udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II
-
WIADOMOŚĆ
-
Przychodzę do Was, drogie mamy z dwoma pytaniami:
1. Leżaczek Babybjorn. Wzbraniałam się i do tej pory nie kupiłam. Mój Młody jednak zaczyna być coraz bardziej aktywny i zaczęła mi świtać myśl by jednak teraz kupić. Po pierwsze dlatego, żeby zapewnić Młodemu nową atrakcję, a po drugie by dać sobie trochę wytchnienia w ciągu dnia. Macie? Korzystacie? Warto go kupić teraz, jak Młody ma skończone 4 miesiące? Ile czasu dziecko w tym ustrojstwie spędza czasu?
2. Szykuje się u nas w Parku Miejskim coroczny "Lumina Park" (instalacje świetlne na drzewach ale bez nachalnych migających pseudo-stroboskopów). Mój Młody jest mega ciekawy świata i zastanawiam się, czy się z nim na spacer w tych oświetlonych drzewach nie wybrać. Co myślicie? Czy 4 miesieczniak nie jest za mały na tego typu "rozrywkę"?Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
Jak czytam o tych szczepieniach to trochę przerażona jestem, że każdy lekarz postepuje inaczej... My szczepilismy nimenrix w 7 tygodniu, w 13 tygodniu Bexsero i teraz druga dawka nimenrix i Bexsero ma być po 8 tygodniach od pierwszej dawki danego typu. Potem chyba będzie jeszcze dawka przypominająca powyżej roku. Czyli każda z nich bedzie 2 dawki plus przypominająca.
Dziewczyny, czy któraś z Was borykala się z mocno cofnięta żuchwa u bejbika? -
Punkt 1- mamy od 2 miesięcy , używamy i żałujemy że nie kupiliśmy od razu. Odstawiamy dziecko jak już naprawdę nie wiemy o co chodzi bo wszystko jest źle albo jak musimy się czymś pilnie zająć. Zwykle w nim nie płacze.
Punkt 2 - jak te światła nie migają tylko po prostu są zaswiecone to bym się wybrała najwyżej nie na długo żeby go nie bodzcowac. Jeśli to jakieś pokazy i stroboskopy to bym zrezygnowała.WiosnyFanka lubi tę wiadomość
-
Mimi09 wrote:Jak czytam o tych szczepieniach to trochę przerażona jestem, że każdy lekarz postepuje inaczej... My szczepilismy nimenrix w 7 tygodniu, w 13 tygodniu Bexsero i teraz druga dawka nimenrix i Bexsero ma być po 8 tygodniach od pierwszej dawki danego typu. Potem chyba będzie jeszcze dawka przypominająca powyżej roku. Czyli każda z nich bedzie 2 dawki plus przypominająca.
Dziewczyny, czy któraś z Was borykala się z mocno cofnięta żuchwa u bejbika? -
Mimi09 wrote:Jak czytam o tych szczepieniach to trochę przerażona jestem, że każdy lekarz postepuje inaczej... My szczepilismy nimenrix w 7 tygodniu, w 13 tygodniu Bexsero i teraz druga dawka nimenrix i Bexsero ma być po 8 tygodniach od pierwszej dawki danego typu. Potem chyba będzie jeszcze dawka przypominająca powyżej roku. Czyli każda z nich bedzie 2 dawki plus przypominająca.
Dziewczyny, czy któraś z Was borykala się z mocno cofnięta żuchwa u bejbika?
Znajoma się borykała z cofniętą rzuchwą o swojego synka. Jeśli dobrze pamiętam (mam nadzieje, ze nic nie przekręcę) pomogły:
- wizyty u neurologopedy
- wizyty u fizjoterapeuty
- zwiększona podaż witaminy DMimi09 lubi tę wiadomość
Starania od 2019.
