X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Wybor immunologa- wsparcie i wymiana doświadczeń
Odpowiedz

Wybor immunologa- wsparcie i wymiana doświadczeń

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Miracle25 Koleżanka

Wysłany: 16 marca, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny. Zakladam ten watek po tym jak przekopalam od deski do deski watki dotyczace immunologow… i dalej nie wiem kogo wybrać 😅. Zaczelam konsultacje z prof. J z Wwy, doc. P z Lodzi i dr Jarosz z Gdyni. Chetnie podziele sie moim doświadczeniem, jesli ktoras z was bedzie chetna i prosze o wsparcie te z was, ktore maja juz swoje doswiadczenia. Wiem ze nikt za nikogo nie podejmie decyzji i wiem, ze w immunologii zdecydowanie mniej wiadomo niz nie wiadomo. Ale poniewaz pesel dosc mocno tyka to postanowilam zawierzyc rowniez doswiadczeniom grupy i mam nadzieje ze ten watek okaze sie wsparciem dla jeszcze kogos 🙏🏻

👩🏼🧔🏻‍♂️ 42 🧒🏼4
    Starania od 2022, 2023 cb, 2024 👼🏻👼🏻

✅ kariotypy, kiry, zesp. antyfosfolipid, ana, biopsja endo
    ❓mthfr i pai hetero, allo mlr i cross match ( nie bede sie szczepic), lekkie zaburzenia gospodarki cukrowej, tsh powyzej 2, niska ferrytyna

Leki- metformina, acard
    Suple- nattaspin, berberyna , mioinozytol, nac, kw alfa, rosweratrol, sulfasofran, laktoferyna, zelazo, homocysteine resist ( metylowane B plus foliany ) jod, d, cynk, selen, omega 3, cholina, l- karnityna
  • moonlight Koleżanka

Wysłany: 17 marca, 05:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak rozumiem od kazdego masz inne zalecenia tak? Moze napisz z cztm jest problem, bedzie latwiej cos doradzic

Miracle25 lubi tę wiadomość

Invimed Warszawa/dr K.

Oligospermia, marzec 2021 start stymulacji - 5 zarodków
    Maj 2021 - kriotransfer - ciąża biochemiczna
    Lipiec 2021 - kriotransfer - ciąża biochemiczna
    Wrzesień 2021 - kriotransfer udany❤️

uwo93e3kwp8g3jx1.png
  • Aniaaaa2284 Debiutantka

Wysłany: 17 marca, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miracle25 wrote:
    Czesc Dziewczyny. Zakladam ten watek po tym jak przekopalam od deski do deski watki dotyczace immunologow… i dalej nie wiem kogo wybrać 😅. Zaczelam konsultacje z prof. J z Wwy, doc. P z Lodzi i dr Jarosz z Gdyni. Chetnie podziele sie moim doświadczeniem, jesli ktoras z was bedzie chetna i prosze o wsparcie te z was, ktore maja juz swoje doswiadczenia. Wiem ze nikt za nikogo nie podejmie decyzji i wiem, ze w immunologii zdecydowanie mniej wiadomo niz nie wiadomo. Ale poniewaz pesel dosc mocno tyka to postanowilam zawierzyc rowniez doswiadczeniom grupy i mam nadzieje ze ten watek okaze sie wsparciem dla jeszcze kogos 🙏🏻
    Jak wygląda wizyta online u dr Jarosz? czy ty byłaś stacjonarnie u niej?

• Miracle25 Koleżanka

Wysłany: 17 marca, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moonlight wrote:
    A jak rozumiem od kazdego masz inne zalecenia tak? Moze napisz z cztm jest problem, bedzie latwiej cos doradzic

Dzieki za odpowiedz 😊
    Moja główna trudność to zdaje sie zaufac lekarzowi 🫣. Dlatego podpytuje o wasze doświadczenia, bo czytanie tego forum to dla mnie najlepsze zrodlo wiedzy.
    Jestem po 4 ciazach, 1 zakonczona porodem, 1 biochem, 2 poronienia ( zarodek zatrzymał sie w 7 i 6 tyg). Mam ponad 40 lat, lekko rozchwiana gospodarke cukrowa, mthfr i pai hetero, brak 1 kira implatacyjnego, podwyzszone komorki nk w biopsji endo, allo mlr 0, crossmatch 33.
    Do dr Jarosz ide w przyszly piatek.
    Prof. J zalecila mi suple, metformine, prograf 1 mg od 16 dc oraz heparyne i accofil w ciazy. Podoba mi sie u niej szerokie, holistyczne podejscie, zwracanie uwagi na styl zycia i rekomendacje alternatywnych metod jak akupunktura czy osteopatia. Mam natomiast problem z tym, ze zalecenia wydają mi sie nadmiarowe. Obawiam sie sterydu przez całą ciąże oraz wzbudza moja watpliwosc zasadnisc accofilu przy braku 1 kira.
    Z doc. P mam druga wizyte dzis, ale juz na pierwszej nakreslil co mnie czeka przy jakim wyniku i najpewniej dzis uslysze- immunosupresja a potem szczepienia. A na szczepienia sie nie zdecyduje.
    Moja glowna rozkmina kreci sie wokol tego- czy moje trudnosci immunologiczne to nie jest przypadkiem zdrowa i dobra reakcja organizmu na wadliwe zarodki ( nie badalam ich ale z 40 na karku i po obrazie w usg Gin ocenila, ze genetyka). I czy wchodzac w intensywna terapie immunologiczna nie ryzykuje utrzymania obciazonej wadami ciazy. Wiec szukam lekarza ktory pomoze mi to wywarzyc..

👩🏼🧔🏻‍♂️ 42 🧒🏼4

❓mthfr i pai hetero, allo mlr i cross match ( nie bede sie szczepic), lekkie zaburzenia gospodarki cukrowej, tsh powyzej 2, niska ferrytyna

Leki- metformina, acard
    Suple- nattaspin, berberyna , mioinozytol, nac, kw alfa, rosweratrol, sulfasofran, laktoferyna, zelazo, homocysteine resist ( metylowane B plus foliany ) jod, d, cynk, selen, omega 3, cholina, l- karnityna
  • Miracle25 Koleżanka

Wysłany: 17 marca, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniaaaa2284 wrote:
    Jak wygląda wizyta online u dr Jarosz? czy ty byłaś stacjonarnie u niej?

Nie bylam jeszcze na wizycie, ale umawia sie ja oplacajac najpierw przez sklep invimedu. Dzwonia z propozycja terminu. Mozesz zadzwonic Ty po oplaceniu jesli Ci sie bardzo spieszy. Wizyta jest telefoniczna nie online. Przed mozesz wyslac wszystkie wyniki, z tego co czytalam to dziewczyny wysylaly i po kilkadziesiąt stron wraz z opisem historii leczenia.

OlkaO lubi tę wiadomość

👩🏼🧔🏻‍♂️ 42 🧒🏼4

Leki- metformina, acard
  • Kalijot Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miracle25 wrote:
    Dzieki za odpowiedz 😊
    Moja główna trudność to zdaje sie zaufac lekarzowi 🫣. Dlatego podpytuje o wasze doświadczenia, bo czytanie tego forum to dla mnie najlepsze zrodlo wiedzy.
    Jestem po 4 ciazach, 1 zakonczona porodem, 1 biochem, 2 poronienia ( zarodek zatrzymał sie w 7 i 6 tyg). Mam ponad 40 lat, lekko rozchwiana gospodarke cukrowa, mthfr i pai hetero, brak 1 kira implatacyjnego, podwyzszone komorki nk w biopsji endo, allo mlr 0, crossmatch 33.
    Do dr Jarosz ide w przyszly piatek.
    Prof. J zalecila mi suple, metformine, prograf 1 mg od 16 dc oraz heparyne i accofil w ciazy. Podoba mi sie u niej szerokie, holistyczne podejscie, zwracanie uwagi na styl zycia i rekomendacje alternatywnych metod jak akupunktura czy osteopatia. Mam natomiast problem z tym, ze zalecenia wydają mi sie nadmiarowe. Obawiam sie sterydu przez całą ciąże oraz wzbudza moja watpliwosc zasadnisc accofilu przy braku 1 kira.
    Z doc. P mam druga wizyte dzis, ale juz na pierwszej nakreslil co mnie czeka przy jakim wyniku i najpewniej dzis uslysze- immunosupresja a potem szczepienia. A na szczepienia sie nie zdecyduje.
    Moja glowna rozkmina kreci sie wokol tego- czy moje trudnosci immunologiczne to nie jest przypadkiem zdrowa i dobra reakcja organizmu na wadliwe zarodki ( nie badalam ich ale z 40 na karku i po obrazie w usg Gin ocenila, ze genetyka). I czy wchodzac w intensywna terapie immunologiczna nie ryzykuje utrzymania obciazonej wadami ciazy. Wiec szukam lekarza ktory pomoze mi to wywarzyc..

Nie wiem jak lekarz jest w stanie stwierdzić na podstawie usg 6 czy 7 tc że to była genetyka. Niestety to niemożliwe. Chyba że płód był badany.
    Ja poroniłam w 7tc zdrowy, przebadany zarodek. Generalnie jestem po 3 poronieniach. Aktualnie szykuje się do transferu pod okiem dr Lit. Zalecił mi accofil przed transferem i SMOF co 14dni do 20tc. Do tego Acard i Clexane. Wcześniej byłam u doc. P ale jego zalecenia (zastrzyki co 3 dni z Accofil i encorton) w ogóle nie pomogły.

• Miracle25 Koleżanka

Wysłany: 17 marca, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalijot wrote:
    Nie wiem jak lekarz jest w stanie stwierdzić na podstawie usg 6 czy 7 tc że to była genetyka. Niestety to niemożliwe. Chyba że płód był badany.
    Ja poroniłam w 7tc zdrowy, przebadany zarodek. Generalnie jestem po 3 poronieniach. Aktualnie szykuje się do transferu pod okiem dr Lit. Zalecił mi accofil przed transferem i SMOF co 14dni do 20tc. Do tego Acard i Clexane. Wcześniej byłam u doc. P ale jego zalecenia (zastrzyki co 3 dni z Accofil i encorton) w ogóle nie pomogły.

Ja tez nie wiem na podstawie czego Gin tak stwierdzila. Moze chciala mnie pocieszyc 🤷‍♀️. Coz, nie dowiem sue juz tego, ale biorac sam wiek pod uwage mysle ze mogla zagrac genetyka. Plus po 1 poronieniu wyszedl mi w biopsji stan zapalny endo, ktory znow- nie wiem czy byl od poczatku, czy znow byl reakcja na 3 tygodnie noszenia martwego zarodka.
    Co to jest Smof?
    Accofil na brak kirow czy jest inna przyczyna stosowania accofilu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca, 11:00

👩🏼🧔🏻‍♂️ 42 🧒🏼4

Leki- metformina, acard
  • Miracle25 Koleżanka

Wysłany: 17 marca, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wariatkowo.
    Jestem po konsultacji z doc. P i oczywiscie szczepienia. Natomiast powiedzial mi ze wszystkie wyniki na podstawie ktorych dostalam od prof J leczenie ( prograf na nk w biopsji w liczbie 90 i accofil na brak 1 kira ) mam jak najbardziej prawidlowe!!

👩🏼🧔🏻‍♂️ 42 🧒🏼4

Leki- metformina, acard
  • Kalijot Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miracle25 wrote:
    Ja tez nie wiem na podstawie czego Gin tak stwierdzila. Moze chciala mnie pocieszyc 🤷‍♀️. Coz, nie dowiem sue juz tego, ale biorac sam wiek pod uwage mysle ze mogla zagrac genetyka. Plus po 1 poronieniu wyszedl mi w biopsji stan zapalny endo, ktory znow- nie wiem czy byl od poczatku, czy znow byl reakcja na 3 tygodnie noszenia martwego zarodka.
    Co to jest Smof?
    Accofil na brak kirow czy jest inna przyczyna stosowania accofilu?
    Ja jak miałam 35 lat poroniłam w 10tc i w szpitalu powiedzieli że dziecko wyglądało na zdrowe genetycznie. A później lekarz w klinice powiedział że w 10tc nie da się tego określić na podstawie USG. Teraz też jestem po 40.
    U mnie accofil i smof są zalecane na wyciszenie immuno. Kiry mam ok. Smof to intralipid.

