X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🍍 udane IVF 🍍 bo staraczką z OF będę już zawsze 💕
Odpowiedz

🍍 udane IVF 🍍 bo staraczką z OF będę już zawsze 💕

Oceń ten wątek:
  • Dziuba1339 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wasze dzieci mają lub miały taki etap w życiu, że je wszystko boli? Non stop slysze ziazia i płacz... A to paluszek, rączka, nóżki, szyją, glowa, pupa itp. Już nie wiem w co wierzyć a co ignorować... ponarzeka sobie chwilę, popłacze i zaraz się bawi jakby nigdy nic a później go boli co innego i znowu płacz bo ziazia.
    Byłam u lekarza ale nasza pediatra jest na chorobowym i średnio się dogadałam z tą co ja zastępuje. Dostaliśmy jedynie skierowanie na badania z krwii i to glownie te, o ktore poprosiłam. Troche czulam sie jak wariatka szukajaca choroby dziecku. A my z mężem już zaczynamy świrować bo prześladują nas w social mediach filmiki o autyzmie i coraz więcej objawów wiążemy z naszym dzieckiem.

2019 - starania czas start 🥰 Wiek 26lat👦👩

03.2022 - IVF - PGT-A ❄️
    05.2022 - beta 7dpt. 0
    06.2022 - IVF - PGT-A ❄️❄️

07.2022 - beta 7dpt. 38, 8dpt. - 60, 11dpt. - 346 🩵
    03.2023 - SYNEK 🩵 - CC 35tc., waga 1700g, preklamsja, małopłytkowość, zatrzymanie wzrostu płodu = hipotrofia, rozwijający się zespół Hellp.

04.2024 - naturalny cud 🩷
    Ryzyko hipotrofii 1:18, ryzyko preklamsji 1:16.
    12.2024 - CÓRECZKA 🩷 - CC 39tc., waga 2800g.
  • Dżoanniks Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziuba1339 wrote:
    Dziewczyny czy wasze dzieci mają lub miały taki etap w życiu, że je wszystko boli? Non stop slysze ziazia i płacz... A to paluszek, rączka, nóżki, szyją, glowa, pupa itp. Już nie wiem w co wierzyć a co ignorować... ponarzeka sobie chwilę, popłacze i zaraz się bawi jakby nigdy nic a później go boli co innego i znowu płacz bo ziazia.
    Byłam u lekarza ale nasza pediatra jest na chorobowym i średnio się dogadałam z tą co ja zastępuje. Dostaliśmy jedynie skierowanie na badania z krwii i to glownie te, o ktore poprosiłam. Troche czulam sie jak wariatka szukajaca choroby dziecku. A my z mężem już zaczynamy świrować bo prześladują nas w social mediach filmiki o autyzmie i coraz więcej objawów wiążemy z naszym dzieckiem.

Dziuba, ale w życiu z opisów twojego dziecka nie wyciągnęłabym wniosku o autyzmie. Zdaję sobie sprawę, że nie opisujesz wszystkiego, ale do tej pory to ja wręcz zazdrościłam ci, że twój synek tak pięknie i szybko się rozwija.
    Ja bym nie oglądała tych filmików, ponieważ tam często opisywane są pojedyncze rzeczy, które dzieci autystyczne robią, a tak naprawdę na autyzm składa się nie jedna cecha ale najczęściej wiele w różnych konfiguracjach.
    Z tym udawaniem bólu to mój też ostatnio potrafi powiedzieć, że go boli a wcale tak nie jest. Poczynając od bólu zębów, po ból brzuszka ostatnio i jak dostał piłką w nogę to aż się pokładał tak go bolało. Moniek ostatnio też pisała o tych „wymyślonych” bólach.

