Forum Starając się z pomocą medyczną Wyniki hormonalne a antykoncepcja
Odpowiedz

Wyniki hormonalne a antykoncepcja

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Lonia1990 Autorytet
    Postów: 690 263

    Wysłany: 9 kwietnia 2016, 16:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, Od pół roku staramy się z mężem o dziecko. Ginekolog zleciła mi wykonanie bada tj:
    Badania w 22 dc. cykl 39 dni:
    TSH 3,22
    Progesteron 0,52 (f. pecherzykowa 0,2--1,5, f. owul. 0,8---3,0)
    Prolaktyna 18,35 (4,79---23,3)

    Badania w 5 dniu cyklu:
    FT3 3,41 (2,0-4,4)
    FT4 1,17 (0,93-1,71)
    FSH 4,96 (f. pecherzykowA 3,5-12,5, owulacyjna 4,7---21,5)
    LH 5,77 (f. pech. 2,4---12,6, owul. 14--95,6)
    Estradiol 34,09 ( f. pech. 12,5---166, f. owul. 85,8---498
    Prolaktyna 16,90 (4,79--23,30)
    Testosteron 0,44 (0,08--0,48)
    Androstendion 3,81 (0,3--3,3)

    Na tarczycę dostałam euthyrox N25. Ginekolog na obserwacji w 11 dc. stwierdziła, że cykle sa bezowulacyjne, endometrium bardzo słabe. Zaleciłą, bym na 3 miesiące wziełą tabletki antykoncepcyjne na obniżenie testosteronu i androstendion a prz okazji wyreguluję wtedy tarczycę. Po 3 miesiącach od razu starania, bez przerwy w cyklach. Tak się ciągle zastanawiam, czy to właściwe zalecenie?

    Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8010 6903

    Wysłany: 9 kwietnia 2016, 18:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem kiepskie. Chcesz mieć dziecko a dostajesz antykoncepcje... Jedno drugie wyklucza.

    Są leki na wywołanie owulacji. Lekiem pierwszego rzutu jest np clostilbegyt. W 11dc trudno jeszcze ocenić czy owulacji nie będzie, choć rzeczywiście prg w 22dc pokazuje brak owulacji do tego czasu.

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1040 398

    Wysłany: 11 kwietnia 2016, 13:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można wziąć antykoncepcję na wyciszenie jajników, ale przede wszystkim androstendion i testosteron obniża się lekami sterydowymi takimi jak np. dexamethason. U mnie taki zestaw się sprawdził i wyniki były wtedy idealne. Aha i pomyślałabym też o lekkim obniżeniu prolaktyny, a wtedy po odstawieniu antykoncepcji jest całkiem możliwe, że owulacje powrócą same.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2016, 13:19

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • Lonia1990 Autorytet
    Postów: 690 263

    Wysłany: 11 kwietnia 2016, 14:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W jaki sposób obniżyć prolaktynę? Czyli branie tabletek anty nie jest złym rozwiązaniem, pytam bo już nie wiem czy ufać lekarzom czy nie... obecna wydaje mi się konkretna, od razu zadecydowała co robimy by doszło do ciąży, poprzednia nawet nie zauważyła PCO...


    Dziewczyny a z innej beczki, biorąc tabletki anty ma sens pić zioła ojca sroki, bo zastanawiałam się czy zakupić teraz czy jak skończę anty to wtedy?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2016, 14:07

    Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 11 kwietnia 2016, 14:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tsh za wysokie, endokrynolog i to dobry
    prl za wysoka, bromek od gina lub od endokrynologa
    progesteron nisko co świadczy o braku owulacji w danym cyklu

    Antykoncepcji nie bierz. To NIC NIE DA.
    Zioła ojca Sroki przy anty to bez sensu. Jedno drugiemu przeczy.
    Sroka + dong quai (więcej o tym na wątku zielar) + monitornig cyklu.

    Anatolka lubi tę wiadomość

  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 11 kwietnia 2016, 14:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lh:fsh masz 1,16 dlaczego więc masz niby PCO? Obraz usg? Czy na jakiej podstawie ta diagnoza?

  • Lonia1990 Autorytet
    Postów: 690 263

    Wysłany: 11 kwietnia 2016, 18:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, na usg wyszło że mam liczne pęcherzyki na jajnikach, dodatkowo niereguralne cykle i ginekolog chce mnie trochę ustabilizować + obniżyć testosteron i androostendion, akurat do tego czasu zbiję TSH.
    Byłam już u 2 endo i 2 gin... pierwszy endokrynolog w ogóle nie chciał dać nic na TSH dopiero 2 dał tabletki i zlecił dodatkowe badania.
    Ginekolog 1 nawet nie zauważył że mam policystyczne jajniki... nie zlecił badań hormonalnych a obecna zleciłą wszytsko co powyżej. WYdaje mi się być konretnym lekarzem ale ja już mam ograniczone zaufanie do lekarzy.

    Może warto zaryzyować? O ile dobrze zrozumiałam, musimy porozbijać pęcherzyki, obniżyć test i andr, może warto zaryzykować? ja już jestem w totalnej rozsypce i nie wiem...;( boję się iść do 3 ginekologa bo znów mi namiesza w głowie...

    Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 12 kwietnia 2016, 13:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Ci tak - do tego pco pdeszłabym ze spokojem, wyniki lh i fsh masz ok. Ja też byłam o dwóch ginów, każdy dał mi clo, stwierdził pco, a podobnie jak Ty miałam wyniki ok (na usg też dużo małych pęcherzyków). Poszłam do innego gina, robiłam monitoring, uwiezryłam w zioła i obok mnie śpi 17 miesięczny Marcel :)

    Masz inne objawy pco? Nadmierne owłosienie? Włoski na twarzy? (te też miałam i ooo... :P )

    Robiłaś test na insulinoodporność?

    nieregularne cykle - zawyżona prl, tsh - to może być przyczyna braku owulacji

    Walczyłam o dziecko rok. To nie jest tak długo w porównaniu do dziewczyn tutaj na forum. Ale wiem jedno - ufając lekarzom, do których trafiłam na początku nie wiem czy ta walka byłaby owocna. Duuużo czytałam tu na forum, zaufałam dziewczynom i znalazłam lekarza, którego leczenie pokrywało się z tym co tu się nauczyłam + na swoją rękę robiłam badania i działałam z ziołami. U mnie na owulację podziałał dong guai.

    Lonia1990 lubi tę wiadomość

  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 12 kwietnia 2016, 13:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłaś w ogóle monitoring cyklu kiedykolowiek? Wiesz czy masz owulację???

    Lonia1990 lubi tę wiadomość

  • Lonia1990 Autorytet
    Postów: 690 263

    Wysłany: 12 kwietnia 2016, 14:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do objawów - zdarzają się nieregularne cykle - we wrześniu 60 dni, w marcu 39 dni, do tego mam pojedyncze włoski brodzie, wypadające włosy.
    Nie robiłam testu na insulinoodporność.
    W listopadzie będąc na wizycie (infekcja) ginekolog powiedziała że mam właśnie owulację ale pełno pęcherzyków i pić inofolic. Dopiero teraz w marcu zleciła mi wszystkie badania i poprzedni cykl był bez owulacji co pokazał progesteron i obecny też niby bez wg usg. Nigdy nie miałam monitoringu bo w zasadzie teraz rozpoczęłam walkę z moim pcos - zdiagnozowane w ubiegłym tygodniu.

    O dziecko staramy się od października.

    Ja już nie wiem co mam robić ;( mam 2 tyg na podjęcie decyzji, albo iść do innego lekarza albo brać anty...

    Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • Lonia1990 Autorytet
    Postów: 690 263

    Wysłany: 12 kwietnia 2016, 14:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy są w takim razie inne leki na obniżenie testosteronu i androstendionu? by nie brać tych anty? boje się że jak pójdę do 3 lekarza to już totalnie zgłupieję...

    Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8010 6903

    Wysłany: 12 kwietnia 2016, 18:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tabletki antykoncepcyjne nie wyreguluja Ci tych hormonów na zawsze. To nie jest tak, że 3 miesiące sobie je pobierzesz i będzie już ok do końca świata. Androgenizacja związana jest właśnie z tymi podwyższonymi hormonami. To się już ma. Pcos nie da się wyleczyć, da się opanować. Chodzi o wywołanie owulacji w tym momencie. To jest kluczową sprawa a da się to zrobić mając podwyższone te hormony (androgeny). Aga.just napisała Ci wyżej, że też miała a jest mamą dwójki dzieci... Możesz poprobowac z ziołami i dong quai - przydałby się monitoring, żeby zobaczyć czy zmusza jajniki do pracy- to naturalne sposoby. Jeśli nie wierzysz w ziolka albo nie mozesz ich brać z jakiegoś powodu (często uczulaja) to napisałam Ci wyżej, że są leki wywołujące owulacje - np clostilbegyt - który wypisze każdy gin. Też trzeba sprawdzać monitoringiem czy działa na Ciebie ten lek.

    Naturalnie testosteron obniża ziolo-lukrecja jak pamiętam.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 18:36

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • Lonia1990 Autorytet
    Postów: 690 263

    Wysłany: 12 kwietnia 2016, 21:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro bede dzwonic do innego ginekologa (z polecenia) by on sie mna zajął

    Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • Lonia1990 Autorytet
    Postów: 690 263

    Wysłany: 14 kwietnia 2016, 09:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny którą mieszankę ziół mam sobie zamówić? ojca sroki nr 3 czy klimuszki nr 1?

    Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • Lonia1990 Autorytet
    Postów: 690 263

    Wysłany: 14 kwietnia 2016, 15:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam dziś do ginekologa faceta, powiedział że antykoncepcja to bardzo zły pomysł i jestem umówiona na wizytę 25 kwietnia :)

    Anatolka lubi tę wiadomość

    Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8010 6903

    Wysłany: 14 kwietnia 2016, 18:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lonia1990 wrote:
    Dzwoniłam dziś do ginekologa faceta, powiedział że antykoncepcja to bardzo zły pomysł i jestem umówiona na wizytę 25 kwietnia :)

    Brawo On! ;-)

    Spójrz sobie na pierwszą stronę wątku "wszystkie zielary ovu...". Tam jest dużo informacji o ziołach :-)

    Lonia1990 lubi tę wiadomość

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 15 kwietnia 2016, 12:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lonia nieregularne cykle to nie jest jednoznaczny objaw PCO. Naprawdę.
    Test na innsulinoodporność koniecznie.
    Minitoring cyklu to podstawa przy staraniach i diagnozie. Idziesz po @ i obserwujecie czy rośnie pęcherzyk, jak i czy i kiedy pęka.
    Inofolic - super, mi pomógł, 3 x dziennie piłam
    Anty - NIE!

    Który jesteś dzień cyklu?
    Zacznij mierzyć temperaturę, sprawdzać i badać szyjkę, śluz. Notuj wszytsko na wykresie.
    Zioła ojca sroki nr 3 zgodnie z rozpiską na zielarach.
    Do tego jak będziesz się monitorować spróbuj brać dong guai, jeśli pecgezrzyk bedzie słabo rósł. To naturalne estogeny na wywołanie owulacji (stymulują wzrost pęcherzyków). Nie sugeruj się tym, że owulacja powinna być w 14 dniu cyklu. To nie prawda. Pęcherzyk ma rosnąć i to jest ważne, dążymy do owulacji w cyklu a nie w konkretnym dniu. Ja miałam często owu nawet ok 22 dc.

  • Lonia1990 Autorytet
    Postów: 690 263

    Wysłany: 15 kwietnia 2016, 12:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę przed okresem do lekarza by zobaczył jakie mam badania zrobione i co ewentualnie mam jeszcze zrobić. Endo skierował jeszcze na 17 hydroprogesteron i chyba DHEA by wykluczyć nadnerczę.

    Obecnie jestem 19 dc. Przy owulacji mam łądny śluz, wiem kiedy ona występuje jednak progesteron jest słabiutki dodatkowo endometrium też kiepskie. Liczę na nowego ginekologa :) Ile czasu się marnuje przez złych lekarzy... :(

    Zioła ojca sroki mogę brać przez 3 cykle, nie trzeba żadnej przerwy robić?

    Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 17 kwietnia 2016, 21:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Progesteron to nie problem - duphaston lub luteina i po problemie :)

    Jeśli wiesz kiedy masz owulację - kiedy miałaś ostatnią? W którym dc masz? Nota bene przy pcos owulacja, ładny śluz to jedynie marzenie. Serio to Twoje pcos to grubymi nićmi szyte.

  • Lonia1990 Autorytet
    Postów: 690 263

    Wysłany: 18 kwietnia 2016, 07:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazwyczaj mam regularną owulację, chyba że cykl się wydłuża to wtedy organizm głupieje i już nie umiem jej rozpoznać.

    W takim razie mnie trochę podbudowałaś, bo w zasadzie lekarz mi nic szczegółowego nie powiedział - gin i endo powiedzieli ma Pani PCOS i tyle.
    A że natura nasza jest taka, że od razu szukamy po internecie informacji i w konsekwencji tylko się dołujemy :)

    A testosteron i androstendion czym się obniża?

    Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego