X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🌨️❄️ Zimowe Mamy 2026 – po długiej drodze do marzenia ❄️🌨️
Odpowiedz

🌨️❄️ Zimowe Mamy 2026 – po długiej drodze do marzenia ❄️🌨️

Oceń ten wątek:
  • Karlina20 Przyjaciółka

Wysłany: 18 sierpnia, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalijot wrote:
    Też wyszło mi wysokie ryzyko PE. 😥
    Poza tym ryzyka bardzo niskie. Na prenatalnych dziecko było 3dni większe, ale mój lekarz powiedział że trzymamy się daty porodu według transferu bo to najdokładniejsze.

Czyli co lekarz, to podejście 😀 Ja nie wiem że przez to że po przejściach związanych ze staraniami, ale uważałam że wyczerpałam limit komplikacji , zmartwiło mnie bardzo to ryzyko PE.

2015 syn
    2021 start starań o rodzeństwo
    2022 zmarnowany czas w klinice, 12 miesięcy monitoringów bez skutku - Invimed Wrocław (PORAŻKA) niezauważono polipa i niedrożnych jajowodów oraz wodniaka. 🤦‍♀️
    2023 zmiana kliniki - usunięcie polipa macicy, usunięcie jednego z jajowodów z wodniakiem
    2024 start in-vitro - 1 procedura ❄️ ❄️❄️ brak sukcesu
    2025 - 2 procedura ➕immunologia ❄️ ❄️ ❄️ ❄️ ❄️

❌ transfer 1,2,3,4
    🤞 9.06.25 transfer nr 5 ⏸️ 5 i 7 dpt, beta 520 w 11 dpt , beta 1540 w 14 dpt, mamy ❤️ 29 dpt

Ja 36
    On 35
  • Puszkina Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny cudne te zdjęcia waszych maluchów 😍 Bardzo się cieszę że wszystko dobrze!

Dariana - w końcu możesz odetchnąć z ulgą, tyle musiałaś się namęczyć z tymi badaniami! A potwierdziło się to że to Accofil zaburzał wynik czy to po prostu jakaś losowa sytuacja?

Ja mam też podwyższone ryzyko preeklampsji i również od 13 tyg biorę Acard 150, oraz zakupiliśmy ciśnieniomierz (czy to oznaka starości?😉). Staram się mierzyć raz dziennie. Ten Acard chyba mi obniża ciśnienie, czy to możliwe? Ostatnio mialam 90/60 jednego dnia - mąż się śmiał że jestem jak śnięta ryba 😴

Valetta - ja biorę Pueria Duo Active DHA (tam są osobno witaminy w 1 tabletce, osobno 2 tabletki DHA), Magne B6 Forte, czasami jak sobie przypomnę to łyknę dodatkowa Wit D, folian czy omegę. W przyszłym tygodniu będę robić trochę badań z krwi z okazji połowy ciąży i mam też dopisana ferrytyne - mam nadzieję że wyjdzie dobra, jeśli nie - będzie trzeba wdrożyć żelazo 😬

Edit: jeszcze dopisze ze u mnie na pierwszych prenatalnych wyszło 4 dni różnicy jeśli chodzi o termin porodu (maluch większy), ale lekarze powiedzieli że jeśli jest mniej niż 6 dni to nie zmieniają oryginalnego terminu porodu, który był liczony z daty transferu (choć u mnie mimo cyklu sztucznego jest tylko 1 dzień różnicy między TP z transferu a z OM) .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia, 22:13

Karlina20 lubi tę wiadomość

👩🏻38l❤️🧔🏻‍♂️37l

06.21 ciąza naturalna, 10tc poronienie, zaśniad groniasty częściowy💔
    07.23, 09.23, 11.23 IVF nr 1, 2 i 3. Trzy stymulacje
    07.24 I FET ❄️ 3BB, CB 💔
    09.24 II FET ❄️ 5BC, beta 7dpt <2.3
    10.24 III FET ❄️ 5CC, beta 9dpt <2.3
    11.24 mezoterapia jajników 💉
    01.25 IVF nr 4 ->4❄️-> PGTA 3 zdrowe ❄️🥹
    03.25 Leczenie stanu zapalnego endometrium 💊
    22.04.25 IV FET ❄️ 4AB, beta 7dpt: 90.77, 9dpt: 274.8, 11dpt: 652, 13dpt: 1680,5, 24dpt: pęcherzyk ciążowy, zarodek i 🤍
    13+0 Sanco&prenatalne ✅ chłopiec🩵
    Maluchu zostań ze mną i rośnij 🍀🥹

preg.png
  • Karlina20 Przyjaciółka

Wysłany: 18 sierpnia, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszkina wrote:
    Dziewczyny cudne te zdjęcia waszych maluchów 😍 Bardzo się cieszę że wszystko dobrze!

Dariana - w końcu możesz odetchnąć z ulgą, tyle musiałaś się namęczyć z tymi badaniami! A potwierdziło się to że to Accofil zaburzał wynik czy to po prostu jakaś losowa sytuacja?

Ja mam też podwyższone ryzyko preeklampsji i również od 13 tyg biorę Acard 150, oraz zakupiliśmy ciśnieniomierz (czy to oznaka starości?😉). Staram się mierzyć raz dziennie. Ten Acard chyba mi obniża ciśnienie, czy to możliwe? Ostatnio mialam 90/60 jednego dnia - mąż się śmiał że jestem jak śnięta ryba 😴

Valetta - ja biorę Pueria Duo Active DHA (tam są osobno witaminy w 1 tabletce, osobno 2 tabletki DHA), Magne B6 Forte, czasami jak sobie przypomnę to łyknę dodatkowa Wit D, folian czy omegę. W przyszłym tygodniu będę robić trochę badań z krwi z okazji połowy ciąży i mam też dopisana ferrytyne - mam nadzieję że wyjdzie dobra, jeśli nie - będzie trzeba wdrożyć żelazo 😬

Edit: jeszcze dopisze ze u mnie na pierwszych prenatalnych wyszło 4 dni różnicy jeśli chodzi o termin porodu (maluch większy), ale lekarze powiedzieli że jeśli jest mniej niż 6 dni to nie zmieniają oryginalnego terminu porodu, który był liczony z daty transferu (choć u mnie mimo cyklu sztucznego jest tylko 1 dzień różnicy między TP z transferu a z OM) .

Ja też kupiłam ciśnieniomierz 🤭 ale wzięłam najtańszy w sklepie i mam wrażenie że on ledwo zipie jak mierzy mi to ciśnienie. Trwa to wieki 😀

No właśnie jak mi teraz lekarz zmienił termin porodu o te 5 dni, to nie wiem jak sobie w apce ustawić tygodnie ciąży 😀 na ten moment to moja największa zagwozdka z tym związana i oby tak zostało 🙏

2015 syn
    2021 start starań o rodzeństwo
    2022 zmarnowany czas w klinice, 12 miesięcy monitoringów bez skutku - Invimed Wrocław (PORAŻKA) niezauważono polipa i niedrożnych jajowodów oraz wodniaka. 🤦‍♀️
    2023 zmiana kliniki - usunięcie polipa macicy, usunięcie jednego z jajowodów z wodniakiem
    2024 start in-vitro - 1 procedura ❄️ ❄️❄️ brak sukcesu
    2025 - 2 procedura ➕immunologia ❄️ ❄️ ❄️ ❄️ ❄️

❌ transfer 1,2,3,4
    🤞 9.06.25 transfer nr 5 ⏸️ 5 i 7 dpt, beta 520 w 11 dpt , beta 1540 w 14 dpt, mamy ❤️ 29 dpt

Ja 36
    On 35
  • dallia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karlina20 wrote:
    Tak myślę, że może miałaś mniejsze ryzyko niż ja , mam dość wysokie bo 1:121. Także mierze te ciśnienia i czuję się jak emeryt a nie ciężarna 😋

Ja jestem IVF po cyklu sztucznym - w moim wypadku wiek ciąży był liczony od daty transferu + 2 tygodnie. W sztucznym cyklu nie ma chyba sensu brać daty OM.

Z synem, 10 lat temu, miałam podobnie bo różnica z OM (spontaniczna ciąża) a pomiarów na prenatalnych wynosiła 2 tygodnie. Nie pamiętam dokładnie już który termin byl bardziej odległy ,a gdzie mniej, ale lekarz mówił że trzymamy się tego najszybszego. Ale to były odległe czasy jak teraz o tym myślę 😀

Ja miałam 1:110 wiec większe zobaczymy teraz🫠. Lekarz mi tłumaczył ze badania pokazują ze acard w prawie większości przypadków zapobiega preeklamsji moze z tad byl taki spokojny nie wiem bo ja sie tez naczytalam jak dostalam wynik i do niego napisałam z przerażeniem 😅 to powiedział że przy dzisiejszej wiedzy bardzo ciezko do tego stanu doprowadzic. No a wracajac do daty porodu to byłam w obydwóch ciążach na cyklu sztucznym a i tak lekarz bierze pod uwagę OM. W sumie w szpitalu na porodowce tez chcieli date miesiaczki a córa urodziła sie z datą z OM(ale tu moze zbieg okoliczności 😅) ale myślę że właśnie to już zależy od lekarza kazdy ma swoją praktykę te terminie i tak sie często pokrywają albo sa blisko siebie a bejbiki same zdecydują 🥹❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 06:21

age.png

preg.png

starania od marca 2020🙏
    leczenie w klinice - luty 2022

👩 31 HSG - niedrożny lewy jajowód ❌AMH 1.91
    Kariotypy, cba, cytokiny ok Kir bx
    👦 36 wszystko ok

Druga procedura pierwszy transfer
    Zostala 4.1.1 ❄
    2.05.23 - FET 🥰🙏 --> 17.01.24 Buba 3430g 52 cm <3

powrót po rodzeństwo 11.06.25 - FET 🥰
    FeliaTest prawidłowe, czekamy na chłopczyka ❤️
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    I Wam również 🫶🏻 mamy taki sam termin porodu z tego co widzę 🥰
    Znacie już płeć ? My niestety musimy czekać do 20 tc wcześniej nie podają, ewentualnie dodatkowe usg w 16 tc.
    Tak. Mamy tę samą datę porodu, bo miałyśmy transfer tego samego dnia 😉
    Nasze zarodki były zbadane, także wiem, że czekamy na dziewczynkę 🥰
    Właśnie czytałam na lutówkach, że tam, gdzie mieszkasz są takie dziwne zasady z podawaniem płci. W Niemczech nie podają do 14 tc i potrafię to zrozumieć (bo do tego czasu można usunąć ciążę „na życzenie” i chodzi o to, by nie usuwano ich z powodu płci), ale czekanie do 20 tc, to bardzo dłuuuugo 🙄

age.png

preg.png
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz określając datę porodu bierze pod uwagę datę transferu. A dokładnie, to datę owulacji (odejmuje 5 dni). Moim zdaniem, to najlepszy i najdokładniejszy sposób określenia wieku ciąży. W przypadku ivf wiadomo przecież dokładnie, kiedy doszło do zapłodnienia, więc czemu by tej wiedzy nie wykorzystać?
    Określanie wieku ciąży z OM jest tylko szacunkowe. Jeśli transfer był w 19 dc, to terminy się pokryją, ale jeśli był w 14 czy 28 dc? Rozjedzie się wtedy dość znacząco.
    Inaczej sytuacja się ma w przypadku ciąż naturalnych. Może się zdarzyć, że ktoś ma nieregularne miesiączki i bardzo krótkie lub długie cykle. Wtedy nie wiadomo, kiedy doszło do owulacji i jak najbardziej rozumiem szacowanie wieku dziecka na podstawie jego wielkości.

age.png

preg.png
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Mój lekarz określając datę porodu bierze pod uwagę datę transferu. A dokładnie, to datę owulacji (odejmuje 5 dni). Moim zdaniem, to najlepszy i najdokładniejszy sposób określenia wieku ciąży. W przypadku ivf wiadomo przecież dokładnie, kiedy doszło do zapłodnienia, więc czemu by tej wiedzy nie wykorzystać?
    Określanie wieku ciąży z OM jest tylko szacunkowe. Jeśli transfer był w 19 dc, to terminy się pokryją, ale jeśli był w 14 czy 28 dc? Rozjedzie się wtedy dość znacząco.
    Inaczej sytuacja się ma w przypadku ciąż naturalnych. Może się zdarzyć, że ktoś ma nieregularne miesiączki i bardzo krótkie lub długie cykle. Wtedy nie wiadomo, kiedy doszło do owulacji i jak najbardziej rozumiem szacowanie wieku dziecka na podstawie jego wielkości.

Dokładnie jestem tego samego zdania, u mnie wlansie się tak wszystko idealnie pokryło, data om z data transferu bo miałam transfer 19 dc. Za to dziecko nieco większe, ale wiadomo że dzieci rosną różnie, raz nabierze więcej a następnym mniej, więc jeśli wielkość nie przekracza tygodnia to nie powinno się tym sugerować.

Co do tej płci to wydaje mi się, że w NL jest identyczny powód jak w de, ze względu na możliwość aborcji, jednak tutaj też jest wiele kultur nastawionych na posiadanie syna. To samo nam powiedzieli gdy mój mąż spytał czy można poznać płeć zarodków, które się uzyska z ivf. Mogę odpłatnie iść na dodatkowe usg w 16 tc ale wiadomo nie ma gwarancji, że będzie wtedy widać i kasa w błoto 🤷🏻‍♀️
    Forumowe koleżanki za to już mi wywróżyły córkę 😅 niby da się do stwierdzić po ułożeniu jakiegoś wyrostka.

Trombofilia
    Rozjechane cytokiny
    Cross match 29,9%, allo mlr 0%

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ cb ?
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
    02/04 histeroskopia, przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycyklina+Metronidazol), adenomioza

09/06 (S) V FET ❄️
    6 dpt ⏸️ zostań z nami 🌈🍀
    17 dpt bhcg 5633
    24 dpt CRL 5,7 mm i bijące ❤️
    7+0 CRL 8,1 mm i ❤️
    9+6 CRL 2,91 cm bobisia 🥹
    12+5 I prenatalne wszystko prawidłowo CRL 6,9 cm

preg.png
  • Andzia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz sobie przypomniałam że wczoraj już mogłam odebrać wyniki krwi z prenatalnych 😂 ogarnę się i zaraz pojadę 😅
    Wczoraj mój chrześniak (5.5 lat) zażyczył sobie nockę ze mną ... Takie małe ciałko a tyle miejsca zajmuje 😁raz się obudziłam z jego stopą koło twarzy tak się wierci 🤣

Staranie od 2017
    03.2020- cb
    👧:29lat
    endomkit ✅
    Amh 3.2 ✅
    HSG- ❌(po HSG 👌)
    Kir AA 😧
    👦:34lat
    Morfologia 3%
    Koncentracja: 277.58 mln/ml
    Całkowita liczba: 721.72 mln/ml

Klinika: 07.2024
    sierpień IUI ❌
    Wrzesień: rozpoczynamy iVF (bemfola + orgalutran)
    10.2024: punkcja - 🥚12, ✅ 11, zapłodniono 6
    2 zarodki (5.1.1 oraz 5.2.1)
    25Listopad:transfer(lametta+cyclogest+EG)- ❌
    23 Grudzień: transfer(lametta+cyclogest+EG)- ❌

Luty: Start 2 procedura
    (Bemfola + orgalutran)
    12.02.punkcja 🤞(+ biopsja)
    🥚16, ✅16, zaplodniono 10, 4 zarodki
    Zapalenie❌- wyleczone 💪
    28 Maj: transfer (lametta+Encorton+acard+accofil+EG+ duphaston+ cyclogest) 🩸8dpt-187.1/10dpt-450.4/ 12dpt-934.9

preg.png

"Nie rezygnuj z marzeń. To, że coś nie dzieję się teraz nie znaczy, że nigdy nie nastąpi"
  • wombi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia wrote:
    Teraz sobie przypomniałam że wczoraj już mogłam odebrać wyniki krwi z prenatalnych 😂 ogarnę się i zaraz pojadę 😅
    Wczoraj mój chrześniak (5.5 lat) zażyczył sobie nockę ze mną ... Takie małe ciałko a tyle miejsca zajmuje 😁raz się obudziłam z jego stopą koło twarzy tak się wierci 🤣
    kurde
    przypomniałaś mi że miałam 3 tyg temu odebrać grupę krwi :D

z moja młodą śpimy tylko ja jakiś wyjazdach, bo ona uwielbia spać w poprzek łóżka, wtedy w nocy się budzę z jej tyłkiem na mojej głowie ....

START 2013 endo, adeno, borelioza AMH 0,36
    HSG, laparo, histero, IUI :(
    01.2016 I ICSI 🙁 7A1
    05.2016 II ICSI 🙁8A1 [*] 6tc 💔
    11,12.2019 i 02.2020 IUI 🙁
    06.2020 III IMSI 0
    06.2021 IV ICSI 8A1, 4 ❄️
    8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt ♥️
    12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu 🙁
    16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
    14.02.2022 FET 3aa
    6dpt ⏸ 7dpt 72,70, 9dpt 178, 14dpt 1709
    25dpt ❤️ 6t2d
    12+5 usg prenatalne OK 👧
    22+2 połówkowe Ok 👧
    30+4 prenatalne 3 trymestru OK 👧
    39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
    ---
    22.07.2024 FET 🙁 5bb
    16.09.2024 FET 🙁 3bb+4cc
    03.2025 V IVF - 2aa ❄️
    29.05.2025 FET 2aa ostatni
    6dpt ⏸
    7dpt 47, 9dpt 105, 12dpt 465,8, 14dpt 1137, 27dpt ❤️ 7.9 mm
    12+5 usg prenatalne OK
    preg.png
  • Andzia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wombi wrote:
    kurde
    przypomniałaś mi że miałam 3 tyg temu odebrać grupę krwi :D

z moja młodą śpimy tylko ja jakiś wyjazdach, bo ona uwielbia spać w poprzek łóżka, wtedy w nocy się budzę z jej tyłkiem na mojej głowie ....

Nie jestem jedyną sklerotyczką 😂 ale też właśnie muszę sobie zrobić tę grupę krwi żeby mieć z głowy 😉

Staranie od 2017
    03.2020- cb
    👧:29lat
    endomkit ✅
    Amh 3.2 ✅
    HSG- ❌(po HSG 👌)
    Kir AA 😧
    👦:34lat
    Morfologia 3%
    Koncentracja: 277.58 mln/ml
    Całkowita liczba: 721.72 mln/ml

Klinika: 07.2024
    sierpień IUI ❌
    Wrzesień: rozpoczynamy iVF (bemfola + orgalutran)
    10.2024: punkcja - 🥚12, ✅ 11, zapłodniono 6
    2 zarodki (5.1.1 oraz 5.2.1)
    25Listopad:transfer(lametta+cyclogest+EG)- ❌
    23 Grudzień: transfer(lametta+cyclogest+EG)- ❌

Luty: Start 2 procedura
    (Bemfola + orgalutran)
    12.02.punkcja 🤞(+ biopsja)
    🥚16, ✅16, zaplodniono 10, 4 zarodki
    Zapalenie❌- wyleczone 💪
    28 Maj: transfer (lametta+Encorton+acard+accofil+EG+ duphaston+ cyclogest) 🩸8dpt-187.1/10dpt-450.4/ 12dpt-934.9

preg.png

"Nie rezygnuj z marzeń. To, że coś nie dzieję się teraz nie znaczy, że nigdy nie nastąpi"
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podziwiam rodziców śpiących ze swoimi pociechami 😅
    Mąż uwielbia tulić się do córki w nocy, także czasem, gdy u nas zaśnie, to zostawiamy ją w naszym łóżku. Jest dość spore, bo 2x2 metry, a i tak ona zawsze znajdzie sposób, żeby wylądować mi na głowie 🫣
    Nie zliczę ile razy dostałam kopniaka albo w nos z główki 😅
    Osobiście należę do osób, które chcą mieć spokój i przestrzeń, by się wyspać (stąd łóżko 2x2), a z toddlerem w łóżku, to mało wykonalne.

age.png

preg.png
‹‹ 85 86 87 88 89
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