🍀✨ Z plecakiem doświadczeń 🎒 Weteranki IVF ✨🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Szanuję za zdrowe podejście😊 i żebyśmy się dobrze zrozumiały nie neguję, że takie problemy mogą razem współistnieć, ale jest to raczej rzadkość niż reguła.Mq1991 wrote:Dzięki za odpowiedź
wiem, jakie jest oficjalne stanowisko i co do diety bezglutenowej przy Hashimoto i co do badan na nietolerancje pokarmowe.
Można wierzyć lub nie- ja na swoim przykładzie widzę realne korzyści diety bezglutenowej i bezlaktozowej przy moim Hashi 😉 przede wszystkim dużo lepiej się czuję, nie mam problemów jelitowych i skornych, na obrazie usg zapalenie tarczycy ewidentnie się zmniejszyło (nawet lekarz który wykonuje mi badania był lekko zdziwiony).
Z tym bezmyślnym jedzeniem bezwartościowych rzeczy zgadzam się całkowicie! Co z tego, ze cos jest bezglutenowe, jesli to sam cukier? Dlatego podstawą mojej diety są warzywa, ryby, mięso, owoce morza. Ja osobiscie ogólnie ograniczam węglowodany, bo akurat u mnie to się najbardziej sprawdza.
I masz rację z tym badaniem celiakii- dlatego ja planuję zrobić badania genetyczne, bo wiem ze bez ekspozycji na gluten przeciwciala nie mają sensu 😉
Oczywiście nie namawiam nikogo na żadną dietę - tym bardziej na własną rękę! Tylko mówię że niestety z Hashi czesto łączy się z roznego rodzaju problemami trawiennymi, więc warto się poobserwować, czy pójść do dietetyka
Moje dietetyczne serduszko nie mogło się nie wypowiedzieć w tym temacie, bo widziałam już sporo w swoim gabinecie i niestety wiem, co taka bezmyślna dieta potrafi zrobić z organizmem.
domi_, Woczekiwaniu, Marz91, Nessie, just_a_girl, Valletta, Kasiak89, Yahu, Mq1991 lubią tę wiadomość
👩🏻🦰’92 + 🧔🏻♂️’90 | starania od 04.2022
obniżona rezerwa jajnikowa, adenomioza, KIR AA, RIF
teratozoospermia
03.2023 - 03.2025
2x IUI, 2x IMSI, 4 transfery zdrowych zarodków, 3x obstawa immunologiczna, nigdy b-hCG+
05.2025 IMSI, ❄️4AB zdrowy po PGT-A
IPLE & minihistero❌
wyciszenie Diphereline x3✅
ivig + FET⏳ -
Miałaś jakieś zmienne w obstawie do transferu względem wcześniejszego? Wyciszenie? Inne leki?Ofelia wrote:Mysle, ze głowa nie chce odpuścić i po prostu mam jakieś wewnętrzne przeczucie, ze tym razem tez klapa, wczoraj złapał mnie jakiś mocny ból i trzymał z 30 min.
Wiem, ze to nie musi nic znaczyć, ale ja już sobie wmówiłam, ze się nie uda po raz kolejny i tyle, moja głowa chyba próbuje mnie nastawiać na kolejne rozczarowanie a ze mam nerwice to takie wkręcanie sobie jest u mnie powszechne.
Często też u nas przewija się temat opieki psychologa, bo praktycznie wszystkie tutaj jesteśmy po różnych przejściach.
Ja zarówno po transferach jak i po stymulacjach starałam się zająć czymś głowę, rozbić coś co sprawia mi przyjemność, rozpieszczać się małymi rzeczami. Inaczej bym chyba zwariowała.
just_a_girl lubi tę wiadomość
👩 i 👦34 l. //starania >9 lat
Endometrioza 4 st, Adeno. 2020 i 2025 laparo. Jajowody niedrożne ❌
AMH: 0,45 >> 0,66
MTHFR, PAI-1, Leiden, R2❌
Niedoczynność tarczycy, Anemia
Kariotypy ✔️ KIR BX: 2DS1,2DS2, 2DS5✔️ 2DS3,3DS1❌ On HLA-c: C1,C2
CD138 ✔️ Cross match 26,7%>>24,6%
Interleukin 6 4,3 pg/ml ⬆️ ANA1 (+)
I procedura (IMSI) - 2023, krótki prot.
