X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Udane IVF- rodzimy w 2025 - cz. V
Odpowiedz

Udane IVF- rodzimy w 2025 - cz. V

Oceń ten wątek:
  • Monikaa933 Autorytet

Wysłany: 7 maja, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psiara dzięki za info! U mnie pole widzenia póki co okej. Moja prowadząca raczej nie robiłaby problemu gdybym takie zaświadczenie od okulisty miała. Tylko w sumie ja sama nie wiem jak 'wolałabym' rodzić. Taka ciekawostka, lekarka pracująca w szpitalu, w którym będę rodzić (ale to nie moja prowadząca) mówiła mi właśnie, że samo ciśnienie w gałce to wskazaniem samym w sobie nie jest, ALE cała nasza historia tj. wieloletnie starania, 3 pełne procedury, 5 transferów, poronienie - samo to jest jak najbardziej wskazaniem do cc.

Hdfs Nadzieja_95 dużo zdrówka życzę, osobiście nie brałam antybiotyku w ciąży, ale czytałam, że niektóre dziewczyny to i kilka razy były 'zmuszone' do stosowania antybiotykoterapii w ciąży.

Alwayssmiling kofeina tak samo jest w herbacie, więc raz na jakiś czas wypije kawkę (albo zrobię łyczka od męża 😅).

Herbatka96 'zrobiłam W KOŃCU listę ' dziewczyno nie dobijaj, patrz na mój suwaczek, ja przez remont nie mam głowy w ogóle myśleć o wyprawce, wózku, łupinie i w ogóle całych dzieciowych zakupach. Jedynie to przebieram już nóżkami na piątkową wizytę. 4 tygodnie dzidzi nie widziałam i już mi tęskno 🥹 także 'dawaj' tę listę tak jak alwayssmiling pisała, każdej z nas się przyda 😉

Nadzieja_95 lubi tę wiadomość

31l hashi IO endo 4 lapar

I PROCEDURA AMH 1,55❄️❄️❄️
    17.08.2021 - transfer blastocysty+EG
    11 dpt ⏸️13dpt bhcg 333,59 prog 74,840, 16dpt bhcg 631,61, 18dpt bhcg 1417,56, 30dpt brak 💔

07.03.2022 FET ❄️4AA encorton, neoparin, acard ❌
    18.07.2022 FET ❄️4BB encorton, neoparin, acard ❌

II PROCEDURA AMH 0,89 1❄️4AA embrace✅
    ANA1 dodatnie
    KIR nieobecne: 2DL2, 2DL5, 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm, 3DP1 var. Genotyp Bx✅Czynnik V Leiden hetero❌MTHFR hetero❌PAI-1 hetero❌Test CBA: IL-6: ⬆️NK (CD3-CD56+/CD16+) 0.52 G/l ⬆️❌ 08.2023 Biopsja endo✅

IV transfer 09.10.2023 4AA❄️encorton, neoparin, acard, intralipid, EG ❌

III procedura 1❄️3AA
    V transfer 21.01.2025
    10dpt bhcg 604,18, 13dpt bhcg 1768, 18dpt bhcg 6362,90,
    21.02 31dpt jest 0,66 cm💓28.02 1,45 cm💓 07.03 2,14 cm💓 28.03 5,20 cm💓
    preg.png
  • Herbatka96 Autorytet

Wysłany: 7 maja, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To udostępniam wyprawkę. Może macie większe doświadczenie i podpowiecie, co z tego się nie sprawdzi lub jest niepotrzebne, a może też warto coś dodać? ;)

Jeśli chodzi o torbę do porodu, spisałam ją na podstawie wymagań mojego szpitala (tn. ilość sztuk poszczególnych rzeczy). Warto, aby każda z Was sprawdziła listę w swoim szpitalu, bo każdy wymaga innych rzeczy ;) U mnie np. są olejki do masażu i eteryczne - myślę sobie biorę, a co ;)

Wyprawka dla maluszka:

1) Rzeczy ogólne:
    Wózek
    Fotelik samochodowy+stelaż
    Prześcieradlo do wózka 2 szt
    Kokon niemowlęcy
    Rożek
    Otulacz do spania
    Szumiś
    Butelki do karmienia np. avent, sauvinex 2-3szt.
    Podgrzewacz do butelek(do zastanowienia)
    Śpiworek do wózka jesienno-zimowy
    Mufka do wózka na zimę
    Kocyki 2 szt (1 lżejszy, np bambusowy, 1 cieplejszy pleciony)
    Pieluchy tetrowe, różne rozmiary 10szt
    Pieluchy muślinowe/bambusowe małe 5szt
    Pieluchy bambusowe większe 3szt
    Ręczniki z kapturkiem 100x100 2szt.
    Otulacz do fotelika samochodowego
    Smoczek (mp. Luu, Lovi) 2szt
    Mini ręcznik do buzi 1-2szt.
    Podkłady na przewijak 3 opak

2) Ubranka (termin porodu październik):
    Kombinezon dresowy (r.56) 1 szt
    Body na wyjście ze szpitala 1szt
    skarpetki 5-8 par
    Czapeczka na wyjście ze szpitala 1 szt
    Pajacyki
    r. 56 2-4szt
    r. 62 6-8 szt
    Spodenki
    r. 62 5szt
    Body z krótkim rękawem
    r. 56 2szt
    r.62 4szt
    r. 68 2szt
    Body. długim rękawem
    r. 56 4szt
    r. 62 6szt
    r. 68 2 szt
    Bluzka niemowlęca
    r. 62 2szt
    Czapeczki 3szt
    sweterek lub bluza 1 szt
    r. 62
    Kombinezon welurowy 1 szt
    r. 56/62

3) Apteka:
    Termometr bezdotykowy do temp. ciała
    "Pampersy
    r. 1 - 1 paczka
    r. 2 - 2 paczki"
    Chusteczki nawilżane np. waterwipes 5 opak.
    Szczotka do wlosów miękka np. bocioland 1szt
    Szczotka na ciemieniuchę 1 szt
    Olejek na ciemieniuchę (parafina ciekła)
    Nożyczki do paznokci, canpol babies zestaw
    Patyczki higieniczne dla niemowląt np. Kindii 1opak
    Płatki kosmetyczne naturalne np. Kindii 2 opak
    Płyn do kąpieli/ olejek ze slodkich migdałów
    Krem na odparzenia(linomag,bepanten, tormentile baby)
    Gaziki jałowe medicomp 2-3opak
    Sól fizjologiczna w ampułkach np. symphar
    Preparat do odkażania/octanisept
    Aspirator do nosa
    Krem z spf na wiek 0+
    witamina d 3/ibuwit/vigantol
    lek przeciwgorączkowy/pedicetamol
    woda morska np. marimer baby
    espumisan baby
    Mleko mała puszka np Bebilon 1szt
    Termofor z pestek wisni
    Pojemnik na smoczek 2 szt
    Ręczniczki bawełniane np. Dada, tami baby

4) Rzeczy do mieszkania:
    Łóżeczko/dostawka
    Prześcieradło do łóżeczka 2szt
    Komoda
    Przewijak miękki
    Stelaż do przewijaka
    Fotel do karmienia (do zastanowienia)
    Karuzela 1szt
    Stojak edukacyjny 1 szt
    Organizery Skubb Ikea 2 opak
    Kosz na pieluchy
    Koszyczki zawieszane do przewijaka Ikea
    Wanienka
    Monitor oddechu/ el. niania/kamera(do wyboru)
    Bujaczek
    Termometr do wody, np akuku
    Lampka nocna (w naszym przypadku 2 szt)
    Uchwyty drewniane do komody i szafy (temu, shein)
    Worki zapachowe do kosza na pieluchy
    Stojak na butelki
    Organizery na komodę
    Mata edukacyjna
    Płyn do mycia butelek
    Szczotka do mycia butelek
    Płyn do prania ubranek
    Karteczki przylepne do opisywania rozmiarów w komodzie IKEA

Torba do porodu. w kolejnym poście

LokaDesigner, Morelka7634 lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 29l
    AMH 2,75, regularne cykle i owulacja, hormony✅Hashimoto
    🙍‍♂️ 30l
    Ciężki czynnik męski, morfologia 1%, słaba ruchliwość i żywotność, niski testosteron, wysokie FSH ❌ badania genetyczne ✅
    📅 09.2023 - początek leczenia—> leczenie u androloga
    📅 11.2024 - kwalifikacja do IVF
    💉 02.01.2025 - początek stymulacji - rekovelle + orgalutran + gonapeptyl daily
    13.01.2025- punkcja (przedwczesna luteinizacja pęcherzyków) —> pobrane 3🥚(3 dojrzałe, 2 zapł.) —> 1 ❄️

08.02.2025 —> FET ❄️ 5.1.1 🍀
    5dpt - ⏸️ 7dpt - 105 mIU/ml(prog 46,40) 9dpt - 239 mIU/ml 🥹 11dpt - 590 mIU/ml 14dpt - 3018 mIU/ml
    25dpt - pęcherzyk żółtkowy i zarodek z ♥️ CRL 4,1mm,7w2d-CRL 1,34cm,8w3d-CRL 1,89cm, 10w5d-CRL 3,87cm,12w6d- CRL 6,47cm
    prenatalne ✅ panorama✅ 🩷
    Połówkowe - 465g ✅
    preg.png
  • Czarna Autorytet

Wysłany: 7 maja, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny wczoraj byłam na wizycie serduszkowej i mamy bijące ❤️127bpm . Trochę mi mało się wydaje ale lekarka mówiła że jest ładnie miesi się w normach i że kropeczkę ładnie się rozwija więc oby było tylko lepiej. Chociaż skończył się mi już Prolutex którego niestety nie da się nigdzie kupić :( ale może na tabletkach i globulkach jakoś się utrzyma w dobrych wartościach. Póki co jestem też już po pierwszej fali krawawien chociaż wiem że to nie ostatnia albo niestety w pierwszej ciąży krwawiłam do 10 tc podejrzewam że teraz będzie podobnie , ale jestem dobrej myśli póki co.

