Test po zastrzyku ovitrelle
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurcze jestem w szoku, nie wiedziałam że te badanie odpowiada że wady. U nas było tylko takie normalne badanie nasienia i było wszystko okej. Myślicie, że warto ogólnie wykonać taką fragmentację dna?✔️Zespół antyfosfolipidowy
✔️MTHFR_1298A>C HOMO
✔️PAI-1 HETERO
🥰Kariotypy prawidłowe
🥰Badanie nasienia prawidłowe
09.2020 - 👧CÓRECZKA - nasza Zosia 🥰pierwszy cykl starań, ciąża bezproblemowa
Starania o rodzeństwo od 12.2021 😊:
06.2022 💔 poronienie zatrzymane, 6tc
02.2023 💔 terminacja 18tc, zagrożenie mojego życia, synek z wadami letalnymi
Potem przerwa, starania od 05.2024
10.2024 Lametta + Zivafert (jeden pęcherzyk 19mm na dzień przed zastrzykiem, pękł) ✔️ --> trzeci cykl z lamettą
12.10 ⏸️
14.10 beta 67 ❤️, prog 36.70ng/ml
16.10 beta 240 🎉🥳 przyrost 240% 😱, prog 28.18ng/ml
18.10 beta 660 przyrost 175% 🥰, prog 36.51ng/ml
Leki: duphaston, cyclogest, acard (od owulacji), clexane (od pozytywnego testu)
-
Cytrynka 🍋 wrote:Kurcze jestem w szoku, nie wiedziałam że te badanie odpowiada że wady. U nas było tylko takie normalne badanie nasienia i było wszystko okej. Myślicie, że warto ogólnie wykonać taką fragmentację dna?👱♀️ 33l👦🏻35l
12.2022 💔 CP usunięta laparoskopowo, jajowód zachowany
04.2023 ✅️ badanie HSG (oba jajowody drożne)
10.2023 Początek leczenia niepłodności
11.2023 ✅️ histeroskopia
12.2023 - 03.2024 stymulacja owulacji (clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
10.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
11.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ zivafert +cyclogest)
12.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ ovitrelle +cyclogest)
_________
02.01.2025 wizyta kwalifikacyjna IVF ⏳️ -
Cytrynka 🍋 wrote:Kurcze jestem w szoku, nie wiedziałam że te badanie odpowiada że wady. U nas było tylko takie normalne badanie nasienia i było wszystko okej. Myślicie, że warto ogólnie wykonać taką fragmentację dna?
Myślę że jeśli Ci się udało zajść w ciążę to dołożenie jakiegokolwiek stresu związanego z tym badaniem nie jest wskazane.
Mąż musiał u nas rozszerzyć badania o fragmentację, HBA i potencjał oksydacyjny ponieważ dwukrotnie w odstępstwie 3 miesięcy miał słabe wyniki nasienia. Suplementacja ich nie poprawiła, dlatego musieliśmy poszerzyć diagnostykę. -
Pustynia wrote:Miał póki co dwa seminogramy (zaniżona ilość i ruchliwość, morfologia 2%), fragmentacje (40%) i USG jąder (w porządku, bez żylaków itp).
Czekamy jeszcze na wynik kariotypu i spermbiome (mikrobiom).
Mąż wyrzuca sobie że za dużo imprezował jako młodziak 😂 przebył też zapalenie gruczołu krokowego jakieś 6 lat temu, więc myślę że to wszystko ma wpływ.
Musimy się oswoić z tym wszystkim, do tej pory mieliśmy ciśnienie na naturalne starania, nie myśleliśmy nawet o in vitro, a tu takie nowiny…
Generalnie wszystko ma znaczenie. Mój chorował co miesiąc, stan podgorączkowy migrena i faszerował się aspiryna. Okazało się że aspiryna ma wpływ na fragmentację plemników, więc ja kompletnie wyeliminował, teraz faszeruje go ibirem cytryną i miodem
-
Justii94 wrote:Generalnie wszystko ma znaczenie. Mój chorował co miesiąc, stan podgorączkowy migrena i faszerował się aspiryna. Okazało się że aspiryna ma wpływ na fragmentację plemników, więc ja kompletnie wyeliminował, teraz faszeruje go ibirem cytryną i miodem
A widzisz, coś w tym może być. Mój też jak osłabiony, to od razu jaki lek, a to aspirynę, gripex, oboje niestety tez mamy przy okazji przeziębień opryszczkę więc myślę że to może mieć znaczenie. Dodatkowo czasami z przemęczenia ma krwotoki z nosa, podobno słabe naczyńka, jakiś zabieg prostu miał na to mieć.
Kurcze jak się tak podsumuje to trochę tego jest 😅
@Cytrynka, myślę że na tym etapie nie ma co tego robić, jeśli podstawowe badania ok, to fragmentacja raczej też powinna być ok. U nas badania nasienia były słabe, stąd kolejne badania.💃 '95 🕺'91
starania z pomocą medyczną od 05.2024
Ona:
PCOS ❌ długie cykle bezowulacyjne, jajniki drobnopęcherzykowane, AMH 13 ng/ml ❌
podejrzenie IO ❌
histeroskopia - wycięty polip ✅ nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
stymulacja Lametta + Duphaston (wstrzymana do poprawy wyników nasienia)
On:
obniżona ilość, koncentracja i ruchliwość plemników ❌
morfologia 2% ❌
fragmentacja DNA plemników 40% ❌
hormony w normie ✅
posiew: streptococcus b-hemolityczny gr.B ❌
Wdrożony antybiotyk 14 dni, następnie powtórka posiewu
➡️ Styczeń/Luty 2025 - powtórka badań nasienia i decyzja o dalszym działaniu (trzymamy kciuki za zielone światło na powrót do stymulacji ☘️) -
No i jestem po, po pęcherzykach nie ma śladu, pozostaje tylko czekać, endometrium 10 mm, myślicie że jest ok? Pytałam tez mojej Pani gin o badanie trombofilii czy ona widzi sens powiedziała, że jak chce, ale ona by nie robiła bo nie było u mnie żadnych poronień a to badanie jest typowe przy poronieniach🤔 i w sumie nie wiem co mam o tym myśleć..🦠Hashimoto
🦠Endometrioza
❌5 cykli stymulowanych -
Niktważny wrote:No i jestem po, po pęcherzykach nie ma śladu, pozostaje tylko czekać, endometrium 10 mm, myślicie że jest ok? Pytałam tez mojej Pani gin o badanie trombofilii czy ona widzi sens powiedziała, że jak chce, ale ona by nie robiła bo nie było u mnie żadnych poronień a to badanie jest typowe przy poronieniach🤔 i w sumie nie wiem co mam o tym myśleć..AMH: 1,8
Cytologia: 🆗
🤵🏻♂️Morfologia: 1%, total 75.6 mln, żywe 81%, MAR ujemny
1cs (07.24): ovitrelle, progesterone besins ❌
2cs (08.24): ovitrelle, femoston conti ❌
3cs (09.24): lametta (3 pęcherzyki 16, 18, 22 mm), ovitrelle, progesterone besins ❌
4cs (10.24): lametta, bez ovitrelle, femoston conti ❌
5cs (11.24): naturalne staranie bez monitoringu ❌
6cs (12.24): walka z ureplasmą, brak starań -
WWiktoriAA92 wrote:No to super! A ciałko żółte było? Faktycznie też słyszałam i tym badaniu ale chyba faktycznie dotyczyło ono poronień. A takie podstawowe badanie jak drożność miałaś robione? : )🦠Hashimoto
🦠Endometrioza
❌5 cykli stymulowanych -
Niktważny wrote:O ciałku żółtym nic nie mówiła a to ma być ? Czasem mówi że jest ale dziś akurat nic a nic. Tak drożność miałam robioną dwa razy ,HSG i podczas laparoskopii:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października, 19:31
AMH: 1,8
3cs (09.24): lametta (3 pęcherzyki 16, 18, 22 mm), ovitrelle, progesterone besins ❌
WWiktoriAA92 wrote:A to pewnie jeszcze się nie pojawiło : ) nie martw sie w internecie piszą że pojawia się po 28-32 godziny po owulacji. Ono produkuje progesteron. Bierzesz tera jakieś leki? A z ciekawości - czemu miałaś robioną drożność dwa razy?🦠Hashimoto
🦠Endometrioza
❌5 cykli stymulowanych -
Niktważny wrote:Sama chciałam ponoć laparoskopowo idzie dokładniej sprawdzić i w razie wu udrożnić jajowody, a przy okazji dowiedziałam się że mam endometrioze 2 stopnia..a co do tego ciałka to ja jestem po owulce już 14 dni ...AMH: 1,8
WWiktoriAA92 wrote:Hmmm ja myślałam że Ty byłaś na kontroli czy pęcherzyki pękły - kurcze, może coś źle zrozumiałam.🦠Hashimoto
🦠Endometrioza
❌5 cykli stymulowanych -
Niktważny wrote:No tak sprawdzić czy pękły, tylko że wizyty mam co dwa tygodnie więc wcześniej nie miałam jak.
Niktważny lubi tę wiadomość
AMH: 1,8
WWiktoriAA92 wrote:Aaaa ok : ) ciekawe. Myślałam że te wizyty czy pęcherzyk pękł to zwykle odbywają się tak trzy dni po zastrzyku. Dobrze wiedzieć, bo ja kiedyś też nie miałam jak iść do lekarza i się stresowałam. No nic trzymam kciuki ♥️ kiedy planujesz się testować?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października, 21:16
🦠Hashimoto
🦠Endometrioza
❌5 cykli stymulowanych -
Niktważny wrote:Ja teraz jestem stymulowana bez zastrzyku, ale najwyraźniej nie był mi potrzebny pani gin zaleciła testować w czwartek.AMH: 1,8
Niktważny wrote:Nie dziękuję !🫣 A Ty kiedy testujesz?AMH: 1,8
WWiktoriAA92 wrote:A sama nie wiem.. cały ten cykl zakręcony, nie wiem dokładnie który dc. W dodatku jestem chora, raczej nie liczę że ten cykl coś przyniesie. Może w sobotę coś se przetestuje. Teraz wiem jak bardzo ważne jest dokładne określenie 1 dc - a ja dostaje pierwsze jakieś plamienie i dopiero miesiączka.
Ja też w tym cyklu byłam przeziębiona także raczej nici z tego..Cytrynka 🍋 lubi tę wiadomość
🦠Hashimoto
🦠Endometrioza
❌5 cykli stymulowanych