📅 11.2023 💉 5 kom. >> ❄️❄️3AB, 5BC
FET I 12.2023 3AB CS, 12 dpt <0,1❌
FET II 07.2024 5BC CS, EG. 6 dpt <0,2❌
II procedura (ICSI + FC) - 2024, długi prot.
📅10.2024 💉 2 kom. >> ❄️3BB
FET III 11.2024 CS, EG, AH 9 dpt <0,2❌
III procedura (ICSI + FC) - 2025, długi prot. z hormonem wzrostu
📅31.01 💉 2 kom. >> ❄️❄️3BA, 3BB
FET IV 19.07.2025, 3BA CS, AH
Encorton, Clexane, Acard, Accofil, Prograf, Relanium, Prolutex, Besins, Utrogestan, Estrofem
6dpt 22,7, 9dpt 110, 12dpt 540, 20dpt 1902,9, 23dpt 1818, GS 0,48, 6+0 ciąża zatrzymana ❌
⏳FET V 12.2025❓ -
domi_ wrote:Miałaś jakieś zmienne w obstawie do transferu względem wcześniejszego? Wyciszenie? Inne leki?
Często też u nas przewija się temat opieki psychologa, bo praktycznie wszystkie tutaj jesteśmy po różnych przejściach.
Ja zarówno po transferach jak i po stymulacjach starałam się zająć czymś głowę, rozbić coś co sprawia mi przyjemność, rozpieszczać się małymi rzeczami. Inaczej bym chyba zwariowała.
Oczywiście zajmuje się tym co sprawia mi przyjemność.
dużo czytam, ale wiadomo i tak będzie się myśleć do czasu tych wyników bety, ciężko ząbkowickie wyrzucić to z głowy.
Miałam teraz wyciszenie dwa miesiące + heparyna, encorton, acard, ale wcześniej tez one były.
Pocieszające jest to, ze zazwyczaj z każdej procedury miałam po jednym średniej jakości zarodku a teraz 6/6 i według oceny embriologia bardzo ładne.
Także tym razem to nie koniec mojej drogi i rozpoczynanie stymulacji od nowa jak było zawsze, tylko jeszcze czekają na mnie przyszłe maluchy.
Ale wiadomo, człowiek by chciał teraz już bo staramy się już 7 lat.
👩🏻💼31 🧔🏻♂️32
Endometrioza IV stopnia
Adenomioza
Starania od 2018
Oba jajowody usunięte
I procedura w UK - 4 🥚 1 blastocysta
II procedura program rządowy - 4 🥚 1 ❄️
III - 5 🥚 - 2 ❄️
IV - 6 🥚 6 ❄️
5 nieudanych transferów.
Pozostało 5/6 ❄️ -
Wow! Co za różnica z przebiegiem stymulacji i hodowli!!!Ofelia wrote:Oczywiście zajmuje się tym co sprawia mi przyjemność.
dużo czytam, ale wiadomo i tak będzie się myśleć do czasu tych wyników bety, ciężko ząbkowickie wyrzucić to z głowy.
Miałam teraz wyciszenie dwa miesiące + heparyna, encorton, acard, ale wcześniej tez one były.
Pocieszające jest to, ze zazwyczaj z każdej procedury miałam po jednym średniej jakości zarodku a teraz 6/6 i według oceny embriologia bardzo ładne.
Także tym razem to nie koniec mojej drogi i rozpoczynanie stymulacji od nowa jak było zawsze, tylko jeszcze czekają na mnie przyszłe maluchy.
Ale wiadomo, człowiek by chciał teraz już bo staramy się już 7 lat.
Człowiek robi co może żeby za dużo nie myśleć, ale masz racje, że nie da się tego wyłączyć.
7 lat to jednak szmat czasu.
Ja z każdym kolejnym niepowodzeniem poszerzałam diagnostykę i niestety czego się nie tknęłam to wychodziło “coś”. To na raz podcina skrzydła i w tym samym momencie daje nadzieję, że tym razem się uda, bo znalazło się kolejny brakujący puzzel.
Mam wielką nadzieję, że albo obecny okruch zostanie z tobą już na zawsze albo znajdziesz go w reszcie “gromadki” 🤞🍀
Ofelia, Cień lubią tę wiadomość
Encorton, Clexane, Acard, Accofil, Prograf, Relanium, Prolutex, Besins, Utrogestan, Estrofem
6dpt 22,7, 9dpt 110, 12dpt 540, 20dpt 1902,9, 23dpt 1818, GS 0,48, 6+0 ciąża zatrzymana ❌
⏳FET V 12.2025❓ -
Cześć dziewczyny, widzę że pojawił się temat diety bezglutenowej. Mam celiakię od 10 roku życia czyli już 30 lat na diecie bezglutenowej 🙈
Wszystko do jedzenia da się zrobić w wersji bezglutenowej. Ja staram się piec sama pieczywo ale nie zawsze mam czas. Przerobiłam już chyba wszystkie firmy które produkują pieczywo bezglutenowe. Składy tych produktów pozostawiają wiele do życzenia. Pojawia się coraz więcej takich rzemieślniczych piekarni bezglutenowych. Aktualnie moja ulubiona firma z pieczywem to Bezglutenowy Hert. Mają sklep internetowy ale też wiem że mają punkty stacjonarne np. we Wrocławiu.
sylstaa, Yahu, Hope85, Cień, Mq1991 lubią tę wiadomość
Ona i On '84
2011 córka, ciąża naturalna
2013-2019 💔 4 poronienia,
V Leiden heterozygota, MTHFR homozygota, PAI-1 homozygota, on i ona kariotypy OK
05.2021 Klinika leczenia niepłodności
AMH 0,3 decyzja o KD, parametry nasienia OK, 12KD ->mamy 5❄️
07.2022 I FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
08.2023 II FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
01.2024 III FET beta 0, PGT-A ok, wlew GCS-F, Encorton, Accofil, Intralipid, Acard, Clexane
04.07.2024 IV FET beta 0, wlew IG 15g, Encorton, Acard, Clexane
31.07.2024 V FET beta 0, wlew IG 20g, Encorton,Acard, Ovitrelle, Clexane
12.2024 KD, 6 komórek, brak zarodków
01.2025 KD, 6 komórek, brak zarodków
❌02.2025 adenomioza-antybiotyki,Diphereline 3mce
18.06.2025 transfer AZ, beta 0, ❄️ 4.2.2
17.07.2025 drugie podejście AZ, beta 0 ❄️6.1.1
08-11.25 Diphereline 😱
10.25 Dr Jarosz - Encorton
12.25 transfer AZ -
Nie, zaczęłam wcześniej niż napisałam 😅Cień wrote:Czyli wystarczy miesiąc,,wyciszenia,,?
Pytam dla siebie na wyrost.
Ogólnie trochę nie nadążam.
Będą dwa zastrzyki z uwagi na to że to już trzeci raz, co pół roku, a i zmiany niewielkie. Choć wcześniejszy lekarz mówił że to nie ma znaczenia i chciał dać 3.
Cień lubi tę wiadomość
starania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb
IVFET V 25 - 8/10tydz poronienie 💔 -
Kasiak89 wrote:Nie, zaczęłam wcześniej niż napisałam 😅
Będą dwa zastrzyki z uwagi na to że to już trzeci raz, co pół roku, a i zmiany niewielkie. Choć wcześniejszy lekarz mówił że to nie ma znaczenia i chciał dać 3.
Kasiak89 a czy stosowałaś może visanne inaczej dienogest?Starania od 01/23
AP-K- 03/2024
09/23 -IUI -❌
01/24 - FET (AZ)-❌
09/24 - FET (AZ)- ❌
10/24 - FET (AZ) - ❌
03/25 - FET (AZ) - ❌
Ona: IO, endo, KIR Bx, amh - 0,52
cross match - 22,4%
allo mlr - 26,7%
Mikrobiom macicy - ✅
On: nasienie ✅ -
Hope85 wrote:Cześć ponownie 🙂
Wracam do Was regularnie co tydzień, częściej nie daje rady żeby nie zwariować.
@domi, @Lunka, mocne kciuki żeby wszystko się udalo 😊
@just_a_girl, wspólny zjazd/konferencja, świetny pomysł, myślę że jakby pogooglowac to coś ciekawego by się znalazlo 🤪 jak coś wpadnie mi w oko w przyszłym roku to dam znać.
Mam też nowinkę, którą chciałam się podzielić. Na ostatniej wizycie lekarz sprawdzał mi poziom CD56 - w tym roku po jednej biopsji wyszło mi ponad 400.
No i zalecił mi.... diete bezglutenową. Jak tylko wróciłam do domu to zaczęłam googlowac i doszukalam się że w jakiś tam badaniu z zeszłego roku w Hiszpanii przejście na dietę bezglutenową pomogło w RIF (recurring implantation failures). Tłumaczą to tym że część osob może nie mieć celiakii per se ale może być wrazliwa na gluten i ten gluten może powodować zwiększoną reakcję immunologiczną organizmu co skutkuje odrzuceniem zarodka. Ciekawe jest to że wyszło im, że dotyczy to osób z niedoczynnością tarczycy. Może to dotyczyć osób z przebytym zapaleniem endometrium.
Także od wtorku jestem na diecie bezglutenowej, mimo że kompletnie nie miałam żadnych objawów wrażliwości na gluten. Wręcz przeciwnie kocham gofry, naleśniki, pieczywo 😅
Jestem ciekawa czy faktycznie będzie to miało jakiś wpływ 🙂
No i w końcu odważyłam się zrobić AMH. Ostatnie badanie miałam w 2021 i bardzo balam się je zrobić ponownie. Wyszlo mi 1,18 więc nie jest źle. Jest na czym pracować. Złudzeń nie mam, ale zawsze takie trochę pozytywne informacje podtrzymują na duchu 😊
Ja nie mam celiakii jako takiej, nie mam też stanu zapalnego, ale mi wyszła nietolerancja pszenicy. I jak nie jem, czy też mocno ograniczam- rzeczywiście lepiej się czuję. A dwa razy sobie pozwoliłam na więcej przed owulacją (np tłusty czwartek 😅) i wtedy pęcherzyk po prostu znikał i szło od początku z drugiego jajnika. Mimo hormonów i wszystkiego ok. Więc u mnie na pewno jest coś na rzeczy. Napro ogólnie zalecają testy na nietolerancje pokarmowe robić. U obojga partnerówstarania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb
Najprostszy bezglutenowy jest z kaszy gryczanej. Tylko trzeba ją lubić 😅Nessie wrote:Przydatna informacja. Dziękuję! Na diecie przeciwzapalnej właśnie mówią że najlepiej wyeliminować gluten - ale choć próbuję, to ciężko mi to idzie. Uwielbiam pieczywo. Co prawda przerzuciłam się na inne typy chlebów, razowe, orkiszowe, żytnie ale to dalej ma sporo glutenu. Zastanawiam się nad robieniem pieczywa bezglutenowego w domu, ale jakoś nie mogę się za to zabrać. Powinnam, bo coś jeść trzeba a próbowałam kupować takie gotowe, tylko skład mnie nie przekonuje 😵💫
Próbowaliście robić może chleb bezglutenowy? Dobry jest? 😅starania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb
Z makaronem to w zasadzie nie ma problemu, kukurydziany jest niemal identyczny. Są też makarony że strączków, całkiem okdomi_ wrote:Hope85 dzięki, że napisałaś!
Nie ważne jak często, ważne, że wpadasz i razem z nami tworzysz społeczność
nasz wątek ma trochę inną specyfikę niż miesięczny i o wiele prościej nadrobić tydzień 
Dziękuję Ci też za informacje! Ja po pierwszym laparo nie mogłam ani grama glutenu i to było dla mnie początkowo trudne doświadczenie. Te same problemy miałam z tłuszczem mięsnym (co ciekawe, problem nie dotyczył ryb - te mogłam w każdej postaci).
Domyślam się, że usuwanie zrostów z jelit mocno podrażniły mi kichy, bo lekarz mówił, że było tego tak dużo, że teraz jelito musi się na nowo „ułożyć”.
Teraz definitywnie zaniedbałam kwestię glutenu, choć nie ma go tyle w mojej diecie co wcześniej. Raczej mowa o nie częstym rozpieszczeniu sie pizzą czy naleśnikiem. Jednak bardzo zwracam uwagę jakie pieczywo kupuje czy jaki makaron.
Twoje słowa trochę mnie zmotywowały, żeby pilnować tego bardziej, albo po prostu znajdować inne alternatywy. 🥰
Hope85 lubi tę wiadomość
starania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb
Wiesz co, myślę że jak już idziesz w nietolerancje, to zrób pakiet cały. Tylko to strasznie drogie. Na samą laktozę ja bym nie robiła. Pij codziennie pół litra mleka, jak po tygodniu nie będziesz widziała żadnej różnicy to spoko, a jak po 3 dniach zaczniesz mieć biegunki, to trzeba ograniczyćkrakowiankq wrote:@Hope85, dzięki:)
Myślę, że to może mnie też dotyczyć. Zwłaszcza, że mam lekką niedoczynność i początki Hashimoto.
Ja uwielbiam gluten
Mogę odmawiać sobie wielu produktów ale pyszny chleb to radość mojego życia:P
Transfer planowany na marzec więc w grudniu zrobię sobie 'pożegnanie chleba' i od stycznia kupię bezglutenowe pudełka:) Zrobię jeszcze badania na celiakię i nietolerancję laktozy na początku roku.
Co mi szkodzi spróbować. Już i tak robię tyle dziwnych rzeczy w ramach przygotowań
starania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb
U mnie akurat wzdęcia były objawem SIBO.krakowiankq wrote:Tak, planuję zrobić te badania wraz z grudniową wypłatą

czyli pewnie zaraz po Nowym Roku.
Na pewno na celiakię ale może też inne dodatkowo. Trzeba sobie znaleźć jakieś zajęcie na ławeczce:D
Z objawów to mam chyba tylko wzdęcia. Trudno ocenić czy to z powodu jedzenia czy endometriozy.starania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb
Z jednej strony masz rację.sylstaa wrote:To jako specjalista wtrącę parę groszy z perspektywy praktyka😉
Odradzam badania na nietolerancje pokarmowe (badania typu IgG), to nie są wiarygodne testy, żadna z szanowanych organizacji alergologicznych ich nie poleca. Immunologia jest dość skomplikowana i obecność tych przeciwciał wcale nie znaczy, że jest nietolerancja na dany produkt - tutaj podrzucę dłuższy tekst Damiana Parola, który to super opisał https://www.damianparol.com/testy-igg-na-nietolerancje-pokarmowe-to-pseudodiagnostyka/
Co do zasadności stosowania diety bezglutenowej przy Hashi to brak jest takich przesłanek, POLSPEN wydał kilka lat temu swoje stanowisko. Dużo istotniejsza wydaje się być dieta przeciwzapalna, w kierunku diety śródziemnomorskiej, gdzie jest duża różnorodność i sporo przeciwzapalnych substancji. Oczywiście przy współistniejącej celiakii to jest inna sprawa. Są też osoby z nieceliakalną nadwrażliwością nad gluten (badania wychodzą dobrze, ale ewidentnie po prowokacji na gluten jest pogorszenie się objawów, tutaj nie mamy żadnych badań które to potwierdzają - jedynie dieta bezglutenowa i później prowokacja).
Pamiętajcie, że jeśli chcecie zrobić badania na celiakię serologiczne (czyli przeciwciała) to musi być ekspozycja na gluten w diecie min. 6 tyg. Badania genetyczne można robić niezależnie od diety.
Chcę zakończyć swój wywód tym, że każda dieta, która jest eliminacyjna niesie ze sobą ryzyko niedoborów. Wielokrotnie widziałam pacjentów na różnych dietach eliminacyjnych z niedoborami jedzących bezwartościowe wafle ryżowe zamiast wartościowego pieczywa i tym bym się bardziej kierowała🙂
Z drugiej, kiedy wyeliminowałem z diety dwie rzeczy które wyszły mi najwyżej w tych testach, jakość życia bardzo się poprawiła, ustąpiły nawracające stany zapalne zatok, czeste bóle głowy, przestałam mieć wiecznie zatkany nos. I jeszcze kilka rzeczy.
Koleżance jakieś problemy ze skórą się skończyły.
Więc nie odrzucała bym tego tak całkiem.
Ale w ciąży nadal nie jestem 🤪starania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb
Nie, stale dipherelineKingus 1 wrote:Kasiak89 a czy stosowałaś może visanne inaczej dienogest?starania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb
Kasiak89 wrote:Nie, zaczęłam wcześniej niż napisałam 😅
Moi lekarze w Bocianie nie są zwolennikami tego „wyciszenia”, chociaż mówią, że to rozważą. Ja coraz bardziej czuję, że chyba chcę tego spróbować.
