I procedura IVF , 2 zarodki
    FETx2 😞

age.png
  • _Pina Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym była ostrożna z tym mrożeniem i rozmrożeniem komórek. Komórki są bardziej wrażliwe, mogą obumrzeć po rozmrożeniu i jednak większy potencjał mają świeże niż mrożone. Oczywiście jak nie ma wyjścia to nie ma tematu ale tutaj myślę że ilość komórek nie jest tragiczna, nie jest to zły wynik a w sumie jeszcze nawet nie wiadomo ile będzie ostatecznie. Ja trzymam kciuki i dawaj znać jak poszło.

WiosnyFanka lubi tę wiadomość

age.png

Nasze szczęście już z nami 💖
  • _Pina Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati W. wrote:
    Dziewczyny proszę trzymać mocne kciuki - 6go grudnia mam wreszcie mój wyczekany transfer 🎅🎅🎅
    Zaciśnięte 🙂 życzę Ci pięknego prezentu na święta 😊

Mati W. lubi tę wiadomość

age.png

Nasze szczęście już z nami 💖
  • Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo Wam dziewczyny dziękuję za wsparcie. ❤️ Muszę być dobrej myśli, teraz już nic więcej nie jestem w stanie zrobić.

Virginia lubi tę wiadomość

17/06/2024 Transfer

• Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    No też niedokonca z tym mrozeniem, na wątku innym dziewczyny korzystają z mrozonych komórek dawczyni i mają bardzo dobre wyniki. Główne pytanie to jakiej jakości są te komórki - jak dobre to się dobrze rozmroza, zaplodnia i dadzą ładne blastocysty. Poza tym Twój wynik nie jest taki zly, z tych mniejszych też mogą pobrać dojrzała komórkę. Kiedyś instaembriolog publikowała post-i statystyka ile jest blastkcyst z jakiej wielkości pęcherzyków. Możesz poszukać ;)

Dziękuję za informację. Zaraz odszukamy post instaembriolog.

Zgadzam się z Tobą, to nie jest zły wyniki i nie ilość a jakość ma znaczenie, natomiast jak patrzę na posty dziewczyn u których mężowie mają translokacje to już to tak kolorowo nie wygląda. Przeważnie u dziewczyn było tak, że pobrano kilkanaście komórek, przeważnie powyżej 15, do blastocysty przetrwało kilka a po badaniu PGT okazywało się, że są 2/3 zdrowe zarodki, więc jeśli pobiorą mało to szanse na zdrowy zarodek graniczą z cudem.

17/06/2024 Transfer

‹‹ 851 852 853 854 855 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