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
-
Dziewczyny, chce poruszyć temat którego chyba jeszcze nie było - gluty, smarki, kozy🤧🥴
Codziennie rano u młodego znajduję i usuwam zwiniętym wacikiem gluty, w związku z tym zrobiłam reaserch i kupilam Nosiboo( dziś do nas dotrze). Niezależnie c.ego używacie- czy codziennie to robicie? Czy tylko jak coś ewidentnie w nosie zalega? Traktujemy czyszczenie nosa jak codzienną pielęgnację ?
Nie wasze bombelki też tak mają po nocy?
Zapytam pediatrę przy okazji szczepienia za tydzień, bo poza porannym glutem nic się nie dzieje -
monester wrote:Punkt 1- mamy od 2 miesięcy , używamy i żałujemy że nie kupiliśmy od razu. Odstawiamy dziecko jak już naprawdę nie wiemy o co chodzi bo wszystko jest źle albo jak musimy się czymś pilnie zająć. Zwykle w nim nie płacze.
Punkt 2 - jak te światła nie migają tylko po prostu są zaswiecone to bym się wybrała najwyżej nie na długo żeby go nie bodzcowac. Jeśli to jakieś pokazy i stroboskopy to bym zrezygnowała.
Ile czasu Wasz Młody dziennie spędza w tym bujaczku?
Myślisz, że warto kupić uzywany, czy raczej celować w nowy?Starania od 2019.
-
WiosnyFanka wrote:Przychodzę do Was, drogie mamy z dwoma pytaniami:
1. Leżaczek Babybjorn. Wzbraniałam się i do tej pory nie kupiłam. Mój Młody jednak zaczyna być coraz bardziej aktywny i zaczęła mi świtać myśl by jednak teraz kupić. Po pierwsze dlatego, żeby zapewnić Młodemu nową atrakcję, a po drugie by dać sobie trochę wytchnienia w ciągu dnia. Macie? Korzystacie? Warto go kupić teraz, jak Młody ma skończone 4 miesiące? Ile czasu dziecko w tym ustrojstwie spędza czasu?
2. Szykuje się u nas w Parku Miejskim coroczny "Lumina Park" (instalacje świetlne na drzewach ale bez nachalnych migających pseudo-stroboskopów). Mój Młody jest mega ciekawy świata i zastanawiam się, czy się z nim na spacer w tych oświetlonych drzewach nie wybrać. Co myślicie? Czy 4 miesieczniak nie jest za mały na tego typu "rozrywkę"?
Jak twój synek ma już 4 miesiące to pewnie po 6 tym
miesiącu nie będzie chciał siedzieć w leżaczku ☺️ zaraz wpadniecie w szalony tryb rozwoju motorycznego. Oczywiście przez te 2-3 miesiące może się przydać, ale to chyba bardziej bym celowała w używany, albo nowy z myślą dla rodzeństwa jeszcze, zaraz jeszcze będziesz kupować krzesełko, a niektóre tez rozkładają się do pozycji pół leżącej, wiec można wybrać coś pomiędzy 😊
Takie światełka pewnie będą super atrakcja, my często wcześniej włączaliśmy młodemu na wieczór kosmos na suficie i mu się podobałoWiosnyFanka, Kasiek789 lubią tę wiadomość
15. 03.2023 FET 4AA🥳🥳🥳!!!
