Odpowiedz

TSH.. ?

Oceń ten wątek:
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 3 marca 2017, 08:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaszlam w ciążę z tsh 3,2. Cała ciążę kontrolowalam tylko poziom ft4,zawsze był min.50-60%,na jego podstawie byla ustalana dawka euthyroxu. Teraz zeszlam już do dawki mniejszej niż przed ciążą,wyniki super.

    Pietruszka podaj normy dla ft3 i ft4.
    Wysokie przeciwciala świadczą o procesie zapalnym,prawdopodobnie Hashimoto. Co powiedzial Ci endo?

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • pietruszkanatki Autorytet
    Postów: 815 470

    Wysłany: 3 marca 2017, 10:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Ja zaszlam w ciążę z tsh 3,2. Cała ciążę kontrolowalam tylko poziom ft4,zawsze był min.50-60%,na jego podstawie byla ustalana dawka euthyroxu. Teraz zeszlam już do dawki mniejszej niż przed ciążą,wyniki super.

    Pietruszka podaj normy dla ft3 i ft4.
    Wysokie przeciwciala świadczą o procesie zapalnym,prawdopodobnie Hashimoto. Co powiedzial Ci endo?
    Idę dopiero na 14:45 do lekarza. A moje wczorajsze wyniki to:
    Ft3 - 4,5 przy normie 3,1-6,8
    Ft4 - 16,36 przy normie 12-22.

    Czy to są dobre wyniki? Nigdy nie potrafiłam interpretować ft3 i ft4.

    yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3
  • Myszaka76 Ekspertka
    Postów: 412 63

    Wysłany: 3 marca 2017, 11:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pietruszkanatki wrote:
    O kurcze serio? To mój stary endokrynolog powiedział że dopiero od 2,5 mi daje zielone światło. Kurcze, znowu widzę że co lekarz to opinia. Zobaczę co mi powie jutro babka, bo do innej idę.

    Mi to powiedział, że przy 2 ;/
    co lekarz to opinia ;)

    2x1nxuun6jmzurfc.png

    Hashi i PCO - Grudzień 2016
    Invimed pierwsza wizyta - Marzec 2017
    Insulinooporność i słabe wyniki nasienia - Kwiecień 2017


    Łykam euthyrox i metforminę!
  • Justine Autorytet
    Postów: 2587 3237

    Wysłany: 3 marca 2017, 11:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pietruszkanatki wrote:
    Idę dopiero na 14:45 do lekarza. A moje wczorajsze wyniki to:
    Ft3 - 4,5 przy normie 3,1-6,8
    Ft4 - 16,36 przy normie 12-22.

    Czy to są dobre wyniki? Nigdy nie potrafiłam interpretować ft3 i ft4.

    Lepiej jakby ft4 było w górnej granicy normy, ale nie jest złe.
    Nie panikowałabym w ogóle. Tarczycę można akurat bardzo szybko okiełznać ;)

    Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • pietruszkanatki Autorytet
    Postów: 815 470

    Wysłany: 3 marca 2017, 11:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Lepiej jakby ft4 było w górnej granicy normy, ale nie jest złe.
    Nie panikowałabym w ogóle. Tarczycę można akurat bardzo szybko okiełznać ;)
    Wiem wiem :) ale miałam już ogarnięte wszystko a tu taki cyrk. To mnie wkurza.
    W sumie dziś przez myśl mi przeszło że mogę być w ciąży bo od rana wymioty i jakieś takie osłabienie ale miałam @, 2 dni ale miałam, temperatura nisko więc nie ma mowy.

    yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3
  • Justine Autorytet
    Postów: 2587 3237

    Wysłany: 3 marca 2017, 13:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pietruszkanatki wrote:
    Wiem wiem :) ale miałam już ogarnięte wszystko a tu taki cyrk. To mnie wkurza.
    W sumie dziś przez myśl mi przeszło że mogę być w ciąży bo od rana wymioty i jakieś takie osłabienie ale miałam @, 2 dni ale miałam, temperatura nisko więc nie ma mowy.

    Generalnie wszystko jest możliwe ;)
    U mnie hashimoto też robi cyrki i z tsh na poziomie 1 potrafi w tyg zmienić się w 5 albo 0,005 ;) Biorąc cały czas te same dawki. Loteria niestety.

    pietruszkanatki lubi tę wiadomość

    Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 3 marca 2017, 14:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pietruszkanatki wrote:
    Idę dopiero na 14:45 do lekarza. A moje wczorajsze wyniki to:
    Ft3 - 4,5 przy normie 3,1-6,8
    Ft4 - 16,36 przy normie 12-22.

    Czy to są dobre wyniki? Nigdy nie potrafiłam interpretować ft3 i ft4.
    Hormony trochę niskie,ale bez ciąży ok.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • pietruszkanatki Autorytet
    Postów: 815 470

    Wysłany: 3 marca 2017, 15:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to po wizycie,pani doktor kazała brać euthyrox 75, stwierdziła, że stymulacji cyklu też wymaga podniesienia dawki więc na przyszłość trzeba szybciej o tym pomyśleć. Ale ogólnie zalecił dać sobie spokój, zrobić to hsg i wyluzować na kilka miesięcy. Na to akurat przytaknelam bo sama tak chciałam zrobić :) generalnie tarczycy w dużo gorszym stanie niż rok temu. I co ciekawe nam zakaz brania jodidu.

    yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3
  • Myszaka76 Ekspertka
    Postów: 412 63

    Wysłany: 3 marca 2017, 16:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pietruszkanatki, dlaczego zakazał Ci brać jod?

