🌸🤰 Udane IVF - ciążowe rozważania - edycja IV
-
WIADOMOŚĆ
-
Optymistka90 wrote:Jakieś patenty na regres snu? Młody nie potrafi usnąć ani na drzemkę ani na sen nocny. Strasznie jest marudny potem jak niewyspany w ciągu dnia. A zasypia płacząc niestety- pewnie już ze zmęczenia.
U nas ratunkiem jest na YouTube odgłos inhalatora 😅 lub katarek elektryczny odpalony 🙃 Póki co jak mamy jakąś trudną akcję, to pomaga 🙏
Zaczęłam prowokację bmk, trochę się boję, nie chcę znów małej ,, popsuć". 🫣 Nutriton daję teraz raz dziennie, na refluks w zasadzie pomaga i 💩 jest w miarę regularnie 😇
W środę mamy 3 miesiące 🤯 Nie wiem, kiedy to zleciało, bardzo dni mi uciekają 🫠🙈Starania od 2020
Diagnoza: wodniak jajowodu
♀️ KIR AA
♂️ HLA-C - C2
Gameta Gdynia od 2024
08.2024-> laparoskopia,
obustronne usunięcie jajowodów 😢
10.2024 -> IVF
26.10: Stymulacja: gonal, mensinorm,
orgalutran
6.11-> Punkcja, 4 🥚
11.11 🇵🇱 -> ET 4.1.1 ⛔️
12.12 ✨️-> FET 4.1.2
8dpt ⏸️ beta 78.11 ->11dpt beta 265.60 -> 16dpt beta 2 259
02.01 usg GS 1.34 YS 0.79 CRL 0.2 🍀
6+5 -> accofil
7+6-> CRL 1.59, ❤️ 145 🍀
38+3-> 👶🎀🎉

-
Okazalo sie, ze jeszcze do tego zeby nam idą. Górne jedynki i dlatego taki marudny. Posmarowałam mu dziś żelem na zęby i ulga była natychmiastowa. Od razu zaczął się śmiać i inne dziecko.MaDi wrote:U nas ratunkiem jest na YouTube odgłos inhalatora 😅 lub katarek elektryczny odpalony 🙃 Póki co jak mamy jakąś trudną akcję, to pomaga 🙏
Zaczęłam prowokację bmk, trochę się boję, nie chcę znów małej ,, popsuć". 🫣 Nutriton daję teraz raz dziennie, na refluks w zasadzie pomaga i 💩 jest w miarę regularnie 😇
W środę mamy 3 miesiące 🤯 Nie wiem, kiedy to zleciało, bardzo dni mi uciekają 🫠🙈
Za to kupy nam się popsuły. Są wsiąkające w pieluchę i aż pupa czerwona. Nie wiem czy to od tych zębów by mogło być. Bo już nie mam pomysłów, skoro mleko to samo ciągle.
Będę jutro kontaktować się z pediatrą. My w środę kończymy 4 msc, trudno uwierzyć, że dopiero co rok temu zobaczyłam dwie kreski na teście.
A w sobotę mamy pierwszą wspólną sesję zdjęciową- świąteczną. ❤️
A co u waszych dzieciaczków?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada, 12:57
👶🏻 Witek
🗓️ 19.07.2025
🕰️ 11.12
⚖️ 3920 g -
U nas nadal intensywna rehabilitacja, ale już naprawdę widać poprawę

