Forum Temperatury, wykresy, płodność mierzenie temperatury-pytanie
Odpowiedz

mierzenie temperatury-pytanie

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • zaplanujrodzine_pl Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 25 sierpnia 2018, 18:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropo termometrów to polecam przeczytac

    https://zaplanujrodzine.pl/npr/jaki-termometr-wybrac-do-naturalnego-planowania-rodziny/

    Zapraszamy na www.zaplanujrodzine.pl

    Informacje o metodach, urządzeniach, oraz aplikacjach do NPR
  • Saimi Znajoma
    Postów: 16 0

    Wysłany: 26 sierpnia 2018, 11:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za pomoc :) już zamówiłam lepszy termometr :)

  • wusia Koleżanka
    Postów: 95 12

    Wysłany: 27 sierpnia 2018, 09:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mother_to_be wrote:
    Właśnie też się nad tym zaczęłam zastanawiać... Jaki wpływ może mieć ta minuta, a nawet nie na dojście do łazienki? Czy te parę kroków aż tak zaburza, że temperatura jest nieważna?


    Ja mierzę w łóżku od razu po przebudzeniu, ale czasami sprawdzałam 2x po przejściu do salonu i była taka sama :) Czemu nie położysz termometru obok łóżka ?

    3 cs o I myszkę
    PCOS
    Długie nieregularne cykle, faza lutealna 12-14 dni.
    Tsh 0,895 norma 0,350-4,94
    Ft3 2,75 norma 1,71-3,71
    Fr4 1,04 norma 0,7-1,47
    Fsh 4,96 norma 3,03-8,08
    Lh 9,74 norma 1,8-11,78
    Estradiol 35 norma 21-251
    Prolaktyna 12,33 norma 1,2-29,93
    Testosteron robiłam rok temu- w normie
  • Osjanka Koleżanka
    Postów: 40 61

    Wysłany: 7 września 2018, 07:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do ekspertek. Mierze temperaturę o 7, kiedy wstaję. Ale dziś obudziłam się o 4.50 , musiałam iść do łazienki. Potem wróciłam do łóżka, ale chwilę trwało, nim uznałam. No i o 7 pobudka. Kiedy w takim przypadku zmierzyć temperaturę? O tej 4.50? Czy o 7? Czy w ogóle? Zmierzyła 2 razy, wynik inny i nie wiem, który notować...

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 września 2018, 08:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja myślę, że bardziej ta o 4.50 (ale niech inne też się wypowiedzą:))

  • mother84 Autorytet
    Postów: 2526 944

    Wysłany: 7 września 2018, 09:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osjanka, mam podobny problem.

    Zawsze mierzę tempkę o 6 rano, ale dziś obudziłam się o 4.10 i musiałam iść do wc bo bym zalała łóżko :P przed wstaniem o tej 4.10 zmierzyłam tempkę i była 36,91, potem od razu poszłam spać i o 6 zmierzyłam raz jeszcze i było 37,09. Dodam, że dziś mam termin @, wczoraj tempka 37,03 i teraz nie wiem czy mam brać pod uwagę tą pierwszą temp. czy drugą. Jeśli pierwszą to wychodzi na to, że spada i zbliża się @. Z drugiej str czytałam różne opinie, że trzeba 3 h spać, gdzieś z kolei, że wystarczy godzina snu i nic się nie zmieni z temp jak wstało się tylko do wc, a potem spało dobrze tą godzinę...gdzieś, że się dodaje 0,05 za każde pół h przyspieszenia, ale wtedy to mi kosmos wychodzi. no nie wiem...wpisałam tą drugą, ale zignorowałam, jednak jestem ciekawa, może jest jeszcze jakiś cień szansy, że się udało... :( wczoraj test miałam negatywny

    f041b45915.png
    Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
    Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
    Po 17 cs II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
    cb - grudzień 2019
    mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
    Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1733 749

    Wysłany: 7 września 2018, 09:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybierz jeden pomiar i zaznacz, żeby temperatura była ignorowana.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1733 749

