udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II
-
WIADOMOŚĆ
-
A czyli pewnie pokazywanie palcem przyjdzie wkrótce. Tak to sobie radzi paluszkiem manualnie na zabawkach widzę. Jenny ja to już nie pamiętam jak było u nas z mówieniem. Ale wiesz najpierw u was poszło do przodu ruchowo mocno, to każde dziecko ma inaczej. Nikt mi nie powie, że jest jedna norma tak jak to przedstawiają na Instagramie.
A jeczze jedno - moje dziecko chce rozbujac wszystko co się da jak przy tym stoi - boje się że go krzesło nakryje kiedyś. Niby stoję obok ale czasem nie dobiegne. U was też tak jest ? -
O proszę, temat przez nas omawiany niedawno 🤣
https://weekend.gazeta.pl/weekend/7,177341,32032908,drugiego-dziecka-nie-przetrwali-zmeczenie-i-brak-mozliwosci.html#do_w=484&do_v=1316&do_st=RS&do_sid=1728&do_a=1728&do_upid=1316_ti&do_utid=32032908&do_uvid=1750247347837&s=BoxOpMT -
Młody łapie oburącz i szarpie - barierki, krzesło czy co tam stanie na jego drodze. Jeśli przedmiot wydaje przy tym dźwięki to go to cieszy i nakręca jeszcze bardziej.
Ja już przy nim prawie nic nie jestem w stanie zrobić, w 5 sekund znika mi z pola widzenia żeby robić coś zakazanego 🙀
monester lubi tę wiadomość
-
U nas też szarpanie i trzęsienie wszystkim, myślałam, że ona potrzebuje jakiejś mocniejszej stymulacji i dlatego tak szarpie, ale widzę teraz, że inne dzieci też tak mają 😃
monester lubi tę wiadomość
* HyCoSy; CLO/Letrozol + Ovitrelle/Zivafert ❌; 3x IUI ❌
* IVF:
I FET 11.2023 -> 07.2024 córeczka na świecie
II FET 05.2025 cb -
Jenny, ja bym się tym szeptem nie martwiła, moja też miała etap, że szeptała, w ogóle to było śmieszne jak w nocy się budziła i sobie szeptała "pa" 😃 Teraz głośno mówi wszystko po swojemu, ale też nauczyła się piszczeć i lubi to robić.
Jenny93 lubi tę wiadomość
* HyCoSy; CLO/Letrozol + Ovitrelle/Zivafert ❌; 3x IUI ❌
* IVF:
II FET 05.2025 cb -
Co do pokazywania paluszkiem to u nas akurat to jest dosłownie palec u jednej albo drugiej ręki. Ja też z małą często przerabiam książeczki gdzie się przesuwa paluszkiem i jeden palec wskazujący jest, żeby podnieść do góry, a drugi, żeby w dół 😅 ona też ćwiczy palec wciskając takie kołeczki do wbijanki drewnianej, albo wpychając klocek do sortera ( sama nie umie sobie włożyć kształtu do sortera, tylko ja jej zapieram klocek i ona wciska go paluszkiem).
Chyba tak jak z wszystkim - te normy to o kant rozbić i każde dziecko robi rzeczy w swoim tempie.* HyCoSy; CLO/Letrozol + Ovitrelle/Zivafert ❌; 3x IUI ❌
* IVF:
II FET 05.2025 cb -
U nas pokazuje paluszkiem a jak chce coś do rączki to ją otwiera i zamyka.
Generalnie jest dużo takich yyyy, tylko mama i tata.
Poznaje pieski czy kotki ale ich nie nazywa tylko paluszkiem i yyyy.
Za to jestem załamana jedzeniem. Wczoraj kanapeczka i jajo słabo bardzo, ale coś weszło.
A dziś kasza dosłownie kilka łyżek.
Ja już się poddaje, nie wiem co robić[/url]
-
Krakus wrote:Jenny, ja bym się tym szeptem nie martwiła, moja też miała etap, że szeptała, w ogóle to było śmieszne jak w nocy się budziła i sobie szeptała "pa" 😃 Teraz głośno mówi wszystko po swojemu, ale też nauczyła się piszczeć i lubi to robić.
Nie martwię się. Martwiło mnie to, że w ogóle nic nie mówi. Po prostu się zastanawiałam czy to na może jakiś początek gaworzenia i czy u kogoś jeszcze tak byłoMamy umówionego logopedę bo przyszło mi do głowy, że to dalej coś nie tak z wędzidełkiem.
Monester, oczywiście, że nie ma jednego schematu. Mam kontakt z dziewczynami z porodówki i każde z naszych dzieci rozwija się inaczej, pomimo że urodziły się w tym samym lub podobnym terminie. -
Później z tego słodkiego paluszka się robi palec rozkazywacz 😜
15. 03.2023 FET 4AA🥳🥳🥳!!!