To ja się z tym wszystkim zmagam, nie oni — i mam prawo zawalczyć o opcję, która daje mi poczucie większej kontroli.
Coraz bardziej skłaniam się ku temu, żeby po prostu wymusić na nich ten schemat leczenia, jeśli inaczej się nie da.
krakowiankq lubi tę wiadomość
🌸 1982 | 🦋 Hashimoto | 🌺 Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34
🧬 MTHFR 677C>T — het. | PAI-1 675 4G/5G — het.
🏥 Bocian W-wa 2024–obecnie (Novum 2019–2024)
📘 Moja droga:💉 8 IVF/ICSI (7 stymulacji + 1 AZ)
• IX’19 — pierwsza kwalifikacja do IVF
• VII’21 💉 — 1 pęch. → 0 oocytów
• VIII’21 💉 — 1 pęch. (przedwczesne pęknięcie)
• X’21 💉 — 1 pęch. → 0 oocytów
• XI’21 💉 — 2 pęch. → 3 oocyty → 2 zapł.
• XI’21 ❄️ — ET (2-dniowy) — ✖
• VII’22 ❄️ — KET (2-dniowy) — ✖
• XI’22 💉 — 1 pęch. → 0 oocytów
• VII’24 💉🍃 (MZ) — 1 pęch. → 1 oocyt → ET (5-dniowy) → cb
• X’24 💉🍃 (MZ) — 2 pęch. → 2 oocyty → 1 zapł. → ❄️ KET III’25 (5-dniowy) → cb
• VI’25 🌱 AZ — ❄️ KET Bl 4.1.2 (5-dniowy) → ciąża zarodkowa → poronienie 8 tc 💔 -
Wiesz, będąc w jednej klinice byłam na konsultacji u 3 innych specjalistów, w innych klinikach. I każdy mówił że to optymalny sposób postępowania. Różnice w postępowaniu jakie między nimi były to 2,5mg encortonu, i jeden zamiast prolutexu podałby agolutin . Z menopauzą wszyscy byli na takCień wrote:Moi lekarze w Bocianie nie są zwolennikami tego „wyciszenia”, chociaż mówią, że to rozważą. Ja coraz bardziej czuję, że chyba chcę tego spróbować.
To ja się z tym wszystkim zmagam, nie oni — i mam prawo zawalczyć o opcję, która daje mi poczucie większej kontroli.
Coraz bardziej skłaniam się ku temu, żeby po prostu wymusić na nich ten schemat leczenia, jeśli inaczej się nie da.
Cień lubi tę wiadomość
starania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb
Kasiak89 wrote:Wiesz, będąc w jednej klinice byłam na konsultacji u 3 innych specjalistów, w innych klinikach. I każdy mówił że to optymalny sposób postępowania. Różnice w postępowaniu jakie między nimi były to 2,5mg encortonu, i jeden zamiast prolutexu podałby agolutin . Z menopauzą wszyscy byli na tak
Dziękuję
To cenne informacje dla mnie.
Pozdrawiam🌸 1982 | 🦋 Hashimoto | 🌺 Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34
🧬 MTHFR 677C>T — het. | PAI-1 675 4G/5G — het.
🏥 Bocian W-wa 2024–obecnie (Novum 2019–2024)
📘 Moja droga:💉 8 IVF/ICSI (7 stymulacji + 1 AZ)
• IX’19 — pierwsza kwalifikacja do IVF
• VII’21 💉 — 1 pęch. → 0 oocytów
• VIII’21 💉 — 1 pęch. (przedwczesne pęknięcie)
• X’21 💉 — 1 pęch. → 0 oocytów
• XI’21 💉 — 2 pęch. → 3 oocyty → 2 zapł.
• XI’21 ❄️ — ET (2-dniowy) — ✖
• VII’22 ❄️ — KET (2-dniowy) — ✖
• XI’22 💉 — 1 pęch. → 0 oocytów
• VII’24 💉🍃 (MZ) — 1 pęch. → 1 oocyt → ET (5-dniowy) → cb
• X’24 💉🍃 (MZ) — 2 pęch. → 2 oocyty → 1 zapł. → ❄️ KET III’25 (5-dniowy) → cb
• VI’25 🌱 AZ — ❄️ KET Bl 4.1.2 (5-dniowy) → ciąża zarodkowa → poronienie 8 tc 💔 -
Część Dziewczyny,
Mam nadzieję, że miałyście udany weekend 🤩
Nie zapoznałam się jeszcze z całością, ale zaczęłam sobie zaglądać do nowych rekomendacji w zakresie diagnostyki i leczenia niepłodności Polskiego Towarzystwa Medycyny Rozrodu i Embriologii:
https://rekomendacje-ptmrie.pl/
@Cień tutaj też rekomendowane są sztuczne menopauzy dla pacjentek z endometrioza, adneomioza, więc nie wiem skąd taka niechęć kliniki do takiego protokołu leczenia.
Dr Janowiec też coś na wizycie wspominał, że w końcu jest to zalecone w rekomendacjach, to może "mniej będą na nim wieszać psy" za przepisywanie "wszystkim" tych wyciszeń edno adeno.😅
Cień, sylstaa, domi_ lubią tę wiadomość
starania od 04.2023
03.2025 IVF nr 1
14.03 punkcja: 8🥚, 2❄️: 3AB, 6BB
19.03 I transfer ❄️3AB ❌
18.04 biopsja endometrium:
CD138 ❌, CD56 ✅, antybiotyk 2 tyg
25.07 II transfer ❄️6BB ❌
09.2025 IVF nr 2 (IMSI+FC)
22.09 punkcja: 12🥚, 5❄️: 2x4AB, 2x4BB, 5BB
po PGT-A: zdrowe 2x4AB, 4BB, 5BB, niska mozaika 4BB
07.11 minihisteroskopia
⏳⏳⏳ diphereline x3, antybiotyki, probiotyki
🔜 2026 transfer nr 3
👩🏻'95 (30)
AMH = 1,6 (08.2025)
hiperprolaktynemia (Dostinex) ✅
adenomioza ❌
👨🏻'95 (30)
morfologia 0% / 4% / 1% ❌
MSOME 0% ❌ -
widze ze byly glutenowe dyskusje.. Ja wiem ze moj organizm nienawidzi laktozy i glutenu i czasem miesiacami udaje mi sie unikac, ale jak poplyne.. to wcinam chlebus z maselkiem i inne przysmaczki jakby jutra mialo nie byc

Jutro sie dowiem jak moje wyniki histero 🙈🙈🙈troszke mnie to stresuje... bo sie martwie, ze znow cos ze mna moze byc nie tak
41👩💻 👨🚀37
❌AMH 0,05 🥹
❌Endometrioza 4 st. z cechami adenomiozy
❌Hashimoto
❌Anty TG w skali do 4,11 - 7
❌Tsh - skacze jak zajac - teraz 2,7
❌Homocysteina 11,40
❌MTHFR hetero, PAI-1 - hetero
❌insulinoopronosc - glucophage
❌Prolaktyna
Cross 28,4 %
❌KIR AA brak wszystkich implantacyjnych
on HLA- C 👨🚀C1C2
✅Ferrytyna 33 -> 72
✅Kariotypy
✅Krzywa cukrowa
✅Witamina D
✅Witamina B12 i B9
✅pasożyty
✅ANA1
✅Bialko C i S
❓histeroskopia 31.10 - oczekiwanie na wycinki cd56 i cd138
❓Cytokiny
❓immunofenotyp
16.08. punkcja - 0 MII 😹(Elonva, Menopur, Orgalutran)
Euthyrox, Dostinex, Glucophage -
Wczoraj wieczorem oficjalnie skończyłam immunosupresje 👌
Czas leci mega szybko. Przy pierwszej immunosupresji bardzo mi się dłużyło, a teraz zleciało w moment. 🫣
Edit. Mandi daj znać jak będziesz miała wyniki histero/wycinków.
Edit2. Sylstaa jak będziesz po monitoringu to daj znać 🤩
Dziewczyny, życzę wam dobrego tygodnia. Dużo spokoju i siły 🍀Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia, 07:42
Yahu, sylstaa, just_a_girl, Woczekiwaniu, Hope85, krakowiankq, Naadzieja lubią tę wiadomość
⏳FET V 12.2025❓