X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🌨️❄️ Zimowe Mamy 2026 – po długiej drodze do marzenia ❄️🌨️
Odpowiedz

🌨️❄️ Zimowe Mamy 2026 – po długiej drodze do marzenia ❄️🌨️

Oceń ten wątek:
  • Aqkaracza Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, właśnie odebrałam telefon z kliniki, gdzie robiłam badania prenatalne. Usłyszałam, że wyszło z krwi wysokie ryzyko trisomii 21. 😔
    Niestety ze stresu nie zapytałam jak duże ryzyko.
    Jutro mam konsultacje z lekarzem, który wykonał usg.
    Na obrazie usg wszystko było ładne, na swoim miejscu. Obrazki piękne.
    Pewnie dostanę skierowanie na głębsza diagnostykę. Amniopunkcji, preeklampsje..
    Jak bardzo się boję!

• dallia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aqkaracza wrote:
    Dziewczyny, właśnie odebrałam telefon z kliniki, gdzie robiłam badania prenatalne. Usłyszałam, że wyszło z krwi wysokie ryzyko trisomii 21. 😔
    Jak bardzo się boję!

Jeśli będzie wysokie czyli mniejsze niż 1:300 napewno będzie skierowanie na amniopunkcje ale myślę że to jest najlepsze rozwiązanie w tej sytuacji. Dobry obraz usg to dużo wiec na spokojnie na razie.

age.png

preg.png

starania od marca 2020🙏
    leczenie w klinice - luty 2022

👩 31 HSG - niedrożny lewy jajowód ❌AMH 1.91
    Kariotypy, cba, cytokiny ok Kir bx
    👦 36 wszystko ok

Druga procedura pierwszy transfer
    Zostala 4.1.1 ❄
    2.05.23 - FET 🥰🙏 --> 17.01.24 Buba 3430g 52 cm 🩷

powrót po rodzeństwo 11.06.25 - FET 🥰
    FeliaTest prawidłowe, czekamy na chłopczyka 💙
  • Rita23 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aqkaracza wrote:
    Jak bardzo się boję!
    Kochana, na spokojnie trzeba podejść (wiem, ze to sie tak mowi, ale...). Moze zadzwoń do kliniki i niech Ci podadzą, jakie to ryzyko jest konkretnie. Ponadto to jest ryzyko, nie diagnoza! Miałaś badany zarodek?
    Trzyma mocno kciuki. Daj koniecznie znać po jutrzejszej wizycie.
    A tak w ogóle to ja już słyszałam o kilku przypadkach, gdzie wychodzi wysokie ryzyko, a dziecko rodzi się zdrowe. Oczywiście trzeba pogłębic diagnostykę, jeżeli będzie takie wskazanie, ale trzeba próbować zachować zimną krew. Nie ma diagnozy na ten monent.
    Trzymaj sie✊️

dallia lubi tę wiadomość

• Aqkaracza Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mieliśmy badanych zarodkow. To był.nasz pierwszym tra sfer, lekarze mowili, że nie ma takiej wielkiej potrzeby na badanie. Mieliśmy to rozważyć jeśli nie udawałaby się implantacja lub występowałyby poronienia.

• Kalijot Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dallia wrote:
    no własnie widze, że u dużo dziewczyn brana jest data z transferu tylko mój lekarz się upiera na date z OM (a to ten sam lekarz w sensie z kliniki i prowadzący już teraz drugą ciążę ostatnio się nawet smialismy, że został jeszcze jeden zarodek więc nasza przygoda wspólna jeszcze sie nie kończy 😂). U mnie jest tylko 2 dni róznicy bo z transferu wychodzi 27 luty a miesiącki 1 marzec. Zobaczymy na prenatalnych w piątek bo ostatnio na usg był o 4 dni starszy i wtedy pomyslalam no to musi byc chlopczyk bo córcia była zawsze do tyłu😂

Barborka teraz tez mam ochotę na szarlotkę 🤦‍♀️

tą preeklamsją się aż tak nie martwcie dziewczyny bo jeśli bierzecie acard 150 to powinno być ok a jeśli się coś podzieje na końcowce to są w stanie szybko reagowac i nie dopuścić do stanu rzucawkowego chodzby wlasnie przez badanie cisnienia codziennie. Z takich ciekawostek to moja mama miala stan rzucawkowy (kiedys na mowili zatrucie ciązowe) i trzymali ją 2 tyg w szpitalu i kazali jej rodzić naturalnie mimo, że od cisnienia była tak opuchnięta, że podobno juz nie przypominała czlowieka. Gdyby nie prywatna położna (cud na tamte czasy) która nie wyczuła mojego tętna i nie zmusiła lekarza do CC to stała by się tragedia. Potem się okazało, że ma coś z miednicą, że i tak nie urodziłaby naturalnie a oni ją trzymali mimo, że podobno od iluś godzin miała parte skurcze. No straszne czasy mam nadzieję, ze kazda z nas trafi na odpowiednią opiekę a jeśli nie to będziemy mialy odwagę, żeby wiercić dziurę w szpitalu czy lekarzom o dotdakowe badania/ktg/usg czy inne

Dzięki, pocieszyłaś mnie i ufam, że z obstawą leków, kontrolą ciśnienia i dobrymi lekarzami będzie ok. 💪

dallia lubi tę wiadomość

• dallia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rita23 wrote:
    Kochana, na spokojnie trzeba podejść (wiem, ze to sie tak mowi, ale...). Moze zadzwoń do kliniki i niech Ci podadzą, jakie to ryzyko jest konkretnie. Ponadto to jest ryzyko, nie diagnoza! Miałaś badany zarodek?
    Trzyma mocno kciuki. Daj koniecznie znać po jutrzejszej wizycie.
    A tak w ogóle to ja już słyszałam o kilku przypadkach, gdzie wychodzi wysokie ryzyko, a dziecko rodzi się zdrowe. Oczywiście trzeba pogłębic diagnostykę, jeżeli będzie takie wskazanie, ale trzeba próbować zachować zimną krew. Nie ma diagnozy na ten monent.
    Trzymaj sie✊️

Dokladnie, nawet nie kilka przypadków a bardzo dużo przypadków gdzie ryzyko jest wysokie jest okej. Ale takie jest zadanie pappy ona ma nadinterpretować zle wyniki i skłonić do dalszej diagnostyki jeśli parametry łożyskowe są nieprawidłowe. Moim zdaniem kluczowy jest obraz usg u dobrego lekarza. No i wiadomo że te liczby wyglądają strasznie ale np ryzyko 1:30 to dalej jest 97% szansy że będzie ok
    U mnie ostatnio dwie znajome mialy wysokie ryzyko a w aminiopunkcji wszystko wyszło ok

Tu jest fajnie opisane

https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/badania-w-ciazy/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 16:38

Rita23 lubi tę wiadomość

age.png

preg.png

starania od marca 2020🙏
    leczenie w klinice - luty 2022

👩 31 HSG - niedrożny lewy jajowód ❌AMH 1.91
    Kariotypy, cba, cytokiny ok Kir bx
    👦 36 wszystko ok

Druga procedura pierwszy transfer
    Zostala 4.1.1 ❄
    2.05.23 - FET 🥰🙏 --> 17.01.24 Buba 3430g 52 cm 🩷

powrót po rodzeństwo 11.06.25 - FET 🥰
    FeliaTest prawidłowe, czekamy na chłopczyka 💙
  • Kluska Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aqkaracza wrote:
    Jak bardzo się boję!

Przede wszystkim wdech i wydech.

W poprzedniej ciąży miałam ryzyko rzędu 1:123 (wiek powyżej 35, kiepska biochemia, NT w normie ale wysoko, niewiele brakowało żeby było powyżej). My mieliśmy badany zarodek, więc ja, mimo posiadania skierowania, nie podeszłam do amniopunkcji. Dziecko zupełnie zdrowe.
    Pamiętajmy też że przy takim wyniku jest statystyczne prawdopodobieństwo 1 chorego.dziecka na 123 zdrowych.

Rita23 lubi tę wiadomość

preg.pngage.png[/url]

Artvimed Kraków

06.25 transfer 5BB, 6dpt 38.4, 10dpt 200, 12dpt 376, 14dpt 880, 30dpt zarodek z ❤️🍀

02.25 histeroskopia

11.24 transfer ❄️, biochem

11.22 zabraliśmy ❄️ do 🏡, 07.23 Z jest na świecie ❤️♀️

10.22 mamy 4 zdrowe ❄️
    09.22 mamy 5 ❄️ z pierwszego IVF

👱‍♀️87, 🧔 86

♀️Niepłodność jajowodowa: oba niedrożne

💊KIR BX (brakuje 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm)
    💊Układ hetero w czynnik Leiden, R2 i MTHFR
    💊Wysokie NK maciczne
    💊 Zapalenie endometrium

♂️Delikatnie obniżona morfologia ale fragmentacja, stres oksydacyjny i inne testy super.
  • Aqkaracza Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki konkretne poznam jutro. Niestety klinika, w której robiłam badanie jest dzis czynna do 15ej. Napisalam do swojego ginekologa, czy mam przyjść wcześniej na wizyte( mam ją umówiona na piatek), ale odpisal, że nie ma takiej potrzeby. Że wtedy mnie pokieruje, co dalej.

‹‹ 86 87 88 89 90
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