Leon ur. 28.02.2023 ❤️
  • Dziuba1339 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżoanniks wrote:
    Dziuba, ale w życiu z opisów twojego dziecka nie wyciągnęłabym wniosku o autyzmie. Zdaję sobie sprawę, że nie opisujesz wszystkiego, ale do tej pory to ja wręcz zazdrościłam ci, że twój synek tak pięknie i szybko się rozwija.
    Ja bym nie oglądała tych filmików, ponieważ tam często opisywane są pojedyncze rzeczy, które dzieci autystyczne robią, a tak naprawdę na autyzm składa się nie jedna cecha ale najczęściej wiele w różnych konfiguracjach.
    Z tym udawaniem bólu to mój też ostatnio potrafi powiedzieć, że go boli a wcale tak nie jest. Poczynając od bólu zębów, po ból brzuszka ostatnio i jak dostał piłką w nogę to aż się pokładał tak go bolało. Moniek ostatnio też pisała o tych „wymyślonych” bólach.
    Powiem Ci, ze moje dziecko strasznie się zmieniło w ostatnich tygodniach... Jakby cofnęło się a rozwoju a dodatkowo stało się strasznie wymagające. Non stop płacz, rzucanie się po ziemi, wymuszanie i wszystko jest na nie. Dodatkowo jest strasznie nieostrożne, non stop się przewraca, wspina po wszystkim i spada, uderza w cos glowa w złości aż boję się, że sobie coś zrobi.
    Z jednej strony myślę, że to zazdrość o siostrzyczkę i chęć zwrócenia na siebie uwagi, przeniesiona na nas rodzicow. A z drugiej strony ma z nią cudowna relacje i względem niej nie przejawia zazdrości czy takiego agresywnego zachowania. Juz sama nie wiem co mam o tym myśleć i jak reagować na to wszystko. On bardzo dużo wyciaga z takiej spokojnej rozmowy i tłumaczenia ale jak wpada w ten swój szał to o wszystkim zapomina.

Właśnie odebrałam wyniki krwii. Wszystko super poza ferrytyna, ma duży niedobór. Żelazo w połowie przedziałki z normami, także nie wiem o czym świadczy ten niski poziom ferrytyna a z konsultacja u lakarza to chyba poczekam na naszą pediatre.

03.2022 - IVF - PGT-A ❄️
    05.2022 - beta 7dpt. 0

03.2023 - SYNEK 🩵 - CC 35tc., waga 1700g, preklamsja, małopłytkowość, zatrzymanie wzrostu płodu = hipotrofia, rozwijający się zespół Hellp.

• lesna Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziuba1339 wrote:
    Powiem Ci, ze moje dziecko strasznie się zmieniło w ostatnich tygodniach... Jakby cofnęło się a rozwoju a dodatkowo stało się strasznie wymagające. Non stop płacz, rzucanie się po ziemi, wymuszanie i wszystko jest na nie. Dodatkowo jest strasznie nieostrożne, non stop się przewraca, wspina po wszystkim i spada, uderza w cos glowa w złości aż boję się, że sobie coś zrobi.
    Z jednej strony myślę, że to zazdrość o siostrzyczkę i chęć zwrócenia na siebie uwagi, przeniesiona na nas rodzicow. A z drugiej strony ma z nią cudowna relacje i względem niej nie przejawia zazdrości czy takiego agresywnego zachowania. Juz sama nie wiem co mam o tym myśleć i jak reagować na to wszystko. On bardzo dużo wyciaga z takiej spokojnej rozmowy i tłumaczenia ale jak wpada w ten swój szał to o wszystkim zapomina.

Właśnie odebrałam wyniki krwii. Wszystko super poza ferrytyna, ma duży niedobór. Żelazo w połowie przedziałki z normami, także nie wiem o czym świadczy ten niski poziom ferrytyna a z konsultacja u lakarza to chyba poczekam na naszą pediatre.
    Dziuba myślę, że u Was po prostu bunt dwulatka wjechał na ostro 🫣 Większość zachowań o których piszesz występuje też u mojego dziecka, no może poza tym uderzaniem głową, bo mój tak nigdy nie robił, a ani razu nie pomyślałam, że mój syn może mieć autyzm, raczej są to naturalne zachowania buntu dwulatka u wymagających dzieci 🫤 Mój prawdopodobnie ma zaburzenia SI, bo często łazi po nas, żeby się dobodźcować, więc pewnie w najbliższym czasie udamy się na jakąś diagnozę.
    Na pewno Twój syn przeżywa pojawienie się siostry, bo mój w stosunku do Rozi też zachowuje się super, ale widzę zazdrość w stosunku do nas o nią.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia, 17:08

