🍀 Udane IVF - ciążowe rozważania - edycja III 🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Kate@@ wrote:Dziewczyny, które mają refluksowe dzieci, jak wyglądają kupki u Waszych maluchów?
Na majowym wątku pocieszono mnie, że mogą być wodniste, duże, wypływające bokiem czy plecami więc już odpuściłam umawianie się do pediatry. Czytałam, że często refluks powoduje takie kupki i rzeczywiście u nas kupy zmieniły się z takiego musztardowego serka na kisiel właśnie na etapie diagnozy refluksu. A może to któryś z preparatów, który podaje potęguje ten efekt? Aktualnie podajemy espumisan/esputicon, latopic, delicol i dicogel.
Ale jest tak dużo śluzu że mówisz kisiel? Czy po prostu są wodniste? Kupki mogą być lejące, może w nich być też śluz. Jest ok póki kupa nie jest cała śluzowata, cała ciągnąca się. To może sygnalizować nietolerancje czy problemy z jelitkami. Jednocześnie byłabym bardzo ostrożna z takimi diagnozami przy braniu kilku leków jednocześnie. One mogą mieć wpływ na to jak kupa wygląda.
Tu fajna strona z kupkami niemowlaka, jeśli nie znasz zajrzyj:
https://www.hafija.pl/2017/03/kupaniemowlaka.html
96’ 👫 kryptozoospermia, adenomioza, PCOS, niedoczynność tarczycy, brak prawego jajowodu, cienkie endometrium, Allo mlr 0%.
11.2021 ICSI- 12❄️
(1 poronienie 8t, 1 ciąża pozamaciczna, 1 ciąża biochemiczna)
2024
Immunosupresja- Azathioprine i Encorton
Sztuczna menopauza- Diphereline
IX transfer 3BA (+AH, accofil, intralipid) 🍀
Synek na świecie 🌈🩵
🌸 Sprzedaje ciuszki po synku na:
https://www.vinted.pl/member/92234590-bestmiracles 🌸 -
thestorm wrote:Ale jest tak dużo śluzu że mówisz kisiel? Czy po prostu są wodniste? Kupki mogą być lejące, może w nich być też śluz. Jest ok póki kupa nie jest cała śluzowata, cała ciągnąca się. To może sygnalizować nietolerancje czy problemy z jelitkami. Jednocześnie byłabym bardzo ostrożna z takimi diagnozami przy braniu kilku leków jednocześnie. One mogą mieć wpływ na to jak kupa wygląda.
Tu fajna strona z kupkami niemowlaka, jeśli nie znasz zajrzyj:
https://www.hafija.pl/2017/03/kupaniemowlaka.html
Znam tę stronkę. Niby podobne kupy odnajduję w przedziale 2-3 miesiąca ale i tak mnie te nasze stresują i ostatnio kompletnie nie mieszczą się w pampach. Gdybym miała powiedzieć którą kupę ze strony nasza przypomina najbardziej to byłaby to „2 miesiące śluzowata kupka strzelająca”. Wcześniej był granulat i sam proces robienia kupy chwilę trwał a teraz to jest jak spuszczenie wody w toalecie, jeb i już 😬👩🏻
36 lat, PCOS; AMH 6.82; niedoczynność tarczycy
🧑🏻
40 lat, problem z morfologią plemników; ruchliwość i ilość poniżej normy
2021 - rozpoczęcie starań
2.2024 - punkcja (27 🥚 -> 8 ❄️)
❄️2 zdrowe 6AB & 5AB
❄️4 nieprzebadane, 1 nieinformatywny
4.2024 - transfer ❄️ 6AB - beta 0 💔
7.2024 - transfer ❄️ 4AB - cb 💔
28.08.2024 - transfer ❄️ 5AB (acard, neoparin, encorton, intralipid, accofil, relanium, UTM):
6 dpt bHCG 42,2; 8 dpt bHCG 99,1;
10 dpt bHCG 269; 12 dpt bHCG 869;
14 dpt bHCG 2352; 26 dpt CRL 0,73cm, jest 💓
1. prenatalne - ryzyka niskie, CRL 6,74cm
~ it's a boy! ~
2. prenatalne - 390g
3. prenatalne - 1560g
🩵 23.05.25, CC, 3350g, 54cm 🩵
-
Jenny93 wrote:Przy ząbkowaniu też są takie wodniste kupy. Obejrzyj buzię maluszkowi. Znam przypadki gdzie pierwsze ząbki pojawiły się w 3 miesiącu. Czy te preparaty jakoś pomagają? Że aż tyle ich stosujecie? Może też być tak, że jest ich za dużo po prostu i razem nie współgrają
Espumisan/Esputicon na gazy, problem jest, szczególnie nad ranem.
Latopic to probiotyk, kazano nam wdrożyć by wspomóc brzuszek.
Delicol z uwagi na kolkę.
Dicogel na refluks.
Boję się odstawiać sama któryś z preparatów, nie wiem już czasem co powinnam robić 😬 ciężko też uchwycić co pomaga a co nie bo też czasem trafi się gorszy lub lepszy dzień i ciężko o wyciąganie trafnych wniosków 🥺👩🏻
36 lat, PCOS; AMH 6.82; niedoczynność tarczycy
🧑🏻
40 lat, problem z morfologią plemników; ruchliwość i ilość poniżej normy
2021 - rozpoczęcie starań
2.2024 - punkcja (27 🥚 -> 8 ❄️)
❄️2 zdrowe 6AB & 5AB
❄️4 nieprzebadane, 1 nieinformatywny
4.2024 - transfer ❄️ 6AB - beta 0 💔
7.2024 - transfer ❄️ 4AB - cb 💔
28.08.2024 - transfer ❄️ 5AB (acard, neoparin, encorton, intralipid, accofil, relanium, UTM):
6 dpt bHCG 42,2; 8 dpt bHCG 99,1;
10 dpt bHCG 269; 12 dpt bHCG 869;
14 dpt bHCG 2352; 26 dpt CRL 0,73cm, jest 💓
1. prenatalne - ryzyka niskie, CRL 6,74cm
~ it's a boy! ~
2. prenatalne - 390g
3. prenatalne - 1560g
🩵 23.05.25, CC, 3350g, 54cm 🩵
-
Kate@@ wrote:Znam tę stronkę. Niby podobne kupy odnajduję w przedziale 2-3 miesiąca ale i tak mnie te nasze stresują i ostatnio kompletnie nie mieszczą się w pampach. Gdybym miała powiedzieć którą kupę ze strony nasza przypomina najbardziej to byłaby to „2 miesiące śluzowata kupka strzelająca”. Wcześniej był granulat i sam proces robienia kupy chwilę trwał a teraz to jest jak spuszczenie wody w toalecie, jeb i już 😬
U nas na podobnym etapie też były ogromne i rzadkie kupy. Każda kończyła się przemoczeniem pieluszki... Siku zresztą też 🙈 -
Kate@@ wrote:Espumisan/Esputicon na gazy, problem jest, szczególnie nad ranem.
Dicogel na refluks.
Boję się odstawiać sama któryś z preparatów, nie wiem już czasem co powinnam robić 😬 ciężko też uchwycić co pomaga a co nie bo też czasem trafi się gorszy lub lepszy dzień i ciężko o wyciąganie trafnych wniosków 🥺
Jasne rozumiem. Pytam, bo mieliśmy podobne problemy i też milion supli, które nie dawały poprawy. W końcu wszystko odstawiłam, bo i tak nie było efektów. Po prostu układ trawienny musiał dojrzeć i wszystko minęło jak młody skończył 3,5 miesiąca. Wiem jak trudno przetrwać, ale później już będzie z górki ♥️ Trudne początki hartują -
Kate@@ wrote:Espumisan/Esputicon na gazy, problem jest, szczególnie nad ranem.
Dicogel na refluks.
Boję się odstawiać sama któryś z preparatów, nie wiem już czasem co powinnam robić 😬 ciężko też uchwycić co pomaga a co nie bo też czasem trafi się gorszy lub lepszy dzień i ciężko o wyciąganie trafnych wniosków 🥺 -