Jak zrozumieć wykres? Czyli linie ciągłe, przerywane, pionowe i poziome...
-
Jestem nową użytkowniczką OF i mam problem ze zrozumieniem swojego wykresu. To mój pierwszy cykl (do tej pory w ogóle nie interesowałam się tym tematem), od razu zdecydowałam się założyć konto akurat na OF i jestem wręcz zachwycona tą stronką, ale... nigdzie nie znalazłam informacji na temat tego jak rozszyfrować wykres... Przeglądałam wykresy w galerii i zaświeciła mi się czerwona lampka... Dlaczego niektóre z Was mają ciągłe linie podczas gdy inne mają przerywane? Od czego zależy czy OF wyznaczy linię pionową?
Dodatkową zagadką są dla mnie cyfry... Na moim wykresie wyznaczyło pionową i poziomą linię (obie przerywane), a po nich zaczęły pojawiać się cyfry... Jak mam to zinterpretować?
Domyślam się, że się zbłaźniłam tymi pytaniami, ale...Komflower12, Madzia91 lubią tę wiadomość
-
Po kolei.
Linia pionowa określa czas "owulacji" (przypuszczalnie, bo obserwacją nie można dokładnie określić). Cyfry po pionowej linii to dni fazy lutealnej.
Linie ciągłe to "owulacja potwierdzona", czyli temperatura+śluz i/lub pozycja szyjki macicy. Linia przerywana to "owulacja niepotwierdzona", czyli tylko temperatura lub dodatkowo testy owulacyjne, które nie potwierdzają wystąpienia owulacji, a jedynie sugerują próbę podejścia do tejże.
Warto krytycznie podejść do tego co wyznacza OF, gdyż może się troszkę pomylić. Program bazuje jedynie na temperaturze i przez to nie do końca prawidłowo wyznacza czas płodny/niepłodny. -
nick nieaktualny
-
Czy ktoś wie z jakiego powodu mogła mi zniknąć pozioma linia z wykresu?
mój wykres: https://ovufriend.pl/graph/54b25791e49835666794f9ee70446ccb
edit: zauważyłam, że ta pozioma linia zniknęła mi nawet z poprzednich cykli - chociaż była.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2020, 08:21
-
nick nieaktualny
-
ja też nie mam tej linii👩 39 lat
👨 37 lat
2008- diagnoza: endometrioza II stopnia
2011- 👦
2013- 👦
10.08.2020- 10tc 💔
18.10.2020- 5tc 💔
Wykryte mutacje PAI 4g hetero /MTHFR 1298c hetero
AMH 3,85