Alwayssmiling, Monikaa933, Mary27, ibobo, LokaDesigner, Morelka7634 lubią tę wiadomość

• Psiara Ekspertka

Wysłany: 7 maja, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monikaa933 wrote:
    Psiara dzięki za info! U mnie pole widzenia póki co okej. Moja prowadząca raczej nie robiłaby problemu gdybym takie zaświadczenie od okulisty miała. Tylko w sumie ja sama nie wiem jak 'wolałabym' rodzić. Taka ciekawostka, lekarka pracująca w szpitalu, w którym będę rodzić (ale to nie moja prowadząca) mówiła mi właśnie, że samo ciśnienie w gałce to wskazaniem samym w sobie nie jest, ALE cała nasza historia tj. wieloletnie starania, 3 pełne procedury, 5 transferów, poronienie - samo to jest jak najbardziej wskazaniem do cc.

Hdfs Nadzieja_95 dużo zdrówka życzę, osobiście nie brałam antybiotyku w ciąży, ale czytałam, że niektóre dziewczyny to i kilka razy były 'zmuszone' do stosowania antybiotykoterapii w ciąży.

Alwayssmiling kofeina tak samo jest w herbacie, więc raz na jakiś czas wypije kawkę (albo zrobię łyczka od męża 😅).

Herbatka96 'zrobiłam W KOŃCU listę ' dziewczyno nie dobijaj, patrz na mój suwaczek, ja przez remont nie mam głowy w ogóle myśleć o wyprawce, wózku, łupinie i w ogóle całych dzieciowych zakupach. Jedynie to przebieram już nóżkami na piątkową wizytę. 4 tygodnie dzidzi nie widziałam i już mi tęskno 🥹 także 'dawaj' tę listę tak jak alwayssmiling pisała, każdej z nas się przyda 😉
    Ja w sumie też nie wiem co wolę żadna opcja mi się nie podoba 🤣. Ale jednak bardzo wiele lat okuliści mówili że muszę uważać, że nadmierny wysiłek jest niewskazany więc zdecydowanie bym wolała wzroku w trakcie porodu nie stracić dlatego pewnie padnie na cesarkę;)

Co do wyprawki to ja pewnie pójdę w większe ilości ubranek bo znając dzieci w rodzinie taki maluch jest bardzo często przebierany i te 4 pajacyki to czasem na 2 dni ledwo starczą (tu jakaś awaria/ulanie) plus zdarza się że pobyt w szpitalu jest dłuższy a potem proszenie żeby ktoś na szybko prał/dokupował jest średnio komfortowe. W kwestii ubranek raczej stawiam na vinted więc majątku nie wydam a może pralka będzie mogła rzadziej chodzić 🤣.
    Za to raczej zrezygnuje z gadżetów typu stojak na butelki/podgrzewacz do butelek bo w sumie nie wiem jaka forma karmienia będzie. Jeśli się okaże że karmimy MM i będą potrzebne dokupię- ale na start napewno będę próbować karmić 😉.
    Za to kupiłam już zimowy spiworek w super cenie i stanie - wygląda jak nówka za to zamiast 350 zł dałam 60 😉. Latem warto polować na takie rzeczy bo ludzie chętnie się ich pozbędą a im bliżej zimy tym będą droższe.

Alwayssmiling, Monikaa933, Morelka7634 lubią tę wiadomość

• Herbatka96 Autorytet

Wysłany: 7 maja, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Torby porodowe:

1) torba na porodówkę:
    Koszula do porodu ciemna 1szt
    Ręcznik do przecierania twarzy mały 1szt
    Klapki kąpielowe 1para
    Przekąski: mus owocowy, baton proteinowy
    Gumka do włosów
    Woda z dziubkiem
    balsam do ust
    chusteczki nawilżane do twarzy lub woda termalna do twarzy
    antyperspirant
    olejek do masażu + eteryczny
    Dokumenty segregator+ dowód
    Plan porodu
    podkłady porodowe na łóżko 3szt.
    majtki poporodowe 1szt
    podpaski poporodowe 2szt.
    * w osobny woreczek spakować: majtki poporodowe, podkłady na łózko 2szt, podpaski poporodowe (na czas zaraz po porodzie)
    *1szt podkładów poporodowych zostawić luzem, aby mieć pod ręka i położyć np. na piłkę

