Wczesna Menopauza
-
WIADOMOŚĆ
-
Babzi wrote:Hej dziewczyny!mam ten sam problem i nie wiem jak sobie z tym wszystkim poradzić.Chciałabym brać hormony, żeby się poczuć lepiej,ale lekarz do którego chodzę jest przeciwnikiem htz ! żyjemy w 21 wieku czy nikt z tego nie korzysta? Nie wiem co mam robić.
Zmień lekarza i znajdź koniecznie ginekologa-endokrynologa. -
ZuzWiś wrote:Hej!
Jestem po wizycie poszpitalnej u ginekologa - lekarka skierowała mnie na badania hormonalne bo po odstawieniu antykoncepcji nie dostałam normalnej miesiączki. Znaczy było krwawienie z odstawienia i plamienie - ostatnie dokładnie 3marca. Od tego czasu cisza - żadnej miesiączki. 5lat brałam vines.
Poszłam do lekarza po tym, kiedy ultrasonografistka przy USG jamy brzusznej nie mogła znaleźć jajników. Okazało się, że rzeczywiście są one wyciszone bardzo. Na USG dopochwowym wyszło, że endometrium ma 1mm, jajniki są małe i w jednym jest jeden pęcherzyk. Dostałam duphaston na wywołanie miesiączki - brałam 2tabletki dziennie przez 10dni i miesiączka nie przyszła. Wtedy moja pani doktor nie czekała i skierowała mnie na badania hormonalne do szpitala.
Wyniki mają się następująco: LH 54,67, FSH 129 i estradiol <16.
Lekarka zaleciła powtórkę badań plus rezerwę jajnikowa i badanie na osteoporozę.
Mam 32lata. Czy któraś z Was po antykoncepcji miała taką sytuację? Moja pani doktor twierdzi, że to nie wina antykoncepcji. Tabsy skończyłam brać jakoś w styczniu. W połowie lub w końcu stycznia. Będę wdzięczna za info, wsparcie cokolwiek…
Dziękuję ✨
Ja tez tak miałam, ze po tabletkach okres wrócił nieregularny i wyniki były podobne jak twoje… jakie masz amh? Ja jak się dowiedziałam miałam 29 lat, teraz 30… -
Babzi wrote:Dlaczego ginekologa -endokrynologa?
Bo to nie tylko sprawy ginekologiczne, ale przede wszystkim hormonalne. Super jakby lekarz znał się na jednym i drugim. Wtedy też pewnie będzie dobrze wiedział jaką
Terapie hormonalną zastosować. I nie będzie się przed tym bronić.Babzi lubi tę wiadomość
-
Gaja94 wrote:Ja tez tak miałam, ze po tabletkach okres wrócił nieregularny i wyniki były podobne jak twoje… jakie masz amh? Ja jak się dowiedziałam miałam 29 lat, teraz 30…
Nie mam jeszcze wyników AMH - postanowiłam ponowić badania Fsh, LH i estradiol plus AMH razem.
Ale nie wiem… dużo o tym myślę ostatnio.
A jak teraz u Ciebie! Jesteś na hormonach? Jak Twoje Amh? -
ZuzWiś wrote:Nie mam jeszcze wyników AMH - postanowiłam ponowić badania Fsh, LH i estradiol plus AMH razem.
Ale nie wiem… dużo o tym myślę ostatnio.
A jak teraz u Ciebie! Jesteś na hormonach? Jak Twoje Amh?
Zaprosiłam cię do przyjaciółekZuzWiś lubi tę wiadomość
-
Babzi wrote:Może jest tu jakaś dziewczyna z Krakowa i okolic? Która poleciłaby dobrego ginekologa -endokrynologa?
Dr Ewa Posadzka z Artvimedu. Przyjmuje też w Linden na Lipskiej.Babzi lubi tę wiadomość
AMH - 02.21 - 0.72, 10.21 - 0.49; 03.24 - 0.62
nasienie - ok
Ona: 36 lat, On: 36 lat
12.05.2021 start 1 IVF ICSI
08.08.2021 poronienie 9tc (puste jajo) 💔😥
23.10.2021(NATURALS) - 30,79 mIU/ml
25.10.2021 - 90,38 mIU/ml, prog 23,7 ng/ml 🙏✊
25.06.2022 - 2650 g i 50 cm (38+3) witaj Gwiazdeczko 😍😍
23.03.2024(NATURALS) - 28,4 mIU/ml
25.03.2024- 80,8 mIU/ml, prog 20,2 ng/ml 🙏✊
-
Helloworld1 wrote:Hej, ja też przestałam miesiączkować regularnie mając 33 lata (miesiączka raz na 3 miesiące), dostałam leki na wywołanie okresu (głosili mi łyżeczkowanie macicy bo endometrium się nie złuszczało). Potem jakoś 2-3 mc było ok, i znowu przerwa. Po roku mniej więcej ponowiłam badania, FSH wyszło >30, lekarka mówiła że to błąd i kazała na spokojnie powtórzyć z kolejnym okresem. Który wiadomix nie przyszedł, zrobiłam też AMH, i szczerze po wyniku od razu umówiłam się do kliniki niepolodnosci. Ogólnie mam wrażenie że straciłam rok, bo już pierwsze wyniki były złe u świadczyły o możliwych problemach z ciążą. Nie wiem czy planujesz dzieci, jeśli tak- proponuję udać się na konsultację do lekarza leczącego niepłodność. My od razu zdecydowaliśmy się na in vitro, bo przy przedwczesnym wygaszaniu czynności jajników (ja miałam takie rozpoznanie, nie przedwczesną menopauza, bo nie miałam żadnych objawów towarzyszącym przekwitaniu) czas naprawdę ma znaczenie. A i przy pierwszym USG w klinice niepłodności miałam jedną szałową komórkę na jajniku. Jeśli nie planujesz bobasa, to i tak trzeba chyba brać hormony.
-
ZuzWiś wrote:I jak teraz? Jak z invitro? Ja mam powtórkę badań 8lipca, 9 idę do jednej ginekolozki 15 do gin-Endo.
Robiłam badania na osteoporozę i niestety, ale zbliżam się do osteopenii. Mieszczę się w normie, ale moja gęstość kości jest jak osoby trochę starszej…
Wiecie, nie planowaliśmy dzieci, już teraz natychmiast. Generalnie się zastanawiam nad tym, ale dziś… moja sąsiadka powiedziała mi, że jest w ciąży. I… zrobiło mi się smutno. Przede wszystkim dlatego, że życie nie pozostawia mi wyboru.
No i kolejne pytanie, jeśli chcecie odpowiedzieć - jak u Was ze zbliżeniami? I generalnie samopoczuciem jako kobieta? Zmieniło to coś w waszym myśleniu?
Będę wdzięczna za info
Umknął mi post! Generalnie przystąpiłam do in vitro i bardzo sprawnie w sumie poszło- nie licząc pierwszej klapy stymulacji udało mi się zajść w pierwszym (i jedynym) transferze, za miesiąc rodzę. Z tym że ja mam biologicznie dziecko (9 lat temu zaszłam w naturalną ciążę w pierwszym cyklu starań). Już wtedy zapewne miałam obniżoną rezerwę no ale wiadomo, wiek robi swoje. Ja generalnie nie czuję się mnie kobieca itp z powodu POF. W ogóle tak do tego nie podchodzę. Nawet po diagnozie mam wrażenie częściej współżyliśmy, ale to chyba wynikało z ogólnego polepszenia naszej relacji, ogólnie się wspieraliśmy w tej diagnozie, ciężko to wytłumaczyć Nie odczuwam też typowych dolegliwości menopauzalnych- nie miałam
Uderzeń gorąca, nocne poty w zimę jak za bardzo grzali mi w bloku. Chociaż faktycznie zrobiła mi się mała oponka na brzuchu, która ciezko mi było zrzucić, i podczas brania cycloprogynova przed in vitro mi zeszła, ale wtedy też odstawiłam cole, słodkie napoje i ogólnie odżywiałam się lepiej, więc może to pomogło.
Ogólnie to teraz zrobiłabym sobie dodatkowo badania genetyczne, dla świętego spokoju- chociaż nie mam wskazań i lekarz nie kazał ich robić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia, 23:14
👄 niskie AMH,podwyższone FSH
Diagnoza: nieadekwatna do wieku rezerwa jajnikowa, początki endometriozy
Rozpoznanie: 06.23
I procedura: 08.23, puste pęcherzyki
II procedura: 11.23, 2 dojrzałe komórki, jeden zarodek 3 dniowy, transfer 12.23
🤰dwie kreski: 27.12.23 -