🌨️❄️ Zimowe Mamy 2026 – po długiej drodze do marzenia ❄️🌨️
-
WIADOMOŚĆ
-
Kalijot wrote:Też wyszło mi wysokie ryzyko PE. 😥
Poza tym ryzyka bardzo niskie. Na prenatalnych dziecko było 3dni większe, ale mój lekarz powiedział że trzymamy się daty porodu według transferu bo to najdokładniejsze.
Czyli co lekarz, to podejście 😀 Ja nie wiem że przez to że po przejściach związanych ze staraniami, ale uważałam że wyczerpałam limit komplikacji , zmartwiło mnie bardzo to ryzyko PE.2015 syn
2021 start starań o rodzeństwo
2022 zmarnowany czas w klinice, 12 miesięcy monitoringów bez skutku - Invimed Wrocław (PORAŻKA) niezauważono polipa i niedrożnych jajowodów oraz wodniaka. 🤦♀️
2023 zmiana kliniki - usunięcie polipa macicy, usunięcie jednego z jajowodów z wodniakiem
2024 start in-vitro - 1 procedura ❄️ ❄️❄️ brak sukcesu
2025 - 2 procedura ➕immunologia ❄️ ❄️ ❄️ ❄️ ❄️
❌ transfer 1,2,3,4
🤞 9.06.25 transfer nr 5 ⏸️ 5 i 7 dpt, beta 520 w 11 dpt , beta 1540 w 14 dpt, mamy ❤️ 29 dpt
Ja 36
On 35 -
Dziewczyny cudne te zdjęcia waszych maluchów 😍 Bardzo się cieszę że wszystko dobrze!
Dariana - w końcu możesz odetchnąć z ulgą, tyle musiałaś się namęczyć z tymi badaniami! A potwierdziło się to że to Accofil zaburzał wynik czy to po prostu jakaś losowa sytuacja?
Ja mam też podwyższone ryzyko preeklampsji i również od 13 tyg biorę Acard 150, oraz zakupiliśmy ciśnieniomierz (czy to oznaka starości?😉). Staram się mierzyć raz dziennie. Ten Acard chyba mi obniża ciśnienie, czy to możliwe? Ostatnio mialam 90/60 jednego dnia - mąż się śmiał że jestem jak śnięta ryba 😴
Valetta - ja biorę Pueria Duo Active DHA (tam są osobno witaminy w 1 tabletce, osobno 2 tabletki DHA), Magne B6 Forte, czasami jak sobie przypomnę to łyknę dodatkowa Wit D, folian czy omegę. W przyszłym tygodniu będę robić trochę badań z krwi z okazji połowy ciąży i mam też dopisana ferrytyne - mam nadzieję że wyjdzie dobra, jeśli nie - będzie trzeba wdrożyć żelazo 😬
Edit: jeszcze dopisze ze u mnie na pierwszych prenatalnych wyszło 4 dni różnicy jeśli chodzi o termin porodu (maluch większy), ale lekarze powiedzieli że jeśli jest mniej niż 6 dni to nie zmieniają oryginalnego terminu porodu, który był liczony z daty transferu (choć u mnie mimo cyklu sztucznego jest tylko 1 dzień różnicy między TP z transferu a z OM) .Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia, 22:13
Karlina20 lubi tę wiadomość
👩🏻38l❤️🧔🏻♂️37l
06.21 ciąza naturalna, 10tc poronienie, zaśniad groniasty częściowy💔
07.23, 09.23, 11.23 IVF nr 1, 2 i 3. Trzy stymulacje
07.24 I FET ❄️ 3BB, CB 💔
09.24 II FET ❄️ 5BC, beta 7dpt <2.3
10.24 III FET ❄️ 5CC, beta 9dpt <2.3
11.24 mezoterapia jajników 💉
01.25 IVF nr 4 ->4❄️-> PGTA 3 zdrowe ❄️🥹
03.25 Leczenie stanu zapalnego endometrium 💊
22.04.25 IV FET ❄️ 4AB, beta 7dpt: 90.77, 9dpt: 274.8, 11dpt: 652, 13dpt: 1680,5, 24dpt: pęcherzyk ciążowy, zarodek i 🤍
13+0 Sanco&prenatalne ✅ chłopiec🩵
Maluchu zostań ze mną i rośnij 🍀🥹
-
Puszkina wrote:Dziewczyny cudne te zdjęcia waszych maluchów 😍 Bardzo się cieszę że wszystko dobrze!
Dariana - w końcu możesz odetchnąć z ulgą, tyle musiałaś się namęczyć z tymi badaniami! A potwierdziło się to że to Accofil zaburzał wynik czy to po prostu jakaś losowa sytuacja?
Ja mam też podwyższone ryzyko preeklampsji i również od 13 tyg biorę Acard 150, oraz zakupiliśmy ciśnieniomierz (czy to oznaka starości?😉). Staram się mierzyć raz dziennie. Ten Acard chyba mi obniża ciśnienie, czy to możliwe? Ostatnio mialam 90/60 jednego dnia - mąż się śmiał że jestem jak śnięta ryba 😴
Valetta - ja biorę Pueria Duo Active DHA (tam są osobno witaminy w 1 tabletce, osobno 2 tabletki DHA), Magne B6 Forte, czasami jak sobie przypomnę to łyknę dodatkowa Wit D, folian czy omegę. W przyszłym tygodniu będę robić trochę badań z krwi z okazji połowy ciąży i mam też dopisana ferrytyne - mam nadzieję że wyjdzie dobra, jeśli nie - będzie trzeba wdrożyć żelazo 😬
Edit: jeszcze dopisze ze u mnie na pierwszych prenatalnych wyszło 4 dni różnicy jeśli chodzi o termin porodu (maluch większy), ale lekarze powiedzieli że jeśli jest mniej niż 6 dni to nie zmieniają oryginalnego terminu porodu, który był liczony z daty transferu (choć u mnie mimo cyklu sztucznego jest tylko 1 dzień różnicy między TP z transferu a z OM) .
Ja też kupiłam ciśnieniomierz 🤭 ale wzięłam najtańszy w sklepie i mam wrażenie że on ledwo zipie jak mierzy mi to ciśnienie. Trwa to wieki 😀
No właśnie jak mi teraz lekarz zmienił termin porodu o te 5 dni, to nie wiem jak sobie w apce ustawić tygodnie ciąży 😀 na ten moment to moja największa zagwozdka z tym związana i oby tak zostało 🙏2015 syn
2021 start starań o rodzeństwo
2022 zmarnowany czas w klinice, 12 miesięcy monitoringów bez skutku - Invimed Wrocław (PORAŻKA) niezauważono polipa i niedrożnych jajowodów oraz wodniaka. 🤦♀️
2023 zmiana kliniki - usunięcie polipa macicy, usunięcie jednego z jajowodów z wodniakiem
2024 start in-vitro - 1 procedura ❄️ ❄️❄️ brak sukcesu
2025 - 2 procedura ➕immunologia ❄️ ❄️ ❄️ ❄️ ❄️
❌ transfer 1,2,3,4
🤞 9.06.25 transfer nr 5 ⏸️ 5 i 7 dpt, beta 520 w 11 dpt , beta 1540 w 14 dpt, mamy ❤️ 29 dpt
Ja 36
On 35 -
Karlina20 wrote:Tak myślę, że może miałaś mniejsze ryzyko niż ja , mam dość wysokie bo 1:121. Także mierze te ciśnienia i czuję się jak emeryt a nie ciężarna 😋
Ja jestem IVF po cyklu sztucznym - w moim wypadku wiek ciąży był liczony od daty transferu + 2 tygodnie. W sztucznym cyklu nie ma chyba sensu brać daty OM.
Z synem, 10 lat temu, miałam podobnie bo różnica z OM (spontaniczna ciąża) a pomiarów na prenatalnych wynosiła 2 tygodnie. Nie pamiętam dokładnie już który termin byl bardziej odległy ,a gdzie mniej, ale lekarz mówił że trzymamy się tego najszybszego. Ale to były odległe czasy jak teraz o tym myślę 😀
Ja miałam 1:110 wiec większe zobaczymy teraz🫠. Lekarz mi tłumaczył ze badania pokazują ze acard w prawie większości przypadków zapobiega preeklamsji moze z tad byl taki spokojny nie wiem bo ja sie tez naczytalam jak dostalam wynik i do niego napisałam z przerażeniem 😅 to powiedział że przy dzisiejszej wiedzy bardzo ciezko do tego stanu doprowadzic. No a wracajac do daty porodu to byłam w obydwóch ciążach na cyklu sztucznym a i tak lekarz bierze pod uwagę OM. W sumie w szpitalu na porodowce tez chcieli date miesiaczki a córa urodziła sie z datą z OM(ale tu moze zbieg okoliczności 😅) ale myślę że właśnie to już zależy od lekarza kazdy ma swoją praktykę te terminie i tak sie często pokrywają albo sa blisko siebie a bejbiki same zdecydują 🥹❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 06:21
starania od marca 2020🙏
leczenie w klinice - luty 2022
👩 31 HSG - niedrożny lewy jajowód ❌AMH 1.91
Kariotypy, cba, cytokiny ok Kir bx
👦 36 wszystko ok
Druga procedura pierwszy transfer
Zostala 4.1.1 ❄
2.05.23 - FET 🥰🙏 --> 17.01.24 Buba 3430g 52 cm
powrót po rodzeństwo 11.06.25 - FET 🥰
FeliaTest prawidłowe, czekamy na chłopczyka ❤️ -
jo_ana wrote:I Wam również 🫶🏻 mamy taki sam termin porodu z tego co widzę 🥰
Znacie już płeć ? My niestety musimy czekać do 20 tc wcześniej nie podają, ewentualnie dodatkowe usg w 16 tc.
Nasze zarodki były zbadane, także wiem, że czekamy na dziewczynkę 🥰
Właśnie czytałam na lutówkach, że tam, gdzie mieszkasz są takie dziwne zasady z podawaniem płci. W Niemczech nie podają do 14 tc i potrafię to zrozumieć (bo do tego czasu można usunąć ciążę „na życzenie” i chodzi o to, by nie usuwano ich z powodu płci), ale czekanie do 20 tc, to bardzo dłuuuugo 🙄 -
Mój lekarz określając datę porodu bierze pod uwagę datę transferu. A dokładnie, to datę owulacji (odejmuje 5 dni). Moim zdaniem, to najlepszy i najdokładniejszy sposób określenia wieku ciąży. W przypadku ivf wiadomo przecież dokładnie, kiedy doszło do zapłodnienia, więc czemu by tej wiedzy nie wykorzystać?
Określanie wieku ciąży z OM jest tylko szacunkowe. Jeśli transfer był w 19 dc, to terminy się pokryją, ale jeśli był w 14 czy 28 dc? Rozjedzie się wtedy dość znacząco.
Inaczej sytuacja się ma w przypadku ciąż naturalnych. Może się zdarzyć, że ktoś ma nieregularne miesiączki i bardzo krótkie lub długie cykle. Wtedy nie wiadomo, kiedy doszło do owulacji i jak najbardziej rozumiem szacowanie wieku dziecka na podstawie jego wielkości. -
Giosiek wrote:Mój lekarz określając datę porodu bierze pod uwagę datę transferu. A dokładnie, to datę owulacji (odejmuje 5 dni). Moim zdaniem, to najlepszy i najdokładniejszy sposób określenia wieku ciąży. W przypadku ivf wiadomo przecież dokładnie, kiedy doszło do zapłodnienia, więc czemu by tej wiedzy nie wykorzystać?
Określanie wieku ciąży z OM jest tylko szacunkowe. Jeśli transfer był w 19 dc, to terminy się pokryją, ale jeśli był w 14 czy 28 dc? Rozjedzie się wtedy dość znacząco.
Inaczej sytuacja się ma w przypadku ciąż naturalnych. Może się zdarzyć, że ktoś ma nieregularne miesiączki i bardzo krótkie lub długie cykle. Wtedy nie wiadomo, kiedy doszło do owulacji i jak najbardziej rozumiem szacowanie wieku dziecka na podstawie jego wielkości.
Dokładnie jestem tego samego zdania, u mnie wlansie się tak wszystko idealnie pokryło, data om z data transferu bo miałam transfer 19 dc. Za to dziecko nieco większe, ale wiadomo że dzieci rosną różnie, raz nabierze więcej a następnym mniej, więc jeśli wielkość nie przekracza tygodnia to nie powinno się tym sugerować.
Co do tej płci to wydaje mi się, że w NL jest identyczny powód jak w de, ze względu na możliwość aborcji, jednak tutaj też jest wiele kultur nastawionych na posiadanie syna. To samo nam powiedzieli gdy mój mąż spytał czy można poznać płeć zarodków, które się uzyska z ivf. Mogę odpłatnie iść na dodatkowe usg w 16 tc ale wiadomo nie ma gwarancji, że będzie wtedy widać i kasa w błoto 🤷🏻♀️
Forumowe koleżanki za to już mi wywróżyły córkę 😅 niby da się do stwierdzić po ułożeniu jakiegoś wyrostka.Trombofilia
Rozjechane cytokiny
Cross match 29,9%, allo mlr 0%
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ cb ?
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
02/04 histeroskopia, przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycyklina+Metronidazol), adenomioza
09/06 (S) V FET ❄️
6 dpt ⏸️ zostań z nami 🌈🍀
17 dpt bhcg 5633
24 dpt CRL 5,7 mm i bijące ❤️
7+0 CRL 8,1 mm i ❤️
9+6 CRL 2,91 cm bobisia 🥹
12+5 I prenatalne wszystko prawidłowo CRL 6,9 cm
-
Teraz sobie przypomniałam że wczoraj już mogłam odebrać wyniki krwi z prenatalnych 😂 ogarnę się i zaraz pojadę 😅
Wczoraj mój chrześniak (5.5 lat) zażyczył sobie nockę ze mną ... Takie małe ciałko a tyle miejsca zajmuje 😁raz się obudziłam z jego stopą koło twarzy tak się wierci 🤣Staranie od 2017
03.2020- cb
👧:29lat
endomkit ✅
Amh 3.2 ✅
HSG- ❌(po HSG 👌)
Kir AA 😧
👦:34lat
Morfologia 3%
Koncentracja: 277.58 mln/ml
Całkowita liczba: 721.72 mln/ml
Klinika: 07.2024
sierpień IUI ❌
Wrzesień: rozpoczynamy iVF (bemfola + orgalutran)
10.2024: punkcja - 🥚12, ✅ 11, zapłodniono 6
2 zarodki (5.1.1 oraz 5.2.1)
25Listopad:transfer(lametta+cyclogest+EG)- ❌
23 Grudzień: transfer(lametta+cyclogest+EG)- ❌
Luty: Start 2 procedura
(Bemfola + orgalutran)
12.02.punkcja 🤞(+ biopsja)
🥚16, ✅16, zaplodniono 10, 4 zarodki
Zapalenie❌- wyleczone 💪
28 Maj: transfer (lametta+Encorton+acard+accofil+EG+ duphaston+ cyclogest) 🩸8dpt-187.1/10dpt-450.4/ 12dpt-934.9
"Nie rezygnuj z marzeń. To, że coś nie dzieję się teraz nie znaczy, że nigdy nie nastąpi" -
Andzia wrote:Teraz sobie przypomniałam że wczoraj już mogłam odebrać wyniki krwi z prenatalnych 😂 ogarnę się i zaraz pojadę 😅
Wczoraj mój chrześniak (5.5 lat) zażyczył sobie nockę ze mną ... Takie małe ciałko a tyle miejsca zajmuje 😁raz się obudziłam z jego stopą koło twarzy tak się wierci 🤣
przypomniałaś mi że miałam 3 tyg temu odebrać grupę krwi
z moja młodą śpimy tylko ja jakiś wyjazdach, bo ona uwielbia spać w poprzek łóżka, wtedy w nocy się budzę z jej tyłkiem na mojej głowie ....START 2013 endo, adeno, borelioza AMH 0,36
HSG, laparo, histero, IUI
01.2016 I ICSI 🙁 7A1
05.2016 II ICSI 🙁8A1 [*] 6tc 💔
11,12.2019 i 02.2020 IUI 🙁
06.2020 III IMSI 0
06.2021 IV ICSI 8A1, 4 ❄️
8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt ♥️
12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu 🙁
16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
14.02.2022 FET 3aa
6dpt ⏸ 7dpt 72,70, 9dpt 178, 14dpt 1709
25dpt ❤️ 6t2d
12+5 usg prenatalne OK 👧
22+2 połówkowe Ok 👧
30+4 prenatalne 3 trymestru OK 👧
39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
---
22.07.2024 FET 🙁 5bb
16.09.2024 FET 🙁 3bb+4cc
03.2025 V IVF - 2aa ❄️
29.05.2025 FET 2aa ostatni
6dpt ⏸
7dpt 47, 9dpt 105, 12dpt 465,8, 14dpt 1137, 27dpt ❤️ 7.9 mm
12+5 usg prenatalne OK
-
wombi wrote:kurde
przypomniałaś mi że miałam 3 tyg temu odebrać grupę krwi
z moja młodą śpimy tylko ja jakiś wyjazdach, bo ona uwielbia spać w poprzek łóżka, wtedy w nocy się budzę z jej tyłkiem na mojej głowie ....
Nie jestem jedyną sklerotyczką 😂 ale też właśnie muszę sobie zrobić tę grupę krwi żeby mieć z głowy 😉
Staranie od 2017
03.2020- cb
👧:29lat
endomkit ✅
Amh 3.2 ✅
HSG- ❌(po HSG 👌)
Kir AA 😧
👦:34lat
Morfologia 3%
Koncentracja: 277.58 mln/ml
Całkowita liczba: 721.72 mln/ml
Klinika: 07.2024
sierpień IUI ❌
Wrzesień: rozpoczynamy iVF (bemfola + orgalutran)
10.2024: punkcja - 🥚12, ✅ 11, zapłodniono 6
2 zarodki (5.1.1 oraz 5.2.1)
25Listopad:transfer(lametta+cyclogest+EG)- ❌
23 Grudzień: transfer(lametta+cyclogest+EG)- ❌
Luty: Start 2 procedura
(Bemfola + orgalutran)
12.02.punkcja 🤞(+ biopsja)
🥚16, ✅16, zaplodniono 10, 4 zarodki
Zapalenie❌- wyleczone 💪
28 Maj: transfer (lametta+Encorton+acard+accofil+EG+ duphaston+ cyclogest) 🩸8dpt-187.1/10dpt-450.4/ 12dpt-934.9
"Nie rezygnuj z marzeń. To, że coś nie dzieję się teraz nie znaczy, że nigdy nie nastąpi" -
Podziwiam rodziców śpiących ze swoimi pociechami 😅
Mąż uwielbia tulić się do córki w nocy, także czasem, gdy u nas zaśnie, to zostawiamy ją w naszym łóżku. Jest dość spore, bo 2x2 metry, a i tak ona zawsze znajdzie sposób, żeby wylądować mi na głowie 🫣
Nie zliczę ile razy dostałam kopniaka albo w nos z główki 😅
Osobiście należę do osób, które chcą mieć spokój i przestrzeń, by się wyspać (stąd łóżko 2x2), a z toddlerem w łóżku, to mało wykonalne.
-