zakres głowy jest już w obie strony, teraz już praca nad asymetrią i aktywizacją większa nóg
Plus jeszcze parę masażu powieziowych głowy, ale kształt też już się zrobił prawie taki jak powinien być
Przewroty na brzuch już wlatują, zaczyna w końcu łapać swoje kolana więc pewnie jeszcze chwila i stopy zacznie
Mąż ją nauczył pokazywać język i starszyc ptaszki na ścianie 🤡
Usypianie na drzemki nadal są ciężkie, ale chociaż te noce są spoko.
Wózek nadal ble, już z desperacji mamy spacerówkę na płasko, to jest ciut lepiej ale nadal nie tak jak mi się marzyło.
No ogólnie od jakiegoś miesiąca czuję że to macierzyństwo w końcu mnie cieszy.
My też mamy za tydzień sesję świąteczną
)
aganieszkam lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny
Dawno mnie tu nie było ale moja Hania zapewnia mi rozrywkę 🙈
Widzę temat niejedzenia. Też mam taki egzemplarz. To jest jakiś dramat.
Byłyśmy w szpitalu na obserwacji, bo radośnie karmiłam piersią, a Haneczka za mało przybierała na wadze, wszystkie wyniki w normie tam wyszły, ważyłam ją przed i po karmieniu, okazało się że zjadała po 20-40ml, miałam ją dokarmiać butelką ale jej nie chciała bo zazwyczaj zaspypiała przy piersi,więc przeszłam na mm żeby wiedzieć ile zjada.
Zjadała mało, po 20-40, czasem 60ml. Przy tym albo się uśmiechała, gdy ja ryczałam z bezsilności albo płakała ona i ja. Mogłaby nie jeść i żyć powietrzem. Przy tym jest bardzo pogodna i uśmiechnięta. I takie 40-60ml piła po 40minut bo takie wmuszane, żeby zjadła cokolwiek a na koniec jeszcze wszystko 🤮.
Mamy podejrzenie alergii na białko mleka (dodatnia krew utajona, sucha skóra) i refluks utajony na tle alergicznym. Była na bebilonie pepti i zagęszczałam nutritonem, nie chciała tego pić i zamiast lepiej, było gorzej, porcje po 20ml. Przeszłyśmy na CapriCare, zwiększyła porcje, bez szału bo 70,80, niekiedy 100ml, ale są też takie 30-40ml.
Generalnie wypija 550-640 na dobę teraz, z tym że te 640ml to od święta. Wcześniej było maks 500ml.
Na Capri z kolei zaparcia i kupki jak plastelina robione z pomocą czopka lub rurki. Porcje niby zwiększyła a waga stanęła w miejscu, skóra się pogorszyła.
Teraz stopniowo wprowadzam Nutramigen... czy ona w końcu zacznie zjadać normalne porcje, bez fisiowania, kręcenia głową, płaczu to nie wiem, ale jak ten dzień nadejdzie to będę przeszczęśliwa bo brakuje mi już siły i cierpliwości, a w głowie mam myśli na co mi to było... chociaż ją kocham nad życie 🤡
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada, 20:23
👱♀️ 28 🧔♂️ 35 👶 🐈
01.2023 starania 🍀
04.2023 niskie amh/ teratozoospermia 🪱
Immunologia🚨
4 procedury IVF🔬/ prp jajników 💉
09.23- brak zarodka| 10.23| 01.24| 02.24
6❄️
1). 10.23 ET 1.2.2 10dpt <0.2 ❤️🩹
2). 04.24 FET 4.1.1 9dpt <0.2 ❤️🩹
3). 07.24 FET 4.1.1 cb 💔 (ivig)
4). 08.24 FET 4.1.1 cb 💔 (ivig)
💊immunosupresja
5). 29.11.24 FET 4.1.1 ✨️🍀
5dpt ⏸️🥹
19.08.2025 (40+3) SN na świat przyszła Hania 🌸
2900g i 50cm spełnionego marzenia ✨️🦕