2) Walizka na oddział poporodowy
    2.1 Mama:
    Podkłady poporodowe na łóżko 1 opak
    Ręcznik duży w ciemnym kolorze 1szt
    Ręcznik mały 1szt
    Koszule do karmienia 2-3szt
    Skarpety 3 pary
    Majtki poporodowe 4szt
    Biustonosze do karmienia 2szt
    Wkładki laktacyjne
    Herbatka na laktację
    Kosmetyczka( szczoteczka do zębów, pasta do zębów, żel pod prysznic, antyperpirant, kremy do twarzy, szampon do włosów/suchy szampon)
    Lanolina/maść z lanoliną
    Tantum rosa
    ginexid
    butelka do podmywania
    Mydło naturalne
    Szlafrok
    Termofor z pestek wiśni
    Podpaski poporodowe 1opak
    Ładowarka do telefonu
    Kubek, sztućce
    Ręczniki bawełniane Tami baby
    Przekąski: musy owocowe, migdały, śliwki suszone, baton
    Woda 1 butelka
    Szczotka do włosów
    Drobne pieniądze
    Poduszka do karmienia
    *warto spakować w organizery osobno: 1) rzeczy na pierwszy prysznic(świeża koszula, majtki poporodowe, podpaski poporodowe, skarpetki, biustonosz do karmienia, wkładki laktacyjne) 2) kosmetyki w podziale: do kąpieli (żel, pasta, szczoteczka itp)oraz do pielęgnacji(tantum rosa, ginexid, lanolina)

2.2 Dla maluszka(*ilości spisane z wymagań szpitala):
    Pieluszka tetrowa 2szt
    Pieluszka bambusowa 2szt
    chusteczki nawilzane 1 opak
    "Pajacyki
    r. 56 2szt
    r. 62" 2szt
    "Body dług rękaw
    r. 56 1szt
    r. 62" 1szt
    "Body krótki rękaw
    r. 56 2szt
    r. 62" 2szt
    Skarpetki 2szt
    Kocyk 1szt
    Pampersy r. 1 - 1 opak
    Ręczniczek bawełniany 1szt
    *jeśli chcemy, aby maluszek był ubrany od razu w nasze ciuchy należy spakować osobno 1 zestaw ubranek do torby porodowej + 1 pieluszkę bambusową
    * podzielić ciuszki wg. rozmiarów w opisane woreczki

2.3 Będziemy mieć osobną torbę, którą dowiezie w trakcie mój mąż, bo mamy blisko szpital:
    Zestaw ubrań na wyjście ze szpitala dla maluszka
    Zestaw ubrań na wyjście ze szpitala dla mamy
    Woda do picia więcej
    Termos
    Laktator

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja, 11:11

Morelka7634 lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 29l
    🙍‍♂️ 30l
    Ciężki czynnik męski, morfologia 1%, słaba ruchliwość i żywotność, niski testosteron, wysokie FSH ❌ badania genetyczne ✅
    13.01.2025- punkcja (przedwczesna luteinizacja pęcherzyków) —> pobrane 3🥚(3 dojrzałe, 2 zapł.) —> 1 ❄️

5dpt - ⏸️ 7dpt - 105 mIU/ml(prog 46,40) 9dpt - 239 mIU/ml 🥹 11dpt - 590 mIU/ml 14dpt - 3018 mIU/ml
    25dpt - pęcherzyk żółtkowy i zarodek z ♥️ CRL 4,1mm,7w2d-CRL 1,34cm,8w3d-CRL 1,89cm, 10w5d-CRL 3,87cm,12w6d- CRL 6,47cm
    prenatalne ✅ panorama✅ 🩷
    Połówkowe - 465g ✅
    preg.png
  • Herbatka96 Autorytet

Wysłany: 7 maja, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze wyprawka dla mamy:

1) rzeczy ogólne:
    Poduszka do karmienia
    Laktator muszlowy np. neno
    Klapki
    Biustonosze do karmienia 3szt
    Szlafrok
    Ręcznik kąpielowy w ciemnych kolorach 2szt
    Ręcznik mały
    Ręcznik do twarzy
    Koszule do karmienia, ciemniejsze 3szt
    Koszula do porodu, ciemny kolor 1szt
    Majtki poporodowe z siateczki np. akuku, horizon 4-5szt
    Organizery do torby (temu, shein lub action)
    Duże woreczki strunowe IKEA

2) apteka (ilości orientacyjne, podczas zamawiania będę sprawdzać po ile sztuk jest w opakowaniu jak zdecyduję się na daną firmę)
    Lactofem lub femaltiker na laktację 1szt
    Podkłady poporodowe np. canpol, bella ok 2opak
    Podkłady poporodowe na łózko 1 opak
    Lanolina kosmetyczna, np. canpol babies
    Tantum rosa 1szt
    Butelka do podmywania, np. lansinoh 1szt
    Podpaski poporodowe, np canpol 2-3opak
    Wkładki laktacyjne 1-2opak
    Kompresy żelowe na brodawki, np. Multi-Mam 1opak
    Ginexid
    Hydrożelowa wkładka po CC, np. lansinoh 1szt (na wszelki wypadek- planuję poród SN)
    Ręczniki bawełniane, np Tami baby, dada
    Mydło naturalne np szare 1szt lub biały jeleń w płynie
    Kompresy żelowe na piersi np. Lansinoh
    Podkłady na łóżko Bocioland 3opak
    nakładki medela (opcjonalnie)
    Milanella complex (do zastanowienia)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja, 11:10

