X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Salve Medica Łódź
Odpowiedz

Salve Medica Łódź

Oceń ten wątek:
  • freta Autorytet
    Postów: 369 215

    Wysłany: 23 kwietnia 2019, 21:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agunia83 wrote:
    Witajcie Dziewczyny:-)
    Jestem Nowa na forum. Mam pytanie do bardziej doświadczonych w temacie IN VITRO. Czy progesteron 3,2 ng/ml w 10 dniu stymulacji przekreśla szanse na transfer w tym cyklu? Z doktorem widzę się dopiero wieczorem...

    https://www.novum.com.pl/pl/leczenie-nieplodnosci/forum-embriologiczne/pytanie/3739/

    Agunia83 lubi tę wiadomość

  • anulka-b5 Autorytet
    Postów: 826 245

    Wysłany: 23 kwietnia 2019, 22:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    freta wrote:
    A pamiętasz w którym dniu cyklu miałaś wizyty? Bo ustawiłam na 10 dc i 14 dc. Będzie ok?

    I jakieś badania się robi przed transferem? Nie wiem czy ta doktor będzie wiedziała, dlatego dopytuję.
    W 11 i 13 dc miałam u
    Wizytę i USG i 18 dc transfer. I w 13 dc miałam wykonywany progesteron i dzień przed transferem progesteron.
    A przy pierwszym transferze wizytę miałam w 10 i 13 dc A transfer 20 dc. I badania progesteronu w 13 dc i dzień przed transferem.
    I z badań jeszcze te wszystkie wirusologiczne chyba że masz jeszcze ważne.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2019, 22:26

    anulka
    34 lata
    2017 AMH 3.5
    Słabe nasienie
    09.2017 Start ICSI w Salve
    03.2018 usunięcie torbieli
    05.2018 ICSI
    06.2018 I transfer 4AA udany 8tc:(
    11.2018 II Transfer 3AB
    04.12.2018 BETA HCG 260 6 tc:(
    03.06.2019 III Transfer 3AB z Accofilem Beta nie drgneła:(

    2019 AMH 2.42
    Sierpień 2019 drugie ICSI
    18 komorek - uzyskano 5 blastocyst (3AB, 2x4AA, 2x2BB)
    12 sierpień 2019 I transfer 3AB - beta nie drgnela:(

    Halotyp BX
    Brak ważnych KIR: 2DL5A, 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1, 3DP1
    NK 12%
  • freta Autorytet
    Postów: 369 215

    Wysłany: 23 kwietnia 2019, 22:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka-b5 bardzo Ci dziękuję.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 kwietnia 2019, 00:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    freta wrote:
    Neila83 a na kiedy jesteś zapisana do dr Stefanowicz? Wg pani recepcjonistki ma jakiś dłuższy urlop (coś do 14.05)? Ale pewnie tak sprawdzała... No i zapisałam się do dr Golańskiej na 2.05. Pierwszy raz słyszę o tej doktor, ale chyba będzie umiała sprawdzić endometrium ;) Macie jakieś opinie?

    Ile jest mniej więcej wizyt do kriotransferu?

    Ja mam wizytę 29.04, kolejnej nie wyzaczalam bo w sumie nie wiem na kiedy, miesiąc temu mialam w 11 dc, kolejna w 15 dc ale transferu nie było.
    Dr. Golanskiej nie znam, nigdy u niej nie byłam ale ona też zajmuje się wizytami niepłodnościowymi. Dasz nam później znać jak wrażenia po wizycie
    ☺️

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 kwietnia 2019, 00:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    GABRYSIA wrote:
    Dziękuję za odpowiedź anulka.

    Dziewczyny a jaki mialyscie poziom progesteronu po zakończeniu stymulacji hormonalnej? Czy przy poziomie 1,8 transfer w tym cyklu może być odroczony?

    Ja na ostatnim monitoringu przed punkcja miałam progesteron 1.5 i Kokoszko powiedziała, że transfer mógłby się odbyć bo mieści się w normie właśnie poniżej 1.5

  • Julcia71@ Przyjaciółka
    Postów: 118 106

    Wysłany: 24 kwietnia 2019, 16:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A miała któraś z Was do czynienia z doktorem Kubikiem? Też się trochę boję bo musi mi zrobić usg przed crio i zapisać na oddanie nasienia. Czy on będzie umiał to zgrać w czasie i czy w ogóle się na tym zna ...
    Kłosiu wracaj :)
    A właśnie macie może do Klosinskiego maila?

