STAN ZAPALNY ENDOMETRIUM
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej, u dr JaroszAnja85 wrote:Hej
A mogłabyś powiedzieć pod opieką którego jesteś immunologa?👱♀️ 33l👦🏻36l
Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI.
AMH 7,34, Cross-match 30,2%, ANA2 ❌️, CD56❌️
2025 Start IVF ✅️
-25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
-10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
-08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
-08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
-17.07 IV FET ❌️
-09-10.2025 leczenie Hydroxychloroquine 🛋
-10.2025 antybiotykoterapia (Metronidazol, Tarivid) 🛋
-11.2025 immunosupresja (Equoral) 🛋
-12.2025 V FET❔️⏳️
Została ❄️
It's always darkest before the dawn -
Cześć!
Właśnie dostałam dość lakoniczny wynik histeroskopii...
Mój lekarz jest na urlopie.
Pomyślałam, że może tu pomożecie mi to rozszyfrować?
Rozpoznanie kliniczne (ICD10): - N85 - Inne niezapalne zaburzenia macicy, z wyjątkiem szyjki
Rozpoznanie kliniczne (opisowo): - Rozrost endometrium
Materiał: - wyskrobiny z jamy oraz kanału szyjki macicy
OPIS MAKRO: - 1.Strzępy tkanki śr. 1cm. Puszczono w całości.
2. Śluzowe strzępy tkanki śr. 0,5cm. Puszczono w całości.
WYNIK BADANIA MIKROSKOPOWEGO: - 1. Endometrium fazy proliferacyjnej i strzępy endocervix bez
uchwytnych zmian patologicznych.
Odczyn CD 138 - całkowicie ujemny, CD56 - do 50 komórek wykazujących odczyn dodatni w polu
widzenia 40x.
2. Drobne strzępy endocervix i endometrium bez oznak atypii.
Jest bardzo źle?...🧘🏻♀️89 & ⛹🏻♂️ 81
✅AMH 3,69
❌morfologia plemników 0%
💌04.2020r.
ciąża naturalna🧸
strata-w 9 tygodniu serduszko przestało bić 🥺🩶
🔆 2025r. podejście do I IVF🔆
📌29.07. start stymulacji
📌09.08. punkcja
pobrano 18🥚
zapłodniono 14🥚
finalnie mamy 6 ❄️ ❄️ ❄️
🍀01.10 nasz pierwszy transfer
❄️FET 3AA
β-hCG 6dpt 1,57 😣 8dpt 1,15 🥺❌
🧪Podstawowe badania przy okazji sprawdzania bety:
morfologia ✅ glukoza 73✅
żelazo 162✅ ferrytyna 80,70✅
B12 576✅ TSH 1,13✅
kwas foliowy 37
D3 66,8✅
homocysteina 10,2 ❓
🧬KIR Bx ✅ brak 4 kirów implantacyjnych 😶🌫️
Hla-c ✅
⏳ histeroskopia -
Część dziewczyny, przepraszam że tak wbijam z partyzanta ale wierzę że ktoś miał podobnie jak ja. Otóż miesiąc temu miałam histeroskopie na obrazie liczne ogniska stanu zapalnego, mikropolipy ogólnie brzydki obraz. 2 tyg antybiotyku i czekanie na wynik CD 138 . Wynik przyszedł CD 138 to 0 i teraz pytanie bo chyba takiej historii nie czytałam. Jakie miałyście postępowanie w takim przypadku (jasna sprawa że ponowna histeroskopia) ale jakieś inne badania czy leki czy cokolwiek? Wszystkie wymazy posiewy itd czysciutko30 & 34
▪️AMH 11.22-2,83; 10.24 -2,44; 07.25-1,70
▪️Hormony OK; MUCH -OK; Kariotypy OK;
PAI-1 4G/5G heter.; MTHFR C677T C/T; KIR AA;
▪️ Drożności -OK
▪️USG w kierunku endo. - nie wykryto
▪️STYMULACJE
12.24 -04.2025 Lametta+Owitrelle+Duphaston
▪️05.25 Biopsja CD 138-ok, CD56 podwyższone
▪️09.25IUI
▪️10.25 Histeroskopia- stan zapalny
ŻPN-2024 zabieg- wyniki bardzo zmienne -