Alma, Morelka7634 lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 29l
    🙍‍♂️ 30l

prenatalne ✅ panorama✅ 🩷
    Połówkowe - 465g ✅
    preg.png
  • Alesiamum Autorytet

Wysłany: 7 maja, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mogę Wam polecić przy karmieniu piersią specjalne silikonowe nakładki na sutki🙂
    Mnie uratowały przy pierwszym porodzie, po CC nie było szału z mlekiem a młody głodny był niemiłosiernie 😆 produkcja mleka ruszyła i fajnie, ale młody tak łapał sutka że aż krew leciała 😐 nakładki są boskie i ułatwiają karmienie i ograniczają ból do minimum 👌

Bergamo25, Herbatka96, Monikaa933, Mary27, Morelka7634 lubią tę wiadomość

👶 02.2016 moje największe szczęście ♥️
    07.2023 - walczymy o rodzeństwo
    🧑 37 🧒39

22.07.2024 IUI ❌
    17.08.2024 IUI ❌
    09.10.2024 punkcja
    07.12.2024 transfer ❄️ 5.1.1 👎
    24.02.2025 transfer ❄️ 5.1.1 🍀 (prog 19,78 ng/ml)
    6 i 7 dpt ⏸️🍀 8 dpt beta 84; prog 23.6 ng/ml🍀 10 dpt beta 162; prog 22.50 ng/ml🍀12 dpt beta 327.7; prog 21.9 ng/ml🍀14 dpt beta 839🍀16 dpt beta 2104, prog 21.3 ng/ml🍀22 dpt beta 17636, prog 24.9🍀 30 dpt ❤️ 142 bpm, CRL 9 mm🤞prenatalne wszystko ok
    preg.png
  • Herbatka96 Autorytet

Wysłany: 7 maja, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psiara wrote:
    Ja w sumie też nie wiem co wolę żadna opcja mi się nie podoba 🤣. Ale jednak bardzo wiele lat okuliści mówili że muszę uważać, że nadmierny wysiłek jest niewskazany więc zdecydowanie bym wolała wzroku w trakcie porodu nie stracić dlatego pewnie padnie na cesarkę;)

Co do wyprawki to ja pewnie pójdę w większe ilości ubranek bo znając dzieci w rodzinie taki maluch jest bardzo często przebierany i te 4 pajacyki to czasem na 2 dni ledwo starczą (tu jakaś awaria/ulanie) plus zdarza się że pobyt w szpitalu jest dłuższy a potem proszenie żeby ktoś na szybko prał/dokupował jest średnio komfortowe. W kwestii ubranek raczej stawiam na vinted więc majątku nie wydam a może pralka będzie mogła rzadziej chodzić 🤣.
    Za to raczej zrezygnuje z gadżetów typu stojak na butelki/podgrzewacz do butelek bo w sumie nie wiem jaka forma karmienia będzie. Jeśli się okaże że karmimy MM i będą potrzebne dokupię- ale na start napewno będę próbować karmić 😉.
    Za to kupiłam już zimowy spiworek w super cenie i stanie - wygląda jak nówka za to zamiast 350 zł dałam 60 😉. Latem warto polować na takie rzeczy bo ludzie chętnie się ich pozbędą a im bliżej zimy tym będą droższe.

Z ubrankami to tak jak pisałam, to na razie orientacyjnie. Myślę, że to wyjdzie i tak więcej. Tym bardziej, że z rodziny też coś dostaniemy po najmłodszych dziewczynkach ;)
    A czy przy KP nie będą potrzebne butelki, np. jeśli pokarmu będzie dużo i żeby go zlać?
    Właśnie też się nad tym zastanawiam, co można dokupić później ewentualnie, choć ja jestem taka że lubię mieć wszystko wcześniej przygotowane i boję się, że przedobrze ;)

👱‍♀️ 29l
    🙍‍♂️ 30l

prenatalne ✅ panorama✅ 🩷
    Połówkowe - 465g ✅
    preg.png
  • Herbatka96 Autorytet

Wysłany: 7 maja, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alesiamum wrote:
    Ja mogę Wam polecić przy karmieniu piersią specjalne silikonowe nakładki na sutki🙂
    Mnie uratowały przy pierwszym porodzie, po CC nie było szału z mlekiem a młody głodny był niemiłosiernie 😆 produkcja mleka ruszyła i fajnie, ale młody tak łapał sutka że aż krew leciała 😐 nakładki są boskie i ułatwiają karmienie i ograniczają ból do minimum 👌

Podeślesz link do przykładowych?
    Ja jestem zielona w temacie karmienia, dopiero się doszkalam co do czego służy ;)

Bergamo25 lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 29l
    🙍‍♂️ 30l

prenatalne ✅ panorama✅ 🩷
    Połówkowe - 465g ✅
    preg.png
  • Herbatka96 Autorytet

Wysłany: 7 maja, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monikaa933 wrote:

Ja to lubię mieć jakiś plan, trochę się boję że w trakcie ciąży np. trafię do szpitala czy coś i nie będę w stanie ogarnąć.
    Także teraz mam listę, konsultuję ją z doświadczonymi osobami w rodzinie i znajomymi, szukam sobie rzeczy nowych i używanych i dodaję linki, żeby później mieć pod ręką.
    Nas też niestety czeka remont 1 pokoju, ja na razie robie porządki w szafach i ogólnie mieszkaniu i też końca nie widać.

👱‍♀️ 29l
    🙍‍♂️ 30l

prenatalne ✅ panorama✅ 🩷
    Połówkowe - 465g ✅
    preg.png
  • Psiara Ekspertka

Wysłany: 7 maja, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Herbatka96 wrote:
    Z ubrankami to tak jak pisałam, to na razie orientacyjnie. Myślę, że to wyjdzie i tak więcej. Tym bardziej, że z rodziny też coś dostaniemy po najmłodszych dziewczynkach ;)
    A czy przy KP nie będą potrzebne butelki, np. jeśli pokarmu będzie dużo i żeby go zlać?
    Właśnie też się nad tym zastanawiam, co można dokupić później ewentualnie, choć ja jestem taka że lubię mieć wszystko wcześniej przygotowane i boję się, że przedobrze ;)

Chyba każdy przy pierwszym dziecku trochę przedobrzy bo każdy że znajomych mówił że wiele rzeczy okazało się finalnie zbędnych ale to jest bardzo indywidualna kwestia - sa dzieci dla których szumis to must have inne zupełnie nie używają. Co do butelek i tych wszystkich medycznych rzeczy to ja mocno liczę że na szkole rodzenia nam wytłumaczą co do czego 🙈. Mi się wydaje że jak się karmi piersią to bardziej przydadzą się woreczki do mrożenia nadmiaru pokarmu niż butelka ale może się mylę- większość dzieci w najbliższym otoczeniu bardzo szybko przeszła na MM. Tutaj też bardzo liczę że położne podpowiedzą co trzeba mieć na start a co można na spokojnie ewentualnie dokupić później wg potrzeb swoich i malucha

• Bergamo25 Przyjaciółka

Wysłany: 7 maja, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alesiamum wrote:

Też chętnie się dowiem bo mam delikatne sutki i każda pomoc się przyda.

Ogrom tych informacji powiem Wam, że ekscytuje i przytłacza. Może ma ktoś jakiś plan na ciążę: D co w którym momencie trzeba zrobić bo ja nie wiem jak to ogarnę: D

I transfer - grudzień 2024
    II transfer - styczeń
    III transfer - udany 🥰 5.1.1 - 24.03.2025
    I beta 7dpt- 61, 9dpt- 145, 11dpt - 354, 14dpt-1289, 17dpt- 4371
    21dpt- pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym ❤️
    25dpt- zarodek z serduszkiem 🥰
    14 maja- maluch ma 3,4cm i serducho 168.
    30 maj- prenatalne

preg.png
  • Herbatka96 Autorytet

Wysłany: 7 maja, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamo25 wrote:
    Też chętnie się dowiem bo mam delikatne sutki i każda pomoc się przyda.

Ogrom tych informacji powiem Wam, że ekscytuje i przytłacza. Może ma ktoś jakiś plan na ciążę: D co w którym momencie trzeba zrobić bo ja nie wiem jak to ogarnę: D

Oj sama się podepnę pod pytanie ;) Choć z tego co słucham to zdania są podzielone. Jedni mówią, że z wyprawką trzeba czekać do samego końca, inni z kolei że najlepiej zacząć kompletować jak najwcześniej bo końcówka jest ciężka i nie ma się tyle siły, dla jednych wszystko ma być nowe bo jak to kupić używane, dla innych z kolei nie ma sensu kupowania wszystkich nowych rzeczy. Idzie zgłupieć od tych wszystkich rad.
    Sama próbuję to jakoś rozkminić, żeby być dobrze przygotowaną ale też nie przepaść w tych zakupach i organizacji. Wydaje mi się, że trudniej jest jak to jest pierwsze dziecko tak wyczekane, bo chciałoby się jak najlepiej ;)

Ostatnio też dopadły mnie takie myśli, co będzie po porodzie, skąd ja będę wiedziała co dzieje się z dzieckiem, kiedy trzeba rozszerzyć dietę, albo obracać na brzuszek itp.