5dpt ⏸️
6dpt Bhcg 38.4 mlU/mL
8dpt Bhcg 132.3 mlU/mL
10dpt Bhcg 337.2 mlU/mL
12dpt Bhcg 824.8 mlU/mL
14dpt Bhcg 2152.3 mlU/mL
16 dpt GS 6mm + YS
21 dpt Bhcg 21472.3 mlU/mL
6w5d CRL 7.92mm + ♥️ + krwiak
8w0d CRL 1.71cm + ♥️
10w0d CRL 3.22cm
12w3d CRL 6.3cm, prenatalne okej, chłopiec 🚗💙
20w3d prenatalne II, 380g 🤩
20.11 CC, 55cm, 3340g, 38+3
04.2024 - naturals, rośnie mała Mikuszelka 🚺
26.08.24 20w6d II prenatalne - 340g 🌸
CC planowane na 29.12.2024 38+6
Marcelka, 3380g, 52cm
Sprzedaje na Vinted rzeczy po maluszkach 🛍️🛍️🛍️🛒🛒🛒
https://www.vinted.pl/member/107424262-pattbbb -
PatrycjaBbbbb wrote:Później z tego słodkiego paluszka się robi palec rozkazywacz 😜
Pokazuje coś i warczy no chce. 🤣
Ogólnie śmiesznie, idę chodnikiem... Palec na drzewo i "a to?" Odpowiadam, no to drzewko, później kolejne i kolejne... W końcu idzie jakiś człowiek i jest paluch na człowieka i głośne "a to???" 🫣🫣🤣 "No to Pani idzie, kochanie" 🤣Osa 🐝, Krakus, PatrycjaBbbbb, WiosnyFanka, Rosa_13 lubią tę wiadomość
2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
Na feriach ❄️❄️❄️ -
Hope_89 wrote:U nas pokazuje paluszkiem a jak chce coś do rączki to ją otwiera i zamyka.
Generalnie jest dużo takich yyyy, tylko mama i tata.
Poznaje pieski czy kotki ale ich nie nazywa tylko paluszkiem i yyyy.
Za to jestem załamana jedzeniem. Wczoraj kanapeczka i jajo słabo bardzo, ale coś weszło.
A dziś kasza dosłownie kilka łyżek.
Ja już się poddaje, nie wiem co robić
Tak dużo rzeczy się nazywa yyyy.
Nic nie zrobisz z jedzeniem. Możesz tylko sadzac i dawać możliwość jedzenia. U nas tez lipnie chociaż czasem coś zje. Ale ja już przeszłam nad tym do porządku dziennego. Sadzam, proponuje i sprzątam podłogę. I tak w kółko 🤣🤷 -
Czy macie jakieś sprawdzone patenty jak pobrać mocz do badania? 🙂 Na allegro widziałam takie pieluchy specjalne, ale piszą, że te w naszym przedziale wagowym są dla chodzących dzieci 🤔
Siedzenie z kubeczkiem i łapanie siuśków tak ruchliwemu dziecku jak mój syn wydaje mi się karkołomnym, wręcz niemożliwym zadaniem 😃 -
gosinka wrote:Czy macie jakieś sprawdzone patenty jak pobrać mocz do badania? 🙂 Na allegro widziałam takie pieluchy specjalne, ale piszą, że te w naszym przedziale wagowym są dla chodzących dzieci 🤔
Siedzenie z kubeczkiem i łapanie siuśków tak ruchliwemu dziecku jak mój syn wydaje mi się karkołomnym, wręcz niemożliwym zadaniem 😃
Edytuje. Bo zabrzmiało jak tortury. Zwykle ma ciepłą wodę do przewijania 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:26
gosinka lubi tę wiadomość
-
monester wrote:Nie próbowałam ale myślę że bym napoiła a potem wzięła na przewijak i zimnym wacikiem przejechała podbrzusze , zawsze wtedy w wyniku różnicy temperatur sikal
Edytuje. Bo zabrzmiało jak tortury. Zwykle ma ciepłą wodę do przewijania 😅
Ja bym jeszcze udawała, że się nie spodziewam 😛 bo wtedy właśnie najczęściej jest fontanna -
Jenny93 wrote:To mój pokazuje całym sobą co chce 🤣 do skutku xd
Mam pytanie odnośnie gaworzenia, bo coś tam jakby zaczęło się dziać, tylko najczęściej tak jakby szeptał. Jest bezgłośne BA albo BU i drugie BA już na głos. A mama to tylko jak jest zmęczony ale to raczej bezwiednie 🙈 bo nie powtarza, a baba zdarzyło mu się powtórzyć kilka razy pod rząd. U Was też tak było z tym szeptem?
Też mieliśmy etap szeptu. U nas było takie BA albo PAJenny93, Jenny93 lubią tę wiadomość
👱39 🧔38
Starania ok.2 lat
👱 Amh 3,95,
🧔 Tetrazoospermia
1. IFV
04.2023
19 komórek pobranych/13 zapłodnionych
5 ❄️ 2x5.1.1, 5.1.2,5.2.1, 5.2.2
Pgt-a: 1❄️ czeka
Transfer 5.1.1 ❤️🍀21.07.2023 🙏
6dpt Beta 41,1 mIu/ml 🙏
10 dpt Beta 242,2 mIu/ml 🙏
17 dpt beta 5233 mIu/ml 🙏 i w USG mamy pęcherzyk 🙏
19 dpt w USG mamy pęcherzyk żółtkowy 🙏
21 dpt w USG mamy zarodek 2 mm i ❤️
12t1d 6,2 cm. chłopaka, USG prenatalne wszystko w normie, nifty: niskie ryzyka 🥳
21t1d 464 g. Synka
II USG prenatalne wszystko w normie 🥳
26t2d 914 g. Synka
III USG prenatalne wszystko w normie 🥳
29t4d 1561 g. Synka
32t2d 2039 g. Synka
35t2d 2631 g. Synka
38t2d 3514 g. Synka
3.04.2024 (39+3) Miłosz 😍🥳😍 🥳3740 g. 10/10 pkt.
-
gosinka wrote:Czy macie jakieś sprawdzone patenty jak pobrać mocz do badania? 🙂 Na allegro widziałam takie pieluchy specjalne, ale piszą, że te w naszym przedziale wagowym są dla chodzących dzieci 🤔
Siedzenie z kubeczkiem i łapanie siuśków tak ruchliwemu dziecku jak mój syn wydaje mi się karkołomnym, wręcz niemożliwym zadaniem 😃 -