imgage.png
    🧍‍♀️ '86 🧍‍♂️'87
    Starania od 2017
    oligoasthenozoospermia
    Punkcja 10.21- 24 dojrzałe komórki
    Transfer: 23.11.2021 blastka 4AA
    6dpt ⏸ 7dpt beta 82,28; 13 dpt beta 2179,55, 22 dpt jest pęcherzyk
    29 dpt 22.12. CRL 9,09mm i❤️
    12+2 CRL 6,1cm prenatalne ok
    21+0 połówkowe ok; 422 g synka
    18.08.22 cc Jan 3960g 56 cm❤️
    Transfer: 05.02.2024 blastka 4AA ❌️
    Zostało 4 ❄ 2x3AA, 1x4BA, 1x4AB
    Transfer: 06.03.2024 blastka 4AA 🙏
    5dpt beta 15,4 prog 30,40; 7dpt beta 60,8 plamienie; 14 dpt beta 2734; 20dpt krwotok😭 beta 16923;
    23 dpt usg jest pęcherzyk, brak zarodka 😔
    29dpt 6+5 8,51 mm i ❤️🥹
    9+4 CRL 2,76 cm
    Veracity niskie ryzyka, córcia😍
    20+3 ok, 336g córci
    30+3 usg III 1381g
    36+3 2341g
    18.11.24 sn Rozalia 2840, 51 cm ❤️
  • Dżoanniks Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziuba1339 wrote:

Uderzanie głową w złości to może być jakiś problem z si, albo rzeczywiście nie radzi sobie z emocjami.
    Przychylam się do tego co napisała leśna, że to typowe zachowania buntu dwulatka. A jak targają nim emocje, których do tej pory nie znał to pewnie skupia się ba nich a nie na nowych imiejętnościach. Myślę, że ten okres jest nie tylko ciężki dla nas ale przede wszystkim dla tych maluchów, które muszą ogarnąć tule nowych rzeczy.
    Przy czym nie będę ci pisała, że jest na 100 % tak czy tak, ale nie wyciągaj wniosków na podstawie tych filmików bo namieszasz sobie w głowie. Jak macie jakieś wątpliwości, ktôre nie dają wam spokoju, to najlepiej skonsultować to ze specjalistą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia, 17:24

Leon ur. 28.02.2023 ❤️
  • izaz123 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lesna wrote:
    Dziuba myślę, że u Was po prostu bunt dwulatka wjechał na ostro 🫣 Większość zachowań o których piszesz występuje też u mojego dziecka, no może poza tym uderzaniem głową, bo mój tak nigdy nie robił, a ani razu nie pomyślałam, że mój syn może mieć autyzm, raczej są to naturalne zachowania buntu dwulatka u wymagających dzieci 🫤 Mój prawdopodobnie ma zaburzenia SI, bo często łazi po nas, żeby się dobodźcować, więc pewnie w najbliższym czasie udamy się na jakąś diagnozę.
    Na pewno Twój syn przeżywa pojawienie się siostry, bo mój w stosunku do Rozi też zachowuje się super, ale widzę zazdrość w stosunku do nas o nią.
    Mógłbyś trochę napisac o co dokładnie chodzi z wchodzeniem na Was ? Moj np. Jak robię coś na blacie to wchodzi mi na stopy itp.

Mnie dzisiaj neurologopeda trochę wystraszyła bo stwierdzila ze ciężko mu jest nawiązać interakcje z moim dzieckiem :/ on jest wszystkim zaintersowany oprócz niej. Potem stwierdzila żeby go poobserwować ale bie widzi innych przesłanek do autyzmu więc żeby sie nie martwić.... w domu nie mamy problemu z kontaktem wzrokowym tak samo jak.ktos nas odwiedza.

• Zielona87 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lesna wrote:
    Podpinam się w 200%. Czasami ciężko jak wcześniej dziecko się inaczej zachowywało . Moi znajomi właśnie teraz tak mają i są w szoku . Z dziecka spokojnego , ugodowego , mają nagłe rzucanie się na ziemię i walenie głową w ścianę . Ja to przeżywam od dawien dawna i my mamy bunt dwulatka level hard ,często budzi się już i krzyczy „nie”😬 dziś na przykład wracając ze żłobka była godzinna scena i chęć wymuszania czegoś z żabki , bo raz kiedyś kupiłam mu lizaka . Po 45 min dopiero się poddał , a ja byłam nieugięta i wkurw… na maksa , bo wszystkie inne dzieci normalnie wesołe wychodziły z placówki 🤷‍♀️po fakcie rozmawiam , tłumaczę i jak grochem o ścianę , a rzucanie się na ziemię jak się pojawiło dawno temu , tak jest nadal 😖u Was na pewno ma wpływ duży pojawienie się rodzeństwa , więc tu upatrywałabym też przyczyny . Mój coprawda nigdy nie walił głową w nic , ale może to sprawy si albo po prostu tak odreagowuje i minie samo jak u nas bicie nas 🫤dużo cierpliwości Dziuba , aaa i na pewno nie masz dziecka z autyzmem i przestań oglądać filmiki , chociaż wiem , że łatwo się mówi , bo sama to uskuteczniam , a wujek Google to w ogóle zło 😵‍💫

