Forum Starając się z pomocą medyczną Wyniki hormonalne a antykoncepcja
Odpowiedz

Wyniki hormonalne a antykoncepcja

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 18 kwietnia 2016, 15:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli masz regularną owulację to o jakim PCOS tutaj mowa???????
    Tym bardziej w takiej sytuacji przebadałabym również męża, o ile badany nie był.

    Zatem od początku - jakiej długości masz cykle? Kiedy owulacja skoro wiesz kiedy jest? Jak często cykle Ci się wydłużają?

    Lonia1990 lubi tę wiadomość

  • Lonia1990 Autorytet
    Postów: 690 263

    Wysłany: 18 kwietnia 2016, 17:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zacznę od początku, jeśli deklarujesz wolę pomocy :)

    Rok temu odstawiłam anty. Zawsze miałam mega bolesna miesiączki, niejednokrotnie musiałam się zwalniać z pracy (jeśli to tutaj ma znaczenie). We wrześniu pierwszy raz wydłużył mi się cykl i trwał ponad 60 dni, został wywołany luteiną. W listopadzie dostałam infekcji i poszłam do innego lekarza, który na wizycie powiedział - ma Pani tyłozgięcie macicy oraz na usg powiedziała, że mam mnóstwo pęcherzyków i wygląda to za policystyczne jajniki - proszę pić inofem.W marcu kolejny cykl wydłużony do 39 dni. W marcu zadzowniłam do gin, że póki co dalej nie potrafię zajść w ciążę i jakie mam zrobić badania. Zrobiłam:
    Badania w 22 dc. cykl 39 dni:
    TSH 3,22
    Progesteron 0,52 (f. pecherzykowa 0,2--1,5, f. owul. 0,8---3,0)
    Prolaktyna 18,35 (4,79---23,3)

    Badania w 5 dniu cyklu:
    FT3 3,41 (2,0-4,4)
    FT4 1,17 (0,93-1,71)
    FSH 4,96 (f. pecherzykowA 3,5-12,5, owulacyjna 4,7---21,5)
    LH 5,77 (f. pech. 2,4---12,6, owul. 14--95,6)
    Estradiol 34,09 ( f. pech. 12,5---166, f. owul. 85,8---498
    Prolaktyna 16,90 (4,79--23,30)
    Testosteron 0,44 (0,08--0,48)
    Androstendion 3,81 (0,3--3,3)

    Zadzwoniłam do gin z wynikami, kazała iść do endokrynologa. Endo po wynikach powiedział - skoro ginekolog na usg widziała pęcherzyki na jajnikach to z tymi wynikami hormonów (androstendion i testosteron) ma pani zespół policystycznych jajników. Dostałam leki na TSH.
    Tego samego dnia poszłam do gin i na usg (11 dc) endometrium 5 mm i cykl bezowulacyjny. Nie widzi innego rozwiązania jak na 3 miesiące wziąść antykoncepcję by jajniki wyciszyć, co mi się nie spodobało bo kolejne miesiące starań w pupie.

    Koleżanka poleciła mi innego ginekologa którego bardzo chwalą w walce z niepłodnością, jestem zapisana na 25 kwietnia. Jedyne co mi przez telefon powiedział, że antykoncepcja to jest bardzo zły pomysł.

    Co do owulacji - mam w połowie cyklu śluz -ale ta moja koleżanka też ma śluz owulacyjny ia owulacji 'rozrodczej - że tak ją nazwę' brak. Gdy robiłam badania progesteronu to też miałam piękny śluz a progesteron tak niski że jej nie było.

    A i najważniejsze - starania o dziudziusia rozpoczeły się od października 2015.
    Od tego czasu miałam już 3 infekcje, w ciągu roku już chyba 6... nie wiem czy to ma wływ czy nie, ale dokucza mi to okropnie.

    Ja w zasadzie posiłkuję się tym co lekarze mi powiedzieli, bo ja się na tym całkowicie nie znam. To było ogromnym zaskoczeniem dla mnie.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2016, 17:29

    aga.just lubi tę wiadomość

    Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 19 kwietnia 2016, 16:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    odp wieczorem :)

    Lonia1990 lubi tę wiadomość

  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 20 kwietnia 2016, 21:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam, wczoraj nie dałam rady, ale jestem :)

    Tyłozgięcie - też mam i to z płodnością nie ma nic wspólnego, w sensie, że jej nie pomniejsza. Ponoć przy tyłozgięciu lepiej na pieska i potem nogi do góry, Czy to działa rzeczywiście nie wiem, ale próbowałam :)

    Bardzo dobrze, że dostałaś leki na tsh, wynik był zbyt wysoki. Jaki masz teraz poziom tsh? Sprawdzałaś?

    11 dc - byłaś na badaniu i na podstawie tego, że masz endo 5mm lekarz uznał cykl za bezowulacyjny??? BZDURA!! Owulacja mogła być dużo póżniej. Opowiem Ci mój przykład - 9 dc byłam u gin, pęcherzyków dużo, żaden jakiś super duży, diagnoza PCOS. Jeden ze zmierzonych pęcherzyków wtedy miał 9mmm. Dostałam clo na owulację od następnego cyklu. Ale weszłam na to forum, dziewczyny z wątku o clo i pcos proponowały obserwację cyklu, monitoring, odradzały clo. Poszłam do innego din chyba w 12 dc - kontynuowałam monitoring. Owulacja BYŁA!! Jakoś po 20 dc, ale była!!! Potem kolne obserwacje cyklu, monitoring, zioła i owulacja była! Późna, ale była. Dużo zawdzięczam ziołom, one mnie stymulowały tzn. rośnięcie pęcherzyka, potem brałam dupka po owu i udało się w cyklu marcowym, a diagnoza pcos i clo dostałam w listopadzie.
    Do tego brałam bromka - prl podstawowa była ok, ale ta po obciążeniu za wysoka. Dodatkowo miałam resztki pokarmu po karmieniu piersią córki.
    U Ciebie ta prl jest ciut za wysoka, pokusiłabym się o małą dawkę bromka.

    Śluz - jaki on jest? Typowo płodny? Rozciągliwy? Przezroczysty?

    Obserwacja cyklu - to dużo nie kosztuje pracy, a taki wykres dużo nam powie. Rano po przebudzeniu, najlepiej dopochwowo mierzymy temperaturę. Pomogę w interpretacji jak coś :)
    Do tego spróbuj badać szyjkę macicy - mi pomagała pozycja z jedną nogą zgiętą na wannie. Z czasem zobaczysz różnicę.

    Do pcos podeszłabym u Ciebie naprawdę ze spokojem. Poobserwuj się. Ja przeciwniczka dawniej takich obserwacji byłam w szoku jak info z wykresu zgadzały się z obserwacją na monitoringu/usg.

    Badania męża - robiłaś? Myślę, że warto. Badanie nasienia + posiew, każde badanie najlepiej z całej próbki :)

    Lonia1990 lubi tę wiadomość

  • Lonia1990 Autorytet
    Postów: 690 263

    Wysłany: 21 kwietnia 2016, 07:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie sprawdzałam jeszcze TSH, wizytę kontrolną mam 24 maja, a za ok tydzień powinien być okres więc wtedy idę zrobić 17hydroprogesteron i DHEA więc przy okazji sprawdzę TSH :)

    No tak, ginekolog powiedziała endometrium małe więc cykl będzie bezowulacyjny.

    Śluz jest rozciągliwy i przeźroczysty jak kurze białko :)

    Od następnego cyklu zacznę dzień od termometru. W jakim celu bada się szyję macicy? jak CO to pokazuje?

    Badania męża nie robiłam bo on póki co nie chce iść. jeśli do lipca nie zajdę w ciążę wtedy on pójdzie. On jest wstydliwy i to go blokuje.
    Akurat w moim mieście jest zielarnia ojca sroki więc sobie podskoczę i kupię wszystkie składniki, by od następnego cyklu zacząć pić:)

    Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 21 kwietnia 2016, 12:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obserwacja szyjki macicy - https://ovufriend.pl/pytania-i-odpowiedzi.html
    badasz czy szyjka jest otwarta czy zamknięta, nisko czy wysoko.

    z ziół poczytaj o dong quai, sroka 3. Pomyśl o bromku.
    Porozmawiaj z mężem, to ważne badanie.

  • Lonia1990 Autorytet
    Postów: 690 263

    Wysłany: 28 kwietnia 2016, 21:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiejsze wyniki:
    TSH po 3 tyg euthyrox25 spadło na 1,59
    DHEAS 212,7 (98,8---340)
    do 5 dni będzie wynik 17hydroprogesteron, ale sądząc po DHEAS zaburzenia kory nadnerczy chyba wykluczone :)

    miałam mieć wizytę u lekarza w poniedziałek, niestety okres nadszedł i idę 2 maja :)

    Anatolka lubi tę wiadomość

    Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • Lonia1990 Autorytet
    Postów: 690 263

    Wysłany: 3 maja 2016, 12:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga.just zdaję relację i proszę o komentarz :)
    No więc jestem po wizycie u nowego gin :)
    Lewy jajnik cały w pęcherzykach, prawy niewidoczny na usg (dlaczego?), więc z tego drugiego raczej nic nie będzie - tak lekarz powiedział.
    Endometrium w 7dc 6,5 mm więc jest poprawa (czyżby zioła ojca sroki działały?), bo w poprzednim cyklu w 11 dc było tylko 5mm. Ile mniej więcej rośnie endometrium na dzień/tydzień?
    Gdy będę miała śluz owulacyjny mam się zgłosić na usg by sprawdzić czy jest pęcherzyk dominujący, a 7 dni później zrobić progesteron i estradiol, dodatkowo lekarz zalecił zrobić badanie na insulinoodporność.
    Po tym cyklu będziemy wiedzieć jakie leki włączyć, póki co pić inofem dalej i zioła również.

    Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 4 maja 2016, 13:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lonia tsh spadło ładnie, ale leki mama nadzieję będziesz brać nadal?
    Lekarz wydaje się ok, trzymja się go poki co :)
    Progesteron, insulinoodporoność, estriadol - plan ma dobry. Do tego monitoring - teraz ile miały pęcherzyki? Endometrium b. ładne jak na ten dzień cyklu, tym bradziej że wcześniej miałaś kiepski, super naprawdę.

  • Lonia1990 Autorytet
    Postów: 690 263

    Wysłany: 4 maja 2016, 14:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tak leki biorę dalej na TSH aż zajdę w ciążę :)
    17hydroprogesteron w 3dc 1,03 (faza follikularna 0,2---1,3)
    DHEAS w 3dc 212,7 (kobiety 25-34lat 98,8---340)
    czyli niewydolność nadnerczy wykluczone?

    Właśnie nie powiedział mi ile miały obecnie pęcherzyki, jedynie pokazał mi, że jest ich dużo. Za tydzień powinnam mieć owulację, więc będę wiedziała czy wykluł się jakiś jeden konkretny czy nie.
    Endometrium powiedział że jest bardzo ładne :) Tak mnie podbudował ten lekarz, już nie mówiąc o tym, jaki był delikatny. Kobiety gin jak mi nie raz wsadziły wziernik to myślałam że zjadę z fotela,a u niego nic mnie nie bolało, nic kompletnie nic.

    Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • Lonia1990 Autorytet
    Postów: 690 263

    Wysłany: 12 maja 2016, 20:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest pecherzyk ;)) endometrium 9,77 jalgin powiedzial ze wyglada jakbym byla przed okresem :) mamy dzialac te 2 dni ;))

    Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego