udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II
-
WIADOMOŚĆ
-
WiosnyFanka wrote:Ja kupiłam książkę "Dla mnie". Wkleiłam w środku zdjęcie Młodego i dopisałam kilka słów do taty w imieniu synka. Książeczka jest niesamowicie wzruszająca - bardzo polecam. Do tego dorzucę czekoladki z Choccolissimo.
Chciałabym jeszcze zrobić fotoksiazkę ze zdjęciami taty z synem, ale nie wiem czy czas mi pozwoli.
Ja jeszcze podpowiem, bo zrobiłam tak pod choinkę, że na pierwszej stronie napisałam kilka słów od małego i odcisnęłam jego rączkęizabelka90 lubi tę wiadomość
-
Saimi wrote:No tak jakby dwudaniowy. O 13-14 je zupkę (karmię łyżeczka)i zjada chetnie. A o 17 je obiad z nami ( tak jemy my obiad, po pracy) ale to przeważnie jest warzywo plus mięso albo makaron plus mięsko albo samo warzywo. I wtedy je sama tyle ile zje, nie da to zawrotne ilości. Nad tym się tak nie skupiam. Chciałabym by zjadała lepiej śniadania ale może to racja, że dopóki je w nocy to nie będzie super śniadań.
A może porostu ona je całkiem ładnie a ja wymyślamale jak słyszę, że roczniak to już powinien tyle i tyle zjeść posiłków a mleko to dodatek to się zastanawiam.
Moim zdaniem kluczem rd jest nasza cierpliwość i proponowanie różnorodnych, zbilansowanych posiłków. I dać dziecku czasSaimi lubi tę wiadomość
-
Mi_Lusia wrote:A czyli dajecie niby obiad dwudaniowy, ale to są dwa rozdzielone posiłki, a nie tak jeden za drugim.
Moim zdaniem kluczem rd jest nasza cierpliwość i proponowanie różnorodnych, zbilansowanych posiłków. I dać dziecku czas
Choć moja ogólnie problemowa niby nie jest, jest chętna do jedzenia to czasami mam ochotę pod krzesełkiem rozkładać jakąś folię 🙈
Dzisiaj śniadaniowe jajko tak latało, że nie myślałam, że może tak latać. 😱Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca, 12:37
2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
Na feriach ❄️❄️❄️ -
Co do prezentu na dzień ojca, to ja kupiłam mężowi portfel z grawerem "Tata", ale tylko dlatego że jego portfel ma chyba 10 lat i już ledwo się trzyma. Ale myślę, że się z graweru ucieszy* HyCoSy; CLO/Letrozol + Ovitrelle/Zivafert ❌; 3x IUI ❌
* IVF:
I FET 11.2023 -> 07.2024 córeczka na świecie
II FET 05.2025 cb -
Kessa wrote:Cierpliwość słowo klucz 🙈
Choć moja ogólnie problemowa niby nie jest, jest chętna do jedzenia to czasami mam ochotę pod krzesełkiem rozkładać jakąś folię 🙈
Dzisiaj śniadaniowe jajko tak latało, że nie myślałam, że może tak latać. 😱4ty transfer po leczeniu: Tarivid, Metronidazol, Nystatyna vp
(neoparin, acard, prograf, bryophyllum, accofil)
16.12.23 FET 4AA ⭐ 5dpt 5,06 6dpt 9,62 11dpt 87,9 13dpt 339 17dpt 2061 18dpt 2605 19dpt 2870 GS 8,7mm YS 3,3mm 23dpt 7834 CRL 0,29 cm 💓
12+2 I prenatalne 5,59 cm, obraz USG prawidłowy ❤
13+3 6,7 cm 💙
21+2 II prenatalne 486g, echo serca ok ❤
31+3 III prenatalne 1969g 💙
Skarb na świecie 💙🥺 36+3 Nikoś 8.08.24 3280g, 55🌈
4❄ pgta 😊
-
izabelka90 wrote:Ja też mam małą głodzille ale bywa, że czymś też porzucą i jeszcze sprawdza czy pies to zjada ,albo jak leci i wychyla się 🫣 w poniedziałek miał kotlety z kaszy jaglanej, to ubijał je na blacie tz to co zostało 😅
-
Saimi wrote:Ja od pewnego czasu zastanawiam się czy moja je wystarczająco. Powinna już ograniczać mleko a tu średnio to wygląda. Zjada 5x 150/180 ml zależy od dnia (nadal przeważnie 2 razy w nocy). Śniadanko to nawet nie pół kawałka chleba z masłem, wędlina czy serkiem, połówka malutkiej cieniutkiej paróweczki albo np 2 placki małe. Obiad je ładnie zupkę ok 200 ml. Drugie danie to zawsze pomemla i zje finalnie bardzo mało. Kolacja to przeważnie tylko jakieś owoce/musy/ kaszkę toleruje tylko że słoiczków. No i to tyle. Woda też różnie zależy od dnia, czasem wypije prawie cały bidon a czasem ledwo 1/4. Ale z kupkami problemu nie ma wręcz odwrotnie, mam wrażenie, że ich jest za dużo bo przeważnie 3 razy, po każdym stałym posiłku prawie że.
