X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
Odpowiedz

STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM

Oceń ten wątek:
  • PaniKocimiętka Koleżanka

Wysłany: 10 marca, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miwka wrote:
    Tak ten zastrzyk to koszmar 😭 A z czym Ci go mieszali ? Ja strasznie prosiłam o lidokainę, bo działa przeciwbólowo, ale niestety nie mieli. Dostałam z roztworem standardowym do zastrzyków.

Ja jestem już na finiszu brania i właśnie z biegunek przeszłam na zatwardzenie. Masakra. Ale Ty walcz i się nie poddawaj 💪💪 Tak będę mieć kontrolna biopsję po 2 tygodniach od odstawienia. A Ty ?
    Mogę Cię jeszcze zapytać jak mocny stan zapalny miałas?

• Ola8999 Autorytet

Wysłany: 11 marca, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Mam wynik hist pat z histeroskopii. W opisie było wszystko w porządku, prawidłowa budowa itp. W rozpoznaniu hist pat są dwa słowa : polipy endometrialne. Nie rozumiem. To znaczy że zostały wycięte razem z wycinkiem, czy możliwe że jest ich więcej? Mogły nie być widoczne podczas histeroskopii ? Nie mam w opisie że cokolwiek było widoczne i wycinane, tylko że pobrano wycinek do hist pat.

♀️35 ♂️37
    start 06.2023
    AMH 1.2 🤔
    Morfo 2% ruch 3+19+7% koncentracja 116mln dfi 3,5 hba 82 mar 13
    Owulacje ☑️
    Drożność ☑️
    Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1, unidox 💊
    Histeroskopia hist pat: polipy endometrialne wycięte ✂️
    ➡️ maj IUI ❓
    ➡️ koniec maja kwalifikacja ivf ❓ 🙈
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 11 marca, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola przeważnie się je usuwa. Ale też powinna być o tym wzmianka w wypisie. Ciężko powiedzieć...

Ola8999, rozia lubią tę wiadomość

Ja: 35, on: 34

✅IO w remisji- Metformina 2000 mg, usunięte niewielkie ognisko endometriozy oraz zrosty
    📍AMH 22 ng/ml
    📍PCOS, długie, bezowulacyjne cykle, hiperandrogenizm, hiperplazja endometrium, niedrożny lewy jajowód
    ❌przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycylina na 2 tygodnie)
    ❌02.04.2025- chlamydia w posiewie- Azytromycyna
    20.03.2025 ⏸️- beta 233
    02.04.2025 pęcherzyk cążowy + żółtkowy
    09.04.2025 jest serduszko <3 crl 0,46 cm
    24.04.2025- crl 2,34 cm
    📆07.05.2025- kontrola
    preg.png
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 11 marca, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, a z wynikami każą iść do swojego lekarza jak jego tam przecież nie było :/

♀️35 ♂️37
    start 06.2023
    AMH 1.2 🤔
    Owulacje ☑️
    Drożność ☑️
    ➡️ maj IUI ❓
  • Kaliope Autorytet

Wysłany: 11 marca, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co, ja nie bardzo w ogóle rozumiem u Ciebie tą historię ze szpitala :( Jakiś ten operator w ogóle zdaje się być nieogarnięty :( co teraz zrobisz? Jaki jest plan?

Ola8999, rozia lubią tę wiadomość

Ja: 35, on: 34

✅IO w remisji- Metformina 2000 mg, usunięte niewielkie ognisko endometriozy oraz zrosty
    📍AMH 22 ng/ml
    📍PCOS, długie, bezowulacyjne cykle, hiperandrogenizm, hiperplazja endometrium, niedrożny lewy jajowód
    ❌przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycylina na 2 tygodnie)
    ❌02.04.2025- chlamydia w posiewie- Azytromycyna
    20.03.2025 ⏸️- beta 233
    02.04.2025 pęcherzyk cążowy + żółtkowy
    09.04.2025 jest serduszko <3 crl 0,46 cm
    24.04.2025- crl 2,34 cm
    📆07.05.2025- kontrola
    preg.png
  • Valletta Autorytet

Wysłany: 11 marca, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w trakcie antybiotykoterapii piłyście napar z nagietka? Czy lepiej po?
    Gdzieś czytałam,że dobrze wpływa na błony śluzowe..