    29 lat
    4lata starań
    07.2018 rozpoczęcie przygody z salve
    Słabe nasienie
    AMH 5,05
    03.12.2018 I transfer 4AA :(
    05.02.2019 II transfer 4AA :(
    08.04.2019 III transfer 4BB :(
    11.05.2019 IV transfer 4AA :)...
  • anulka-b5 Autorytet
    Postów: 826 245

    Wysłany: 24 kwietnia 2019, 16:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julcia71@ wrote:
    A miała któraś z Was do czynienia z doktorem Kubikiem? Też się trochę boję bo musi mi zrobić usg przed crio i zapisać na oddanie nasienia. Czy on będzie umiał to zgrać w czasie i czy w ogóle się na tym zna ...
    Kłosiu wracaj :)
    A właśnie macie może do Klosinskiego maila?
    Ja byłam u niego na jednym usg przed punkcja jak nie było mojej dr. Lekarz ok tłumaczy dokładnie więc myślę że będziesz zadowolona.

    Julcia71@ lubi tę wiadomość

    anulka
    34 lata
    2017 AMH 3.5
    Słabe nasienie
    09.2017 Start ICSI w Salve
    03.2018 usunięcie torbieli
    05.2018 ICSI
    06.2018 I transfer 4AA udany 8tc:(
    11.2018 II Transfer 3AB
    04.12.2018 BETA HCG 260 6 tc:(
    03.06.2019 III Transfer 3AB z Accofilem Beta nie drgneła:(

    2019 AMH 2.42
    Sierpień 2019 drugie ICSI
    18 komorek - uzyskano 5 blastocyst (3AB, 2x4AA, 2x2BB)
    12 sierpień 2019 I transfer 3AB - beta nie drgnela:(

    Halotyp BX
    Brak ważnych KIR: 2DL5A, 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1, 3DP1
    NK 12%
  • Maja25 Autorytet
    Postów: 1429 707

    Wysłany: 24 kwietnia 2019, 18:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julcia podam Ci prywatnie.
    Powiedzcie mi czy jak jest stymulacja i nie pasuje mi godzina do mojego lekarza mogę iść do innego?
    Tylko nie wiem jak tu priw działa, ewentualnie podaj mailaOdpisuje sprawnie wieczorem. Mimo, że piszę się nazwisko i imię i przedstawia sytuację, mylą mu się pacjentki. Mi najpierw się pytał czy mam jakiś lek, a potem stwierdził, że mam go nie brać, bo pomyli pacjentki, bo to 30 mail. Także trochę zagubiony w tych mailach

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2019, 18:34

    Starania od 2016 - poronienie 04.2016,
    laparoskopia 12.2017
    Leczenie w Salve Medica Łódź
    10.2018 dr Kłosiński
    Niskie AMH
    (09.18 -0,12)
    (11.2018 -0,45)
    Ja r. 77(42 lata)zdrowa
    Mąż r.76(43 lata) zdrowy
    Czekamy na pierwsze in vitro na własnych komórkach...
    11.03 punkcja 2 komórki zamrozone
    2 stymulację przerwane
    Podchodzimy do tra sferu z 2 komorkami😐
    01.02.20 transfer jedynego zarodka 4a 😢 the end of Dreams on jour own cells...
  • Maja25 Autorytet
    Postów: 1429 707

    Wysłany: 24 kwietnia 2019, 18:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka-b5 wrote:
    GABRYSIA wrote:
    A ovitrelle nie

    Tak patrzę na rozpiske z stymulacji i nie mam na niej Ovitrelu. Tylko gonalpeptyd i cetrotaid. A już nie pamiętam dokładnie bo miałem punkcje w zeszłym roku.
    Ja też nie miałam, tylko jeden gonapeptyl o 16.00 w sobotę a punkcje o 7.30 w poniedziałek, więc to zależy indywidualnie

    Starania od 2016 - poronienie 04.2016,
    laparoskopia 12.2017
    Leczenie w Salve Medica Łódź
    10.2018 dr Kłosiński
    Niskie AMH
    (09.18 -0,12)
    (11.2018 -0,45)
    Ja r. 77(42 lata)zdrowa
    Mąż r.76(43 lata) zdrowy
    Czekamy na pierwsze in vitro na własnych komórkach...
    11.03 punkcja 2 komórki zamrozone
    2 stymulację przerwane
    Podchodzimy do tra sferu z 2 komorkami😐
    01.02.20 transfer jedynego zarodka 4a 😢 the end of Dreams on jour own cells...
  • anulka-b5 Autorytet
    Postów: 826 245

