Forum Temperatury, wykresy, płodność Jak to jest z tym TSH?
Odpowiedz

Jak to jest z tym TSH?

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Migotka73 Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 3 listopada 2019, 12:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Jesteście dużo bardziej doświadczone, więc postanowiłam spytać tutaj ;)
    Staram się z mężem o drugie dziecko. Jest to 5 cykl starań.
    W dniu wczorajszym zrobiłam sobie rutynowe, coroczne badania. Wszystko mam zupełnie idealne (morfologia, mocz, keratynina, potas, sód itd.). I teoretycznie dobre TSH, bo 2,7.
    Wiem, że normy są zawyzone i kobiety starajace się powinny mieć niższe.
    I teraz stoję przed dylematem. Czy iść do ginekologa z wynikiem i próbować to zbić? Jest to ingerencja w hormony i podejrzewam, że jak zacznę, to już nie skończę...
    Czuję się idealnie - nie jestem zmęczona, ospała, nie mam problemu z paznokciami, włosami i niczym innym. Miesiączki mam regularne co do dnia, zero jakichkolwiek plamien, owulacja występuje zawsze ("potwierdzona" testami, temperaturą, bólami, a ten cykl potwierdzony również u ginekologa). Jutro mam mieć wyniki estradiolu i progesteronu, ale na 90% będą dobre bo już kiedyś robiłam i były idealne.
    Czy jeśli nie mam żadnych objawów problemów z tarczycą jest sens to zbijac?
    Z góry za wszystkie odpowiedzi dziękuję :)

  • Iskierka87 Autorytet
    Postów: 1832 1265

    Wysłany: 3 listopada 2019, 12:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Migotka
    Ja miałam tsh 2,6 i mimo że wynik w normie to gin przepisał mi euthyrox 25 na zbicie. Dla staraczek ponoć ma być niższe.

    Migotka73 lubi tę wiadomość

    piu3s65gtrxpqdci.png
    Szczęście sprzyja tym, którzy mają odwagę by po nie sięgać!
  • Lalia Autorytet
    Postów: 2477 4294

    Wysłany: 3 listopada 2019, 16:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja jak rozpoczęłam planowanie dzidziusia to miałam TSH 5,2 więc endokrynolog włączył leki, po dwóch miesiącach spadło do 3,2 więc lekarz zwiększył dawkę leku i po kolejnych dwóch TSH wyszło 1,7 i dopiero wtedy lekarz dał nam zielone światło na starania, ale leki mi zostawił. Też mam bezobjawową niedoczynność tarczycy, ale planowanie ciąży to był powód dla którego włączono leki, tego samego zdania był mój ginekolog oraz lekarz wykonujący USG tarczycy. Nie mam żadnych objawów, nawet mi przebadali wszystkie przeciwciała tarczycowe, USG tarczycy bez śladu zmian, ale dla bezpieczeństwa przyszłej ciąży wszyscy podkreślali konieczność obniżenia TSH poniżej 2,5. Powtórz sobie może jeszcze raz badania krwi, bo tsh ponoć też może się wahać 😉

    Migotka73 lubi tę wiadomość

    "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"Św. Augustyn
    11 cs 🤰
    17.04.14 dpo ⏸️
    14 dpo beta 100mIU/ml prog 37,9 ng/ml
    17 dpo beta 387mIU/ml
    28.04. 25 dpo pęcherzyk w macicy 🍀
    08.05. jest serduszko <3
    22.05 kolejna wizyta
    Niedoczynność tarczycy, Letrox 75 w ciąży

    p19ucsqv6bmvu1it.png
  • Migotka73 Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 3 listopada 2019, 17:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy po zbiciu udało Wam się zajść w ciążę? Jeśli nie, jak długo od zbicia się staracie?

    Rozumiem zbijac 5,2, bo to nawet w porównaniu z zazwyzonymi normami jest dużo za dużo. Zastanawiam się czy przyjmować hormony, jeśli moje tsh nie jest tragiczne, bo może być tak, że nie przyniesie to żadnych efektów, a mogę rozregulowac sobie organizm, który w tym momencie chodzi mi jak w zegarku.
    Jeśli pójdę do mojego gina to na 99% zbagatelizuje problem, a jak pójdę do endo to napewno da mi hormony. I nie wiem co robić.