Choinka123 wrote:Część dziewczyny, przepraszam że tak wbijam z partyzanta ale wierzę że ktoś miał podobnie jak ja. Otóż miesiąc temu miałam histeroskopie na obrazie liczne ogniska stanu zapalnego, mikropolipy ogólnie brzydki obraz. 2 tyg antybiotyku i czekanie na wynik CD 138 . Wynik przyszedł CD 138 to 0 i teraz pytanie bo chyba takiej historii nie czytałam. Jakie miałyście postępowanie w takim przypadku (jasna sprawa że ponowna histeroskopia) ale jakieś inne badania czy leki czy cokolwiek? Wszystkie wymazy posiewy itd czysciutko
Moim zdaniem masz stan zapalny, ale nie wykrywany tym markerem tylko innym. U mnie tak było, dopiero po rozszerzonej biopsji wyszedł mi dodatni CD 79a
Choinka123 lubi tę wiadomość
KIR AA
HLA-C - obecne
NK - 8%
MTHFR A1298 - nieprawidłowy
Zapalenie endometrium -
Jestem w takiej samej sytuacji (cd138 ujemny, obraz histero dodatni). Jakie miałaś antybiotyki i jak długo? Jakie markery były wykonywane przy tej rozszerzonej biopsji?KIRowniczka wrote:Moim zdaniem masz stan zapalny, ale nie wykrywany tym markerem tylko innym. U mnie tak było, dopiero po rozszerzonej biopsji wyszedł mi dodatni CD 79aOna:31
AMH: 1.4; KIR Bx; CD138 - ujemne
USG, HPV, cyto, MUCH, owulacja -✅
Jelita: SIBO, HP, Candida, pasożyty - ✅
Immuno: ANA, ASA, APS, AOA, ASMA -✅
🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
❗️IBS, nietolerancje, nadwrażliwość IgG
❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo
On: 32
Morfo: 2% -> 4%-> 3% PH 8,5❔
Jelita, Hormony, MAR, HBA, MiOXYS, wymaz - ✅
❗️DFI 26% -> 39%❗️ŻPN IIIst
⏳kariotypy, posiew nasienia
NEXT: krzywa c/i
PRACUJEMY NAD:
⬇️ antyTPO 1640->1360->1256
⬆️ ferrytyna 18-> 25
⬇️ DFI -
Chętnie się też dowiem, bo u mnie było podobnie… były ogniska widoczne, nie duże i niewiele, ale jednak, a CD138 -Jupiter wrote:Jestem w takiej samej sytuacji (cd138 ujemny, obraz histero dodatni). Jakie miałaś antybiotyki i jak długo? Jakie markery były wykonywane przy tej rozszerzonej biopsji?👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0
KIR Bx (brak 2DS4 norm, 3DP1var)
PAI-1 homo, MTHFR i V R2 hetero
(białka C, S i antytrombina w normie ✅)
🔬 histero 10.2024 - 3 polipy, CD138+
💊 Unidox + Metronidazol 12.2024
🔬 wymaz szyjka 01.2025 - 2 bakterie
💊 Amotaks + Biseptol 02.2025
🔬 HSG 03.2025 - jajowody drożne
🔬 histero 05.2025 - 1 polip, endometrium polipowate, kształt macicy ok (brak wady), CD138-
🧪 08.2025 Lipiodol 🙏🏼
💊 Aromek 07.2025, Euthyrox 25 (TSH >3) 08.2025
👀👩🏻 ANA 1:160 DFS70 (04.2025),
👀👱🏼♂️ HBA 79%, ph 8,5 (03.2025) -
No to widzę że jest nas więcej w tej samej sytuacji. KIRowniczka dzięki wielkie to jest zawsze jakiś punkt zaczepienia. Na to badanie kierował Cię lekarz czy sama zasugerowałas? Udało się wyleczyc?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada, 21:56
30 & 34
▪️AMH 11.22-2,83; 10.24 -2,44; 07.25-1,70
▪️Hormony OK; MUCH -OK; Kariotypy OK;
PAI-1 4G/5G heter.; MTHFR C677T C/T; KIR AA;
▪️ Drożności -OK
▪️USG w kierunku endo. - nie wykryto
▪️STYMULACJE
12.24 -04.2025 Lametta+Owitrelle+Duphaston
▪️05.25 Biopsja CD 138-ok, CD56 podwyższone
▪️09.25IUI
▪️10.25 Histeroskopia- stan zapalny
ŻPN-2024 zabieg- wyniki bardzo zmienne -
Dzień dobry Dziewczęta!