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia, 19:43

age.png
    👩87’
    👨85’
    Starania od 2015
    2017 IUI😔
    2018 IUI😔
    2019 Histeroskopia x2 usuwany polip
    AMH 1, nasienie ok
    Stos badań ,mutacje,trombofilie,kariotypy,zespół antyfos ok, z immuno cytokiny,imk Ok,Kir bx-Brak 2DL5, 2DL5, 2DS1, 2DS3, 2DS4,2DS5, 3DS1
    03.21 start 1 ivf
    04.21 ET 2x3dniowce😞
    06.21 2FET CB 😞
    04.11.21 3FET ostatni ❄️ 4bb encorton+accofil.
    7dpt-⏸ 8dpt-123mlU/ml ,10dpt-284mlU/ml (inny lab), 12dpt-452,14dpt-975,21dpt-11097
    26dpt- jest ❤️
    6.12 -crl 9,4mm❤️
    30.12- 3,85cm,fhr 171 -10+4
    11.01 usg prenatalne -crl 5,69cm fhr 165 (12+0) sanco-zdrowy chłopiec❤️👶
    crl 10,7cm fhr 146 15+0🥰
    254 g ❤️ 18+0
    420 g❤️20+6 usg połówkowe
    710 g❤️ 24+0
    980g❤️27+0
    1516g❤️ 30+0 usg III trym
    2180❤️33+0
    2606g❤️35+4
    2960g❤️37+0
    15.07.2022 38+3❤️CC 3070 kg, 53cm 👶🥰🥰
  • AsiaiHelenka Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziuba1339 wrote:

U nas Helka tak odreagowała pojawienie się siostry. W stosunku do Irenki złoty dzieciak , ale była ogromna zazdrość że rodzice , a w szczególności ja nie jestem tylko dla niej i nie poświęcam jej 100 % ueagi

1 podejście i Helenka 😀
    Później 5 nieudanych podejść w tym jedno poronienie
    Oczekiwanie na test ....
    7 dpt beta 26,9
    9 dpt 94,2
    13 dpt 343,3
    27 dpt ❤️
    age.png
    age.png
  • lesna Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izaz123 wrote:
    Mógłbyś trochę napisac o co dokładnie chodzi z wchodzeniem na Was ? Moj np. Jak robię coś na blacie to wchodzi mi na stopy itp.

Mnie dzisiaj neurologopeda trochę wystraszyła bo stwierdzila ze ciężko mu jest nawiązać interakcje z moim dzieckiem :/ on jest wszystkim zaintersowany oprócz niej. Potem stwierdzila żeby go poobserwować ale bie widzi innych przesłanek do autyzmu więc żeby sie nie martwić.... w domu nie mamy problemu z kontaktem wzrokowym tak samo jak.ktos nas odwiedza.
    Jak np mój mąż albo ja siedzimy na kanapie to on wchodzi na nas i nie jest w stanie usiedzieć spokojnie tylko wbija w nas łokcie podnosząc się lub dosłownie chodzi po nas. Prawdopodobnie jest to zaburzenie czucia głębokiego dlatego póki co stosujemy uciski, masaże, rolowanie, huśtanie. Jest jeszcze chodzenie po różnych przedmiotach np klockach, flamastrach lub rozrzuconych zabawkach. Nie wiem czy u Was też są takie zachowania, bo samo wchodzenie na stopy to może być objaw zwrócenia uwagi albo eksperymentowania 🤷‍♀️
    Co do komtaktu to jak my byliśmy z młodym u neurologopedy to on też był zainteresowany wszystkim poza nią, bo tyle ciekawych rzeczy tam było. Babka mówiła, że super utrzymuje kontakt z nami i ze nie widzi żadnych problemów poza tym, że górna warga trochę słabo pracuje. Autyzm to jest całe spektrum zachowań, bardzo różnych u każdego dziecka, jedne dzieci nie patrzą w oczy, a inne potrafią utrzymać kontakt wzrokowy, jedne są spokojne a inne nadpobudliwe, na pewno jeden objaw nie jest powodem do zmartwień, ale dla pewności zawsze można udać się na diagnozę. Ja oczywiście matka panikara juz raz byłam na takim spotkaniu i dowiedziałam się, że mam normalne dziecko tylko bardzo wrażliwe i wymagające 🙈

imgage.png
    🧍‍♀️ '86 🧍‍♂️'87
    Starania od 2017
    oligoasthenozoospermia
    5dpt beta 15,4 prog 30,40; 7dpt beta 60,8 plamienie; 14 dpt beta 2734; 20dpt krwotok😭 beta 16923;
    29dpt 6+5 8,51 mm i ❤️🥹
    9+4 CRL 2,76 cm
    20+3 ok, 336g córci
    30+3 usg III 1381g
    36+3 2341g
  • lesna Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona87 wrote:
    Podpinam się w 200%. Czasami ciężko jak wcześniej dziecko się inaczej zachowywało . Moi znajomi właśnie teraz tak mają i są w szoku . Z dziecka spokojnego , ugodowego , mają nagłe rzucanie się na ziemię i walenie głową w ścianę . Ja to przeżywam od dawien dawna i my mamy bunt dwulatka level hard ,często budzi się już i krzyczy „nie”😬 dziś na przykład wracając ze żłobka była godzinna scena i chęć wymuszania czegoś z żabki , bo raz kiedyś kupiłam mu lizaka . Po 45 min dopiero się poddał , a ja byłam nieugięta i wkurw… na maksa , bo wszystkie inne dzieci normalnie wesołe wychodziły z placówki 🤷‍♀️po fakcie rozmawiam , tłumaczę i jak grochem o ścianę , a rzucanie się na ziemię jak się pojawiło dawno temu , tak jest nadal 😖u Was na pewno ma wpływ duży pojawienie się rodzeństwa , więc tu upatrywałabym też przyczyny . Mój coprawda nigdy nie walił głową w nic , ale może to sprawy si albo po prostu tak odreagowuje i minie samo jak u nas bicie nas 🫤dużo cierpliwości Dziuba , aaa i na pewno nie masz dziecka z autyzmem i przestań oglądać filmiki , chociaż wiem , że łatwo się mówi , bo sama to uskuteczniam , a wujek Google to w ogóle zło 😵‍💫
    Dokładnie tak jest, jak się ma spokojne dziecko to jest to duży szok dla rodziców. Moi przyjaciele mają córeczkę dwa miesiące młodsza od Jasia i ona zawsze była taka grzeczniutka, bawiła się przy nich, prawie nie płakała, ze snem tylko zawsze mieli problem, a teraz moja przyjaciółka jest w szoku, że dziecko tak może się zmienić, bo robi dramy o wszystko, że banan się złamał, rzuca się na ziemię, ciągle płacze 🙈 My juz od dawna przyzwyczajone do takich zachowań, ale i tak przykro jak dziecko robi taką dramę w miejscu publicznym😔 Ja nauczyłam się już nie przejmować, ale mój mąż przeżywa, bo on był twardo chowany i dla niego takie zachowania są trudne do przełknięcia, ale co zrobić 🤷‍♀️

imgage.png
    🧍‍♀️ '86 🧍‍♂️'87
    Starania od 2017
    oligoasthenozoospermia
    29dpt 6+5 8,51 mm i ❤️🥹
    9+4 CRL 2,76 cm
    20+3 ok, 336g córci
    30+3 usg III 1381g
    36+3 2341g
  • Dżoanniks Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izaz123 wrote:

Przepraszam, że się wtrącę niepytana, ale no bzdurę ten neurologopeda walnął. Dziecko wchodzi do nowego miejsca, gdzie jest tyle ciekawych rzeczy i ma mu w oczy patrzeć gdy tam w szufladzie obok jest na pewno coś dużo ciekawszego. Taki sam tekst dostał od pediatry wnuk mojej szefowej. Ja jej powiedziałam, że nie da się tego ocenić po tak krótkim kontakcie i w miejscu dla dziecka tak naprawdę nowym, nieznanym.

Ja np muszę z młodym iść do optometrysty, bo prawdopodobnie mamy słabe mięśnie wokół oczu. Zwróciła mi na to uwagę fizjo od si - żeby sprawdzić, bo przez to on też się szybko rozprasza i traci ten kontakt(tak mi tłumaczyła). Tak więc przyczyn niepatrzenia może być masa ;). Bo np wg naszej fizjo - Leon na pewno nie traci tego kontaktu, bo ma autyzm.