• Miracle25 Koleżanka

Wysłany: 17 marca, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalijot wrote:
    Ja jak miałam 35 lat poroniłam w 10tc i w szpitalu powiedzieli że dziecko wyglądało na zdrowe genetycznie. A później lekarz w klinice powiedział że w 10tc nie da się tego określić na podstawie USG. Teraz też jestem po 40.
    U mnie accofil i smof są zalecane na wyciszenie immuno. Kiry mam ok. Smof to intralipid.

O widzisz czyli jednak accofil daja nie tylko na kiry. A moge spytac gdzie w immuno masz trudnosci? Ja cytokiny i limfocyty dopiero bede robic. I wtedy sie okaze czy faktycznie problem tkwi w immuno, bo po dzisiejszej rozmoeie z doc. P juz nic nie wiem 🥴 Stan na dzis- prof J zleca lecenie na podstawie wynikow, ktore zdaniem doc P sa dobre, a za chwile ide do dr Jarosz, ktora uwaza ze leczenie zalecone przez doc P jest niebezpieczne a badanue allo nic nie znaczy 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca, 12:28

👩🏼🧔🏻‍♂️ 42 🧒🏼4

Leki- metformina, acard
  • Kalijot Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miracle25 wrote:
    O widzisz czyli jednak accofil daja nie tylko na kiry. A moge spytac gdzie w immuno masz trudnosci? Ja cytokiny i limfocyty dopiero bede robic. I wtedy sie okaze czy faktycznie problem tkwi w immuno, bo po dzisiejszej rozmoeie z doc. P juz nic nie wiem 🥴 Stan na dzis- prof J zleca lecenie na podstawie wynikow, ktore zdaniem doc P sa dobre, a za chwile ide do dr Jarosz, ktora uwaza ze leczenie zalecone przez doc P jest niebezpieczne a badanue allo nic nie znaczy 😅

U mnie cytokiny źle wyszły. Dużo mi tam na czerwono pozaznaczal. Ale poza tym to powiem Ci szczerze, że ja jakoś super tych badań nie rozumiem i po prostu idę za wytycznymi lekarza. 🙈

• Miracle25 Koleżanka

Wysłany: 17 marca, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalijot wrote:
    U mnie cytokiny źle wyszły. Dużo mi tam na czerwono pozaznaczal. Ale poza tym to powiem Ci szczerze, że ja jakoś super tych badań nie rozumiem i po prostu idę za wytycznymi lekarza. 🙈

Szczerze zazdroszcze. To jest najwieksze marzenie mojego meza ze komus zaufam i sie poddam leczeniu zamiast rozkminiac sama ( i zameczac jego 🥴).

👩🏼🧔🏻‍♂️ 42 🧒🏼4

Leki- metformina, acard
  • Kalijot Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miracle25 wrote:
    Szczerze zazdroszcze. To jest najwieksze marzenie mojego meza ze komus zaufam i sie poddam leczeniu zamiast rozkminiac sama ( i zameczac jego 🥴).
    Ja generalnie też mam problem z zaufaniem, ale tej kwestii immuno nie rozumiem a już po tylu niepowodzeniach jakoś nie mam na siebie pomysłu. 😉 Poza tym ten lekarz został mi polecony jako ostatnia deska ratunku i słyszałam, że pomógł wielu osobom. Dlatego też idę w to co zlecił. Może spróbuj do niego się umówić? On raczej kwestionuje podejście doc P. Ja nie wiem co o tym sądzić, ale z zaleceniami doc P u mnie nic nigdy nie drgnęło. Ostatnia ciąża to był przebadany zarodek i transfer udał się przy intralipid. Kto wie co by było gdybym ten intralipid kontynuowała do 20tc tak jak radzi Lit. Ale to było jeszcze zanim do niego trafiłam. Myślę że u mnie ten intralipid faktycznie wycisza i ciąża się udała, ale jak intralipid przestał działać to znów doszło do poronienia.

• Miracle25 Koleżanka

Wysłany: 17 marca, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twoje zalecenia brzmia dosc niestrasznie 😉. Jakos mi sie ten intralipid wydaje przyjazny 😅. Dr L przyjmuje tez online?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca, 13:12

Kalijot lubi tę wiadomość

👩🏼🧔🏻‍♂️ 42 🧒🏼4

Leki- metformina, acard
  • Kalijot Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miracle25 wrote:
    Twoje zalecenia brzmia dosc niestrasznie 😉. Jakos mi sie ten intralipid wydaje przyjazny 😅. Dr L przyjmuje tez online?
    Chyba tak, jak ktoś spoza Wawy. W przeciwnym razie woli wizytę u siebie w gabinecie. Mi też intralipid wydaje się najmniej szkodliwy. 😉

• Miracle25 Koleżanka

Wysłany: 17 marca, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super, dzieki. To jak mi z dr Jarosz nie zatrybi to wezme go pod uwage. A potem wydam poradnik Immunolodzy w Polsce zeby mi sie choc czescioeo zwrocilo😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca, 15:29

Kalijot lubi tę wiadomość

👩🏼🧔🏻‍♂️ 42 🧒🏼4

Leki- metformina, acard
  • Valie05 Autorytet

Wysłany: 17 marca, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mogę podzielić się doświadczeniem leczenia u dr Litmanowicza i dr Jarosz. U mnie w historii brak było poronień.

Dr Litmanowicz, przemiły dziadek, bardzo sobie do gustu przypadliśmy. Poszłam do niego przed pierwszym transferem z kompletem badań immunologicznych, bo moja mama ma toczeń układowy i obawiałam się, że mogę mieć też namieszane w immuno. Na moje zachwiane cytokiny i subpopulację limfocytów wzruszył ramionami, mówiąc że nie wygląda tak źle, podobnie ANA3 w mianie 1:160 uznał za nieistotne. Dr L zlecił dodatkowo badania wirusologiczne EBV, CMV i jeszcze kilka. Z badań wyciągnął wniosek, że mam przewlekłe zakażenie EBV. Wdrożył lek przeciwwirusowy Groprinosin Forte przez 21 dni i wlewy z intralipidu (komórki NK mam w normie), co 2 tyg do 14tc. Koniecznie w polecanej przez niego klinice, gdzie wlew kosztuje 750 zł. Na szczęście znalazłam miejsce w Waw z tańszymi. Transfer zarodka się nie udał.

Przed 2 transferem miałam konsultację z dr J. Bardzo miła kobieta :) Ona cytokinami i ANA się trochę przejęła zwłaszcza, że mam w rodzinnej historii toczeń. Też dużo dokładniej zanalizowała moje badania zakrzepowe. Dostałam od niej hydroxychlorquine (brane do 12tc) i wyższą dawkę Neoparin niż zalecał mój ginekolog i dr L. Transfer się udał.

Szczerze mówiąc nie wiem czy to szczęście czy zalecenia dr J. Ale miałam więcej wątpliwości od początku wobec dr L, pomimo sympatii do niego. Byłam jeszcze umówiona do doc P., ale wizyty się nie doczekałam, bo byłam już w ciąży i odwołałam.

Miracle25, Kalijot lubią tę wiadomość

👩🏼 91’ (33)
    Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (35 lat)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski

1 IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
    27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
    27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
    6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i  ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵

preg.png
  • Miracle25 Koleżanka

Wysłany: 17 marca, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valie05 wrote:
    Ja mogę podzielić się doświadczeniem leczenia u dr Litmanowicza i dr Jarosz. U mnie w historii brak było poronień.

Dr Litmanowicz, przemiły dziadek, bardzo sobie do gustu przypadliśmy. Poszłam do niego przed pierwszym transferem z kompletem badań immunologicznych, bo moja mama ma toczeń układowy i obawiałam się, że mogę mieć też namieszane w immuno. Na moje zachwiane cytokiny i subpopulację limfocytów wzruszył ramionami, mówiąc że nie wygląda tak źle, podobnie ANA3 w mianie 1:160 uznał za nieistotne. Dr L zlecił dodatkowo badania wirusologiczne EBV, CMV i jeszcze kilka. Z badań wyciągnął wniosek, że mam przewlekłe zakażenie EBV. Wdrożył lek przeciwwirusowy Groprinosin Forte przez 21 dni i wlewy z intralipidu (komórki NK mam w normie), co 2 tyg do 14tc. Koniecznie w polecanej przez niego klinice, gdzie wlew kosztuje 750 zł. Na szczęście znalazłam miejsce w Waw z tańszymi. Transfer zarodka się nie udał.

Przed 2 transferem miałam konsultację z dr J. Bardzo miła kobieta :) Ona cytokinami i ANA się trochę przejęła zwłaszcza, że mam w rodzinnej historii toczeń. Też dużo dokładniej zanalizowała moje badania zakrzepowe. Dostałam od niej hydroxychlorquine (brane do 12tc) i wyższą dawkę Neoparin niż zalecał mój ginekolog i dr L. Transfer się udał.

Szczerze mówiąc nie wiem czy to szczęście czy zalecenia dr J. Ale miałam więcej wątpliwości od początku wobec dr L, pomimo sympatii do niego. Byłam jeszcze umówiona do doc P., ale wizyty się nie doczekałam, bo byłam już w ciąży i odwołałam.

Dzieki Valie za podzielenie. Super, ze juz jestes po drugiej stronie 1 trymestru i prenatalnych, trzymam kciuki za supernudna reszte ciąży. Widze ze przy 4 z 5 kirow nikt Ci nie zlecal accofilu co mnie bardzo cieszy 😅

👩🏼🧔🏻‍♂️ 42 🧒🏼4

Leki- metformina, acard
  • Dotipik Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, jeżeli mogę coś w kwestii immunologi:) to jest to temat rzeka. Lekarz musi mieć mega holistyczne podejście. Sama zastanawiałam się, jak "mocno" w to brnąć. Nie będę się wypowiadać co do szczepień, czy obniżaniu odporności sterydami. Wypowiem się odnośnie intralipidu/smoflipidu wydaje mi się, że to jest taka mega dawka kwasów omega, że warto przyjmować:)

• Miracle25 Koleżanka

Wysłany: 17 marca, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotipik wrote:
    Cześć, jeżeli mogę coś w kwestii immunologi:) to jest to temat rzeka. Lekarz musi mieć mega holistyczne podejście. Sama zastanawiałam się, jak "mocno" w to brnąć. Nie będę się wypowiadać co do szczepień, czy obniżaniu odporności sterydami. Wypowiem się odnośnie intralipidu/smoflipidu wydaje mi się, że to jest taka mega dawka kwasów omega, że warto przyjmować:)

Hej Dotpik. Tez jestem wielka fanka holistycznego podejscia. Co do szczepien czy immunoglobulin mam jasnosc na nie. Co do sterydow jeszcze nie wiem. W ostatniej ciazy dostalam steryd i dochodzilam do siebie 2 miesiace po poronieniu. Nie wiem czy to kwestia sterydu czy drugiego poronienia w ciagu pol roku. Mam tez tak ze jak mysle o ciazy i wczesnym macierzynstwie to wiem ze bede potrzebowala byc w jak najlepszych silach. Dlatego tez zdecydowanie blizej mi do kuracji intralipidem i takie zalecenia przyjęłabym bez zajakniecia. Moge spytac kto Cie prowadzi?

👩🏼🧔🏻‍♂️ 42 🧒🏼4

Leki- metformina, acard
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