  • Iskierka87 Autorytet
    Postów: 1832 1265

    Wysłany: 3 listopada 2019, 17:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotko u mnie ciąży brak nadal mimo zbicia tsh a biorę euthyrox już prawie rok. Ładnie spadło bo teraz mam 1,4 a jeśli chodzi o cykle to mam takie same jak przed braniem leku więc u mnie nic się nie zmieniło.

    Migotka73 lubi tę wiadomość

    piu3s65gtrxpqdci.png
    Szczęście sprzyja tym, którzy mają odwagę by po nie sięgać!
  • emdar Autorytet
    Postów: 752 815

    Wysłany: 3 listopada 2019, 20:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo, do zajścia w ciążę najlepsze jest TSH w okolicach 1. Każdy dobry ginekolog to wie, niestety na takiego czasem trudno trafić. Ja zawsze miałam TSH w okolicach 2,nigdy żaden ginekolog nie zwrócił na to uwagi (no bo przecież jest w normie);w końcu trochę podrążyłam temat i trafiłam na super babeczkę ginekologa-endokrynolog, która właśnie powiedziała mi ze najlepsze TSH do zajścia w ciążę to właśnie 1(co nie znaczy że przy wyższym się nie da;da się, tylko czasem to albo dłużej trwa, albo jednak trzeba zbić). Ja brałam ze 2 miesiące euthyrox 25, i przy poziomie koło 0,9 zaszłam w ciążę. Na Twoim miejscu poszłabym albo do ginekologa -endokrynologa albo do naprawdę dobrego ginekologa. I nie bój się ze sobie organizm rozregulujesz,przy dawce jaką zapewne dostaniesz to praktycznie niemożliwe. Poza tym po ciąży pewnie przestaniesz brac leki.

  • Edyciak Autorytet
    Postów: 1497 964

    Wysłany: 3 listopada 2019, 20:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam na początku drogi TSH 3,2. Dostałam leki, po trzech miesiącach było 2,6. I doktor powiedział, że jest graniczne, ale lepiej żeby było mniejsze. Zwiększył dawkę. I teraz mam około 0,4 już od kilku miesięcy. Ponoć tak jest dobrze. I jeśli na teście ciążowym wyjdą dwie kreski mam wziąć jedną dodatkową tabletkę w tygodniu.

    10 dpo II kreski
    14 dpo beta HCG 506 mIU/ml
    17 dpo beta HCG 1630 mIU/ml
    4t+6 (21 dpo) pęcherzyk ciążowy 4,33mm 😄
    20.05. jest serduszko 😍 (7t+4)
    09.06. następna wizyta
    22.06 USG genetyczne (12+2)

    Letrox, Clexane, Luteina, Symvital mama, D3, Wit. C

    2nn3rjjgh9dgn8bc.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 listopada 2019, 14:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie też było kiedyś 3,2, biorę pół tabletki dziennie i spadło do 0,8

  • StarającaSię Autorytet
    Postów: 292 159

    Wysłany: 5 listopada 2019, 17:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie przed zajściem w ciąże było 2.6.jak zaszłam to wzrosło momentalnie do 6 .ciąże straciłam nawet nie zdążyłam wdrożyć większej dawki leku.tsh spadło w 3 tygodnie do 1 z kawałkiem.

    Ja:36 lat
    Starania od 4.2019
    10.2019 cb
    -letrox 150
    -wit D³- 4000jm
    -folik
    -magnez+wit b6
    ***********************
    3dc:
    FSH-6,3mlU/ml( 2.5-10,2)
    LH-6.08ng/ml(1.9-12.5)
    Prolaktyna-6.9ng/ml(2.8-29.2)
    Estradiol-34,9pg/ml(19.5-144.2)
    ************************
    Wizyta:
    15.05


    4cbc9b74056be0fdafa0b67d483ced9f.png
  • Irola Autorytet
    Postów: 860 414

    Wysłany: 7 listopada 2019, 06:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam ten sam problem. Moje TSH wynosi 2,2. Lekarz gin twierdzi oczywiście że jest git do 2,5. Teraz właśnie przechodzę ciaze biochemiczną, beta spada na bardzo wczesnym etapie. Zastanawiam się czy tu nie leży problem? Dodam, że paznokcie ok, włosy wypadają, spać mi się chce w dzień ale jestem niskocisnieniowcem, zaparcia miewam. Co myślicie? No i nieregularne cykle od zawsze...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2019, 06:56

    oar8skjo5n2yr83t.png

    PCOS
    Starania - 01.2019
    Czerwiec 2019 - usunięty polip trzonu macicy
    1 cs z letrozolem ovu 12 dc
    11.2019 - ciąża biochemiczna
    2 cs z letrozolem ovu 15 dc
    5.12 II 🙏❤️

    "I wzywaj mnie w dniu niedoli, ja cię wybawie a ty Mnie uwielbisz" Ps. 50:15
  • emdar Autorytet
    Postów: 752 815

    Wysłany: 7 listopada 2019, 07:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irola, przykro mi z powodu cb. Trudno stwierdzić czy to wina TSH. Masz jakieś inne badania? Prolaktyna? Niski progesteron(jak niski?) to albo problemy z owulacją albo niedomoga lutealna. Tak jednak jak pisałam wyżej, do zajścia w ciążę najlepsze jest TSH w okolicach 1, i wiem też że często lekarze uważają ze skoro norma jest do 4,no to przecież jak ktoś ma 2 to jest ok;no i zasadniczo jest ok, ale nie dla kobiet chcących zajść w ciążę. Spróbuj iść do dobrego endokrynologa (idealnie do ginekologa - endokrynologa).

  • Irola Autorytet
    Postów: 860 414

    Wysłany: 7 listopada 2019, 08:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będe takiego szukać... Prolaktyna w porządku, 12 gdzie norma jest do 24. Progesteron mam niski ogólnie, teraz w tej ciąży miałam 13, brałam duphaston. Nie wiem co mam myśleć... Kolejna stymulacja przede mną a ja myślę czy to ma sens? Zwyczajnie się boję tego wszystkiego... Załamana jestem 💔😩

    oar8skjo5n2yr83t.png

    PCOS
    Starania - 01.2019
    Czerwiec 2019 - usunięty polip trzonu macicy
    1 cs z letrozolem ovu 12 dc
    11.2019 - ciąża biochemiczna
    2 cs z letrozolem ovu 15 dc
    5.12 II 🙏❤️

    "I wzywaj mnie w dniu niedoli, ja cię wybawie a ty Mnie uwielbisz" Ps. 50:15
  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6729 6043

    Wysłany: 7 listopada 2019, 09:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka teraz masz 2,7 ale jak zajdziesz w ciaze moze ci skoczyc do 5
    To jest zdecydowanie tsh do zbicia i to jak sie czujesz nie ma tu nic do rzeczy.
    Ja mialam 3,5 zeszlam do 1,5 a jak zachodzilam w ciaze do skakalo do 3 i zawsze to byla cb...
    Endo kazala zejsc nizej ,zeszlam do 0,78 i wtedy ciaza sie utrzymala
    Norma w ciazy jest do 2,32

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6729 6043

    Wysłany: 7 listopada 2019, 09:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irola wrote:
    Dziewczyny, mam ten sam problem. Moje TSH wynosi 2,2. Lekarz gin twierdzi oczywiście że jest git do 2,5. Teraz właśnie przechodzę ciaze biochemiczną, beta spada na bardzo wczesnym etapie. Zastanawiam się czy tu nie leży problem? Dodam, że paznokcie ok, włosy wypadają, spać mi się chce w dzień ale jestem niskocisnieniowcem, zaparcia miewam. Co myślicie? No i nieregularne cykle od zawsze...
    Irola a zrobilas tsh bedac juz w ciazy? zeby wiedziec do ilu CI podskoczylo

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • emdar Autorytet
    Postów: 752 815

    Wysłany: 7 listopada 2019, 10:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti, ma rację, to jak się czujesz nie ma znaczenia. Ja też czułam się wyśmienicie a TSH miałam w okolicach 2-2,3(dokładnie nie pamiętam). Jak zaszłam w ciążę z takim nieleczonym TSH to mi dosłownie w tydzień skończyło do 3,5(szybko dostałam Euthyrox). Niestety okazało się za kolejny tydzień że to puste jajo płodowe. I wiem ze to najpewniej nie ma znaczenia, ale cały czas myślę "co by było gdybym miała od początku uregulowane TSH". W kolejną ciążę zaszlam z TSH 0,8, nie skoczyło mi jakoś TSH(ale od początku, a nawet przed zajściem miesiąc brałam euthyrox; jestem teraz w 25 tc i nadal go biorę).

