X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Wysokie DHEA, SHBG i Hydroksyprogesteron
Odpowiedz

Wysokie DHEA, SHBG i Hydroksyprogesteron

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • mrth666 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników bo wizytę u ginka mam dopiero na przełomie lipca i sierpnia a bardzo się niepokoje tymi wysokimi wskaźnikami. Badanie robiłam 18 dc

DHEA - 9.77 (1.30-9.80)
    Hydroksyprogesteron - 6.08 (1.0-4.5)
    SHBG - 158 (32.40-128)
    Testosteron - 32.83 (8.01-49.86)

Te wyniki mam bardzo wysokie albo ponad normę. Czy któraś tak miała? O czym może to świadczyć. Jestem przerażona tym co piszą w internecie więc wole się zapytać osób bardziej doświadczonych. Spotkała się któraś z takim przypadkiem?
    Proszę o pomoc...

Uparciuszek lubi tę wiadomość

w57vkrntb2ql331t.png[/link]1usa15nmbx89ymoj.png
    20120421560114.png
  • hala123 Koleżanka

Wysłany: 7 czerwca 2014, 01:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana niestety nie pomogę. Przyznam, że pierwszy raz widzę w ogóle takie nazwy badań. Chociaż nie wykluczone, że właśnie czekam na wyniki niektórych z nich (miałam zleconych 13 badań z krwi i z tych nerwów zapamiętałam tylko HIV, a kartkę ze zleceniem wzięła Pani w laboratorium). Zajrzałam z czystej ciekawości w internet, ale to Ty też zrobiłaś i nie ma sensu się tym przejmować, bo najważniejsza jest opinia lekarza. Proponowałabym przesunąć wizytę u lekarza, poprosić o jakiś wcześniejszy termin. Może u Ciebie wystarczy obniżenie wskaźników i będzie dobrze? Szkoda żebyś myślała o tym jeszcze tyle czasu.

mrth666 lubi tę wiadomość

Hubi 2016 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wysokie DHEAS świadczy o jakimś problemie z nadnerczami. Masz stwierdzone PCOS? Na pocieszenie powiem Ci, że ja miałam DHEA-SO4 przy normach do 340ug/dl - 483ug/dl i liczne torbiele na obu jajnikach. Po czterech miesiącach leczenia tabletkami antykoncepcyjnymi łącznie z dexamethasonem na nadnercza i bromergonem na prolaktynę, wszystko ładnie spadło i się unormowało. Obecny wynik z nadnerczy to 128ug/dl. Dobry lekarz na pewno odpowiednio zinterpretuje wyniki i dobierze Ci leki:)

mrth666 lubi tę wiadomość

• mrth666 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź. Muszę Ci powiedzieć że mam problemy z nerkami i z pęcherzem więc może to przez nadnercza? Często mam zapalenia pęcherza, krwiomocz z wysokimi gorączkami + bardzo często bóle w okolicy nerek. Mam nadzieje że po wizycie wszystko się wyjaśni i że mam szanse na dziecko.
    Pozdrawiam

w57vkrntb2ql331t.png[/link]1usa15nmbx89ymoj.png
    20120421560114.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja robiłam jeszcze androstendion a nie robiłam tego hydroksyprogesteronu i miałam wyniki nieznacznie ponad normę lub w górnej granicy i endojrynolog powiedziała, że to jest nieznacznie ponad normę, raczej wskazuje na nieznaczny problem z jajnikami a nie nadnerczami i mogłaby mi dać tabletki antykoncepcyjne, ale przy takich wynikach i bez innych niepokojących zmian (zbędne owłosienie nieliczne łatwe do opanowania czyli mogłoby go nie być ale w takiej ilości pojedyncze włoski na brzuchu0 to lepiej starać się naturalnie no i jakieś 3 miesiące po wizycie jestem w ciąży, wcześniej unormowałam tsh i byłam na 1 cyklu z clo gdy się udało, oczywiście u Ciebie było o to jedno badanie więcej, które może zmieniać postac rzeczy, ale myślę, że nie jest źle i niedługo uda Ci się to wszytsko opanować i zajść w ciążę
    nam te wyniki ponad normę wydają się strasznie niepokojące, ale ta endokrynolog powiedziała, że to jeszcze nie jest taki duży problem i nie trzeba się martwić, przychodzą osoby z kilkakrotnie przekroczoną normą i wtedy jest problem

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2014, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrth666 wrote:
    Dzięki za odpowiedź. Muszę Ci powiedzieć że mam problemy z nerkami i z pęcherzem więc może to przez nadnercza? Często mam zapalenia pęcherza, krwiomocz z wysokimi gorączkami + bardzo często bóle w okolicy nerek. Mam nadzieje że po wizycie wszystko się wyjaśni i że mam szanse na dziecko.
    Pozdrawiam

Hmm ciężko powiedzieć, czy to od nadnerczy. Pewnie oceni to lekarz. Ja też miałam problemy z nerkami, częsty białkomocz, ale bez kwiomoczu i gorączki. A bóle pleców pojawiały się, ale wyżej, ponad nerkami. Mam pcos więc bóle mam również bardzo nisko pleców:/ A co do szans na dziecko, to przy dobrym lekarzu i odpowiednich lekach zawsze są:) Dobrze, że są lekarstwa, które pomagają. Ja od tego miesiąca zaczynam starania po leczeniu. Dam znać, czy się udało:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2015, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a to moje wyniki badan:

Białko wiążące hormony płciowe (SHBG)
    78 nmol/l norma 26.1 - 110.0 metoda ECLIA

Siarczan dehydroepiandrosteronu (DHEAS)
    278 ug/dl norma 98.8 - 340 metoda ECLIA

zastanawiam sie, jak to mozliwe, ze wyniki wyszly w normie skoro mam PCO - nie wiem jedynie o jakim podlozu ono jest, czy nadnerczowe, czy jajnikowe...

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam, dostałam skierowanie od endo na DHEAS niewiem na co to jest, czemu mi kazal zrobic a nie spytałam. ogólnie już zrobiłam to badanie tylko czekam na wynik.

• Bobisia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj tez czekam na wyniki.
    Dowiem się 29 lutego jaki miały sens o idę do lekarza .

[link=https://www.suwaczki.com/]nzjddqk300ej2dix.png[/link]
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