Forum Starając się z pomocą medyczną TSH spada, ale FT4 też. Anty-TPO jakby rośnie. O co chodzi?
Odpowiedz

TSH spada, ale FT4 też. Anty-TPO jakby rośnie. O co chodzi?

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kokilka Przyjaciółka
    Postów: 100 28

    Wysłany: 8 kwietnia 2014, 15:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może jesteście bardziej doświadczone i pomożecie mi zrozumieć moje wyniki i to co się dzieje w moim organizmie.

    Mój pierwszy wynik TSH wynosił 4,11 (0,3-4,5) dlatego wybrałam się do endokrynologa.

    Po miesiącu brania Euthyroxu 25 zrobiłam badania:
    TSH 2,86 (0,3-4,5)
    FT4 1,3 (0,9-1,7) ucieszyłam się bo to dokładnie 50%
    anty-TPO 52 (<34)

    Przez następne 2 miesiące brałam Euthyrox w dawce - na przemian 25 i 50. No i znowu badania:

    TSH 0,74 (0,3-3,6)
    FT4 1,07 (0,8-2,0) ty razem to tylko 22,5%
    anty-TPO 108 (<20)

    Badania robiłam tym razem w innym laboratorium. Nie bardzo wiem co mam teraz myśleć. Cieszę się, że TSH spadło. Chociaż zdziwiłam się, że spadło tak bardzo. Ale dlaczego równocześnie spadło także FT4? Myślałam, że będzie odwrotnie. A wynik dla przeciwciał jest podwyższony coraz bardziej. Martwię się.

    Może któraś z was spotkała się z taką sytuacją?

  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 8 kwietnia 2014, 15:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeciwciała bada się tylko raz by stwierdzić ich obecność. Niestety nie masz wpływu na ich wielkość. One mogę przyrastać w napływie stresu, przeziębienia, wszystko co powoduje stymulację układu immunologicznego. Niestety masz hashimoto dlatego te przeciwciała będą raz przyrastać a raz maleć. Nie ma się czym martwić (ja mam powyżej 600). Tutaj trzeba tylko pilnować TSH i ft4. TSH bardzo ładnie Ci zbiło. Co do ft4 nie potrafię się odnieść dlaczego się pogorszyło. A zauważyłaś u siebie jakieś objawy ostatnio? np zgubiłaś wagę ale nadal jesteś rozdrażniona, czy może właśnie waga stoi w miejscu a powinna spaść?

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 kwietnia 2014, 16:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idż do endo na kontrolę i mu zaufaj!
    wyniki masz prawidłowe, ale niestety leki już będziesz brała raczej do końca życia ze wzg na Hashimoto.

  • Kokilka Przyjaciółka
    Postów: 100 28

    Wysłany: 8 kwietnia 2014, 16:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie byłam u endo niecały tydzień temu. Nie zdiagnozowała hashimoto. Albo przynajmniej nic takiego mi nie powiedziała. Kazała zostać przy dotychczasowej dawce, zastanawiała się przez chwilę czy jej nie zwiększyć. Na tej wizycie nie było jeszcze tego nowszego wyniku dla p/ciał, bo nie dotarł na czas.

    Wiem, że p/ciała bada się raz. Po prostu ja po pierwszej wizycie u endo dostałam zalecenia na 3 miesiące i skierowanie na badania po tych 3 miesiącach. Dlatego po pierwszym miesiącu brania euthyroxu zrobiłam te badania sama. A teraz po tych 3 miesiącach zrobiłam te ze skierowania. Stąd wynik mam 2 razy.

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)