U nas to samo 5x dziennie mleko (180ml gotowej mieszanki tylko wieczorem 210ml). Próbowałam nie dawać mleka nad ranem żeby zjadła śniadanie, niestety ani nie jadła za bardzo, za to marudziła bo brakowało jej chyba tej porcji mleka.
Z jedzeniem to ja już nie wiem. W krzesełku nie chce siedzieć. Zaciśnie buzię, zacznie się spinać że aż czerwona się zrobi i ją wyciagam. Najchętniej to by jadła w biegu albo bawiąc się. Czasem zje siedząc u mnie na kolanach.
U nas jedna kupa z rana i czasem popołudniu. Ale mam właśnie pytanie bo przeważnie te kupy są zielone (ciemne zielone jak wodorosty). Kiedyś jak pytałam pani dr to mowiła że to od mleka (nie pamiętam czy już rozszerzyliśmy dietę) i nie wiem czy teraz to jest ok?
Mleko dajemy Nan opti pro plus
Dajemy jeszcze 2 i nie wiem czy przechodzić na 3. Gdzieś czytałam że zmiana numerów mleka nie jest konieczna.
Bilansu rocznego jeszcze nie mieliśmy żeby zapytać. Chyba o nas zapomnieli. A wy już po bilansach?♀️♂️ ur.'89
Brak ciąży
Starania naturalne od 2017r.
Klinika in vitro od 2021r.
Punkcja maj'21
Transfer świeży maj'21 ❌
Transfer ❄️ czerwiec'21❌
Transfer ❄️ marzec'22❌
Transfer ❄️ kwiecień'22 💔6tc💔
Punkcja lipiec '22 ➡️❄️❄️❄️❄️❄️
Badanie EMBRANCE ➡️❄️❄️❄️❄️(2x 4BA, 2x 4BB)
Transfer❄️ wrzesień'22 ❌
Szczepienia limfocytami mąż+pullowane
Transfer ❄️ lipiec '23 ❌
Transfer ❄️ sierpień '23
9dpt 213; 13dpt 1601; 17dpt 6414; 22 dpt 21930; 23dpt💓
Homozygota PAI-1 4G/4G
KIR hamujący AA, brak KIRów implantacyjnych
HLA-C mąż i ja grupa C2C2
♂️ Obniżone parametry nasienia
-
My byliśmy wczoraj w poradni patologii noworodka i młody waga 9770g tyle miał też miesiąc temu więc na razie zastój w masowaniu. Widzę zę, że robi się taki smuklejszy chłopiec i cały czas w ruchu jest.
Mój koło 5 ściąga cycka i śniadanie koło 7 wciąga chętnie, ale moje dziecko jest żarte 😆Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca, 09:22
monester, monester lubią tę wiadomość
4ty transfer po leczeniu: Tarivid, Metronidazol, Nystatyna vp
16.12.23 FET 4AA ⭐ 5dpt 5,06 6dpt 9,62 11dpt 87,9 13dpt 339 17dpt 2061 18dpt 2605 19dpt 2870 GS 8,7mm YS 3,3mm 23dpt 7834 CRL 0,29 cm 💓
13+3 6,7 cm 💙
4❄ pgta 😊
-
monester wrote:Mój najpierw ubija 😅 potem sprawdza jak leci a potem zamiata ręką pozostałości 🤷
-
A propos robienia sie czerwonym i spinania -mialam wśród znajomych dziewczynkę, która jak miała kilka miesięcy to odkryła masturbacje - oczywiście nie w wydaniu dorosłym, ale to jest temat totalnie tabu u nas ! Nawet jak ja widzę przypadkowe dzieci i widzę że w wozeczku zaciskają nóżki albo się ocierają to ich mama mówi że ona kupę próbuje zrobić 🤷a warto wiedzieć, że to jest totalnie normalne i właśnie ta dziewczynka o której mówię odkryła to w krześle do karmienia .
-
To prawda, temat seksualności dzieci jest bagatelizowany i pomijany. Nasz młody od jakiegoś czasu jest zafascynowany swoim penisem
Przy przebieraniu przygląda się, dotyka i śmieje do niego 🫣🤣
-
monester wrote:A propos robienia sie czerwonym i spinania -mialam wśród znajomych dziewczynkę, która jak miała kilka miesięcy to odkryła masturbacje - oczywiście nie w wydaniu dorosłym, ale to jest temat totalnie tabu u nas ! Nawet jak ja widzę przypadkowe dzieci i widzę że w wozeczku zaciskają nóżki albo się ocierają to ich mama mówi że ona kupę próbuje zrobić 🤷a warto wiedzieć, że to jest totalnie normalne i właśnie ta dziewczynka o której mówię odkryła to w krześle do karmienia .
Faktycznie zdarza się jej w wózku też tak robić jak już się znudzi i chce wyjść. Ale to się dzieje od czasu do czasu. A w krzesełku to jest co posiłek.
Czytałam na innej grupie o onanizmie dziecięcym. Czy to minie? Czy jakoś reagować?
Jak do tej pory wyciągam córkę z krzesełka i próbuje karmić na kolanach ale jak pisałam wcześniej różnie to wygląda
Już myśleliśmy żeby usunąć pasek z krzesełka który ma między nogami ale boje się że wyjedzie dołem
Głównie chciałabym znaleźć sposób jak ją nakarmić w krzesełku.
Ostatnio mowilam siostrze,która biega z talerzem za swoją 3 latka żeby tak nie robiła, że moze nie chce jeść itp., a u nas powoli też tak to wygląda tyle że ja staram się za córką nie chodzić tylko wołam żeby przyszła do mnie. Ale nie mówię że nigdy za nią nie chodziłam z jedzeniem bo zdarzyło się
Poradźcie co zrobić. 🤷🤷🤷Wszędzie jest napisane żeby dziecko uczyć od małego jedzenia przy stole...
Już nie wiem czy to dobrzeWiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca, 12:22
♀️♂️ ur.'89
Brak ciąży
Starania naturalne od 2017r.
Klinika in vitro od 2021r.
Punkcja maj'21
Transfer świeży maj'21 ❌
Transfer ❄️ czerwiec'21❌
Transfer ❄️ marzec'22❌
Transfer ❄️ kwiecień'22 💔6tc💔
Punkcja lipiec '22 ➡️❄️❄️❄️❄️❄️
Badanie EMBRANCE ➡️❄️❄️❄️❄️(2x 4BA, 2x 4BB)
Transfer❄️ wrzesień'22 ❌
Szczepienia limfocytami mąż+pullowane
Transfer ❄️ lipiec '23 ❌
Transfer ❄️ sierpień '23
9dpt 213; 13dpt 1601; 17dpt 6414; 22 dpt 21930; 23dpt💓
Homozygota PAI-1 4G/4G
KIR hamujący AA, brak KIRów implantacyjnych
HLA-C mąż i ja grupa C2C2
♂️ Obniżone parametry nasienia
-
pineapple89 wrote:Faktycznie zdarza się jej w wózku też tak robić jak już się znudzi i chce wyjść. Ale to się dzieje od czasu do czasu. A w krzesełku to jest co posiłek.
Czytałam na innej grupie o onanizmie dziecięcym. Czy to minie? Czy jakoś reagować?
Jak do tej pory wyciągam córkę z krzesełka i próbuje karmić na kolanach ale jak pisałam wcześniej różnie to wygląda
Już myśleliśmy żeby usunąć pasek z krzesełka który ma między nogami ale boje się że wyjedzie dołem -
izabelka90 wrote:My byliśmy wczoraj w poradni patologii noworodka i młody waga 9770g tyle miał też miesiąc temu więc na razie zastój w masowaniu. Widzę zę, że robi się taki smuklejszy chłopiec i cały czas w ruchu jest.
Mój koło 5 ściąga cycka i śniadanie koło 7 wciąga chętnie, ale moje dziecko jest żarte 😆izabelka90 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny kiedy wasze dzieci zaczęły gaworzyć? O ile motorycznie mały jest bardzo do przodu to z gaworzeniem jest słabo. Logopeda mówi, że powinien niby do 6 miesiąca, ale okres czasami może się wydłużyć do 8. Na razie zaleceń brak a 8 miesięcy zbliża się wielkimi krokami i zaczynam się martwić.
Pineapple a może po prostu wystarczy poluzować pasy? Żeby chociaż jej tak nie obcierały? -
Jenny, moja córka długo nie gaworzyla, znalazłam filmik, że po skończonym 7 miesiącu powtarza ciągi sylab. U niej był bardzo szybki rozwoj motoryki i fizjoterapeutka nam powiedziała, że to dlatego ona później zaczyna "mówić", bo jej głowa skupia się na czymś innym ☺️ U Was też może być taka sytuacja skoro mały jest sprawny fizycznie
Jenny93 lubi tę wiadomość
* HyCoSy; CLO/Letrozol + Ovitrelle/Zivafert ❌; 3x IUI ❌
* IVF:
I FET 11.2023 -> 07.2024 córeczka na świecie
II FET 05.2025 cb -
monester wrote:Ooo czyli to nie tylko u nas taki stop z wagą. A jaki macie rozmiar teraz ubranek ? U nas tez juz z ludzika Michalin wyrasta szczupły kawaler 😃4ty transfer po leczeniu: Tarivid, Metronidazol, Nystatyna vp
13+3 6,7 cm 💙
4❄ pgta 😊
-
Cześć dziewczyny, długo się nie odzywałam, czas ucieka szybko, gdy się gania młodą, która jest wszędzie 😉
Staram się Was czytać na bieżąco i cieszę się każdą Waszą radością, a przeżywam Wasze zmartwienia. Niezmiennie twierdzę, że każda z Was jest super mamą.
Po krótce co u nas - wczoraj A. skończyła 9 miesięcy, jest pocieszną dziewczynką. Szybkość jej rozwoju mnie wciąż zadziwia. Ostatnio ulubiona rozrywka to wdrapnywanie się po schodach na pierwsze piętro (oczywiscie w obstawie, zazwyczaj tatusia), a szczytem radości jest wrzucenie czegoś za kanapę. W chwilach uniesienia panienka zaczyna się puszczać w staniu, co oczywiście kończy się klapnięciem na pupę, a w gorszych wypadkach spektakularnym upadkiem i uderzeniem w głowę 🙈
Dziś na świeżo jesteśmy po bilansie, wygląda na to że zaczyna stopować z przyrostami bo waży 9535 g (przez 2 miesiące przybrała 480 g). Jest pogodna, wesoła. W ostatnich dniach wstajemy o 5 rano 🙈, podejrzewam że zaraz pojawią się kolejne ząbki, bo na razie mamy dwie dolne jedynki tylko, a nie bardzo daje zajrzeć na górę także wiem tyle ile wymacam przy myciu ząbków.
Poruszałyście temat ilości mleka - A. wypija codziennie 4 butle po 130 ml (gdy zje mniej stałych to czasem jedna butla przed snem to 160 ml), czasem zdarza się 5ta - 130 ml. Do tego je 3 posiłki stałe, rano kaszka, potem obiadek - mięsko/ryba, warzywa, ryz/kasza/ziemniaki/makaron, na podwieczorek czasem kaszka z owocami, czasem jogurt/twarożek z owocami. Do tego przy naszych posiłkach dostaje do ćwiczenia buziaka i rączek jakieś drobne rzeczy, typu chrupek kukurydziany, ekspandowany orkisz lub większy kawałek owoca lub warzywa świeżego.
Normą są już dwie drzemki w ciągu dnia, choć czasem zdarza się jeszcze że trafiają się 3. Ogólnie staram się tak układać dzień i atrakcje aby później niż o 16stej już nie szła na drzemkę, wtedy kąpiel około 19, potem butla i idzie spać.
Mamy za sobą pierwszy wyjazd rodzinny we czwórkę na dluzszy weekend, pociągiem, z pobytem w hotelu - dzidzia dała radę dzielnie, można z nią już świat podbijać 😉
Wczoraj byliśmy oglądać przedstawienie na dzień mamy i taty w przedszkolu u starszej córki - trochę mała bała się tego harmidru, ale nie płakała. A ja oczywiście płakałam ze wzruszenia jak wychowawczyni czytała nam wstęp od dzieci, zanim zaczęły w ogóle występować 😉
Trzymam kciuki za każdy dzień, gdy jesteście domowymi bohaterkami 😘🤞
Na koniec z innej beczki - może któraś z Was chciałaby femaltiker? Mam do oddania 2 pełne i 2 napoczęte opakowania. Mogę wysłać paczkomatem. U mnie mała szansa, że się przyda a może któraś z Was skorzysta.izabelka90 lubi tę wiadomość
Córka, ciąża naturalna, 02.2019
Aniołek, ciąża naturalna, 04.2021 13 tc
Córka, in-vitro, urodzona 09.2024