Forum Starając się z pomocą medyczną Wysokie DHEA, SHBG i Hydroksyprogesteron
Odpowiedz

Wysokie DHEA, SHBG i Hydroksyprogesteron

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • mrth666 Autorytet
    Postów: 338 353

    Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników bo wizytę u ginka mam dopiero na przełomie lipca i sierpnia a bardzo się niepokoje tymi wysokimi wskaźnikami. Badanie robiłam 18 dc

    DHEA - 9.77 (1.30-9.80)
    Hydroksyprogesteron - 6.08 (1.0-4.5)
    SHBG - 158 (32.40-128)
    Testosteron - 32.83 (8.01-49.86)

    Te wyniki mam bardzo wysokie albo ponad normę. Czy któraś tak miała? O czym może to świadczyć. Jestem przerażona tym co piszą w internecie więc wole się zapytać osób bardziej doświadczonych. Spotkała się któraś z takim przypadkiem?
    Proszę o pomoc...

    Uparciuszek lubi tę wiadomość

    w57vkrntb2ql331t.png[/link]1usa15nmbx89ymoj.png
    20120421560114.png
  • hala123 Koleżanka
    Postów: 56 34

    Wysłany: 7 czerwca 2014, 01:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana niestety nie pomogę. Przyznam, że pierwszy raz widzę w ogóle takie nazwy badań. Chociaż nie wykluczone, że właśnie czekam na wyniki niektórych z nich (miałam zleconych 13 badań z krwi i z tych nerwów zapamiętałam tylko HIV, a kartkę ze zleceniem wzięła Pani w laboratorium). Zajrzałam z czystej ciekawości w internet, ale to Ty też zrobiłaś i nie ma sensu się tym przejmować, bo najważniejsza jest opinia lekarza. Proponowałabym przesunąć wizytę u lekarza, poprosić o jakiś wcześniejszy termin. Może u Ciebie wystarczy obniżenie wskaźników i będzie dobrze? Szkoda żebyś myślała o tym jeszcze tyle czasu.

    mrth666 lubi tę wiadomość

    Hubi 2016 <3
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1251 719

    Wysłany: 7 czerwca 2014, 10:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wysokie DHEAS świadczy o jakimś problemie z nadnerczami. Masz stwierdzone PCOS? Na pocieszenie powiem Ci, że ja miałam DHEA-SO4 przy normach do 340ug/dl - 483ug/dl i liczne torbiele na obu jajnikach. Po czterech miesiącach leczenia tabletkami antykoncepcyjnymi łącznie z dexamethasonem na nadnercza i bromergonem na prolaktynę, wszystko ładnie spadło i się unormowało. Obecny wynik z nadnerczy to 128ug/dl. Dobry lekarz na pewno odpowiednio zinterpretuje wyniki i dobierze Ci leki:)

    mrth666 lubi tę wiadomość

    AgnieszkaH
    34 lata
    Starania od 2014r.
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF 02.2019 ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF 01.2020 ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    Pół roku leczenia ureaplasmy.
    1 FET 13.10.2021 Embryoglue+Accofil+Encorton - 7tc puste jajo 💔

    Problemy: immunologia, cienkie i polipowate endometrium (stany zapalne), słabe komórki, PAI-1 hetero, PCO, zrosty, mięśniak śródścienny itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2
    Mam jeszcze ❄❄
  • mrth666 Autorytet
    Postów: 338 353

    Wysłany: 7 czerwca 2014, 13:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź. Muszę Ci powiedzieć że mam problemy z nerkami i z pęcherzem więc może to przez nadnercza? Często mam zapalenia pęcherza, krwiomocz z wysokimi gorączkami + bardzo często bóle w okolicy nerek. Mam nadzieje że po wizycie wszystko się wyjaśni i że mam szanse na dziecko.
    Pozdrawiam

    w57vkrntb2ql331t.png[/link]1usa15nmbx89ymoj.png
    20120421560114.png
  • szpilka Autorytet
    Postów: 3844 2652

    Wysłany: 7 czerwca 2014, 14:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja robiłam jeszcze androstendion a nie robiłam tego hydroksyprogesteronu i miałam wyniki nieznacznie ponad normę lub w górnej granicy i endojrynolog powiedziała, że to jest nieznacznie ponad normę, raczej wskazuje na nieznaczny problem z jajnikami a nie nadnerczami i mogłaby mi dać tabletki antykoncepcyjne, ale przy takich wynikach i bez innych niepokojących zmian (zbędne owłosienie nieliczne łatwe do opanowania czyli mogłoby go nie być ale w takiej ilości pojedyncze włoski na brzuchu0 to lepiej starać się naturalnie no i jakieś 3 miesiące po wizycie jestem w ciąży, wcześniej unormowałam tsh i byłam na 1 cyklu z clo gdy się udało, oczywiście u Ciebie było o to jedno badanie więcej, które może zmieniać postac rzeczy, ale myślę, że nie jest źle i niedługo uda Ci się to wszytsko opanować i zajść w ciążę
    nam te wyniki ponad normę wydają się strasznie niepokojące, ale ta endokrynolog powiedziała, że to jeszcze nie jest taki duży problem i nie trzeba się martwić, przychodzą osoby z kilkakrotnie przekroczoną normą i wtedy jest problem

    17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1251 719

    Wysłany: 9 czerwca 2014, 11:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrth666 wrote:
    Dzięki za odpowiedź. Muszę Ci powiedzieć że mam problemy z nerkami i z pęcherzem więc może to przez nadnercza? Często mam zapalenia pęcherza, krwiomocz z wysokimi gorączkami + bardzo często bóle w okolicy nerek. Mam nadzieje że po wizycie wszystko się wyjaśni i że mam szanse na dziecko.
    Pozdrawiam

    Hmm ciężko powiedzieć, czy to od nadnerczy. Pewnie oceni to lekarz. Ja też miałam problemy z nerkami, częsty białkomocz, ale bez kwiomoczu i gorączki. A bóle pleców pojawiały się, ale wyżej, ponad nerkami. Mam pcos więc bóle mam również bardzo nisko pleców:/ A co do szans na dziecko, to przy dobrym lekarzu i odpowiednich lekach zawsze są:) Dobrze, że są lekarstwa, które pomagają. Ja od tego miesiąca zaczynam starania po leczeniu. Dam znać, czy się udało:)

    AgnieszkaH
    34 lata
    Starania od 2014r.
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF 02.2019 ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF 01.2020 ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    Pół roku leczenia ureaplasmy.
    1 FET 13.10.2021 Embryoglue+Accofil+Encorton - 7tc puste jajo 💔

    Problemy: immunologia, cienkie i polipowate endometrium (stany zapalne), słabe komórki, PAI-1 hetero, PCO, zrosty, mięśniak śródścienny itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2
    Mam jeszcze ❄❄
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 stycznia 2015, 19:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a to moje wyniki badan:

    Białko wiążące hormony płciowe (SHBG)
    78 nmol/l norma 26.1 - 110.0 metoda ECLIA

    Siarczan dehydroepiandrosteronu (DHEAS)
    278 ug/dl norma 98.8 - 340 metoda ECLIA

    zastanawiam sie, jak to mozliwe, ze wyniki wyszly w normie skoro mam PCO - nie wiem jedynie o jakim podlozu ono jest, czy nadnerczowe, czy jajnikowe...

  • gosia89 Autorytet
    Postów: 851 851

    Wysłany: 8 lutego 2015, 14:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam, dostałam skierowanie od endo na DHEAS niewiem na co to jest, czemu mi kazal zrobic a nie spytałam. ogólnie już zrobiłam to badanie tylko czekam na wynik.

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*] 😢
    grudzień 2015- Histeroskopia ✔️
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne ✔️
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI 😓
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle 💊
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 1IUI 😢
    27.10. 2020 2IUI 😢
    24.11.2020 3IUI 😢
    marzec 2021 in-vitro
    AMH 4,8✔️
    kariotypy prawidłowe✔️
    Bemfola, Orgalutran, Gonapeptyl 💉
    15.03 punkcja
    Pobrano 14 oocytow z tego 5 dojrzałych
    transfer odroczony ryzyko hiperstymulacji
    Mamy 3 ❄️❄️❄️
    12.04 transfer ❄️3-dniowca, prog 39
    7dpt II
    9dpt Bhcg 58,32 prog 73
    11dpt Bhcg 136,90
    14dpt Bhcg 610,78
    10.05.2021 4,14mm ❤️
    25.05.2021 1,86cm 8w3d ❤️
    14.06.2021 5,23cm 11w6d ❤️
    25.06. 2021 prenatalne

    0d1yrjjgoa66molf.png
  • Bobisia Autorytet
    Postów: 278 214

    Wysłany: 7 lutego 2018, 12:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj tez czekam na wyniki.
    Dowiem się 29 lutego jaki miały sens o idę do lekarza .

    [link=https://www.suwaczki.com/]nzjddqk300ej2dix.png[/link]
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