X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🍍 udane IVF 🍍 bo staraczką z OF będę już zawsze 💕
Odpowiedz

🍍 udane IVF 🍍 bo staraczką z OF będę już zawsze 💕

Oceń ten wątek:
  • Krakowska Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaMD wrote:
    W ciąży to można mieć podejście do życia po staremu. Ja miałam chociaż mnie siekło prawie wszystkimi możliwymi objawami do 20 tc jakoś. Świat się wywraca po porodzie, ale jest wesoło 😀 chociaż po maratonie usypiania bombelka to mam ochotę na dużego browara 😂

Współczuję objawów. U mnie nic. Nigdy mnie nawet nie zemdliło. Jedyny objaw to brak okresu.

AnnaMD lubi tę wiadomość

Immunologia. Drastycznie wysokie TNF.
    I-VII transferów - niskie bety lub bety zerowe.
    VIII transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku. Dziecko na świecie. Ciąża to matematyka.
  • Susannah Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izaz123 wrote:
    Dziewczyny czy w 3 trymestrze dalej naciągają się wiezadla ? Wczoraj wieczorem zaczelo mnie bolec po lewej stronie od pepka i promieniuje do lewej strony brzucha. Jest to dziwny bol jakby coś się tam naderwało 🙃 najmniej boli jak chodzę bo ciężko znaleźć jakąś pozycje na lezaco. Do tego ciezko wziąć gleboki oddech bo też czuc. No ale wczoraj wieczorem przeszlo a dzisiaj od rana to samo. Zwariować mozna 🥴 a może po prostu mlody tam naciska.

To normalne, że są takie bóle i tak szczerze to będzie coraz gorzej 😂😂😂

Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).

I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.

II procedura:
    I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
    II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨‍👩‍👦
    III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282

Czeka na nas ❄
  • dafney Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pappy i ryzyk, to ja bardzo podziwiam, że jesteście w stanie tak spokojnie do tego tematu podejść. Ja jestem pewnie przewrażliwiona, bo miałam już kiedyś ciążę z trisomią przy ryzyku 1:100 według pappy i nikomu nie życzę takich przeżyć. W obecnej ciąży mimo niskich ryzyk wszystkich trisomii (najwyższe ZD 1:2000 i też mam prawie 40 lat) i dobrego Nifty, wyszły mi dwie mikro nieprawidłowości w usg połówkowym, które potencjalnie mogłyby sugerować ZD i dlatego robiłam amniopunkcję.
    Niestety ZD nie musi dawać obrazu w usg, więc to podstępna wada. Moim zdaniem warto korzystać z dostępnych metod diagnostyki, bo nawet jeśli zdecydujemy się urodzić chore dziecko, to możemy się do tego przygotować. Nie chciałabym nikogo straszyć, bo moja sytuacja jest niestandardowa, ale myślę, że mimo wszystko lepiej mieć świadomość niż przeżyć szok po porodzie.

Krakowska a lekarz nie zlecił Ci amniopunkcji przy tych wynikach?

Alicja1105, Przyjaciółka123, Jaszczureczka lubią tę wiadomość

26.08.2022 I prenatalne, Nifty - zdrowy synek 💙
    23.06.2022 pozytywny test!

2008 córka 💜

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2022, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dafney wrote:
    Co do pappy i ryzyk, to ja bardzo podziwiam, że jesteście w stanie tak spokojnie do tego tematu podejść. Ja jestem pewnie przewrażliwiona, bo miałam już kiedyś ciążę z trisomią przy ryzyku 1:100 według pappy i nikomu nie życzę takich przeżyć. W obecnej ciąży mimo niskich ryzyk wszystkich trisomii (najwyższe ZD 1:2000 i też mam prawie 40 lat) i dobrego Nifty, wyszły mi dwie mikro nieprawidłowości w usg połówkowym, które potencjalnie mogłyby sugerować ZD i dlatego robiłam amniopunkcję.
    Niestety ZD nie musi dawać obrazu w usg, więc to podstępna wada. Moim zdaniem warto korzystać z dostępnych metod diagnostyki, bo nawet jeśli zdecydujemy się urodzić chore dziecko, to możemy się do tego przygotować. Nie chciałabym nikogo straszyć, bo moja sytuacja jest niestandardowa, ale myślę, że mimo wszystko lepiej mieć świadomość niż przeżyć szok po porodzie.

No ja spokojna nie byłam, dlatego zrobiłam nifty najpierw, dzięki temu przeżyłam w miarę spokojnie usg i pappe. Gdyby mi wyszło coś na usg to pewnie jeszcze amnio bym robiła… a i tak byłam za każdym razem zdenerwowana. Tylko u mnie usg oba dobre, bez odchyleń.

Nie uważam żebyś była przewrażliwiona.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2022, 10:42

• Bocianiątko Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dafney wrote:

Masz Absolutna racje! I nie uważam żebyś była przewrażliwiona. Trzeba korzystać z dostępnych metod a jak są jakieś wątpliwości to je rozwiewać. I to nie po to żeby „coś z tym zrobić” tylko móc się przygotować.

Esperanza05, Przyjaciółka123, Krakowska lubią tę wiadomość

event.png

🍍FET 09.04.2022 ⛄4.1.1 💙
    6 dpt beta 35.4
    10 dpt beta 192
    12 dpt beta 412
    14 dpt beta 994
    18 dpt (5+1) GS 9x5mm; YS 2mm
    7+1 CRL 1 cm FHR 136
    8+3 CRL 1.99 cm FHR 166
    10+1 CRL 3.36 cm FHR 158
    15+4 130g
    17+3 200g
    20+2 337g 💕córeczka
    23+2 583g
    26+4 925g
    28+4 1125g
    31+4 1764g
    34+2 2200g
    35+4 2350g
    36+4 2475g
    37+4 2840g
    38+4 16.12.2022 Zosia 2815g, 51 cm miłości ❤️ 🥰👶🏻👨‍👩‍👧😍

3️⃣ IMSI 11.2021: zostało ❄❄❄❄❄ na zimowisku 🥰
    2️⃣ ICSI 01.2021: ❄ 3.2.3 FET ❌
    1️⃣ IVF+ICSI 2019-2020: ET 8c ❌ ❄ bl2+M3 FET ❌
    🧪2x IUI 2018 ❌
    ⏰starania od 2016 ❌
    PAI-1 4G homo, ANA 1:1280, rozsiana zaawansowana adenomioza, mięśniaki, silne skurcze macicy, Hashimoto, niedoczynność tarczycy
  • izaz123 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:
    To normalne, że są takie bóle i tak szczerze to będzie coraz gorzej 😂😂😂
    No właśnie a gdzie tam koniec. Juz teraz mam wrażenie że mój brzuch osiągnął max swoich możliwości i jeszcze trochę a eksploduje 🙊

preg.png
  • Krakowska Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bocianiątko wrote:
    No właśnie... A tylko acard 150 włączony najpóźniej ok 12-14 tc może zmniejszyć ryzyko wystąpienia preeklampsji. Ani USG ani nifty, ani amniopunkcja tego ryzyka nie wykryją... Ostatnio bardzo dużo się o tym mówi i aż dziwne że lekarze nadal to negują...

Preekeklampsja to jest to samo co stan przedrzucawkowy?

VIII transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku. Dziecko na świecie. Ciąża to matematyka.
  • Krakowska Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dafney wrote:

Tak. Była zaproponowana amniopunkcja (za darmo na NFZ) oraz NIFTY.
    Rozmawiałam z mężem i powiedziałam, że ja jestem spokojna , a jeśli jego by te badania uspokoiły (jeśli miałabym robić to NIFTY, z wielkim trudem coś by się znalazło na ten cel) to mogę w ostateczności zrobić dla niego i jego spokoju. Stwierdził, że nie, więc nie robimy.
    Lekarka sugerowała, że ważniejszy jest jednak obraz USG (u mnie prawidłowy) oraz, że w moim wieku każdej kobiecie wychodzi "średnie i wysokie ryzyko".

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2022, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowska wrote:
    Rozmawiałam z mężem i powiedziałam, że ja jestem spokojna , a jeśli jego by te badania uspokoiły (jeśli miałabym robić to NIFTY, z wielkim trudem coś by się znalazło na ten cel) to mogę w ostateczności zrobić dla niego i jego spokoju. Stwierdził, że nie, więc nie robimy.
    Lekarka sugerowała, że ważniejszy jest jednak obraz USG (u mnie prawidłowy) oraz, że w moim wieku każdej kobiecie wychodzi "średnie i wysokie ryzyko".

Nie każdej bo ja miałam niskie, ale myślę że wielu.

Krakowska lubi tę wiadomość

• Bocianiątko Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowska wrote:
    Preekeklampsja to jest to samo co stan przedrzucawkowy?
    Tak, to samo.

event.png

🍍FET 09.04.2022 ⛄4.1.1 💙
    6 dpt beta 35.4
    10 dpt beta 192
    12 dpt beta 412
    14 dpt beta 994
    7+1 CRL 1 cm FHR 136
    8+3 CRL 1.99 cm FHR 166
    10+1 CRL 3.36 cm FHR 158
    15+4 130g
    17+3 200g
    20+2 337g 💕córeczka
    23+2 583g
    26+4 925g
    28+4 1125g
    31+4 1764g
    34+2 2200g
    35+4 2350g
    36+4 2475g
    37+4 2840g

🧪2x IUI 2018 ❌
    ⏰starania od 2016 ❌
    PAI-1 4G homo, ANA 1:1280, rozsiana zaawansowana adenomioza, mięśniaki, silne skurcze macicy, Hashimoto, niedoczynność tarczycy
  • Alicja1105 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowska wrote:

Niestety ważniejsze od samego usg jest połączenie pappy+usg.Tak jak koleżanka wyżej napisala,w 20% niestety ZD nie pokazuje się na usg.
    Wiadomo,ze decyzja należy do Ciebie.
    Trzymam kciuki,aby wszystko bylo ok.Na fb jest grupa "badania w ciąży".Jest tam mnóstwo przydatnych informacji.

Bocianiątko, KateM, Krakowska, Dżoanniks lubią tę wiadomość

×Nieprawidłowy kariotyp

1 Procedura(4 pobrane,3 zaplodnione)
    I 2020 ET 😔
    VI 2020 FET😔

2 Procedura (8 pobranych,8 zapłodnionych)
    VIII 2020 ET😔
    X 2020 FET😔

3 Procedura (5 pobranych,2 zapłodnione)
    II 2021 ET 🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2022, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku miałam kosmiczne przyrosty BetaHCG, niektórzy nawet przy bliźniakach takich nie mieli jak ja przy pojedynczej ciąży.
    Zrobiliśmy pappe. Białko Pappa wyszło bardzo ładne, a wolna BetaHCG bardzo wysoka koło 150 chyba z tego co pamietam, wyniki przyszły szybko a ja przepłakałam prawie tydzień tak się martwiłam, lekarka prowadząca mnie uspokajała, bo ze sama Beta kompletnie o niczym nie świadczy i nie można się na niej opierać, bo wylicza się to z całości + USG , potem przyszło do USG, które było idealne, lekarz do niczego się nie przyczepił ryzyko ZD wyszło 1:1550
    Reszta ryzyk trisomi <1 : 20000
    Jak na mój wiek (26 lat) wydawało mi się wysokie, ale lekarz powiedział, ze wszystkie ryzyka wyszły niskie i nie ma potrzeby dalszej diagnostyki pod żadnym kontem nie ma się do czego przyczepić.
    Wszystkie badania prenatalne i usg bez jakiegokolwiek zarzutu, a ta wolna Beta myśle, że mi tak ryzyko przedstawiła, niby wolna Beta i BetaHCG to co innego no ale musza mieć coś ze sobą wspólnego…

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2022, 12:11

Juka2018_1 lubi tę wiadomość

• Bocianiątko Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    Ja od początku miałam kosmiczne przyrosty BetaHCG, niektórzy nawet przy bliźniakach takich nie mieli jak ja przy pojedynczej ciąży.
    Zrobiliśmy pappe. Białko Pappa wyszło bardzo ładne, a wolna BetaHCG bardzo wysoka koło 150 chyba z tego co pamietam, wyniki przyszły szybko a ja przepłakałam prawie tydzień tak się martwiłam, potem przyszło do USG, które było idealne, lekarz do niczego się nie przyczepił ryzyko ZD wyszło 1:1550
    Reszta ryzyk trisomi <1 : 20000
    Jak na mój wiek (26 lat) wydawało mi się wysokie, ale lekarz powiedział, ze wszystkie ryzyka wyszły niskie i nie ma potrzeby dalszej diagnostyki pod żadnym kontem nie ma się do czego przyczepić.
    Wszystkie badania prenatalne i usg bez jakiegokolwiek zarzutu, a ta wolna Beta myśle, że mi tak ryzyko przedstawiła, niby wolna Beta i BetaHCG to co innego no ale musza mieć coś ze sobą wspólnego…
    Przede wszystkim to tutaj nie interpretuje się pojedynczych wyników tylko całokształt. Po przeliczeniu wszystkiego ryzyka wyszły niskie wiec nie było potrzeby dalszej diagnostyki.

event.png

🍍FET 09.04.2022 ⛄4.1.1 💙
    6 dpt beta 35.4
    10 dpt beta 192
    12 dpt beta 412
    14 dpt beta 994
    7+1 CRL 1 cm FHR 136
    8+3 CRL 1.99 cm FHR 166
    10+1 CRL 3.36 cm FHR 158
    15+4 130g
    17+3 200g
    20+2 337g 💕córeczka
    23+2 583g
    26+4 925g
    28+4 1125g
    31+4 1764g
    34+2 2200g
    35+4 2350g
    36+4 2475g
    37+4 2840g

🧪2x IUI 2018 ❌
    ⏰starania od 2016 ❌
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2022, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bocianiątko wrote:
    Przede wszystkim to tutaj nie interpretuje się pojedynczych wyników tylko całokształt. Po przeliczeniu wszystkiego ryzyka wyszły niskie wiec nie było potrzeby dalszej diagnostyki.

Tak dokładnie, co nie zmienia faktu, ze jeżeli wyszło by nam wyzsze ryzyko, a lekarz by zalecał nam dalsza diagnostykę tym bardziej nifty na NFZ to bym nie nie zastanawia nad tym kompletnie tylko odrazu robiła, nawet na własny koszt, ale co kto woli właśnie :)

• Moniek330 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też robiłam wszystkie badania pappa+ wolna bhcg+ preeklampsja+ Nifty. Mój lekarz stwierdził ,że tak przebadanej pacjentki jeszcze nie miał... 🙆 Ale ja wolę dmuchać na zimne, i być spokojna że zrobiłam wszystko by wykryć ewentualne nieprawidłowości jeszcze na etapie ciąży, a nie tuż po porodzie 🙂 pewnie gdyby było u mnie wskazanie z jakichś przyczyn amnio to też bym robiła..

🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04 Clostilbegyt+Pentohexal ➡JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉 punkcja, 0❄️
    💉punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔Transfer 4AA
    💉 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud!
    29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
  • Krakowska Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bocianiątko wrote:
    Masz Absolutna racje! I nie uważam żebyś była przewrażliwiona. Trzeba korzystać z dostępnych metod a jak są jakieś wątpliwości to je rozwiewać. I to nie po to żeby „coś z tym zrobić” tylko móc się przygotować.

Również się z tym zgodzę. Jeśli ktoś czuje niepokój to nawet przy super wynikach niech zrobi dla własnego spokoju i komfortu.
    Natomiast uważam, że także i po to (jeśli taka jest wola i wybór) by w razie czego usunąć ciążę. Obecnie chyba niestety tylko za granicą.
    I zirytował mnie wpis w opisie USG, że prenatalne robi się po to by mieć optymalne warunki porodu.
    No cóż, hipokryzja, bo nie tylko.

• Krakowska Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    Tak dokładnie, co nie zmienia faktu, ze jeżeli wyszło by nam wyzsze ryzyko, a lekarz by zalecał nam dalsza diagnostykę tym bardziej nifty na NFZ to bym nie nie zastanawia nad tym kompletnie tylko odrazu robiła, nawet na własny koszt, ale co kto woli właśnie :)

NIFTY nie ma na NFZ. Tylko amniopunkcja.

• dafney Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:

Niestety nasz nfz nie refunduje Nifty ani innych testów wolnego dna płodu, więc zawsze są płatne. Przy pośrednich ryzykach lekarze z reguły proponują właśnie Nifty czy inne Sanco, ale to nadal tylko metoda przesiewowa (chociaż odsetek błędów jest niewielki). Przy wysokich ryzykach z pappy lub/i nieprawidłowym usg zaleca się amniopunkcję/biopsję kosmówki (w zależności od etapu ciąży), bo tutaj możemy z niemalże 100% wykluczyć lub potwierdzić wadę genetyczną.

26.08.2022 I prenatalne, Nifty - zdrowy synek 💙
    23.06.2022 pozytywny test!

2008 córka 💜

age.png
  • Krakowska Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jjj wrote:
    Pytałam lekarza o pappę pod kątem ryzyka preeklampsji i też nie kazał robić. Z tego co zrozumiałam to mogą wyjść ryzyka, które nie będą miały potwierdzenia i on na ciążę patrzy całościowo co wizytę. Zalecał za to Nifty albo amniopunkcję na NFZ. Zdecydowałam się na to pierwsze. Pappy już dodatkowo nie robiłam.
    Co do Acardu to w niektórych klinikach przepisują rutynowo po transferze, w innych nie. Ja nie miałam zleconego ani do jednego transferu. Jestem na heparynie na wszelki wypadek, ale to zalecenie od immunologa. Raczej przepisuje Neoparin większości swoich pacjentek.

U mnie to pierwszy transfer bez Neoparinu (Acard brałam 3 dni do dnia krwawienia). Stwierdziłam, że skoro tyle razy brałam i nic z tego nie wychodziło to nie ma sensu. Lekarz zgodził się ze mną i tym razem nie wypisał nawet na recepty.

• Darkaaa Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które karmią kp. Czy jecie ciasta nasączone alkoholem ? Kupiłam tort migdałowy i dopiero po konsumpcji kawalka dotarło do mnie, że na pewno jest on nasączony alkoholem, jakims likierem czy czymś.. Więc po tym podałam małej mm zamiast piersi bo się wystraszyłam tego alkoholu. Ale z drugiej strony to na pewno jest taka mała ilość alkoholu w tym torcie, że raczej nic do mleka się nie dostalo. Jak sądzicie?

Jaszczureczka lubi tę wiadomość

Łucja ur. 09.2022❤
‹‹ 657 658 659 660 661 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