👩 89'endometrioza,niedoczynność tarczycy,AMH - 0,9 🧔‍♂️ 90'
    ☘️ 03/2024 - I IVF - I transfer- cb 💔
    ☘️ 11/2024 - II IVF - II transfer - beta 0
    🍀KD - 02/2025 -III IVF - III transfer - beta 0
    🍀KD - 04/2025 - IV IVF - IV transfer
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 11 marca, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaliope wrote:
    Wiesz co, ja nie bardzo w ogóle rozumiem u Ciebie tą historię ze szpitala :( Jakiś ten operator w ogóle zdaje się być nieogarnięty :( co teraz zrobisz? Jaki jest plan?
    Nie wiem. Skonsultuje to z ginekologiem, mam akurat w przyszłym tygodniu wizytę i z moja gin i z moim gin na NFZ który wystawił skierowanie na histeroskopie. Tak myślę teraz że trzeba było nie grzebać, zrobić tylko płatna biopsję bo z tej histeroskopii to same dziwne historie. Pogrzebałam na IKP i weszłam na kody i wykonane procedury z tego pobytu w szpitalu, jest tam tak: znieczulenie, badanie, biopsja i "wycięcie lub zniszczenie zmiany lub tkanki w zakresie macicy", czyli wygląda to jakby jednak było coś wycinane więc może jest dobrze 🤷 myślę też jechać znowu do tego szpitala na dyżurkę lekarska żeby ktoś to sprawdził ale czy się tak da..obawiam się że mnie odeślą z kwitkiem. W każdym razie jeśli będę mieć skierowanie znowu na histeroskopie to na pewno nie idę tam.

Kaliope, dziękuję że zawsze mi odpisujesz 🌷

p.s. lekarz który ze mną gadał wtedy na sali ze nie bardzo widzi cel tego zabiegu i mówiłam mu że potrzebuje zbadać wycinek pod kątem cd138 albo żeby mi go dali chociaż to był zastępca ordynatora, przy zabiegu go nie było, na protokole też nigdzie nie ma jego nazwiska.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca, 17:44

Kaliope, rozia lubią tę wiadomość

♀️35 ♂️37
    start 06.2023
    AMH 1.2 🤔
    Owulacje ☑️
    Drożność ☑️
    ➡️ maj IUI ❓
  • Magda_10 Debiutantka

Wysłany: 12 marca, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Nie wiem. Skonsultuje to z ginekologiem, mam akurat w przyszłym tygodniu wizytę i z moja gin i z moim gin na NFZ który wystawił skierowanie na histeroskopie. Tak myślę teraz że trzeba było nie grzebać, zrobić tylko płatna biopsję bo z tej histeroskopii to same dziwne historie. Pogrzebałam na IKP i weszłam na kody i wykonane procedury z tego pobytu w szpitalu, jest tam tak: znieczulenie, badanie, biopsja i "wycięcie lub zniszczenie zmiany lub tkanki w zakresie macicy", czyli wygląda to jakby jednak było coś wycinane więc może jest dobrze 🤷 myślę też jechać znowu do tego szpitala na dyżurkę lekarska żeby ktoś to sprawdził ale czy się tak da..obawiam się że mnie odeślą z kwitkiem. W każdym razie jeśli będę mieć skierowanie znowu na histeroskopie to na pewno nie idę tam.

p.s. lekarz który ze mną gadał wtedy na sali ze nie bardzo widzi cel tego zabiegu i mówiłam mu że potrzebuje zbadać wycinek pod kątem cd138 albo żeby mi go dali chociaż to był zastępca ordynatora, przy zabiegu go nie było, na protokole też nigdzie nie ma jego nazwiska.

Moim zdaniem dobrze ze zrobilas histeroskopie bo wiesz ze sa polipy. Przy polipach zawsze jest stan zapalny (polip sie zluszcza i zostawia fragmenty tkanki ktore zakwaszaja srodowisko i generuje stan zapalny). Wiec leczenie stanu zapalnego bez usuniecia polipa na logike nie ma sensu bo ten stan zapalny caly czas bedzie powracal. Sama sie teraz zastanawiam czy nie robic histeroskopii bo lecze juz bardzo dlugo stan zapalny. Zrobilam test Alice ktory nie pokazal zadnej bakterii a stan zapalny nadal jest i ciagle ciaze biochemiczne z bardzo niska beta, zarodek w ogole sie nie implantuje przez ten stan zapalny. Nie mialam histeroskopii, same biopsje i moze to blad bo moze cos tam siedzi co zakwasza. Ja na Twoim miejscu dobrze bym sprawdzila czy na pewno usuneli te polipy. Jest tu na forum duzo dziewczyn ktore po histeroskopii i usunieciu nawet malych polipow od razu zaszly w ciaze, nawet na naszym watku sa takie dziewczyny (bo polip = stan zapalny).

Ola8999 lubi tę wiadomość

• Ka_Ba88 Nowa

Wysłany: 12 marca, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, czy którejś lekarz zaproponował leczenie zapalenia endometrium domacicznie gyntamycynom? Mój lekarz tak zalecił. Zastanawiam się czy któraś z Was miała takie doświadczenie?

• Magda_10 Debiutantka

Wysłany: 12 marca, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:

Mam pytanie, czy u Ciebie lekarz widzial na USG te polipy i dlatego wyslal na histeroskopie czy dopiero podczas histeroskopii zobaczyli?

• Mel85 Ekspertka

Wysłany: 12 marca, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie wyszedł stan zapalny CD 138 3/10 hpf. Na 10 dni doxycylinum 2x1 oraz dopochwowo metronidazol wieczorem. Do tego probiotyki.
    Lekarz mówi że nie trzeba biopsji kontrolnej i możemy podać ostatni zarodek w kolejnym cyklu.
    Ja się boje i waham czy nie zrobić biopsji kontrolnej czy antybiotyki daly radę.
    Z tym że wiekowo czas mnie goni a to oznacza kolejne co najmniej dwa miesiące przesunięte w czasie. Jak było u Was? Lekarze robili biopsję kontrolne?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca, 19:14

Ja 39 l.
    Mąż 41 l.
    Czynnik męski
    Niskie amh
    Kariotypy ☑️
    Ivf I - 04.23 jedna blastocysta z 5 doby poronienie samoistne 5/6tc 💔
    Ivf II - 09.23
    brak zarodków do transferu 💔
    Zmiana kliniki
    Ivf III - 11.23
    Trzy ❄️❄️❄️
    Transfer I 01.24- 8 tc 💔
    Transfer II 05.24 - beta 0
    Tranafer III 06.24 - beta 0

Ivf IV - 09.2024
    Jeden ❄️ 4.1.1 nieprawidłowy genetycznie

Ivf V - 11.2024
    ❄️❄️ 5.1.1. materiał gen. pobrany prawidłowy ✔️
    ❄️Transfer nr 5 15.01.25 beta 10 dpt 80, 12 dpt 66 :(
    ❄️ ?
  • Aksandra Autorytet

Wysłany: 12 marca, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mel85 wrote:
    Dziewczyny u mnie wyszedł stan zapalny CD 138 3/10 hpf. Na 10 dni doxycylinum 2x1 oraz dopochwowo metronidazol wieczorem. Do tego probiotyki.
    Lekarz mówi że nie trzeba biopsji kontrolnej i możemy podać ostatni zarodek w kolejnym cyklu.
    Ja się boje i waham czy nie zrobić biopsji kontrolnej czy antybiotyki daly radę.
    Z tym że wiekowo czas mnie goni a to oznacza kolejne co najmniej dwa miesiące przesunięte w czasie. Jak było u Was? Lekarze robili biopsję kontrolne?

Przy takiej małej ilości komórek jak u Ciebie podobno nie zaleca się biopsji kontrolnej. Dostałam taką informację od swojej doktor, a u mnie - jak w stopce- 2kom. Niektórzy lekarze w ogóle nie zlecają nawet antybiotykoterapii do 5k/hpf.. 😬

• Wiosna3000 Debiutantka

Wysłany: 12 marca, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam do odsprzedania metronidazol i unidox

• Miwka Autorytet

Wysłany: 12 marca, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniKocimiętka wrote:
    Mogę Cię jeszcze zapytać jak mocny stan zapalny miałas?

Sorki, że dopiero teraz odpisuje,ale nie zauważyłam. U mnie wyglądało to tak:

3fdbc6544c9a6.jpghttps://zapodaj.net/plik-FOgeTi2QnK

♀ 35 lat
    niedoczynność tarczycy
    ♂ 36 lat
    oligospermia
    🐕‍🦺 7 lat
    pudel 🤪

📅 17.06.2024 wizyta kwalifikacyjna ✔️
    📅 27.06 histeroskopia polipa (kolejna 🥲) ✔️
    📅 09.07 początek stymulacji [Mensinorm 150+75, Ganirelix 0,25] ✔️
    📅18.07 punkcja ✔️ ❄️❄️❄️
    📅 23.07 transfer ❌
    📅 18.09 transfer ❌ (ciążą biochemiczna)
    📅 25.10 transfer ❌
    📅18.11.2024 zmiana kliniki
    📅 03.01.2025 początek II stymulacji [Recovelle 15 + Orgalutran]
    📅15.01.2025 punkcja ❄️5.11 pgt❄️5.2.2?❄️3.2.2
    📅04.02.2025 histeroskopia +cd138+cd56
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 13 marca, 00:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda_10 wrote:
    Mam pytanie, czy u Ciebie lekarz widzial na USG te polipy i dlatego wyslal na histeroskopie czy dopiero podczas histeroskopii zobaczyli?
    Nikt mi nigdy nic nie wykrył na USG, histeroskopie miałam bo miałam stan zapalny CD 138 w biopsji endo. I po przeleczeniu histeroskopia z biopsja kontrolna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca, 00:37

♀️35 ♂️37
    start 06.2023
    AMH 1.2 🤔
    Owulacje ☑️
    Drożność ☑️
    ➡️ maj IUI ❓
  • mi.nu Ekspertka

Wysłany: 13 marca, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, miałyście plamienie i krwawienie podczas Diphereline?

Ona i On '84
    2011 córka, ciąża naturalna bez żadnych problemów
    2013 I poronienie 8tc, TSH prawie niewykrywalne - Graves- Basedov
    08.2017 operacja całkowitego usunięcia tarczycy, Euthyrox do końca życia 😁
    11.2017 II poronienie 9tc
    02.2019 III poronienie 8tc
    09.2019 IV poronienie 9tc (zarodek z nieprawidłową liczbą chromosomów)
    V Leiden heterozygota, MTHFR homozygota, PAI-1 homozygota, on i ona kariotypy OK
    05.2021 trafiamy do Kliniki leczenia niepłodności
    AMH 0,3 decyzja o KD, parametry nasienia OK, 12KD ->mamy 5❄️
    07.2022 I FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
    08.2023 II FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
    01.2024 III FET beta 0, PGT-A ok, wlew GCS-F, Encorton, Accofil, Intralipid, Acard, Clexane
    04.07.2024 IV FET beta 0, wlew IG 15g, Encorton, Acard, Clexane
    31.07.2024 V FET beta 0, wlew IG 20g, Encorton,Acard, Ovitrelle, Clexane
    12.2024 KD, 6 komórek, brak zarodków
    01.2025 KD, 6 komórek, brak zarodków
    ❌02.2025 adenomioza-antybiotyki,Diphereline->AZ

Wysłany: 13 marca, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miwka wrote:
    Sorki, że dopiero teraz odpisuje,ale nie zauważyłam. U mnie wyglądało to tak:

3fdbc6544c9a6.jpghttps://zapodaj.net/plik-FOgeTi2QnK
    U mnie opis wygląda całkiem inaczej więc nic nie rozumiem ale myślę ze też masz mocny stan zapalny.

Kiedy biopsja kontrolna? Jestem bardzo ciekawa czy będzie u nas wszystko ok.

U mnie w opisie było tak:
    "Obecne plazmocyty CD138+ w liczbie powyzej 10/10 HPF
    Obecna nieprawidłowa ilośc komurek NK CD56 powyżej30HPF
    Obraz histologiczny odpowiada przewlekłemu zapaleniu endometrium."

Pytałam o opinie 3 dr i każdy mówi że to bardzo mocny stan zapalny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca, 22:26

• Miwka Autorytet

Wysłany: 13 marca, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniKocimiętka wrote:
    U mnie opis wygląda całkiem inaczej więc nic nie rozumiem ale myślę ze też masz mocny stan zapalny.

Kiedy biopsja kontrolna? Jestem bardzo ciekawa czy będzie u nas wszystko ok.

U mnie w opisie było tak:
    "Obecne plazmocyty CD138+ w liczbie powyzej 10/10 HPF
    Obecna nieprawidłowa ilośc komurek NK CD56 powyżej30HPF
    Obraz histologiczny odpowiada przewlekłemu zapaleniu endometrium."

Pytałam o opinie 3 dr i każdy mówi że to bardzo mocny stan zapalny.

Wydaje mi się, że obie mamy mocny stan zapalny. Może dlatego podobny sposób leczenia. Jarosz kazała mi zrobić biopsję po 2 tygodniu od skończenia antybiotyku. 24.03 miną 2 tygodnie, ale mam okropną grypę i tak czekam i nie umawiam się jeszcze na wizytę.

Strasznie bym chciała żeby było już w porządku. Chyba oszaleję. Jak się czujesz na lekach?

♀ 35 lat
    niedoczynność tarczycy
    ♂ 36 lat
    oligospermia
    🐕‍🦺 7 lat
    pudel 🤪

📅 17.06.2024 wizyta kwalifikacyjna ✔️
    📅 27.06 histeroskopia polipa (kolejna 🥲) ✔️
    📅 09.07 początek stymulacji [Mensinorm 150+75, Ganirelix 0,25] ✔️
    📅18.07 punkcja ✔️ ❄️❄️❄️
    📅 23.07 transfer ❌
    📅 18.09 transfer ❌ (ciążą biochemiczna)
    📅 25.10 transfer ❌
    📅18.11.2024 zmiana kliniki
    📅 03.01.2025 początek II stymulacji [Recovelle 15 + Orgalutran]
    📅15.01.2025 punkcja ❄️5.11 pgt❄️5.2.2?❄️3.2.2
    📅04.02.2025 histeroskopia +cd138+cd56
  • Wiosna3000 Debiutantka

Wysłany: 13 marca, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny może wiecie co oznacza taki wynik?

https://zapodaj.net/plik-sb8O3Zs4HB

d54c9af385129.jpghttps://zapodaj.net/plik-sb8O3Zs4HB

Wysłany: 13 marca, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miwka wrote:
    Wydaje mi się, że obie mamy mocny stan zapalny. Może dlatego podobny sposób leczenia. Jarosz kazała mi zrobić biopsję po 2 tygodniu od skończenia antybiotyku. 24.03 miną 2 tygodnie, ale mam okropną grypę i tak czekam i nie umawiam się jeszcze na wizytę.

Strasznie bym chciała żeby było już w porządku. Chyba oszaleję. Jak się czujesz na lekach?
    Rozumiem Ciebie i Twoje emocje doskonale. Mam identycznie.

Czuje sie bardzo źlę. Mdłości i biegunki. Te dwa tygodnie będą jak wycięte z życia. Mam wrażenie że to sie nie kończy.

‹‹ 285 286 287 288 289 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