KateM lubi tę wiadomość

Leon ur. 28.02.2023 ❤️
  • Dżoanniks Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat wczoraj rozmawiałam ze znajomym, którego synek ma autyzm. Żeby dojść do diagnozy to naprawdę nachodzili się po wielu specjalistach. Spędzili długie godziny na badaniach, bo nie jest to takie łatwe i jednoznaczne do oceny- a ich syn np nie mówi, nie potrafi bawić się z innymi dziećmi (ma duży problem z interakcją z innymi ludźmi), Jemu się nie da wytłumaczyć, że musi być tak i tak, bo on nie umie tego przyjąć do wiadomości.
    Tak więc dziewczyny, spokojnie. Nie dajmy się zwariować. Niestety zbyt łatwo niektórzy podciągają teraz wszystko pod autyzm, w tym niestety lekarze.

Leon ur. 28.02.2023 ❤️
  • izaz123 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lesna wrote:
    Jak np mój mąż albo ja siedzimy na kanapie to on wchodzi na nas i nie jest w stanie usiedzieć spokojnie tylko wbija w nas łokcie podnosząc się lub dosłownie chodzi po nas. Prawdopodobnie jest to zaburzenie czucia głębokiego dlatego póki co stosujemy uciski, masaże, rolowanie, huśtanie. Jest jeszcze chodzenie po różnych przedmiotach np klockach, flamastrach lub rozrzuconych zabawkach. Nie wiem czy u Was też są takie zachowania, bo samo wchodzenie na stopy to może być objaw zwrócenia uwagi albo eksperymentowania 🤷‍♀️
    Co do komtaktu to jak my byliśmy z młodym u neurologopedy to on też był zainteresowany wszystkim poza nią, bo tyle ciekawych rzeczy tam było. Babka mówiła, że super utrzymuje kontakt z nami i ze nie widzi żadnych problemów poza tym, że górna warga trochę słabo pracuje. Autyzm to jest całe spektrum zachowań, bardzo różnych u każdego dziecka, jedne dzieci nie patrzą w oczy, a inne potrafią utrzymać kontakt wzrokowy, jedne są spokojne a inne nadpobudliwe, na pewno jeden objaw nie jest powodem do zmartwień, ale dla pewności zawsze można udać się na diagnozę. Ja oczywiście matka panikara juz raz byłam na takim spotkaniu i dowiedziałam się, że mam normalne dziecko tylko bardzo wrażliwe i wymagające 🙈
    Tak, to u nas jest bardzo podobnie z tym wchodzeniem na nas. Jeszcze czasami dochodzi skakanie.
    Jak powiedziałam mężowi o tym kontakcie wzrokowym to mi powiedział żebym znowu nie wymyślała problemu, którego nie ma 🤨
    My już chodzimy prywatnie do neurologopedy, fizjo. Te koszty są porażające 🙄 kiedys inna logopeda jeszcze stwierdzila nadwrażliwość słuchową. Czasami już też mam wrażenie że szukają problemu na siłę.

• Izaja Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziuba1339 wrote:

A jaki ten poziom ferrytyny? Bo się zastanawiam ile powinno być w tym wieku
    U nas te regresy też się zdarzają
    Ostatnio jakby nasilony lęk separacyjny 😞

35 lat
    Starania 09/2020
    30.09.2021- histeroskopia, usunięcie polipa
    Dwurożna macicy 😞 wykluczone
    Niedoczynnosc tarczycy- hormony uregulowane
    11.12.2021- niedrożne jajowody
  • Zielona87 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lesna wrote:
    Dokładnie tak jest, jak się ma spokojne dziecko to jest to duży szok dla rodziców. Moi przyjaciele mają córeczkę dwa miesiące młodsza od Jasia i ona zawsze była taka grzeczniutka, bawiła się przy nich, prawie nie płakała, ze snem tylko zawsze mieli problem, a teraz moja przyjaciółka jest w szoku, że dziecko tak może się zmienić, bo robi dramy o wszystko, że banan się złamał, rzuca się na ziemię, ciągle płacze 🙈 My juz od dawna przyzwyczajone do takich zachowań, ale i tak przykro jak dziecko robi taką dramę w miejscu publicznym😔 Ja nauczyłam się już nie przejmować, ale mój mąż przeżywa, bo on był twardo chowany i dla niego takie zachowania są trudne do przełknięcia, ale co zrobić 🤷‍♀️
    Dokładnie tak jak piszesz ,moi znajomi mocno oberwali ,bo dla nich to szok ,że ich dziecko się tak diametralnie zmieniło ,gdzie dla nas to chleb powszedni . Widzę ,że Twój mąż może sobie z moim mężem zbić piątkę 😆on też przeżyć tego zachowania nie może ,ale stara się być dzielny . Ja zazwyczaj się nie przejmuje ,ale dzisiaj to już prawie pękłam . Dziecko było tak złe na mnie ,jakbym była najgorszą matką świata ,że nie chce mu czegoś kupić ,bo on głodny ,a za 5 min bylibyśmy autem w domu i jedli normalny posiłek 🫤jestem jednak z siebie dumna ,że nie krzyknęłam ani razu ,cierpliwie czekałam w pobliski za zakończenie dramy . Może kiedyś w końcu te moje monologi i cierpliwość zostanie wynagrodzona 🫣