  • Irola Autorytet
    Postów: 860 414

    Wysłany: 11 listopada 2019, 08:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti - tak, robiłam tsh w ciąży i było 2.2 wlasnie. Pół roku temu, bez ciąży było 2,3. Porusze ten temat z lekarzem na pewno i pokaże mu normy z mojego lab, gdzie tsh dla 1 trymestru to max 2,3...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2019, 08:27

    oar8skjo5n2yr83t.png

    PCOS
    Starania - 01.2019
    Czerwiec 2019 - usunięty polip trzonu macicy
    1 cs z letrozolem ovu 12 dc
    11.2019 - ciąża biochemiczna
    2 cs z letrozolem ovu 15 dc
    5.12 II 🙏❤️

    "I wzywaj mnie w dniu niedoli, ja cię wybawie a ty Mnie uwielbisz" Ps. 50:15
  • Lalia Autorytet
    Postów: 2477 4294

    Wysłany: 11 listopada 2019, 09:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka73 wrote:
    Dziewczyny, czy po zbiciu udało Wam się zajść w ciążę? Jeśli nie, jak długo od zbicia się staracie?

    Rozumiem zbijac 5,2, bo to nawet w porównaniu z zazwyzonymi normami jest dużo za dużo. Zastanawiam się czy przyjmować hormony, jeśli moje tsh nie jest tragiczne, bo może być tak, że nie przyniesie to żadnych efektów, a mogę rozregulowac sobie organizm, który w tym momencie chodzi mi jak w zegarku.
    Jeśli pójdę do mojego gina to na 99% zbagatelizuje problem, a jak pójdę do endo to napewno da mi hormony. I nie wiem co robić.


    Migotka, mi przyjmowanie leków kompletnie nie wpłynęło na organizm, a zwłaszcza cykl :) taka sama długość cyklu, te same dni owulacji, takie samo odczuwanie miesiączki itd. Ja nie widzę żadnej różnicy między braniem leków a nie braniem jeśli chodzi o organizm, tylko po wynikach badań widzę że leki działają 🙂

    "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"Św. Augustyn
    11 cs 🤰
    17.04.14 dpo ⏸️
    14 dpo beta 100mIU/ml prog 37,9 ng/ml
    17 dpo beta 387mIU/ml
    28.04. 25 dpo pęcherzyk w macicy 🍀
    08.05. jest serduszko <3
    22.05 kolejna wizyta
    Niedoczynność tarczycy, Letrox 75 w ciąży

    p19ucsqv6bmvu1it.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 listopada 2019, 14:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tak samo

  • Sylwucha Autorytet
    Postów: 1157 1788

    Wysłany: 13 listopada 2019, 14:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak podczytuje Was i wiem, że badanie TSH trzeba zrobić. Od kilku miesięcy nie mogę zajść w ciążę. Różne badania, wszystko niby ok, a tu TSH 6,42! Szok! Od 5.11. Biorę euthyrox 50. Endokrynolog powiedziała, że nawet mogłam być w ciąży i od razu poronić...90% wina TSH. Teraz mam się nie bać i nadal starać, bo cały czas hormon dostarczam i nawet jak zajdę w ciążę, to powinno być ok.

    8 cs Kropki dwa 💚💚
    Beta HCG 11dpo (06.02.2020) 26,0
    Beta HCG 16 dpo (11.02.2020) 582,6
    Beta HCG 22 dpo(17.02.2020) 11025,0
    Aktualne TSH 2,65
    Od 24.04.20 Letrox 100
    Ponadto: pregna plus
    Nadzieja umiera ostatnia 💚
    f2w3vfxmfp9bv9xp.png
  • rRruda Znajoma
    Postów: 23 8

    Wysłany: 13 listopada 2019, 14:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwucha wrote:
    Dziewczyny tak podczytuje Was i wiem, że badanie TSH trzeba zrobić. Od kilku miesięcy nie mogę zajść w ciążę. Różne badania, wszystko niby ok, a tu TSH 6,42! Szok! Od 5.11. Biorę euthyrox 50. Endokrynolog powiedziała, że nawet mogłam być w ciąży i od razu poronić...90% wina TSH. Teraz mam się nie bać i nadal starać, bo cały czas hormon dostarczam i nawet jak zajdę w ciążę, to powinno być ok.


    Miałam tak samo. Niby czułam się ok, nic mi nie było A tsh troszkę ale jednak ponad normę. W 2 Tyg z 4.25 ma 1.7 spadło po lekach. Lekarka też kazała się starać od razu. 😊

    Sylwucha lubi tę wiadomość

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.