👱‍♀️ 29l
    🙍‍♂️ 30l

prenatalne ✅ panorama✅ 🩷
    Połówkowe - 465g ✅
    preg.png
  • Nadzieja_95 Autorytet

Wysłany: 7 maja, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie też zaczynam powoli myśleć o wyprawce, bo przeglądając to forum od kilku lat widziałam różne scenariusze i czasami po drodze jest szpital, a to coś innego, a to złe samopoczucie, a chciałabym się ze wszystkim na spokojnie wyrobić 😊

Herbatka96, Bergamo25 lubią tę wiadomość

Starania od 05/2022

Ona 29 lat👱‍♀️
    ✔️Hormony w normie
    ✔️Regularne owulacje
    ❌️MTHFR hetero
    ❌️PAI-homo
    ❌️Kir BX (brak 4/5 kirów implantacyjnych)

On 31 lat🙋
    ✔️Badania w normie

08.2023 r. Histeroskopia (usunięcie polipa)
    09.2024 r. Laparoskopia (endometrioza, niedrożny prawy jajowód)

09.2024 r. Kwalifikacja do in vitro
    11.2024 r. Punkcja

11/2024 r. Transfer 4AA❌️
    01/2025 r. Transfer 4AA cb 💔❌️
    02/2025 r. Transfer 3BA ❤️
    (Luteina, cyclogest, clexane, acard, encorton, estrofem)
    5 dpt - 28,3
    7 dpt - 103
    9 dpt - 340
    12 dpt - 1230
    23 dpt - jest ❤️
    Prenatalne - ryzyka niskie, dziewczynka 💗
    17+6 223g szczęścia 🥰
    20+5 400g szczęścia 🥰

Czeka ❄️

preg.png
  • Psiara Ekspertka

Wysłany: 7 maja, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam plan do końca czerwca pracowac. Lipiec sierpień już takie konkretne ogarnianie wyprawki/jakieś malowanie mieszkania/przemeblowanie a we wrześniu już raczej chce postawić na odpoczynek. Na początku czerwca zaczynamy też szkołę rodzenia. No a w październiku widzimy się z Kropkiem ❤️.
    Z kwestii tego czy nowe czy używane- to chyba po prostu zależy jakie ktoś ma podejście do rzeczy używanych. Ja z nimi nigdy problemu nie miałam sama dla siebie w ciazy kupuje ubrania na vinted bo mi szkoda kasy na coś na chwilę. Wiadomo sa rzeczy dla dziecka które muszą być nowe i porządne i na nich oszczędzać nie będę- fotelik, łóżeczko/materac. Wózek też chce porządny bo nasz maluch bedzie skazany na leśne spacery z pieskiem ;).
    Teraz to raczej kupuje jak są jakieś super okazję/coś mi bardzo wpadnie w oko. W kwestie zapeszania nie wierze - tak naprawdę na każdym etapie coś się może wydarzyć a jak już jest 1 trymestr skończony to bardzo mocno spada ryzyko poronienia.
    Polecam Wam książkę Mamy dla mamy - ja mam akurat tom 2 i ma sporo przydatnych informacji a napisana jest prostym językiem.

Herbatka96, Morelka7634 lubią tę wiadomość

• Hdfs Autorytet

Wysłany: 7 maja, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja_95 wrote:
    Tak, też już nie raz czytałam, że w tej sytuacji lepiej wziąć przepisany lek, niż dopuścić do jakiegoś niebezpiecznego pogorszenia.
    Ale wiadomo, że się boimy brać jakiekolwiek leki 😊 ja kilka godzin się zastanawiałam, czy wziąć ten paracetamol 🙄

Oddzwonił ginekolog, antybiotyk jest bezpieczny mam brać i się nie zastanawiać 😊

Nadzieja_95, Monikaa933, LokaDesigner, Morelka7634 lubią tę wiadomość

👸🏻97🤴🏻89
    2019 11tc🕊 2020 bc IUI 2023 ❌️
    11.2024 stymulacja
    9.12 punkcja❄️❄️❄️❄️❄️
    14.12 transfer +eb ✖️
    26.03 transfer mrożony cykl naturalny+eb, agolutin, acard, utorgestan 2x200
    4dpt II kreska- cień
    6dpt beta 22,
    7dpt beta 23,5.
    8dpt beta 31.18
    10 dpt beta 54,43
    12 dpt beta 134,
    14 dpt beta 354
    16dpt beta 847
    20 dpt usg GS 0,76cm pęcherzyk
    21 dpt beta 5106
    23 dpt pęcherzyk żółtkowy
    29 dpt 25506 beta
    30 dpt serduszko ❤️ crl 1.1cm
    8+6tc crl 2.08 cm ❤️ 176
    9+6 tc crl 3,17cm ❤️ 179 Panorama zdrowy 🩵
    11+0 tc crl 4,30 cm ❤️ 170
    13+3 tc crl 7, 29 cm ❤️166
    18+3 tc 322g 🩵
    preg.png
  • Bergamo25 Przyjaciółka

Wysłany: 7 maja, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciała pracować do końca wakacji bo u nas sezon wakacyjny jest bardzo luźny a i tak pracuje zdalnie. Jak będzie to zobaczymy.
    No właśnie wszyscy mówią, żeby się nie spieszyć bo to różnie bywa, ale z drugiej strony to tak jak Psiara mówi, na każdym etapie może być coś nie tak. A jednak lepiej to ogarnąć sobie na spokojnie, rozłożyć i jakoś tak według planu, niż potem na sam koniec, gdzie już człowiek bez sił biegać i się martwić. W szczególności, że o wszystkim już trzeba myśleć bo szkoła rodzenia, położna, fizjo itp i trzeba się wstrzelac w terminy.

I transfer - grudzień 2024
    II transfer - styczeń
    III transfer - udany 🥰 5.1.1 - 24.03.2025
    I beta 7dpt- 61, 9dpt- 145, 11dpt - 354, 14dpt-1289, 17dpt- 4371
    21dpt- pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym ❤️
    25dpt- zarodek z serduszkiem 🥰
    14 maja- maluch ma 3,4cm i serducho 168.
    30 maj- prenatalne

preg.png
  • Nadzieja_95 Autorytet

Wysłany: 7 maja, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hdfs wrote:
    Oddzwonił ginekolog, antybiotyk jest bezpieczny mam brać i się nie zastanawiać 😊

To dobrze, że potwierdził 😊 w takim razie niech jak najszybciej antybiotyk pomoże i szybkiego powrotu do zdrówka ☺️

Hdfs lubi tę wiadomość

Starania od 05/2022

Ona 29 lat👱‍♀️
    ✔️Hormony w normie
    ✔️Regularne owulacje
    ❌️MTHFR hetero
    ❌️PAI-homo
    ❌️Kir BX (brak 4/5 kirów implantacyjnych)

On 31 lat🙋
    ✔️Badania w normie

08.2023 r. Histeroskopia (usunięcie polipa)
    09.2024 r. Laparoskopia (endometrioza, niedrożny prawy jajowód)

09.2024 r. Kwalifikacja do in vitro
    11.2024 r. Punkcja

11/2024 r. Transfer 4AA❌️
    01/2025 r. Transfer 4AA cb 💔❌️
    02/2025 r. Transfer 3BA ❤️
    (Luteina, cyclogest, clexane, acard, encorton, estrofem)
    5 dpt - 28,3
    7 dpt - 103
    9 dpt - 340
    12 dpt - 1230
    23 dpt - jest ❤️
    Prenatalne - ryzyka niskie, dziewczynka 💗
    17+6 223g szczęścia 🥰
    20+5 400g szczęścia 🥰

Czeka ❄️

preg.png
  • Alesiamum Autorytet

Wysłany: 7 maja, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Herbatka96 wrote:
    Podeślesz link do przykładowych?
    Ja jestem zielona w temacie karmienia, dopiero się doszkalam co do czego służy ;)
    Ja miałam takie i są mega fajne
    Plusem jest to że są wielokrotnego użycia, trzeba je przemyć delikatnie, wyparzyć wrzątkiem i gotowe do następnego karmienia
    https://allegro.pl/oferta/medela-nakladki-silikonowe-oslonki-na-sutki-etui-m-9876899522?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=b42a91a7-4fc8-4463-805d-edbde725ac51&utm_content=0e71d6145bb6#

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja, 12:56

Monikaa933, Herbatka96, Bergamo25 lubią tę wiadomość

👶 02.2016 moje największe szczęście ♥️
    07.2023 - walczymy o rodzeństwo
    🧑 37 🧒39

22.07.2024 IUI ❌
    17.08.2024 IUI ❌
    09.10.2024 punkcja
    07.12.2024 transfer ❄️ 5.1.1 👎
    24.02.2025 transfer ❄️ 5.1.1 🍀 (prog 19,78 ng/ml)
    6 i 7 dpt ⏸️🍀 8 dpt beta 84; prog 23.6 ng/ml🍀 10 dpt beta 162; prog 22.50 ng/ml🍀12 dpt beta 327.7; prog 21.9 ng/ml🍀14 dpt beta 839🍀16 dpt beta 2104, prog 21.3 ng/ml🍀22 dpt beta 17636, prog 24.9🍀 30 dpt ❤️ 142 bpm, CRL 9 mm🤞prenatalne wszystko ok
    preg.png
  • Wilga27 Autorytet

Wysłany: 7 maja, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy macie wiedzę czy ryzyko wystąpienia wad genetycznych jest mniejsze/większe/podobne w przypadku IVF?

👩34 👨42

🌿🏋🏻‍♀️🤸‍♂️🚴‍♂️

Starania naturalne od 2021.
    W klinice od IX.2023

4 nieudane transfery
    3 pierwsze - beta 0
    4 - 9dpt beta 51,5, 11dpt beta 49,5 ❌
    Punkcja nr 2 - 03.2025
    5 transfer 7.04 ❄️zarodek 5AA
    8dpt beta 158
    11dpt beta 635 😍
    15dpt beta 3062 🫣
    5.05 mamy ♥️
    19.05 2cm człowieczka 🌞
    6.06 4,6cm byka
    Panorama ok 🌸
    16.06 prenatalne wszystko dobrze 🥳

preg.png
‹‹ 73 74 75 76 77 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