age.png
    👩87’
    👨85’
    Starania od 2015
    2017 IUI😔
    2018 IUI😔
    AMH 1, nasienie ok
    Stos badań ,mutacje,trombofilie,kariotypy,zespół antyfos ok, z immuno cytokiny,imk Ok,Kir bx-Brak 2DL5, 2DL5, 2DS1, 2DS3, 2DS4,2DS5, 3DS1
    03.21 start 1 ivf
    04.21 ET 2x3dniowce😞
    06.21 2FET CB 😞
    7dpt-⏸ 8dpt-123mlU/ml ,10dpt-284mlU/ml (inny lab), 12dpt-452,14dpt-975,21dpt-11097
    26dpt- jest ❤️
    6.12 -crl 9,4mm❤️
    crl 10,7cm fhr 146 15+0🥰
    254 g ❤️ 18+0
    710 g❤️ 24+0
    980g❤️27+0
    2180❤️33+0
    2606g❤️35+4
    2960g❤️37+0
  • Dziuba1339 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izaja wrote:
    A jaki ten poziom ferrytyny? Bo się zastanawiam ile powinno być w tym wieku
    U nas te regresy też się zdarzają
    Ostatnio jakby nasilony lęk separacyjny 😞
    Dobrze, że zadałaś mi to pytanie bo jakoś mnie zaćmiło i nie pomyślałam, że dla dziecka są inne normy niż te podane na wyniku 🫣 normy wg. skali na wyniku to 30-350ng/ml a u nas 10ng/ml. Po doczytaniu okazuje się, że normy dla dziecka 1-3lata to 6-67ng/ml. Czyli u nas ten wynik jest ok 🙂 sama kiedyś podawałam tu którejś dziewczynie link do artykułu z normami w morfologi dzieciecej a jak chodzi o własne dziecko to człowiek nie pomyślał by to sprawdzić.

Dzięki dziewczyny, za słowa wsparcie odnośnie mojego zbuntowanego dwulatka 🩷 ulało mi się bo On dziś już przeszedł sam siebie a do tego też mam średnie wsparcie w mężu bo też nie może zrozumieć tego zachowania. Ostatnio stwierdzil, ze On sie bierze za wychowanie syna i postawił go do kąta za karę 🫣 synkowi tak się spodobało, że cały wieczór chciał zwiedzać wszystkie kąty w domu 😂 mąż był załamany swoją porażka i tym, ze dwulatek podjal ta "zabawe" i tatus tez musial stac w kącie a ja myślałam, że padnę ze śmiechu obserwując ten cyrk.

03.2022 - IVF - PGT-A ❄️
    05.2022 - beta 7dpt. 0

• Dżoanniks Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziuba1339 wrote:
    Dobrze, że zadałaś mi to pytanie bo jakoś mnie zaćmiło i nie pomyślałam, że dla dziecka są inne normy niż te podane na wyniku 🫣 normy wg. skali na wyniku to 30-350ng/ml a u nas 10ng/ml. Po doczytaniu okazuje się, że normy dla dziecka 1-3lata to 6-67ng/ml. Czyli u nas ten wynik jest ok 🙂 sama kiedyś podawałam tu którejś dziewczynie link do artykułu z normami w morfologi dzieciecej a jak chodzi o własne dziecko to człowiek nie pomyślał by to sprawdzić.

Dzięki dziewczyny, za słowa wsparcie odnośnie mojego zbuntowanego dwulatka 🩷 ulało mi się bo On dziś już przeszedł sam siebie a do tego też mam średnie wsparcie w mężu bo też nie może zrozumieć tego zachowania. Ostatnio stwierdzil, ze On sie bierze za wychowanie syna i postawił go do kąta za karę 🫣 synkowi tak się spodobało, że cały wieczór chciał zwiedzać wszystkie kąty w domu 😂 mąż był załamany swoją porażka i tym, ze dwulatek podjal ta "zabawe" i tatus tez musial stac w kącie a ja myślałam, że padnę ze śmiechu obserwując ten cyrk.

Hahah 🤭, jak bym o moim partnerze czytała.

Leon ur. 28.02.2023 ❤️
  • Clasiia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziuba1339 wrote:

Mój mąż też nie rozumie zachowania zbuntowanej dwulatki, uważa że to kwestia błędów wychowawczych 🤷

👩‍💼 29 lat
    10/2021 💔 cp i usunięty prawy jajowód
    🧔 35 lat
    Wszystko ok

🍀02/2022 START IVF
    17.03.2022 punkcja - 7 dojrzałych -> 6 do zapłodnienia (wymogi) -> mamy ❄️❄️
    I 09.04.2022 transfer blastki 4.1.1 🍀
    10dpt - beta 486
    14dpt - beta 3286
    01.01.2023 12:00 Łucja 58cm 4240g❤️
    age.png

II 30.01.2024 transfer blastki 4.1.1 🍀
    9dpt - beta <0,20 odstawienie leków ☹️

🍀04/2024 START II IVF
    17.04.2024 punkcja - 11 dojrzałych -> 6 do zapłodnienia (wymogi) -> mamy ❄️❄️
    Hiperstymulacja -> transfer odroczony
    III 07.08.2024 transfer blastki 4.1.2 🍀
    10dpt - beta 130
    12dpt - beta 284
    preg.png
  • Zielona87 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak z przymrużeniem oka ,czytając o tatusiach ,to jak tu wychować syna ,aby był inny niż tatuś 😆😆😆
    Bo te chłopy nasze to naprawdę czasem odklejeni są totalnie ,chociaż ja swojego i tak utemperowałam przez te wszystkie lata ,bo kiedyś był bardziej dziki 🤣ale synuś jak był charakterek tatusiowy 😂

age.png
    👩87’
    👨85’
    Starania od 2015
    2017 IUI😔
    2018 IUI😔
    AMH 1, nasienie ok
    03.21 start 1 ivf
    04.21 ET 2x3dniowce😞
    06.21 2FET CB 😞
    26dpt- jest ❤️
    6.12 -crl 9,4mm❤️
    crl 10,7cm fhr 146 15+0🥰
    254 g ❤️ 18+0
    710 g❤️ 24+0
    980g❤️27+0
    2180❤️33+0
    2606g❤️35+4
    2960g❤️37+0
  • KateM Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny znowu ja, teraz z kolei dzieci żłobkowe, czy wasze dzieci płakały podczas adaptacji i jak długo?

kirAA, allo-mlr 0, morfo 0%,2%, Fragmentacja DNA - 28%,ŻPN II st
    Kariotyp❗️BT (11;22)
    03.2022 I IVF - Artemida Białystok
    09.03 punkcja ❄️❄️08.04 transfer 1AA ❄️ 10dpt < 1.1 05.05 transfer 3AA ❄️ 6-6,8-11,10-5 cb💔🖤
    06.2022 II IVF długi protokół
    04.07 punkcja❄️❄️❄️❄️ 08.09 transfer 1BB, accofil + acard 14.09 6dpt <0.2 🖤09.10 transfer 4AA accofil+acard 4dpt - 3,7 6dpt-8,2 8dpt - 4.6 💔🖤
    09.11 transfer 4AA 6-3.5,8-17,9-25,10-27,12-18💔🖤
    14.12 transfer 3AB 5 -13,7 - 27.1 💔🖤
    16.01.2023 - Invimed Wrocław - start
    13.02 punkcja
    8❄️ zbadanych 2❄️BT
    19.04 - 7 transfer 4AA
    4dpt 9, 7dpt 45,10dpt 243, 13dpt 810, 15dpt 1872, 17dpt 3401, 27dpt usg + wlew ivig
    21w3 440g chłopaka 🐥
    28w5 1438g chłopaka🐥
    35w3 2700g chłopaka 🐣
    age.png
‹‹ 2137 2138 2139 2140 2141
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