X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
Odpowiedz

STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM

Oceń ten wątek:
  • Yuki Autorytet

Wysłany: 24 maja 2021, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aassiiaa wrote:
    Czesc Yuki :)

Jak Twoje wyniki biopsji ??

Na szczęście ok.
    Ale zastanawiam się jak to z tym antybiotykiem, bo cześć dostaje cześć nie 🤷‍♀️
    90

Powodzenia z pow8do pracy 😉 jak się czujesz?

aassiiaa lubi tę wiadomość

Gameta Rzgów
    Liczne polipy endometrialne
    histeroskopia
    AMH 1,24
    problemy z nasieniem
    immunologia
    ❄️❄️
    03.04 transfer blaski
    10 dpt beta 1.2
    biopsja endometrium
    02.06 transfer blaski
    8 tc poronienie
    9 tc poronienie

06.03.2024 r., 3600 g szczęścia 💗

age.png
  • aassiiaa Autorytet

Wysłany: 24 maja 2021, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yuki wrote:
    Na szczęście ok.
    Ale zastanawiam się jak to z tym antybiotykiem, bo cześć dostaje cześć nie 🤷‍♀️
    90

Powodzenia z pow8do pracy 😉 jak się czujesz?

Znasz moje zdanie, na temat antybiotyku, nie zaszkodzi 😁 szczegolnie u nas.

Jak sie czuje ?? Hmm ciezko to opisac... ciesze sie ze wracam do pracy bo czas bedzie lecial szybiciej i troche finanse podreperuje... a z drugiej strony tyle nie pracowalam ze nie chce mi sie 😏
    Dobrze ze tylko na 10 tyg wracam...

Kiedy transfer u Ciebie ?? 😏😎

Sto_krotka lubi tę wiadomość

Start starań-09.18 Ja 84r L; Amh 1 -1.8
    07.07.20 *1 Histero - Mikropolipy (cykl naturalny), CD138 : 64/25mm2 * Brak leczenia , lekarz uznal wynik za poprawny 😳
    12.08 transfer 5.1.1 - cb
    09.09.20 - start leczenie - summamed 500 na 6 dni
    04.01.21 Biopsja rysowa (slepa) druga faza cyklu CD138 : BRAK ; uNK ponad 100 silnie dodatnie / mm2
    15.01.21 *2 Histero - Mikropolipy (cykl naturalny) CD138 : 8 kom , uNK - 70/80 mm2 - „metronidazol + tarivit „ 10 dni
    18.03.21 *3 Histero - brak mikropolipow (cykl na antkach) CD138 BRAK
    07.04.21 *4 Minihistero w drugiej fazie cyklu - 2/3 mikropolipy -usniete . CD138 BRAK ; uNK - do 70 na mm2

Immu - Il10: 151 Il2: 113 nk 22% uNk -100
    19.08 - drugi transfer - beta 0

03.20 icsi ,, 2 zarodki - oba ok ( pgs) - transfery nieudane
    09.21 imsi 2 zarodki - oba nieprawidlowe (pgs) - brak transferu
    11.21 imsi 2 zarodki - 1 prawidlowy ❤️ - 🙏
    01.22 imsi 2 zarodki - 1 prawidlowy ❤️ - nieudany
  • MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 02:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunflowerr wrote:
    endometrium cysticum
    cysticum to torbiel, czyli w badanym wycinku znaleźli cechy torbieli endometrium. Tu:
    https://www.miracolo.clinic/pl_PL/blog/blog-o-endometriozie-1/post/torbiele-endometrialne-pierwszy-namacalny-objaw-endometriozy-7
    piszą, że na podstawie tego można próbować zdiagnozować endometriozę.

• Lalika Przyjaciółka

Wysłany: 25 maja 2021, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga1977 wrote:
    przeprasza, że tak dopytuję :(

ale dzwonię do nich a oni się upierają, że nie mają badania histochemicznego :(

u jakiego lekarza to robiłaś ?
    Panie w rejestracji są bardzo nierozgarnięte, najgorsza klinika pod względem obsługi. Zapytaj o biopsję endometrium z badaniem komórek NK (dokładnie tak) i że chcesz na wizycie lekarskiej mieć pobrane a nie podczas histeroskopii. Lekarza mogę Ci na priv napisać :)

Kira AA, c1c2, Ana3, AntyTpo, mthfr, amh 1,3
    2013-2014 naturalne ciąże biochemiczne
    2014 szczepienia limfocytami
    2015 I IVF 0 transferów, II IVF 0 transferów
    2016 ciąża biochemiczna
    2020 III IVF
    I transfer 3bb = beta0
    II transfer 2bb= beta 0
    2020 IVF z kd
    III transfer 4aa = beta 0
    IV transfer 4ab i 4ab = beta 0
    Histeroskopia, cd 138 67/0,25mm2, uNK 330/1mm2, po leczeniu antybiotykami cd138 3/1mm2, uNK 20/1mm2
    V transfer 4aa = 7dpt beta 5,6, 8dpt beta 8, biochem.
    allo mlr 30%
    2022 Usunięcie mięśniaków
  • Aga1977 Znajoma

Wysłany: 25 maja 2021, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalika wrote:
    Panie w rejestracji są bardzo nierozgarnięte, najgorsza klinika pod względem obsługi. Zapytaj o biopsję endometrium z badaniem komórek NK (dokładnie tak) i że chcesz na wizycie lekarskiej mieć pobrane a nie podczas histeroskopii. Lekarza mogę Ci na priv napisać :)

to poproszę może na @ - [email protected]

dziękuję :)

teraz zrobiłam w Gamecie za 690,00 podobno wynik za ok 2 tyg.

• better_angie Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2021, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam takie nietypowe pytanie. Czy którejś z Was lekarz wyjaśnił jaka jest korelacja pomiędzy plamieniami a zapaleniem endometrium? Nuruje mnie to a nigdzie nie udało mi się znaleźć odpowiedzi :) Może któraś z Was coś wie na ten temat?

36 lat
    Starania od 5 lat
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2021, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yuki wrote:
    Dziewczyny, a czy któraś z Was przez transferem brała profilaktycznie antybiotyk (doxycyclium), żeby zapobiec potencjalnej infekcji, czy stanowi zapalnemu endo?
    Ja mam zalecony duomox do transferu i przez całą ciążę ze względu na nawracającą ureaplasmę.

Yuki lubi tę wiadomość

• Lalika Przyjaciółka

Wysłany: 27 maja 2021, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga1977 wrote:
    to poproszę może na @ - [email protected]

dziękuję :)

teraz zrobiłam w Gamecie za 690,00 podobno wynik za ok 2 tyg.
    Wysłałam maila :)

Kira AA, c1c2, Ana3, AntyTpo, mthfr, amh 1,3
    2013-2014 naturalne ciąże biochemiczne
    2014 szczepienia limfocytami
    2015 I IVF 0 transferów, II IVF 0 transferów
    2016 ciąża biochemiczna
    2020 III IVF
    I transfer 3bb = beta0
    II transfer 2bb= beta 0
    2020 IVF z kd
    III transfer 4aa = beta 0
    IV transfer 4ab i 4ab = beta 0
    Histeroskopia, cd 138 67/0,25mm2, uNK 330/1mm2, po leczeniu antybiotykami cd138 3/1mm2, uNK 20/1mm2
    V transfer 4aa = 7dpt beta 5,6, 8dpt beta 8, biochem.
    allo mlr 30%
    2022 Usunięcie mięśniaków
  • Aga1977 Znajoma

Wysłany: 28 maja 2021, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalika wrote:
    Wysłałam maila :)

dziękuję bardzo ) tak myślałam, że to on

• Monika7 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2021, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Podpowiecie proszę co oznaczają takie wyniki badania histopatologicznego endometrium?
    „ Fragmenty endometrium o łącznej powierzchni około 40mm2, z obrazem fazy proliferacyjnej (około X-XIdcm). Podścielisko o komórkowości typowej, z kilkoma ogniskami zagęszczenia i polami obrzęku niewielkiego stopnia.
    Liczba komórek plazmatycznych w podścielisku endometrium (dodatnich w odczynie IHC na CD 138) 4/10mm2 (16/40mm2).”

🙍🏻‍♀️&🙎🏼‍♂️ 34l
    Starania od maja 2020

1 IUI - styczeń 2022, poronienie samoistne 6t5d
    2 IUI - czerwiec 2022, nieudane
    3 IUI - lipiec 2022 (29cs) -> Filip 👶💛

age.png
  • Czarnulka Debiutantka

Wysłany: 28 maja 2021, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to już tak czekam na ustalenie terminu tej histeroskopii, mam nadzieję że w końcu odzyskam swoje stare cykle bez plamień i skurczów macicy. Teraz znowu drugi cykl brałam na próbę 3 razy dziennie duphaston I i tak od 22 dnia cyklu bóle a 25 rozkręca się już @ 😞

• MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 28 maja 2021, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika7 wrote:
    z kilkoma ogniskami zagęszczenia i polami obrzęku niewielkiego stopnia.

Monika7 wrote:
    Liczba komórek plazmatycznych w podścielisku endometrium (dodatnich w odczynie IHC na CD 138) 4/10mm2 (16/40mm2).”

Od razu zaznaczam, że lekarzem nie jestem.
    Pierwsza część opisu raczej standardowa, potem te ogniska (zagęszczenia i pola obrzęku) - nie jestem pewna, czy to oznacza tyle samo co zmiany ogniskowe, ale brzmi podobnie (czyli jakby się coś tam działo). Komórek CD138 masz chyba dość mało (poniżej 5/10mm2, a są tu osoby z opisami rzędu kilkadziesiąt).
    Pewnie lekarz zadecyduje czy dawać antybiotyk czy nie, ale jakbym miała wybór - to chyba bym o niego poprosiła. W końcu jakieś obrzęki są, wynik na granicy, a przecież jakieś wskazania do badania były.

• Monika7 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2021, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MyŚliwa wrote:
    Od razu zaznaczam, że lekarzem nie jestem.
    Pierwsza część opisu raczej standardowa, potem te ogniska (zagęszczenia i pola obrzęku) - nie jestem pewna, czy to oznacza tyle samo co zmiany ogniskowe, ale brzmi podobnie (czyli jakby się coś tam działo). Komórek CD138 masz chyba dość mało (poniżej 5/10mm2, a są tu osoby z opisami rzędu kilkadziesiąt).
    Pewnie lekarz zadecyduje czy dawać antybiotyk czy nie, ale jakbym miała wybór - to chyba bym o niego poprosiła. W końcu jakieś obrzęki są, wynik na granicy, a przecież jakieś wskazania do badania były.
    Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂

🙍🏻‍♀️&🙎🏼‍♂️ 34l
    Starania od maja 2020

1 IUI - styczeń 2022, poronienie samoistne 6t5d
    2 IUI - czerwiec 2022, nieudane
    3 IUI - lipiec 2022 (29cs) -> Filip 👶💛

age.png
  • Limosa Autorytet

Wysłany: 31 maja 2021, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, przebiłam się na razie tylko przez część wątku, postanowiłam napisać, bo mam pytania, a widzę, że Wy jesteście już doświadczone w kwestii histeroskopii.
    Zacznę od tego, że od kilku lat mam plamienia przed i po miesiączce i niejednorodne endometrium. W styczniu 2020 miałam usuwane polipy (histeroskopia diagnostyczna). Plamienia nie ustały, a u mnie po jakimś czasie zakiełkowała myśl, że może mam stan zapalny endometrium po zabiegu - niektóre dziewczyny dostają antybiotyki profilaktycznie, ja nie dostałam nic, problemy z zajściem w ciążę nie minęły, w dodatku pod koniec roku pojawił się ból jakby jajnika, ale lekarka upiera się, że nie ma mnie tam co boleć (tomografia brzucha i miednicy nic nie wykazała). I rzeczywiście ból ten zmienił lokalizację - czasem boli niżej, jakby pod wzgórkiem łonowym, ale dalej z prawej strony. Ostatnio boli bardzo sporadycznie, ale z kolei pojawił się ból podbrzusza jak na okres i to akurat zbiegło się w czasie z badaniem drożności. Miałam bardzo bolesne, po nim nic nie bolało, ale pod koniec cyklu lub w kolejnym pojawił się ten ból i czuję go niezależnie od fazy cyklu, choć nie cały czas - powiedziałabym że kilka razy dziennie.
    I tutaj przechodzę do sedna. W klinice niepłodności lekarka stwierdziła polipowate endometrium i konieczność zrobienia histeroskopii.
    - Czy lekarz zobaczy ewentualny stan zapalny endometrium?
    - Czy standardową procedurą jest pobranie wymazu do badania, czy też zajmuje się tym np. jedna osoba w Polsce?
    - Czy ewentualny stan zapalny nie jest przeciwskazaniem do histeroskopii?
    - Czy w przypadku łyżeczkowania, a chyba to mnie czeka, wymaz jest konieczny, skoro oni "zeskrobią"
    (poprawcie jeśli się mylę) błonę śluzową?
    - Czy po łyżeczkowaniu dają antybiotyk?
    Wiem, że wszystko ostatecznie zależy od lekarza, ale z drugiej strony pewnie jest jakiś standard postępowania.

3jgx90bvoj1fla1b.png
  • MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2021, 01:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limosa wrote:
    (...)I rzeczywiście ból ten zmienił lokalizację - czasem boli niżej, jakby pod wzgórkiem łonowym, ale dalej z prawej strony. Ostatnio boli bardzo sporadycznie, ale z kolei pojawił się ból podbrzusza jak na okres i to akurat zbiegło się w czasie z badaniem drożności.
    Gdyby nie fakt, że miałaś robioną tomografię brzucha, to można by pomyśleć o dwóch zupełnie niepowiązanych z płodnością przypadłościach: zapaleniu wyrostka robaczkowego (objawy mogą się pojawić nawet kilka tygodni przed ostrym zapaleniem wymagającym operacji, często są mylone z bólami owulacyjnymi i właśnie obejmują mniej więcej prawą część podbrzusza) oraz jakimś mikro/urazie/pęknięciu spojenia łonowego. Nawet fakt, że pojawia się to bez powiązania z cyklem by na to wskazywał.
    Limosa wrote:
    W klinice niepłodności lekarka stwierdziła polipowate endometrium i konieczność zrobienia histeroskopii.
    1. Czy lekarz zobaczy ewentualny stan zapalny endometrium?
    2. Czy standardową procedurą jest pobranie wymazu do badania, czy też zajmuje się tym np. jedna osoba w Polsce?
    3. Czy ewentualny stan zapalny nie jest przeciwskazaniem do histeroskopii?
    4. Czy w przypadku łyżeczkowania, a chyba to mnie czeka, wymaz jest konieczny, skoro oni "zeskrobią" (poprawcie jeśli się mylę) błonę śluzową?
    5. Czy po łyżeczkowaniu dają antybiotyk?
    Pozwoliłam sobie ponumerować w Twojej wypowiedzi pytania, żeby dokładniej odpowiadać.
    1. Zazwyczaj podczas histeroskopii widocznie są stany zapalne, polipy, mięśniaki, zrosty(blizny) i czasem nawet zmiany nowotworowe. Jeśli Twój lekarz stwierdził polipowate endometrium w wyniku badania USG (było coś widać na monitorku) to na pewno w histeroskopii będzie te polipy widać. Jeśli skierował tylko na podstawie objawów, to właśnie badanie rozstrzygnie czy coś widać. Mi to tłumaczono, że zmiany przy zapaleniu to są takie czerwono-pomidorowe plamki na tle różowiótkiej macicy. Polip to jakby wystający kawałeczek tkanki, a mięśniak to już sporo większy kawał tkanki. Jeśli się nie boisz zdjęć medycznych i Cię to po prostu interesuje to polecam wyszukać:
    - http://kzmid.ump.edu.pl/histeroskopia-diagnostyczna (tu jest nawet pokazane jak wygląda pobieranie wycinka i usuwanie mięśniaka)
    - Zabiegi w mikrochirurgii ginekologicznej Lek. Bartłomiej Pflaum (w tym pdf widać jak wyglądają polipy i mięśniaki, te czerwonawe plamki na polipie to właśnie stan zapalny)
    2. Nie wiem, o jakim wymazie mówisz. Do oceny stanu zapalnego endometrium pobierany jest wycinek, taki sam jak do badania histopatologicznego (jeśli będziesz miała polipy, to też warto je przesłać do badania). Takie badanie hist-pat (skrót) robią wszystkie laboratoria przyszpitalne (np. w celu zbadania czy nie ma zmian nowotworowych). Jest jedno ale - w celu wykrycia przewlekłego zapalenia endometrium wskazane jest zrobienie dodatkowego badania tego pobranego wycinka - w kierunku CD138 (wtedy podają ile takich komórek w objętości znaleziono. Wynik graniczny to chyba jest 5 komórek / 10 mm2 - powyżej zapalenie jest, ale musiałabyś przegrzebać trochę temat wstecz, bo nie pamiętam).