    Wysłany: 24 kwietnia 2019, 19:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja25 wrote:
    Julcia podam Ci prywatnie.
    Powiedzcie mi czy jak jest stymulacja i nie pasuje mi godzina do mojego lekarza mogę iść do innego?
    Tylko nie wiem jak tu priw działa, ewentualnie podaj mailaOdpisuje sprawnie wieczorem. Mimo, że piszę się nazwisko i imię i przedstawia sytuację, mylą mu się pacjentki. Mi najpierw się pytał czy mam jakiś lek, a potem stwierdził, że mam go nie brać, bo pomyli pacjentki, bo to 30 mail. Także trochę zagubiony w tych mailach
    Tak możesz iść do innego lekarza. Ja przed punkcja byłam na usg zawsze u innego bo tak akurat mi wypadły usg.

    anulka
    34 lata
    2017 AMH 3.5
    Słabe nasienie
    09.2017 Start ICSI w Salve
    03.2018 usunięcie torbieli
    05.2018 ICSI
    06.2018 I transfer 4AA udany 8tc:(
    11.2018 II Transfer 3AB
    04.12.2018 BETA HCG 260 6 tc:(
    03.06.2019 III Transfer 3AB z Accofilem Beta nie drgneła:(

    2019 AMH 2.42
    Sierpień 2019 drugie ICSI
    18 komorek - uzyskano 5 blastocyst (3AB, 2x4AA, 2x2BB)
    12 sierpień 2019 I transfer 3AB - beta nie drgnela:(

    Halotyp BX
    Brak ważnych KIR: 2DL5A, 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1, 3DP1
    NK 12%
  • Jola17a Autorytet
    Postów: 1473 1429

    Wysłany: 24 kwietnia 2019, 19:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny, dawno nie pisałam... Ale w końcu wczoraj byłam na wizycie i wróciłam z torbą leków. Smarowanie brzucha testosteronem, witaminy i melatonina na noc plus metronidazol. I byle do okresu, badania...i w zależności od wyników pozostałe leki, klucie w brzuch. Zaczynam się bać. Wszystkiego.

    freta, Maja25 lubią tę wiadomość

    3i49df9hlhtx65e4.png
    40 lat, starania od V/2018 SALVE Łódź
    niedrożny prawy jajowód; histeroskopia w XII/18
    AMH 1,38; lewy jajnik torbiel endo.;
    1 punkcja 05.19 3 jajeczka ❄2 punkcja 06.19 1 jajeczko❄3 punkcja 07.19 5 jajeczek. Z 9 szt.
    7 zapłodnionych przestało się rozwijac. W 5 i 6 dobie brak blastek 😢
    A.K. X/19 4 blastki ❄️❄️❄️❄️
    ⚠️XII/19 polip. I/20 histero.
    7II/20 4AA podane. 🍀
    10dpt Beta 427
    13dpt Beta 2173
    14dpt USG jest kropek
    35dpt 13.03.❤️ 7t.6d.
    39dpt ❤️ ma 2cm
    Serce się raduje, dzidzia zdrowa. Dziewczynka 🎠💗 Spotkamy się w październiku 👨‍👩‍👧29.10.2020 Laurunia ❤️
    CC w Salve. Polecam!
    Nie bedzie staran z pomocą med.o rodzeństwo.
  • Maja25 Autorytet
    Postów: 1429 707

    Wysłany: 24 kwietnia 2019, 20:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola17a wrote:
    Witajcie dziewczyny, dawno nie pisałam... Ale w końcu wczoraj byłam na wizycie i wróciłam z torbą leków. Smarowanie brzucha testosteronem, witaminy i melatonina na noc plus metronidazol. I byle do okresu, badania...i w zależności od wyników pozostałe leki, klucie w brzuch. Zaczynam się bać. Wszystkiego.
    Będzie dobrze👍

    Jola17a lubi tę wiadomość

    Starania od 2016 - poronienie 04.2016,
    laparoskopia 12.2017
    Leczenie w Salve Medica Łódź
    10.2018 dr Kłosiński
    Niskie AMH
    (09.18 -0,12)
    (11.2018 -0,45)
    Ja r. 77(42 lata)zdrowa
    Mąż r.76(43 lata) zdrowy
    Czekamy na pierwsze in vitro na własnych komórkach...
    11.03 punkcja 2 komórki zamrozone
    2 stymulację przerwane
    Podchodzimy do tra sferu z 2 komorkami😐
    01.02.20 transfer jedynego zarodka 4a 😢 the end of Dreams on jour own cells...
  • anulka-b5 Autorytet
    Postów: 826 245

    Wysłany: 24 kwietnia 2019, 20:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola17a wrote:
    Witajcie dziewczyny, dawno nie pisałam... Ale w końcu wczoraj byłam na wizycie i wróciłam z torbą leków. Smarowanie brzucha testosteronem, witaminy i melatonina na noc plus metronidazol. I byle do okresu, badania...i w zależności od wyników pozostałe leki, klucie w brzuch. Zaczynam się bać. Wszystkiego.
    A w jakim celu melatonina?

    Trzymam kciuki będzie dobrze. Najważniejsze pozytywne myślenie.

    anulka
    34 lata
    2017 AMH 3.5
    Słabe nasienie
    09.2017 Start ICSI w Salve
    03.2018 usunięcie torbieli
    05.2018 ICSI
    06.2018 I transfer 4AA udany 8tc:(
    11.2018 II Transfer 3AB
    04.12.2018 BETA HCG 260 6 tc:(
    03.06.2019 III Transfer 3AB z Accofilem Beta nie drgneła:(

    2019 AMH 2.42
    Sierpień 2019 drugie ICSI
    18 komorek - uzyskano 5 blastocyst (3AB, 2x4AA, 2x2BB)
    12 sierpień 2019 I transfer 3AB - beta nie drgnela:(

    Halotyp BX
    Brak ważnych KIR: 2DL5A, 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1, 3DP1
    NK 12%
  • Maja25 Autorytet
    Postów: 1429 707

    Wysłany: 24 kwietnia 2019, 20:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka-b5 wrote:
    Tak możesz iść do innego lekarza. Ja przed punkcja byłam na usg zawsze u innego bo tak akurat mi wypadły usg.
    Boję się by inny czegoś nie pomieszal tak jak ostatnio. Jak tak to może dam radę ze stymulacja. Kolejna @wychodzi znów na weekend.. Można się złamać...

    Starania od 2016 - poronienie 04.2016,
    laparoskopia 12.2017
    Leczenie w Salve Medica Łódź
    10.2018 dr Kłosiński
    Niskie AMH
    (09.18 -0,12)
    (11.2018 -0,45)
    Ja r. 77(42 lata)zdrowa
    Mąż r.76(43 lata) zdrowy
    Czekamy na pierwsze in vitro na własnych komórkach...
    11.03 punkcja 2 komórki zamrozone
    2 stymulację przerwane
    Podchodzimy do tra sferu z 2 komorkami😐
    01.02.20 transfer jedynego zarodka 4a 😢 the end of Dreams on jour own cells...
  • anulka-b5 Autorytet
    Postów: 826 245

    Wysłany: 24 kwietnia 2019, 20:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja25 wrote:
    Boję się by inny czegoś nie pomieszal tak jak ostatnio. Jak tak to może dam radę ze stymulacja. Kolejna @wychodzi znów na weekend.. Można się złamać...
    A do kogo idziesz?
    Ja też miałam obawy przed pójściem do innego lekarza ale nie było najgorzej. Trzymam kciuki.
    Ja teraz będę podchodzić do transferu z accofilem i już się boję że wypadnie mi robić morfologie w niedziele. W okolicy nigdzie jej nie robią. W Sieradzu w szpitalu niby na stronie mają ,że całodobowo A jak dzwoniłam to Pani powiedziała, że w niedziele mają tylko do swojej dyspozycji.
    Maja25 A jak u Ciebie w szpitalu pracuje laboratorium?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2019, 20:25

    anulka
    34 lata
    2017 AMH 3.5
    Słabe nasienie
    09.2017 Start ICSI w Salve
    03.2018 usunięcie torbieli
    05.2018 ICSI
    06.2018 I transfer 4AA udany 8tc:(
    11.2018 II Transfer 3AB
    04.12.2018 BETA HCG 260 6 tc:(
    03.06.2019 III Transfer 3AB z Accofilem Beta nie drgneła:(

    2019 AMH 2.42
    Sierpień 2019 drugie ICSI
    18 komorek - uzyskano 5 blastocyst (3AB, 2x4AA, 2x2BB)
    12 sierpień 2019 I transfer 3AB - beta nie drgnela:(

    Halotyp BX
    Brak ważnych KIR: 2DL5A, 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1, 3DP1
    NK 12%
  • Julcia71@ Przyjaciółka
    Postów: 118 106

    Wysłany: 24 kwietnia 2019, 22:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja25 wrote:
    Julcia podam Ci prywatnie.
    Powiedzcie mi czy jak jest stymulacja i nie pasuje mi godzina do mojego lekarza mogę iść do innego?
    Tylko nie wiem jak tu priw działa, ewentualnie podaj mailaOdpisuje sprawnie wieczorem. Mimo, że piszę się nazwisko i imię i przedstawia sytuację, mylą mu się pacjentki. Mi najpierw się pytał czy mam jakiś lek, a potem stwierdził, że mam go nie brać, bo pomyli pacjentki, bo to 30 mail. Także trochę zagubiony w tych mailach

    Maja wyślesz mi na priv tego maila ? Mam jakoś Cię dodać?

    29 lat
    4lata starań
    07.2018 rozpoczęcie przygody z salve
    Słabe nasienie
    AMH 5,05
    03.12.2018 I transfer 4AA :(
    05.02.2019 II transfer 4AA :(
    08.04.2019 III transfer 4BB :(
    11.05.2019 IV transfer 4AA :)...
  • freta Autorytet
    Postów: 369 215

    Wysłany: 24 kwietnia 2019, 22:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka-b5 wrote:
    A w jakim celu melatonina?

    Na lepsze jajka :) To antyoksydant. A przy okazji lepiej się zasypia :) Kupowałam w aptece internetowej, bo w stacjonarnych sporo drożej.

  • Maja25 Autorytet
    Postów: 1429 707

    Wysłany: 24 kwietnia 2019, 23:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julcia71@ wrote:
    Maja wyślesz mi na priv tego maila ? Mam jakoś Cię dodać?
    Nie wiem za bardzo jak ten piv tu dziala. Wysłałam zaproszenie ie do przyjaciolek, bo jakoś tak coś się robi:)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2019, 23:13

    Starania od 2016 - poronienie 04.2016,
    laparoskopia 12.2017
    Leczenie w Salve Medica Łódź
    10.2018 dr Kłosiński
    Niskie AMH
    (09.18 -0,12)
    (11.2018 -0,45)
    Ja r. 77(42 lata)zdrowa
    Mąż r.76(43 lata) zdrowy
    Czekamy na pierwsze in vitro na własnych komórkach...
    11.03 punkcja 2 komórki zamrozone
    2 stymulację przerwane
    Podchodzimy do tra sferu z 2 komorkami😐
    01.02.20 transfer jedynego zarodka 4a 😢 the end of Dreams on jour own cells...
  • Maja25 Autorytet
    Postów: 1429 707

    Wysłany: 25 kwietnia 2019, 09:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka-b5 wrote:
    A do kogo idziesz?
    Ja też miałam obawy przed pójściem do innego lekarza ale nie było najgorzej. Trzymam kciuki.
    Ja teraz będę podchodzić do transferu z accofilem i już się boję że wypadnie mi robić morfologie w niedziele. W okolicy nigdzie jej nie robią. W Sieradzu w szpitalu niby na stronie mają ,że całodobowo A jak dzwoniłam to Pani powiedziała, że w niedziele mają tylko do swojej dyspozycji.
    Maja25 A jak u Ciebie w szpitalu pracuje laboratorium?
    Kłosiński.
    U mnie w szpitalu też niby jest, ale oni zawodzą do diagnostyki. W weekend też chyba tylko dla siebie.

    Starania od 2016 - poronienie 04.2016,
    laparoskopia 12.2017
    Leczenie w Salve Medica Łódź
    10.2018 dr Kłosiński
    Niskie AMH
    (09.18 -0,12)
    (11.2018 -0,45)
    Ja r. 77(42 lata)zdrowa
    Mąż r.76(43 lata) zdrowy
    Czekamy na pierwsze in vitro na własnych komórkach...
    11.03 punkcja 2 komórki zamrozone
    2 stymulację przerwane
    Podchodzimy do tra sferu z 2 komorkami😐
    01.02.20 transfer jedynego zarodka 4a 😢 the end of Dreams on jour own cells...
  • Maja25 Autorytet
    Postów: 1429 707

    Wysłany: 25 kwietnia 2019, 09:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julcia wysłałam zaproszenie, przyjmij, wtedy będę mogła wysłać wiadomość.
    Trzeba chyba na mailu sprawdzić...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2019, 09:25

    Starania od 2016 - poronienie 04.2016,
    laparoskopia 12.2017
    Leczenie w Salve Medica Łódź
    10.2018 dr Kłosiński
    Niskie AMH
    (09.18 -0,12)
    (11.2018 -0,45)
    Ja r. 77(42 lata)zdrowa
    Mąż r.76(43 lata) zdrowy
    Czekamy na pierwsze in vitro na własnych komórkach...
    11.03 punkcja 2 komórki zamrozone
    2 stymulację przerwane
    Podchodzimy do tra sferu z 2 komorkami😐
    01.02.20 transfer jedynego zarodka 4a 😢 the end of Dreams on jour own cells...
‹‹ 359 360 361 362 363 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