5dpt ⏸️
6dpt Bhcg 38.4 mlU/mL
8dpt Bhcg 132.3 mlU/mL
10dpt Bhcg 337.2 mlU/mL
12dpt Bhcg 824.8 mlU/mL
14dpt Bhcg 2152.3 mlU/mL
16 dpt GS 6mm + YS
21 dpt Bhcg 21472.3 mlU/mL
6w5d CRL 7.92mm + ♥️ + krwiak
8w0d CRL 1.71cm + ♥️
10w0d CRL 3.22cm
12w3d CRL 6.3cm, prenatalne okej, chłopiec 🚗💙
20w3d prenatalne II, 380g 🤩
20.11 CC, 55cm, 3340g, 38+3
04.2024 - naturals, rośnie mała Mikuszelka 🚺
26.08.24 20w6d II prenatalne - 340g 🌸
CC planowane na 29.12.2024 38+6
Marcelka, 3380g, 52cm
Sprzedaje na Vinted rzeczy po maluszkach 🛍️🛍️🛍️🛒🛒🛒
https://www.vinted.pl/member/107424262-pattbbb -
Dziewczyny, czy któraś z Was borykala się z mocno cofnięta żuchwa u bejbika?Mimi09 lubi tę wiadomość
-
WiosnyFanka wrote:Przychodzę do Was, drogie mamy z dwoma pytaniami:
2. Szykuje się u nas w Parku Miejskim coroczny "Lumina Park" (instalacje świetlne na drzewach ale bez nachalnych migających pseudo-stroboskopów). Mój Młody jest mega ciekawy świata i zastanawiam się, czy się z nim na spacer w tych oświetlonych drzewach nie wybrać. Co myślicie? Czy 4 miesieczniak nie jest za mały na tego typu "rozrywkę"?WiosnyFanka lubi tę wiadomość
-
monester wrote:Nie pocieszasz.
W ogóle dziewczyny nie wiem jak to się stało ale dziecko mi wyrasta juz z nosidła. Muszę kupić większe/inne. No ale duża dupcie ma mój wcześniak i nie mogę go już odpowiednio ułożyć, bo jest za płytko
A ja się właśnie przymierzałam do zakupu LennyLight 🙈 Odradzasz? W co teraz będziesz celować? -
AnkaSłomianka wrote:Dziewczyny, chce poruszyć temat którego chyba jeszcze nie było - gluty, smarki, kozy🤧🥴
Codziennie rano u młodego znajduję i usuwam zwiniętym wacikiem gluty, w związku z tym zrobiłam reaserch i kupilam Nosiboo( dziś do nas dotrze). Niezależnie c.ego używacie- czy codziennie to robicie? Czy tylko jak coś ewidentnie w nosie zalega? Traktujemy czyszczenie nosa jak codzienną pielęgnację ?
Nie wasze bombelki też tak mają po nocy?
Zapytam pediatrę przy okazji szczepienia za tydzień, bo poza porannym glutem nic się nie dzieje -
Dziewczyny, czy któraś z Was borykala się z mocno cofnięta żuchwa u bejbika?
Mój miał tak cofnięta, że nie mógł chwycić piersi odpowiednio..
Potem okazało się, że dodatkowo wędzidełko ciągnie języczek i żuchwę, plus napięcie w obręczy.
Mój mąż też miał, jego siostra również, ale nie mieli problemu aż tak dużego. U młodego cała warga była zassana do środka, wręcz jej nie bylo.
Mieliśmy od osteopaty a potem neurologopedy masaże w buźce by rozluźnić go, po podcięciu ładniej zaczął pracować, specjalna pozycja do karmienia by mu było łatwiej.. jednak najbardziej widać efekt po rozszerzeniu diety..
Maluchu często mają cofniętą żuchwę i to jest normalne, jak nie ma dzieciątko problemu z jedzeniem, a wizualnie Ci przeszkadza to skonsultuję, ale pewnie minie jak zacznie raczkować, siadać, jeść 😬Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2024, 11:20
Mimi09 lubi tę wiadomość
kirAA, allo-mlr 0, morfo 0%,2%, Fragmentacja DNA - 28%,ŻPN II st
Kariotyp❗️BT (11;22)
03.2022 I IVF - Artemida Białystok
09.03 punkcja ❄️❄️08.04 transfer 1AA ❄️ 10dpt < 1.1 05.05 transfer 3AA ❄️ 6-6,8-11,10-5 cb💔🖤
06.2022 II IVF długi protokół
04.07 punkcja❄️❄️❄️❄️ 08.09 transfer 1BB, accofil + acard 14.09 6dpt <0.2 🖤09.10 transfer 4AA accofil+acard 4dpt - 3,7 6dpt-8,2 8dpt - 4.6 💔🖤
09.11 transfer 4AA 6-3.5,8-17,9-25,10-27,12-18💔🖤
14.12 transfer 3AB 5 -13,7 - 27.1 💔🖤
16.01.2023 - Invimed Wrocław - start
13.02 punkcja
8❄️ zbadanych 2❄️BT
19.04 - 7 transfer 4AA
4dpt 9, 7dpt 45,10dpt 243, 13dpt 810, 15dpt 1872, 17dpt 3401, 27dpt usg + wlew ivig
21w3 440g chłopaka 🐥
28w5 1438g chłopaka🐥
35w3 2700g chłopaka 🐣
-
WiosnyFanka, Nowa na forum, KateM dzięki za odpowiedzi! 🌷
Bylam już u neurologopedy, wędzidełko podcięte 2 tygodnie temu, robimy masaze, oczekiwałam chyba jakiś lepszych efektów po tym zabiegu, a tu ani wizualnej, ani funkcjonalnej poprawy za bardzo nie ma 😔 ( z ssaniem było lepiej krótka chwilę, teraz znowu płytko, odrywanie itd., dalej spanie z otwarta buźka, schowana całkowicie dolna warga).
Też usłyszałam, że mimo iz jest cofnięta bardziej niż fizjologicznie to powinno się to wyrównać z czasem samoistnie, że mam obserwować, natomiast po 3 miesiącach KP nie widzę żadnej poprawy poki co, no i po tym podcięciu również, dlatego zaczęłam się trochę martwić.
Szukam jeszcze innego neurologopedy do dodatkowej konsultacji.
Kate, opiszesz ta specjalna pozycje do karmienia?
-
U nas Bujaczek był hit między 3 a 6 miesiącem. Teraz już nie chce także schowany. Mieliśmy uzywany. Całość można ściągnąć i wyprac. Ale był jak błogosławientswo nawet bralam do łazienki i sie myłam np 🤣
Ja polecam zabawki z FAT Brain Toys
Mata edukacyjna u nas się sprawdziła w pierwszych miesiącach potem już nie. Teraz mamy rozłożona mate piankową duża z allegro na cały salon a mała i tak siedzi obok 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2024, 11:59
Nowa na forum, WiosnyFanka, Kasiek789 lubią tę wiadomość
starania od marca 2020🙏
leczenie w klinice - luty 2022
👩 31 HSG - niedrożny lewy jajowód ❌AMH 1.91 😔
Kariotypy, cba, cytokiny ok Kir bx
👦 36 wszystko ok
Druga procedura pierwszy transfer
Zostala 4.1.1 ❄
2.05.23 - FET 🥰🙏 --> 17.01.24 Buba 3430g 52 cm
powrót po rodzeństwo 11.06.25 - FET 🥰🙏 5dpt - 10,5 --> 6dpt - 26,7 --> 7dpt 49,5 --> 9dpt 140 --> 12 dpt 475 --> 14dpt 1045 🥰
6+1 --> 4mm FHR 115 ❤️ -
WiosnyFanka wrote:Ile czasu Wasz Młody dziennie spędza w tym bujaczku?
Myślisz, że warto kupić uzywany, czy raczej celować w nowy?
Myślę że do godziny dziennie jak się zsumuje wszystkie pobyty, nie liczymy tego ale na przykład idę do kuchni myć butelki i usadzam go żeby na mnie patrzył albo jak robię kanapki lub jem a jestem sama to też naprzeciw niego. Moim zdaniem nie warto kupować nowego.
Jeczze ci odpowiem o meningo - właśnie muszę jakoś to wpleść przed kolejną dawka hexy - a potem grypa na którą chce zaszczepić i kombinuje jak to ugryźć.WiosnyFanka lubi tę wiadomość
-
Kurcze dziewczyny zapisuję sobie wasze rady odnośnie meningokokow. Nam pediatra powiedział że dobrze by było zacząć w okolicach 5 mc a widzę że wy szczepicie znacznie wcześniej. U nas taki termin padł w związku z tym że dziecko będzie żłobkowe.
Czy miałyście jakieś większe przeboje po szczepieniu 6w1? Powoli się szykujemy i już zaczynają się drobne nerwy...