Reprofit - po drugiej stronie brzuszka
-
WIADOMOŚĆ
-
mlia wrote:To może skok rozwojowy, chyba że już jest po. U nas chyba zaczął się drugi ale nawet nie jęczy w nocy, bardziej jest marudny w dzień. Zaczął dziś uśmiechać się do nas, więc odetchnelam z ulgą. 😌 Czekałam na to już długo 😁
-
Magra3 wrote:Mojemu też się coś dzieje. W nocy grzeczny i szczęśliwych budzi się zjeść "pogada" sam do siebie i usypia. W dzień mały mnie terroryzuje, zje i płacze aż uśnie na 20 minut i potem jęczy do następnego jedzenia i tak od paru dni. Już mam najgorsze myśli, że może mu coś jest a ja nie umiem wyłapać. Jak Wy rozpoznajecie, że to może być skok rozwojowy?
-
Magra3 wrote:Mojemu też się coś dzieje. W nocy grzeczny i szczęśliwych budzi się zjeść "pogada" sam do siebie i usypia. W dzień mały mnie terroryzuje, zje i płacze aż uśnie na 20 minut i potem jęczy do następnego jedzenia i tak od paru dni. Już mam najgorsze myśli, że może mu coś jest a ja nie umiem wyłapać. Jak Wy rozpoznajecie, że to może być skok rozwojowy?
przy skokach rozwojowych dziecko staje się bardziej marudne, bardziej domaga się bliskości, gorzej sypia, więcej lub mniej je. A potem nagle rodzic odkrywa, że dziecko nabyło nową umiejętność. I to oznacza, że skok się skończył
Opis poszczególnych etapów co się w nich dzieje można znaleźć na wonderweeks.com albo w polskiej wersji tutaj https://www.skoki-rozwojowe.pl/
Jak długo przy takiej pogodzie jesteście z maluchami na zewnątrz? I jak zabezpieczacie ich przed zimnem?
Magra3 lubi tę wiadomość
-
The_sleeping_beauty wrote:przy skokach rozwojowych dziecko staje się bardziej marudne, bardziej domaga się bliskości, gorzej sypia, więcej lub mniej je. A potem nagle rodzic odkrywa, że dziecko nabyło nową umiejętność. I to oznacza, że skok się skończył
Opis poszczególnych etapów co się w nich dzieje można znaleźć na wonderweeks.com albo w polskiej wersji tutaj https://www.skoki-rozwojowe.pl/
Jak długo przy takiej pogodzie jesteście z maluchami na zewnątrz? I jak zabezpieczacie ich przed zimnem?
Nie chodzę codziennie ale jak wychodzę to mniej więcej na godzinę. Maks jest w kombinezonie, takim materiałowym (gruby dres) i w śpiworku. Pod spodem ma zwykłe ubranko domowe czyli bodziak ze spodenkami lub pajacyk +dodatkowe spodenki. Do tego skarpetki, czapka (mój wróg) i szaliczek. W sumie to nie wiem czy to jest ok, ale raczej ciepły jest. W razie czego mam przy sobie kocyk i nakrycie gondoli.
Beauty dzięki za pluszowy kombinezon, wypróbujemy w czwartek w drodze do neonatologa Powinien być już dobry.The_sleeping_beauty lubi tę wiadomość
-
mlia wrote:Nie chodzę codziennie ale jak wychodzę to mniej więcej na godzinę. Maks jest w kombinezonie, takim materiałowym (gruby dres) i w śpiworku. Pod spodem ma zwykłe ubranko domowe czyli bodziak ze spodenkami lub pajacyk +dodatkowe spodenki. Do tego skarpetki, czapka (mój wróg) i szaliczek. W sumie to nie wiem czy to jest ok, ale raczej ciepły jest. W razie czego mam przy sobie kocyk i nakrycie gondoli.
Beauty dzięki za pluszowy kombinezon, wypróbujemy w czwartek w drodze do neonatologa Powinien być już dobry. -
Magra3 wrote:Ja ubieram identycznie 🙂
to ja chyba stosuję zimny wychów bo na domowe ubranko nakładam pluszowy kombinezon, czapę, wkładam do śpiworka i weranduję na tarasie do 2 godzin przez południe. Śpiwór jednak jest wełniany i jak sprawdzam, to jest ciepła. Swoją drogą to polecam na zimę te śpiwory Zaffiro. Na inną porę roku to się nie nadają, ale teraz jest jak znalazł.
I dostaliśmy czapkę, która nie powoduje wycia i wicia Jest miękka, miła i nie obciskuje głowy. I o to ostatnie chyba najbardziej chodzi.
Mlia poproszę o zdjęcie przystojniaka w kombinezonieWiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2023, 18:50
-
The_sleeping_beauty wrote:to ja chyba stosuję zimny wychów bo na domowe ubranko nakładam pluszowy kombinezon, czapę, wkładam do śpiworka i weranduję na tarasie do 2 godzin przez południe. Śpiwór jednak jest wełniany i jak sprawdzam, to jest ciepła. Swoją drogą to polecam na zimę te śpiwory Zaffiro. Na inną porę roku to się nie nadają, ale teraz jest jak znalazł.
I dostaliśmy czapkę, która nie powoduje wycia i wicia Jest miękka, miła i nie obciskuje głowy. I o to ostatnie chyba najbardziej chodzi.
Mlia poproszę o zdjęcie przystojniaka w kombinezonie
A co to za czapka? Jaka marka? -
U mnie dzisiaj wstało inne dziecko 😉 taki zadowolony od rana uśmiecha się do mnie ciągle, a teraz leży sam w łóżeczku i gada do karuzeli. Faktycznie to chyba ten skok rozwojowy.
The_sleeping_beauty, mlia, aaaania87 lubią tę wiadomość
-
The_sleeping_beauty wrote:przy skokach rozwojowych dziecko staje się bardziej marudne, bardziej domaga się bliskości, gorzej sypia, więcej lub mniej je. A potem nagle rodzic odkrywa, że dziecko nabyło nową umiejętność. I to oznacza, że skok się skończył
mlia, The_sleeping_beauty, mała lubią tę wiadomość
Córka z zespołem wad genetycznych
Translokacja chromosomów, 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
05.10.2022 transfer AZ 🥰
Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
09.11.2022 - jest ❤
12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
26.05 - 2600g synka
07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania
-
The_sleeping_beauty wrote:Bearpaw https://bearpaw.com/
Ale nie wiem czy jest do kupienia w Polsce
Mój tez cierpi na czapkę
Nie wiem czy to taka - ale jest dostępna na Vinted
https://www.vinted.pl/items/2708878264-kocyk-czapeczka-nowyThe_sleeping_beauty lubi tę wiadomość
-
aaaania87 wrote:Mój tez cierpi na czapkę
Nie wiem czy to taka - ale jest dostępna na Vinted
https://www.vinted.pl/items/2708878264-kocyk-czapeczka-nowy
Dokładnie! To jest czapka z tego zestawu, tylko mu mamy kremowaaaaania87, mlia lubią tę wiadomość
-
Pozwolilam sobie zerknac na ta czapke i fajna sie wydaje byc. Znalazlam na vinted nowy zestaw rozowy i kupilam 🤣. Pewno bedzie za duza bo moja lala ma mega mala glowe ale moze na koniec zimy sie juz zalapie. Chyba ze jest szansa ze bedzie pasowac ?
-
Monika29 wrote:Ja smaruje młodemu buźkę kremem, no i zajefajna sprawa mamy kombinezon ala śpiworek. Super się młodego ubiera, on ma swobodne nogi, kopie macha nimi. Jak sobie przypomnę jak się męczyłam z córka to..... pod spodem body, spodnie, teraz przy tej pogodzie to na body idzie kamizelka.
Jaki kombinezonik macie taki fajny??? -
Mysza123 wrote:Pozwolilam sobie zerknac na ta czapke i fajna sie wydaje byc. Znalazlam na vinted nowy zestaw rozowy i kupilam 🤣. Pewno bedzie za duza bo moja lala ma mega mala glowe ale moze na koniec zimy sie juz zalapie. Chyba ze jest szansa ze bedzie pasowac ?
Lila na teraz obwód głowy 38. Czapka jest mocno rozciągliwa. Oczywiście matka wolałaby, zeby czapka była z naturalnych materiałów, ale te są złe zdaniem młodej. Pozostaje wiec ten miękki poliester…🤪mlia lubi tę wiadomość
-
mlia wrote:Dziewczyny, jak przesunąć dziecku spanko? Zauważyłam że najlepiej mu się śpi po południu - do wieczora. Czyli jak zje np o 15 to śpi do 20. W nocy już ma krótsze te spania. A ja wolę jak w dzień śpi krócej a w nocy dłużej
Nie wiem. Nie panuje nas snem małej. U nas nim żądzą kolki ☹️
Jedynie co to w ciagu dnia zaczynam łapać kiedy trzeba kończyć okno aktywności i usypiać młoda. Jak brzuszek jest spokojny to u nas dłuższa drzemka wychodzi ok 13-17. Ale całościowo to spanie i jego regulacja to trudny temat