    I tutaj jest problem, bo nie każde laboratorium to robi. Teoretycznie - możliwe jest pobranie komórek w trakcie zwykłej histeroskopii diagnostycznej (nawet na NFZ) i przesłanie ich do laboratorium zewnętrznego (np. w klinice leczenia niepłodności). Niektórzy mówią, że nawet udaje się takie badanie wraz z CD138 zrobić "na NFZ", ale trzeba by było pewnie pokombinować i trafić na odpowiednią placówkę.
    Skrócę Ci szukanie: 14 maja @Aga1977 zadała pytanie o ceny biopsji endometrium (aktualnie na 29 stronie tego tematu), potem kilka odpowiedzi się posypało, między innymi - co może Cię zainteresować (Po liście tematów, w których się wypowiadasz, zakładam, że interesuje Cię Kraków):
    aassiiaa wrote:
    Ja robilam w arvimed karakow - koszt 450 albo 650 nie pamietam dokladnie za Nk macicze i cd138
    3. Przeciwskazania do histeroskopii to przede wszystkim ciąża (mnie nie dość, że oczekiwali przed 14 dc, to jeszcze przed samym badaniem robili USG, żeby na pewno wykluczyć ciążę).
    Nie będę cytować slowo w słowo, ale możesz znaleźć w internecie (nie będę wklejała linku, bo to jest pdf) " Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące zastosowania histeroskopii w ginekologii ". Tam o stanach zapalnych jest napisane Aktywna infekcja narządu płciowego (np. opryszczka). Oczywiście, że polipy są stanem zapalnym, ale przecież często bez histeroskopii diagnostycznej nie da się ich zauważyć.
    W kwestii stanów zapalnych - to dobrze by było, żebyś miała aktualny wynik cytologii, czystości pochwy i CMV (jeśli miałaś w ciągu roku robione IV czy inseminacjię, to powinnaś takie wyniki mieć, zabierz takie badania ze sobą, najlepiej w ogóle wszystkie płodnościowe mieć pod ręką, ja im rzuciłam też na chlamydię).
    4. Zawsze myślałam, że łyżeczkowanie (w znieczuleniu) i histeroskopia diagnostyczna (bez znieczulenia) to dwa inne zabiegi. Okazuje się, że jeśli w badaniu wykryją Ci polipa i go wytną to niektórzy to nazywają łyżeczkowaniem. Nie jestem w tym temacie biegła, czy łyżeczkowanie się robi innymi przyrządami, ale podczas histeroskopii da się zmiany jakby wypalić (w pierwszym linku widać, w każdym razie przecinają jakby gorącym pręcikiem tkankę w miejscu, gdzie polip odstaje od normalnej tkanki i potem go wyjmują, czasami trzeba podzielić na kawałki). Plus jest taki, że przy wypaleniu raczej nie ma dużego krwawienia, bo tkanka się sama koaguluje i "zamyka".
    Histeroskopia jest ogólnie droższa (zwłaszcza w cenniku NFZ, szpital więcej za nią chce :D), ale to nowocześniejsze badanie. No i można je zrobić bez znieczulenia, więc nie przejmujesz się o powikłania, a wracasz po dwóch godzinach po zabiegu do domu.
    Wracając - wypadałoby zrobić biopsję i polipów (nawet biopsję w kierunku nowotworu) i normalnej tkanki (endometrium).
    5. Zarówno po łyżeczkowaniu, histeroskopii, jak i wszystkich innych zabiegach z otwieraniem szyjki macicy wypadałoby przyjmować antybiotyk. Chyba po punkcji przy IV też się dostaje. Ja miałam taki przypadek, że na wypisie miałam napisane, żeby brać antybiotyk(Summamed chyba) już wieczorem po zabiegu, ale recepty nie było. Po prostu, jakiś błąd w stystemie i się nie wystawiło. Na szczęście miałam jakiś szeroki w domu, więc brałam CIPRONEX.