    Wysłany: 7 września 2018, 09:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mother - skoro dzisiaj masz termin @ i taką temperaturę, to ja bym na twoim miejscu tego sika skierowała na test ciążowy ;D No chyba, że u Ciebie temperatura spada dopiero w trakcie @.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • mother84 Autorytet
    Postów: 2526 944

    Wysłany: 7 września 2018, 10:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    m_d_f wrote:
    Mother - skoro dzisiaj masz termin @ i taką temperaturę, to ja bym na twoim miejscu tego sika skierowała na test ciążowy ;D No chyba, że u Ciebie temperatura spada dopiero w trakcie @.
    Wczoraj skierowałam na test i lipa ;) nawet go rozlożyłam na części z nadzieją, że zobaczę dwie kreski:) powiem Wam, że 16 cs i mi już chyba na głowę włazi. No chyba nie pozostaje nic innego jak poczekać do jutra i zobaczyć jaka temp będzie jutro. Mi spada różnie, czasem nagle, czasem powoli. Zawsze poniżej 37 oznaczało @ dlatego ma dla mnie znaczenie czy brać pod uwagę pierwszą czy drugą temp. Termin @ dziś biorąc pod uwagę najczęstszą długość cyklu, czasem bywało mniej, a czasem, ale rzadziej kilka dni więcej, więc na dobrą sprawę może jeszcze małpiszon przyjsc w przyszłym tyg...jutro napiszę jaką temp mam, może się komuś przyda wiedzieć czy to, że się w nocy wstało do wc i po 1,5h spania zmierzyło o właściwej godzinie czy ma jakiś wpływ.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 10:06

    f041b45915.png
    Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
    Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
    Po 17 cs II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
    cb - grudzień 2019
    mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
    Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
  • mother84 Autorytet
    Postów: 2526 944

    Wysłany: 8 września 2018, 06:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiejsza temp 37,04, więc wczoraj ta druga pewno powinna być brana pod uwagę (mierzona tak jak zwykle o 6). Jednak test negatywny...dziś 29 dc. Chyba złudzeń nie mam, bo w poprzedniej ciąży pozytywny test miałam już 26 dc, a cykle takie same

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2018, 06:57

    f041b45915.png
    Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
    Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
    Po 17 cs II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
    cb - grudzień 2019
    mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
    Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1733 749

    Wysłany: 8 września 2018, 16:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja bym kontynuowała testowania, a nuż coś tam zamajaczy obok kreski kontrolnej :) A jak jutro nie przyjdzie @, a w poniedziałek będzie się ciągle temperatura utrzymywać, to bym zrobiła betę.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Sabinkusia Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 8 września 2018, 18:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jade na wakacje i będzie różnica czasu 1h budzić się wcześniej na mierzenie czy dodawać do 0.1Cdo temperatury zmierzonej o stałej porze czy może wogole nie brać termometru

  • mother84 Autorytet
    Postów: 2526 944

    Wysłany: 9 września 2018, 06:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabinkusia wrote:
    Jade na wakacje i będzie różnica czasu 1h budzić się wcześniej na mierzenie czy dodawać do 0.1Cdo temperatury zmierzonej o stałej porze czy może wogole nie brać termometru
    Ja bym wpisywała normalną, sama podróż może wpłynąć na temperaturę, więc ew.zignoruj ją wtedy. Ewentualnie możesz zrobić jak przy zmianie czasu w Polsce - nie zmieniasz wcale godziny pomiaru bądź zmieniasz ją już dzień przed stopniowo tj.dzień przed mierzysz pół h wcześniej i potem właściwego dnia kolejne pół h. Jednak jeśli jesteś tuż przed wyznaczeniem owulacji to bym wpisywała normalną godzinę taką jak zwykle chyba. Przeliczanie ma w sumie sens, bo ja tak ostatnio miałam, alw na wykres dałam normalną temp.i ją zignorowałam, a w notatce wpisałam sobie przeliczoną.
    Mi kiedyś podczas wskacji do ciepłych krajów temp strasznie wariowała, większość musiałam zignorować.

    U mnie dziś mega spadek z 37,04 na 36,73 więc [email protected]

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2018, 06:23

    f041b45915.png
    Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
    Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
    Po 17 cs II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
    cb - grudzień 2019
    mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
    Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.