Czeka 1❄️ -
Optymistka90 wrote:Okazalo sie, ze jeszcze do tego zeby nam idą. Górne jedynki i dlatego taki marudny. Posmarowałam mu dziś żelem na zęby i ulga była natychmiastowa. Od razu zaczął się śmiać i inne dziecko.
Za to kupy nam się popsuły. Są wsiąkające w pieluchę i aż pupa czerwona. Nie wiem czy to od tych zębów by mogło być. Bo już nie mam pomysłów, skoro mleko to samo ciągle.
Będę jutro kontaktować się z pediatrą. My w środę kończymy 4 msc, trudno uwierzyć, że dopiero co rok temu zobaczyłam dwie kreski na teście.
A w sobotę mamy pierwszą wspólną sesję zdjęciową- świąteczną. ❤️
A co u waszych dzieciaczków?
Tak, może być luźna kupa przy ząbkowaniu -
migotka_ wrote:Hej dziewczyny
Byłyśmy w szpitalu na obserwacji, bo radośnie karmiłam piersią, a Haneczka za mało przybierała na wadze, wszystkie wyniki w normie tam wyszły, ważyłam ją przed i po karmieniu, okazało się że zjadała po 20-40ml, miałam ją dokarmiać butelką ale jej nie chciała bo zazwyczaj zaspypiała przy piersi,więc przeszłam na mm żeby wiedzieć ile zjada.
Zjadała mało, po 20-40, czasem 60ml. Przy tym albo się uśmiechała, gdy ja ryczałam z bezsilności albo płakała ona i ja. Mogłaby nie jeść i żyć powietrzem. Przy tym jest bardzo pogodna i uśmiechnięta. I takie 40-60ml piła po 40minut bo takie wmuszane, żeby zjadła cokolwiek a na koniec jeszcze wszystko 🤮.
Mamy podejrzenie alergii na białko mleka (dodatnia krew utajona, sucha skóra) i refluks utajony na tle alergicznym. Była na bebilonie pepti i zagęszczałam nutritonem, nie chciała tego pić i zamiast lepiej, było gorzej, porcje po 20ml. Przeszłyśmy na CapriCare, zwiększyła porcje, bez szału bo 70,80, niekiedy 100ml, ale są też takie 30-40ml.
Generalnie wypija 550-640 na dobę teraz, z tym że te 640ml to od święta. Wcześniej było maks 500ml.
Na Capri z kolei zaparcia i kupki jak plastelina robione z pomocą czopka lub rurki. Porcje niby zwiększyła a waga stanęła w miejscu, skóra się pogorszyła.
Teraz stopniowo wprowadzam Nutramigen... czy ona w końcu zacznie zjadać normalne porcje, bez fisiowania, kręcenia głową, płaczu to nie wiem, ale jak ten dzień nadejdzie to będę przeszczęśliwa bo brakuje mi już siły i cierpliwości, a w głowie mam myśli na co mi to było... chociaż ją kocham nad życie 🤡
Byliście u neurologopedy? Podejrzenie alergii to jedno, ale jeśli ma problem z pobieraniem pokarmu to mogą być napięcia w buzi i wędzidełko do sprawdzenia. U nas jeszcze bilirubina długo utrzymywała się wysoko i to też miało wpływ na zasypianie przy piersi.
U nas jeszcze były kolki, ulewanie po kilka razy po każdym jedzeniu, czasami nawet godzinę czy dwie po jedzeniu, niezależnie czy odbił czy nie. Problemy brzuszkowe skończyły się jak miał ok 3,5 miesiąca. Ulewał trochę dłużej. Ale naprawdę jak wydaje Ci się, że to nigdy nie minie to minie ♥️ Też byłam wrakiem. Nie spałam razem z nim do 3-4 nad ranem. Kolki potrafiły trwać po 7 godzin i te 7 godzin non stop płakał a ja razem z nim, że nie potrafię mu pomóc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada, 21:16
-
Cześć dziewczyny, jejku, nawet nie potrafię ogarnąć jak dawno mnie tu niw było. Bycie mamą dwójki Maluchów, w dodatku, kiedy dwójka jest caly czas w domu to dla mnie hardcore. Uciekają mi nawet nie dni, a tygodnie...
Postaram się pojawiać częściej i nadrobić forum.
Moja Malutka ma już 3 zęby, rosnie jak na drożdżach (już rozmiar 74). Karmimy się mieszanie - z przewagą mm, ale i tak jestem szczęśliwa, że tyle udało mi się osiągnąć. Pod koniec października mieliśmy chrzciny, wszystko pięknie się udało ❤️
Ja momentami nie wyrabiam na zakrętach. Ostatnio pisałam Wam we wrześniu, że moja ferrytyna szoruje po dnie. Udalo mi się ją podnieść z 5,9 na 50, hemoglobina tez spoko. Niestety jeszcze bardziej urosła mi wit B12, teraz to już się serio martwię. Zaliczyłam lekarza rodzinnego, który mi powiedział, że takiwgo przypadku nie miał (chłop jest po 50). Dał skierowanie na usg jamy brzusznej, badania z krwi - watroba, nerki. Czuję się slabo, stale zmęczona (nawet jak mam 6-7h snu), zawroty, nie mogę bez zadyszki wejść na drugie piętro. Ehhh. Tak to u nas.26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
➡️7 dpt beta 72,18 ➡️9 dpt beta 147,70
➡️12 dpt beta 644,72➡️14 dpt beta 1507,05
➡️26 dpt ❤
➡️30.12.22 USG prenatalne 5.66 cm❤
➡️21+0 tcUSG połówkowe 483g. Córeczka❤
➡️32+3 tc III USG prenatalne 1968 g. ➡️36+4 tc 2623 g.
➡️40+0 tc córeczka na świecie SN 3430g.
10.09.2024 r. Reprofit Ostrawa ❄️4AA
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
➡️21 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
➡️28 dpt CRL 7,23mm, jest ❤️
➡️USG prenatalne CRL 6.66 mm, ryzyka niskie
➡️USG połówkowe 480 g. dziewczynka ❤️

-
Mnie też ostatnio wciągnęło życie. Z 3 dzieci czas pędzi jak szalony. Jestem bardzo często z nimi sama 24/7 i momentami jest mega ciężko. Zaczęliśmy RD i Michał świetnie sobie radzi. Próbuje BLW i o dziwo nawet idzie. Łyżeczką też ładnie zjada, także uf. Bo przy starszym synu to była masakra 🙈
Ale chyba po prostu przy trzecim dziecku idzie to wszystko automatycznie i naturalnie 😉
Michał też rośnie mega szybko, na szczęście już zwolnił. Nosi teraz 80/86 🙈 a był taki malutki 🥹
Jeżóweczka, HolyFantasia lubią tę wiadomość

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
🍀
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
🍀
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA) 🎉
Niedrożne jajowody❌
Starania od 10.2016r. -
U neurologopedy byliśmy. Hania miała dwa razy podcinane wędzi bo miała najgorszy typ i język nieruchomy. Pierwsze podcięcie w 7 dobie życia, drugie w drugim miesiącu. Masowałam cały czas, wędzidełko, wargi, policzki. Na pewno jest lepiej niż było.Jenny93 wrote:Byliście u neurologopedy? Podejrzenie alergii to jedno, ale jeśli ma problem z pobieraniem pokarmu to mogą być napięcia w buzi i wędzidełko do sprawdzenia. U nas jeszcze bilirubina długo utrzymywała się wysoko i to też miało wpływ na zasypianie przy piersi.
U nas jeszcze były kolki, ulewanie po kilka razy po każdym jedzeniu, czasami nawet godzinę czy dwie po jedzeniu, niezależnie czy odbił czy nie. Problemy brzuszkowe skończyły się jak miał ok 3,5 miesiąca. Ulewał trochę dłużej. Ale naprawdę jak wydaje Ci się, że to nigdy nie minie to minie ♥️ Też byłam wrakiem. Nie spałam razem z nim do 3-4 nad ranem. Kolki potrafiły trwać po 7 godzin i te 7 godzin non stop płakał a ja razem z nim, że nie potrafię mu pomóc.👱♀️ 28 🧔♂️ 35 👶 🐈
01.2023 starania 🍀
Immunologia🚨
6❄️
💊immunosupresja
5dpt ⏸️🥹

Czeka 1❄️ -
Jakbym czytała o sobie. Trafiły nam się niejadki 🤦♀️ Może będą modelkami 😉 U nas mało je ale chociaż przybiera, dlatego pediatra mówi żeby się nie czepiać, ale jak zje 500 ml na dobę to jest sukces.migotka_ wrote:Hej dziewczyny
Jakie badania można zrobić żeby stwierdzić ta alergię na bmk? Jest jakieś badanie z krwi?
-
Z kału, na badanie ogólne+ krew utajona i jeszcze kalprotektyne można sprawdzić.gonia729 wrote:Jakbym czytała o sobie. Trafiły nam się niejadki 🤦♀️ Może będą modelkami 😉 U nas mało je ale chociaż przybiera, dlatego pediatra mówi żeby się nie czepiać, ale jak zje 500 ml na dobę to jest sukces.
Jakie badania można zrobić żeby stwierdzić ta alergię na bmk? Jest jakieś badanie z krwi?👱♀️ 28 🧔♂️ 35 👶 🐈
01.2023 starania 🍀
Immunologia🚨
6❄️
💊immunosupresja
5dpt ⏸️🥹

Czeka 1❄️ -
migotka_ wrote:U neurologopedy byliśmy. Hania miała dwa razy podcinane wędzi bo miała najgorszy typ i język nieruchomy. Pierwsze podcięcie w 7 dobie życia, drugie w drugim miesiącu. Masowałam cały czas, wędzidełko, wargi, policzki. Na pewno jest lepiej niż było.
A czemu było dwa razy podcięcie? Który stopień mieliście? -
Najgorszy, typ 4.Jenny93 wrote:A czemu było dwa razy podcięcie? Który stopień mieliście?
Po podcięciu było nadal za krótkie.👱♀️ 28 🧔♂️ 35 👶 🐈
01.2023 starania 🍀
Immunologia🚨
6❄️
💊immunosupresja
5dpt ⏸️🥹

Czeka 1❄️ -
migotka_ wrote:Najgorszy, typ 4.
Po podcięciu było nadal za krótkie.
My też mieliśmy 4 stopnia. Zdiagnozowane ok skończonego 2 miesiąca. Wcześniej wszyscy mówili, że wszystko super... a ja czułam , że coś jest nie tak i w końcu poszliśmy do neurologopedy. Dzisiaj bym była mądrzejsza i poszlibyśmy wcześniej. Ale udało nam się wyprowadzić samymi masażami. Masowałam go 3 razy dziennie przez prawie dwa miesiące. Dodatkowo mieliśmy też właśnie napięcia w buźce. -
migotka_ wrote:Najgorszy, typ 4.
Po podcięciu było nadal za krótkie.
Migotka, napiszę, bo akurat trafiłam na Twój post wyżej.
Wędzidełko i napięcia to jedno, bmk, bjk to drugie. U nas maluch dopiero zaczął czuć się lepiej na nutramigen puramino. W między czasie jeszcze mieliśmy neocate syneo. Pepti nic nie dało, długo walczyła o kpi, ale dopiero jak trafiłam na gastroenterologa to było jakoś jaśniej, że nie jesteśmy z tym sami.
Jak nie robiliście USG brzuszka to polecam umówić się do kogoś, kto się zna na maluszkach.
Nam gastroenterolog dała też jakieś specyfiki, ale przy wdrożeniu nie było lepiej, w z silnymi lekami nie chcieliśmy wkraczać.
Każde karmienie to był stres, nic nie pomagało ani noszenie i karmienie, ani bujanie, ani karmienie na śpiocha - chociaż wtedy najwięcej wypijał.
Współczuję Ci emocji, które towarzyszą przy maluszku, który nie chce jeść, byłam tam i przytulam. Podsumuje, że mój maluch w wieku prawie 13 miesięcy odstawił się od mleka, nie lubił mieszanek, ani mleka matki. Kojarzył mleko tylko z bólem brzuszka, ale do tego czasu stawałam na głowie by jadł. Po 6 miesiącu, jak już rd ruszyło i też średnio, miał jeść mleka 300-400 ml dziennie byle tylko dostarczać minimum do organizmu, a resztę stałymi pokarmami.
Teraz jak dzieciątko jest małe, próbuj jeśli oczywiście masz szansę szukać specjalistów którzy pomogą, trzymam kciuki byś znalazła pomoc ♥️kirAA, allo-mlr 0, morfo 0%,2%, Fragmentacja DNA - 28%,ŻPN II st
Kariotyp❗️BT (11;22)
03.2022 I IVF - Artemida Białystok
09.03 punkcja ❄️❄️08.04 transfer 1AA ❄️ 10dpt < 1.1 05.05 transfer 3AA ❄️ 6-6,8-11,10-5 cb💔🖤
06.2022 II IVF długi protokół
04.07 punkcja❄️❄️❄️❄️ 08.09 transfer 1BB, accofil + acard 14.09 6dpt <0.2 🖤09.10 transfer 4AA accofil+acard 4dpt - 3,7 6dpt-8,2 8dpt - 4.6 💔🖤
09.11 transfer 4AA 6-3.5,8-17,9-25,10-27,12-18💔🖤
14.12 transfer 3AB 5 -13,7 - 27.1 💔🖤
16.01.2023 - Invimed Wrocław - start
13.02 punkcja
8❄️ zbadanych 2❄️BT
19.04 - 7 transfer 4AA
4dpt 9, 7dpt 45,10dpt 243, 13dpt 810, 15dpt 1872, 17dpt 3401, 27dpt usg + wlew ivig
21w3 440g chłopaka 🐥
28w5 1438g chłopaka🐥
35w3 2700g chłopaka 🐣

-
aganieszkam wrote:Mnie też ostatnio wciągnęło życie. Z 3 dzieci czas pędzi jak szalony. Jestem bardzo często z nimi sama 24/7 i momentami jest mega ciężko. Zaczęliśmy RD i Michał świetnie sobie radzi. Próbuje BLW i o dziwo nawet idzie. Łyżeczką też ładnie zjada, także uf. Bo przy starszym synu to była masakra 🙈
Ale chyba po prostu przy trzecim dziecku idzie to wszystko automatycznie i naturalnie 😉
Michał też rośnie mega szybko, na szczęście już zwolnił. Nosi teraz 80/86 🙈 a był taki malutki 🥹
Ciekawa byłam co u Ciebie, jako że nasze bąbelki dzieli tylko jeden dzień różnicy.
Też próbowałam zacząć od BLW, ale zupełnie nie był zainteresowany kawałkami, rozgniatam mu widelcem i ostanie parę dni już ładnie wcina, więc będę próbować ponownie z większymi kawałkami, może jeszcze te 2/3 tygodnie temu nie był gotowy. Super że u Ciebie idzie z górki!
Mój "maluch" właśnie wyrasta z rozmiaru 92 😅 dzisiaj właśnie robiłam zakupy na 98 bo czuję że lada dzień będą potrzebne. Waży chłopak 13.5 kg i jest wielkości 2letniego syna znajomych 🙃
Kręgosłup to mi totalnie wysiada, a zanim młody zacznie chodzić to jeszcze hohoho, boję się pomyśleć, jak ja z nim wejdę po schodach za parę miesięcy 🫨
Edit
Jaki żel na ząbkowanie polecacie? U nas też się właśnie zaczyna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada, 22:34
♀️ '93
AMH 2.61
wyniki w normie
♂️ '89
b. niska liczebność plemników
24.07 - start stymulacji (z torbielą czynnościową 18 mm)
02.08 - punkcja 💉 pobrano 13 🥚, dojrzałych 12 🥚
- wszystkie poszły do zapłodnienia 🤞
zarodki 5 doba: ❄❄❄
07.08 - transfer ET 4.1.1 🌺
7 dpt - beta 3,4 mlU
9 dpt - beta 13,6 mlU
12 dpt - beta 54,4 mlU
14 dpt - beta 161,7 mlU
20 dpt - beta 1490 mlU
26 dpt - beta 6631 mlU CRL 3.3 mm, jest ❤
13+3 I USG prenatalne: CRL 6.3 cm ❤ ryzyka b. niskie, chłopiec 😊💙
21+3 II USG prenatalne: 380 g, wszystko w normie 🤗
31+4 III USG prenatalne: 1625 g
40+3 poród 🥳 3200 g, 54 cm

-
Ale masz kawał chłopa w domu!HolyFantasia wrote:Ciekawa byłam co u Ciebie, jako że nasze bąbelki dzieli tylko jeden dzień różnicy.

Też próbowałam zacząć od BLW, ale zupełnie nie był zainteresowany kawałkami, rozgniatam mu widelcem i ostanie parę dni już ładnie wcina, więc będę próbować ponownie z większymi kawałkami, może jeszcze te 2/3 tygodnie temu nie był gotowy. Super że u Ciebie idzie z górki!
Mój "maluch" właśnie wyrasta z rozmiaru 92 😅 dzisiaj właśnie robiłam zakupy na 98 bo czuję że lada dzień będą potrzebne. Waży chłopak 13.5 kg i jest wielkości 2letniego syna znajomych 🙃
Kręgosłup to mi totalnie wysiada, a zanim młody zacznie chodzić to jeszcze hohoho, boję się pomyśleć, jak ja z nim wejdę po schodach za parę miesięcy 🫨
Edit
Jaki żel na ząbkowanie polecacie? U nas też się właśnie zaczyna.
Nie dziwię się że ci plecy wysiadają
My mamy jutro szczepienie to się okaże jak tam rośnie, ale myślę że więcej niż 7.5/8 kg to nie waży młoda chwilowo
HolyFantasia lubi tę wiadomość
-
U nas ten problem, że nie chce pić tych specjalistycznych mlek. Złapie butelkę, poczuje smak i koniec. Próbowałam wprowadzić nutramigen, robiłam to stopniowo mieszając z poprzednim mlekiem to piła, podałam sam nutramigen i koniec, do tego stopnia,że poprzedniego mleka też już nie chciała wypić 🤡 dopiero zmieniłam butelkę na zupełnie inną, inny smoczek i złapała ale są to mniejsze porcje niż były...KateM wrote:Migotka, napiszę, bo akurat trafiłam na Twój post wyżej.
Wędzidełko i napięcia to jedno, bmk, bjk to drugie. U nas maluch dopiero zaczął czuć się lepiej na nutramigen puramino. W między czasie jeszcze mieliśmy neocate syneo. Pepti nic nie dało, długo walczyła o kpi, ale dopiero jak trafiłam na gastroenterologa to było jakoś jaśniej, że nie jesteśmy z tym sami.
Jak nie robiliście USG brzuszka to polecam umówić się do kogoś, kto się zna na maluszkach.
Nam gastroenterolog dała też jakieś specyfiki, ale przy wdrożeniu nie było lepiej, w z silnymi lekami nie chcieliśmy wkraczać.
Każde karmienie to był stres, nic nie pomagało ani noszenie i karmienie, ani bujanie, ani karmienie na śpiocha - chociaż wtedy najwięcej wypijał.
Współczuję Ci emocji, które towarzyszą przy maluszku, który nie chce jeść, byłam tam i przytulam. Podsumuje, że mój maluch w wieku prawie 13 miesięcy odstawił się od mleka, nie lubił mieszanek, ani mleka matki. Kojarzył mleko tylko z bólem brzuszka, ale do tego czasu stawałam na głowie by jadł. Po 6 miesiącu, jak już rd ruszyło i też średnio, miał jeść mleka 300-400 ml dziennie byle tylko dostarczać minimum do organizmu, a resztę stałymi pokarmami.
Teraz jak dzieciątko jest małe, próbuj jeśli oczywiście masz szansę szukać specjalistów którzy pomogą, trzymam kciuki byś znalazła pomoc ♥️
Usg brzuszka miała już kilka razy bo ma nietypowy pęcherzyk żółciowy i go obserwujemy.👱♀️ 28 🧔♂️ 35 👶 🐈
01.2023 starania 🍀
Immunologia🚨
6❄️
💊immunosupresja
5dpt ⏸️🥹

Czeka 1❄️ -
Ale duży chłopak 😯 mój waży 8kg. Moje dzieci na roczek miały 10kg 🙈HolyFantasia wrote:Ciekawa byłam co u Ciebie, jako że nasze bąbelki dzieli tylko jeden dzień różnicy.

Edit
Jaki żel na ząbkowanie polecacie? U nas też się właśnie zaczyna.
Na ząbkowanie najlepszy jest Dentinox N, ale z nim trzeba ostrożnie, bo jest z Lidokainą. Poza tym anaftin baby jest spoko.
HolyFantasia lubi tę wiadomość

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
🍀
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
🍀
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA) 🎉
Niedrożne jajowody❌
Starania od 10.2016r. -
Optymistka90 wrote:To mnie pocieszyłyście 😂🙈 dziś usypiałam go godzinę na drzemkę. Jedyne pocieszenie że trwała 2 h więc bilans korzystny. 🙂
Za to nie wiem od czego spięło mu chyba jakieś mięśnie i jak leży na brzuchu to głowę trzyma w jedną stronę i plecki ma w łuk. Ech, ostatnio zaczął kombinować z przewrotami na brzuch ale mu nie wychodziło. Może od tego. 🤷♀️ w poniedziałek na szczęście mamy na cito fizjo. Pewnie jeszcze będzie trzeba do osteopaty pójść z tym.
A może ktoś polecić coś fajnego i godnego uwagi w temacie krzesełek do karmienia? Od stycznia w planach rd i powoli zgłębiam temat
Krzesełko Ikea Antilop np z podparciem na nozki. Mamy takie u moich rodzicow, a w domu mamy safety 1st składane, bo mniej miejsca zajmuje19.08 TRANSFER 💪❤️
5dpt ⏸️, 7 dpt ⏸️, 9 dpt ⏸️,
11dpt beta 193, 14dpt 950, 16dpt 2241 💪💪❤️
23dpt krwotok/szpital beta 21700
27dpt mamy serduszko ❤️❤️walcz maluchu ❤️
35dpt 15,4 mm malucha
9+5/9+6 3 cm malucha
Kacper- 4040g, 56 cm

InviMed Wrocław
Zostały nam ❄️❄️mrożonki
Grudzień 2022
bombelek na święta ❤️
08.12.2022 transfer 4AA + embryoglue