Jak ktoś ma jakieś uzupełnienia, przemyślenia albo widzi błąd - to pisać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2021, 01:31

Lisiunia lubi tę wiadomość

• Czarnulka Debiutantka

Wysłany: 1 czerwca 2021, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam ciekawa czy przy każdej histeroskopii nawet jak nie ma polipa to czy i tak łyżeczkują.
    I jeszcze mam pytanie czy badania robione przed histeroskopią np morfologia mają jakąś ważność?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2021, 10:30

• Lisiunia Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2021, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy histeroskopii diagnostycznej diagnozują stan macicy + biorą próbki do badania i ewentualnie usuwają małe polipy lub te które się da usunąć przy takiej histeroskopii. Ona z reguły jest bez znieczulenia ogólnego więc szaleć zbytnio tam nie mogą.
    Jak chodzi o morfologię, to ona powinna być z ostatnich bodajże 7 dni do histeroskopii.

03.2017 początek starań
    09.2017 laparoskopia, endometrioza IV st.; lewy jajowód niedrożny
    11.2017-03.2018 stymulacja owulacji
    05.2018 podejrzenie wodniaka jajowodu lewego
    03.2019 IVF: 6 komórek, 4 zapłodnione, jedna nierokująca morula w 5 dobie - transfer nieudany.
    10.2019 IVF: 8 komórek, 2 zapłodnione prawidłowo (reszta niedojrzała), w 5 dobie została jedna ❄💗
    11.2019 laparoskopowe usunięcie wodniaka z jajowodem
    07.2020 - 09.2021 leczenie stanu zapalnego endometrium (3histero, 2 biopsje)
    04.2021-01.2022 Reseligo (menopauza)
    09.2021 odroczenie transferu - podostre zapalenie tarczycy 🤦‍♀️
    17.02.2022 wybudzanie do transferu (estrofem)
    08.03.2022 transfer
    Zostań z nami Cudaczku 💗💗💗
    7 dpt bHcg 41,17
    9 dpt bHcg 80,68
    13 dpt bHcg 340,61
    17 dpt bHcg 1530,00
    22 dpt mamy serduszko <3
  • ana777 Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca 2021, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Hej aassiiaa ! Mam nadzieję że mnie pamiętasz, rozkrecalysmy forum po długiej nieobecności ;-) co u Ciebie słychać?
    Dawno mnie tu nie było bo musialam zrobic porządek z nadzerka oraz z paroma innymi rzeczami.Skracajac moja historie -pod koniec roku 2020 robiona histeroskopia gdzie stwierdzono cd138 dodatnie, pojedyncze małe polipy czyli przewlekle zapalenie endometrium ( leczenie tarivid +metronidazol).Wynik sie poprawil ale nadal bylo cda138 dodatnie.Mam jeszcze jeden zarodek. W miedzy czasie zmiana kliniki na novum jestem u dr L. Ktory zalecil krioterapie nadzerki ( przed tym zabiegiem porobilam posiew i czystosc pochwy)bylo podleczanie bo wyniki nie były dobre A następnie pozbycie się nadzerki. W tym tygodniu robiona histeroskopia- po obrazie lekarz narazie nie widzi cech zapalnych ani polipów. W srodku zadnych zmian.Teraz czekam na wynik biopsji. Jeżeli wyjdą cd138 dodatnie mam dostać doxycykline a następnie transfer Będę dawać Wam znać dziewczyny. Musimy jakoś się wspierać aby pokonać to dziadostwo wierzę że każdej wcześniej czy później się uda i zostaniemy wkoncu Mamuskami 😉

Lisiunia, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Starania od 2017
    👩35 l ( dodatnie A-tpo, mutacja MTHFR, Pai, ANA 1 dodatnie )
    2020r - 3 transfery z czego udało się uzyskać 2 ciaze biochemiczne.
    Koniec roku 2020 pierwsza histeroskopia- dodatnie cd 138 + pojedyńcze mikropolipy czyli przewlekle zapalenie endometrium (tarivid +metronidazol)
    Został jeszcze jeden zarodeczek.
    01.2021 zmiana kliniki na Novum
    03.2021 krioterapia nadzerki
    06.2021 druga histeroskopia - brak cech zapalnych i polipów czekam na wynik biopsji
    07.2021 wynik biopsji brak komórek CD138
    13.11.21 transfer blastki- kolejna ciąża biochemiczna :( czas na porządne badanie immunologii...)
  • MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2021, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka wrote:
    I jeszcze mam pytanie czy badania robione przed histeroskopią np morfologia mają jakąś ważność?

Mnie pytali o cytologię. Powiedziałam, że robiłam przed transferem (cytologię i czystość pochwy), więc musi być ważna. Ważność jest ok. roku.

• Lena235 Koleżanka

Wysłany: 15 czerwca 2021, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy do leczenia zapalenoa endonetrium dostalyscie leki doustne czy czopki? Bo ja mam streptococus agalatiae w malej ilosci i jeden lekarz zlecil mi czopki na 7 dni, a inny na wypadek gdyby byla ta bakteria w macicy zalecil doustny antybiotyk przez 10 dni. I noe wiem komu baedziej ufac w tym temacie:)

‹‹ 29 30 31 32 33 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