Chyba mnie na tym wątku nie było. Po krótce moja historia.
Pierwsza Bąbolada niedawno skończyła 5 lat, z pierwszego transferu z drugiej procedury IVF. Problemy były zarówno u mnie, jak i u Męża. W styczniu 2025 nieudany transfer pięknej Blastki 5.1.1. Potem rozszerzyłam sama diagnostykę (bo przed transferem 3 lekarzy odradzało mi histeroskopię, a ja nie potrafiłam ich przycisnąć). Wyszła mi ureaplasma -> wyleczona, test PCR ujemny (leczenie objęło mnie i Męża). Potem w maju położyłam się na stół. W histero: zrosty ujścia szyjki macicy (usunięte), 2 ogniska ademiozy (usunięte), ogniska stanu zapalnego endometrium. Dostałam na 3 tygodnie metronidazol i doxycylinę oraz probiotyki na 2 miesiące, w czasie antybiotykoterapii zakaz współżycia. Potem potrzebowałam wyciszyć głowę, uspokoić się po przejściach w pracy i we wrześniu zaczęłam przygotowania do transferu. Usg piersi, cytologia itd. Znowu posiewy powychodziły niefajnie, leczenie (moje i Męża). No i po leczeniu zdecydowałam się na biopsję endometrium - byłam przekonana, że nic nie wyjdzie. A tu ku.wa mać, wyszło. Takie samo miano jak w histeroskopii.
Nie wiem teraz, czy do niedoleczone było, czy się szybko odnowiło, czy błędem było to, że Mąż nic nie dostał - bo może on coś ma, jakieś bakterie, które mu nie szkodzą, ale mi robią zamęt.
Chętnie poznam Wasze wnioski i spostrzeżenia, a zaraz się biorę za czytanie całego wątku i szukanie alternatywnych metod leczenia, albo przynajmniej wspomagaczy leczenia.Muszę mieć plan działania.
1. ICSI - nieudane;
2. a. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka
b. 08.02.2025 nieudany transfer 5.1.1. tęsknię i kocham -
Niestety, ale chyba nikt nie będzie w stanie odpowiedzieć Ci na Twoje pytanie.Krąsi wrote:Dzień dobry Dziewczęta!
Chyba mnie na tym wątku nie było. Po krótce moja historia.
Pierwsza Bąbolada niedawno skończyła 5 lat, z pierwszego transferu z drugiej procedury IVF. Problemy były zarówno u mnie, jak i u Męża. W styczniu 2025 nieudany transfer pięknej Blastki 5.1.1. Potem rozszerzyłam sama diagnostykę (bo przed transferem 3 lekarzy odradzało mi histeroskopię, a ja nie potrafiłam ich przycisnąć). Wyszła mi ureaplasma -> wyleczona, test PCR ujemny (leczenie objęło mnie i Męża). Potem w maju położyłam się na stół. W histero: zrosty ujścia szyjki macicy (usunięte), 2 ogniska ademiozy (usunięte), ogniska stanu zapalnego endometrium. Dostałam na 3 tygodnie metronidazol i doxycylinę oraz probiotyki na 2 miesiące, w czasie antybiotykoterapii zakaz współżycia. Potem potrzebowałam wyciszyć głowę, uspokoić się po przejściach w pracy i we wrześniu zaczęłam przygotowania do transferu. Usg piersi, cytologia itd. Znowu posiewy powychodziły niefajnie, leczenie (moje i Męża). No i po leczeniu zdecydowałam się na biopsję endometrium - byłam przekonana, że nic nie wyjdzie. A tu ku.wa mać, wyszło. Takie samo miano jak w histeroskopii.
Nie wiem teraz, czy do niedoleczone było, czy się szybko odnowiło, czy błędem było to, że Mąż nic nie dostał - bo może on coś ma, jakieś bakterie, które mu nie szkodzą, ale mi robią zamęt.
Chętnie poznam Wasze wnioski i spostrzeżenia, a zaraz się biorę za czytanie całego wątku i szukanie alternatywnych metod leczenia, albo przynajmniej wspomagaczy leczenia.
Stan zapalny mógł być zarówno niedoleczony, jak i mógł wrócić. Czasami jest tak, że jedna kuracja antybiotykiem nie pomaga.
Ja kilka miesięcy walczyłam ze stanem zapalnym. Dr Jarosz zaproponowała mi wtedy wlewy z osocza przed transferem. Oczywiście się zgodziłam. W międzyczasie zrobiłam jeszcze histeroskopie, i ku mojemu zdziwieniu cd138 wyszło ujemne. Ale mimo to, i tak zrobię wlewy.
Wiara ma to do siebie, że jeszcze po zniknięciu nie przestaje działać...❣️
02.2023r. ciąża naturalna, 6 tc
puste jajo 👼❌
07.2023r. transfer nr I ❌
08.2024r. transfer nr II ciąża pozamaciczna 👼❌
11.2024r. transfer nr III ❌
🍀2025 zmiana kliniki🕊️🙏
✔️ 13.01 Kwalifikacja
✔️ 24.01 Mamy dawce!🦸
✔️ NK ⬆️ ANA 1,2,4 🆗 Homocysteina 🆗 Białko s 🆗 Białko c 🆗 Antykoagulant toczniowy 🆗 Zespół antyfosfolipidowy 🆗 ASA 🆗 Th1/Th2 ⬆️ Ferrytyna 🆗 Kiry 🆗 Helicobacter 🆗 cross-match ⬆️
✔️ Mamy ❄️❄️
✔️ Chlamydia 🆗 Ureaplasma 🆗 Mycoplasma 🆗
✔️ Histeroskopia BarskaClinic + USG endo (usunięta adenomioza) 🆗
✔️ Osocze PRP na infekcje 💉🔥
✔️ Cd138 🆗🎉 CD56 🆗
⏳ Equoral + diphereline 💊
⏳ Osocze PRP domacicznie
👉 FET🍀👶❄️ -
Ja miałam taki wynik razem z posiewem bakteryjnym i wyszło mi dużo gronkowca w endometrium. Rok wcześniej miałam histeroskopie po której dostałam Doxycyklinę i Metronidazol na 20 dni a potem jeszcze Proverę. Niestety ,jak widać po kolejnym wyniku nie zadziałało to, i tym razem antybiotyk był na krótko- ale nie pamiętam jaki, oprócz tego miałam przepisane probiotyki- w duuużej ilości + suplementy na 3-4 miesiące. Nie miałam jeszcze biopsji kontrolnej więc nie wiem, czy się udało. Będę dawać znać.
Choinka123, Jupiter lubią tę wiadomość
KIR AA
HLA-C - obecne
NK - 8%
MTHFR A1298 - nieprawidłowy
Zapalenie endometrium -
Lara, czy możesz mi napisać, co to jest to osocze?
Jestem weteranką, owszem, niejedną terapię na sobie stosowałam, ale jednak to było co innego 2018-2020, a co innego teraz.
Jestem także po kontakcie z kliniką - zalecili augumentin na 10 dni. Nic dla Męża. Zastanawiam się nad wydębieniem innych antybiotyków. Chcę najpierw forum przeczesać i znaleźć inne. Jestem totalnie zmęczona doktoryzowaniem się.
Słuchajcie tu często pojawia się nazwisko dr Jarosz - kto to, czy możecie podać imię, gdzie przyjmuje? Może teleporadę bym umówiła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada, 19:29
Muszę mieć plan działania.
1. ICSI - nieudane;
2. a. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka
b. 08.02.2025 nieudany transfer 5.1.1. tęsknię i kocham -