    2x1nxuun6jmzurfc.png

    Hashi i PCO - Grudzień 2016
    Invimed pierwsza wizyta - Marzec 2017
    Insulinooporność i słabe wyniki nasienia - Kwiecień 2017


    Łykam euthyrox i metforminę!
  • pietruszkanatki Autorytet
    Postów: 815 470

    Wysłany: 3 marca 2017, 17:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedziała, że to daje chwilową poprawę a w dłuższej perspektywie podobno może zaburzac pracę tarczycy i powodować jeszcze większe problemy. W miejsce tego kazała brać jakieś tabletki z selenem.

    yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 marca 2017, 14:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis zrobilam badanie tsh ft3 ft4 i antypo. Staramy sie juz prawie 6 lat.
    Powiedzcie mi, czy jezeli dobrze sie czuje to mozliwe ze badanie tarczycy wyjdzie zle? Czy konieczne sa jakies objawy?

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 21 marca 2017, 10:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Objawy nie są konieczne :-)

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • pietruszkanatki Autorytet
    Postów: 815 470

    Wysłany: 21 marca 2017, 16:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann89 wrote:
    Ja dzis zrobilam badanie tsh ft3 ft4 i antypo. Staramy sie juz prawie 6 lat.
    Powiedzcie mi, czy jezeli dobrze sie czuje to mozliwe ze badanie tarczycy wyjdzie zle? Czy konieczne sa jakies objawy?
    Ja nie mam absolutnie żadnych objawów choroby tarczycy, a powinnam być gruba, brzydka i takie tam :P
    no, może troszkę mi włosy wypadają ale to by było tyle. Lepiej zbadać i zobaczyć.

    Jejka, 6 lat... :( jeśli można, jesteście już po jakichś zabiegach? Inseminacjach tudzież invitro, czy staracie się ciągle naturalnie?

    yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 marca 2017, 07:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pietruszewski, wiesz.. kiedy wzielismy slub to bylam mloda wiec dziecko nie bylo piorytetem. Po prostu sie nie zabezpieczalismy. Po ponad dwoch latach zaczelo mnie to lekko niepokoic ze ciazy brak, ale wciaz bylo luzno. Jakis kalendarzyk prowadzilam itp. A pozniej zaczal sie problem z okresem- miesiaczki co 2 miesiace, krwawienia po 2 tygodnie, fatalny lekarz ktory przepisywal 3 miesieczna kuracje antykami w celu regulacji cyklu. Wkoncu trafilam do obecnego lekarza. Jestem po hsg. Obecnie 5 cykl stymulowany clo i pregnylem. Nasienie ok. W przyszly czwartek jedziemy na pierwsza wizyte w klinice.
    Wykonalam badanie na borelioze bo chorowalam jako dziecko ale jeszcze nie mam wynikow.

    A moze orientujesz sie co w sytuacji gdy tsh wyszlo mi w normie a ft4 i ft3 sa ponizej? Pytalam na innym watku ale dostaje sprzeczne informacje a wizyta dopiero w przyszlym tyg. Chcialabym juz wiedziec;/

  • Myszaka76 Ekspertka
    Postów: 412 63

    Wysłany: 27 marca 2017, 14:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Generalnie wszystko jest możliwe ;)
    U mnie hashimoto też robi cyrki i z tsh na poziomie 1 potrafi w tyg zmienić się w 5 albo 0,005 ;) Biorąc cały czas te same dawki. Loteria niestety.


    Ja też tak mam, justine a czy jak masz tsh natkie małe jak się czujesz? Czy coś o tym świadczy? Z takich krótkoterminowych objawów?

    2x1nxuun6jmzurfc.png

    Hashi i PCO - Grudzień 2016
    Invimed pierwsza wizyta - Marzec 2017
    Insulinooporność i słabe wyniki nasienia - Kwiecień 2017


    Łykam euthyrox i metforminę!
  • Agnes92 Autorytet
    Postów: 938 1110

    Wysłany: 1 lutego 2019, 21:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Powiedzcie mi proszę co myślicie,bo zaczynam się nakręcać.Lecze się na niedoczynność tarczycy. Na początku stycznia spadlam do tsh 3,5 i ft4 19.Z mężem staraliśmy się kilka razy w styczniu. Dziś powtórzylam badania i tsh mam 0,110 a ft4 26.Jak myślicie, czy to może oznaczać, że w końcu nam się udało?
    Termin miesiączki mam dopiero za 4 dni.
    Podpowiedźcie mi coś bardzo proszę.

    Agnes92
    03.2017 - Początek starań ❤️
    01.2019 - Klinika Invimed Warszawa, starania stymulowane + nieudana inseminacja
    08.2020 - Klinika Novum Warszawa; Decyzja o ICSI 🙏
    14.09.2020 - rozpoczęcie stymulacji 💉 (Gonal, Menopur, Orgalutran)
    23.09.2020 - punkcja - 18 komórek - 13 dojrzałych Mamy 6 ❄️❄️❄️❄️❄️❄️ i 7 komórek
    Hiperka - Odroczony transfer
    22.10.20 - kriotransfer 3 dniowca ❄️ (sztuczny cykl); 9dpt - beta <0,1 😥
    7.11 - rozpoczęcie stymulacji do II kriotransferu (Clo)
    21.11 - kriotransfer 3 dniowca
    01.12- beta 10dpt - 102,2
    17.12 - 26 dpt -zarodek 3,1 mm
    22.12 - 31dpt - zarodek 6,9mm +beta 55 tyś. + ❤️
    4.01 - 💔 poronienie zatrzymane - zarodek 7,1 mm (+ 7tc)
    7.01 - farmakologiczna indukcja poronienia w szpitalu

    Mamy 4 ❄️

    Kariotypy - OK
    Drożność jajowodów - OK
    Niedoczynność tarczycy - ustawione lekami
    Hashimoto
    Nasienie - w normie
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego