Bliźniacze mamy 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Podbijam pytanie o sterydy. Jestem teraz w 24 tyg i mój lekarz na razie nie wspominal o tym w ogóle. Żona czy lekarz wspominal Ci o tym wcześniej czy dopiero teraz?
Co do imion to u nas od początku jest Marcelina ale problem mamy z synkiem. Może Mateusz? Pozostawiam wybór mężowi, żeby nie było tak, że ja o wszystkim decyduje;) kiedyś podobało mi sie imię Teodor;) mąż powiedział kategorycznie nie;)21.09.2020 - ❤❤ -
Macey moi chłopcy ważą 1278g i 1366g to tylko 88g różnicy 😊 oni są „niezależni od siebie” a są inni genetycznie więc mają prawo inaczej ważyć 😊 co do sterydów to moim zdaniem w ciąży bliźniaczej powinien to być standard bo jest dużo większe ryzyko porodu przedwczesnego i jeśli on by tego nie zaproponował to sama bym się go zapytała 😊 ogólnie steryd możesz dostać normalnie w gabinecie zabiegowym i nie musisz iść do szpitala, tylko on kieruje do szpitala, bo przy okazji coś jeszcze może zrobić 🤷🏻♀️ Mam iść jak on będzie miał dyżur (jednego dnia rano przyjęcie, a wypis następnego po południu) 😊
Przytulanka dziękuję, właśnie oby tak dalej 😊 moje samopoczucie zależy od dnia. Jednego mam siłę na wszystko, a następnego leżę plackiem cała obolała... też macie wrażenie, że to wszystko rośnie skokowo?
Rucola a może warto znaleźć kogoś mieszkającego w Australii? 😊
Edit Justyna sterydy można podawać po 28 tc i lekarz rozmawiał ze mną o tym na ostatniej wizycie czyli mniej więcej na twoim etapie 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2020, 11:57
💙💙 bliźniacza mama -
Żona ja tez tak mam. Jeden dzień bym chętnie po górach chodziła drugiego leżała w ciszy 🤷♀️
Kilka ciekawostek z szkoły rodzenia - podobno po porodzie można sobie zażyczyć prywatna położna. 12h/ 250-350 zł ( krakow )
Zgłasza się przed porodem, poprostu przyjeżdża jedna która tam pracuje i sobie „ dorabia „
Fajna opcja wg mnie, ja napewno skorzystam
Podobno po cesarce 6h masz zamrożone nogi
Skin 2 skin po porodzie naturalnym trwa 2h ( oczywiście jak dziecko wyjdzie Ok )
Po CC - minuta /dwie. Bo jest zimno na sali operacyjnej i dzieci maja problem z temperatura 😔
Cc ma 5x większa śmiertelność 😳
Październik 2020
💜💜 dwie dziewczynki -
Macey nie rozumiem, jak to CC ma 5razy większą śmiertelność? Nie wiem skąd te dane....
Co do imion to Kinga z początku wątku która urodziła w maju bliźniaczki tak nazwała córki Lila i Nela. Podoba mi się
Justyna mojemu emkowi podoba się Teodor ale mi ani trochę 😂#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Rucola no widzisz gusta są różne
Ale to dobrze, przynajmniej jest różnorodnie;)
Z tymi statystykami dotyczącymi śmiertelności w przypadku cc to tez ciekawa jestem o co chodzi. Bo nie wiadomo czy to chodzi o "zwykłe" planowane cesarki czy np wyjątkowe wypadki, w których np po nieskutecznym porodzie naturalnym następuje cc. Albo np w nagłej sytuacji zagrożenia życia matki bądź dziecka. Nie powinni straszyć takimi danymi bo podają te dane niepełne. Porody naturalne też kończą się tragicznie i nie rodzielalabym tego na to, że cc przyczynia się do większej śmiertelności bo nie wiemy w jakiej sytuacji decyzja o tym cc została podjęta. Może to że w przypadku danego porodu cc doszło do tragedii nie bylo skutkiem samego cc, a innych okoliczności, które bez decyzji o cc i tak przyczynilyby się do śmierci. Może cc było np próbą ratunku, a potem zostalo zaliczone do tych statystyk. Ech.... Tak mi się wydaje. Nie wiem czy mam rację, ale dobija mnie ta presja na poród naturalny i negatywne ocenianie kobieta które decydują się na cc lub które po prostu nie miały wyjścia bo los sam tak zdecydowal.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2020, 17:00
21.09.2020 - ❤❤ -
Macey wrote:To Kinga wybrała super imiona 😂😍
Co do statystyk to tylko rzuciła taka liczbę porównaniem do porodu naturalnego
Ale tez wspomniała ze 40 pare % naturalnych kończy się cc 🙄
Ja tam dziewczyny wierzę, że wszystkie pięknie i dlugo wytrwamy, przejdziemy wszystko super, a potem bedziemy się tu spotykac i dzielić naszymi radosciami i troskami dot wychowania naszych szkrabow;)Macey, żona_męża lubią tę wiadomość
21.09.2020 - ❤❤ -
Ja tez staram się nie martwić ani przezywać. Tylko cieszyć !!
Już nie raz sobie myśle ze mam tak dość tej ciąży 🤪 chciała bym już być w domu z nimi
Żona. Byłaś wózki oglądać ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2020, 17:41
Październik 2020
💜💜 dwie dziewczynki -
Justyna mnie poza presja na poród sn bardziej dobija brak znieczulenia zewnątrz oponowego w 90% szpitali albo głupie tłumaczenie że nie ma anestezjologa... Skoro już chcą żebyśmy rodziły naturalnie to niech nam zapewnią do tego godne warunki... To jest niepojęte że znieczula się do każdej pierdoły a kobieta ma rodzić w bólu i cierpieniu. Nie zgadzam się na to ! To jest niepojęte...
JustynaFrog lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Macey ja też raczej skorzystam z tej odpłatnej położnej po porodzie. Co do porodu to ja najbardziej boję się tego, że oni zostaną sami... jeśli byłyby normalnie odwiedziny to mąż mógłby ich kangurować po cc, a tak pokażą mi ich na chwilę i zostaną sami sobie... nikt ich nie przytuli... nawet jak to pisze to mam łzy w oczach tak strasznie mnie to przeraża, bo jak kiepsko będę dochodzić do siebie to przytulę ich dopiero następnego dnia (wiadomo to najgorsza z opcji) 😢
Justyna oj tak pozostaje nam wiara i radość z tego pięknego okresu ciąży 😊
Wózków nie byłam oglądać bo męczył mnie ból głowy 🤷🏻♀️
Rucola co do znieczulenia zgadzam się w stu procentach! U stomatologa, czy przy małych zabiegach chirurgicznych dostajemy znieczulenie od tak, a przy tak ogromnym wysiłku jakim jest poród zawsze znajdzie się pretekst do nie podania...💙💙 bliźniacza mama -
Macey fajna opcja z tą położną, jeśli tylko będzie możliwa taka opcja w szpitalu w którym będę mieć CC to oczywiście skorzystam z niej.
Melduję się po dzisiejszej wizycie, dziewczynki rozwijają się prawidłowo. Mają już 555g i 578 g, różnica między nimi to 4%
Dziewczyny jak Wam idzie kompletowanie wyprawek?żona_męża lubi tę wiadomość
-
Żona mnie też przeraża to, że Maluchy nie będą cały czas ze mną przeraża mnie to.
Dziękuję za info o położnej! Na 100% skorzystam z takiej opcji jeśli tylko będzie to możliwe!
Przytulanka fantastyczne wieści, pięknie Ci dziewczynki rosną!Przytulanka lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Trzypaczki pozdrawiam z drugiej strony szpitalnego muru! Mam nadzieję, że jutro, a najpóźniej we wtorek stąd wyjdę, bo przy przyjęciu ciśnienie mi zaszalało z tych emocji... trzymajcie za nas kciuki
Przytulanka co do wyprawki to w zasadzie już wszystko oprócz wózka, poduszki do karmienia i laktatora 😊 nawet wanienkę ostatnio kupiliśmy, nakładkę na przewijak i ręczniki 😊
Różowa pościel, różowa koszula i różowy szlafrok więc dalej czarujemy na dziewczynkę haha 😂💙💙 bliźniacza mama -
Żona czyli początkowo nie było planów, że masz zostać? Wierzysz sobie e domu ciśnienie? Mi skacze na każdej wizycie i dlatego lekarz kazał mi robić rozpiske i robię pomiary 4 razy dziennie. W domu ciśnienie super a wystarczy że wejdę do gabinetu i jest masakra. Może też masz taki syndrom;) oby to bylo chwilowe i jutro trafisz do domu.
Co do wyprawki to ja jestem daleko w tyle. Ale to wszystko przez ten remont, pochłania całą moją uwagę i energię. Żona, przypomnij mi bo nie pamiętam czy pisałaś jakie masz lozeczko ?21.09.2020 - ❤❤ -
Żona męża
Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze i abyś jak najszybciej wróciła do domu. Zazdroszczę Ci tego, że już masz prawie wszystko gotowe. Ja jestem w takiej sytuacji jak Justyna, że póki co to odstaję w tyle. Planuję we wrześniu ostro się za to zabrać.
Dziewczyny czy zdecydowałyście się na trzecie badanie prenatalne? -
Przytulanka ja jestem umówiona na 3 badanie na 17 września. To będzie równo 28 tydzień. Lekarz, do którego na te badania chodzę powiedział, że właśnie że względu na ciążę blizniacza mam być u niego trochę wcześniej bo zazwyczaj robi to badanie miedzy 30 a 32 tyg. Kosztuje to fortunę ale facet jest naprawdę dokładny i po spotkaniu z nim jestem chociaż na kilka dni spokojniejsza. Jak dobrej pory nic poważnego nie znalazł więc mam nadzieję, że tak zostanie.21.09.2020 - ❤❤
-
Justyna też jestem umówiona właśnie na trzecie badanie do dobrego specjalisty, który robił mi drugie badanie. Termin mam na 6 października, przypada to na 30 tc. Kurcze nic nie wspominał, że przy ciąży bliźniaczej powinno się wykonać je wcześniej... Kolejną wizytę u swojego lekarza prowadzącego mam 4 września to zapytam co o tym myśli. Może faktycznie trzeba będzie przesunąć termin na wcześniejszy.
-
Justyna miałam zostać ale tylko na jedną dobę, a przy przyjęciu zrozumiałam tego lekarza tak jakby chciał mnie dłużej zatrzymać 🤷🏻♀️ A co do pomiarów w domu to też wykonywałam je sama i od czerwca wszystkie pomiary w normie, a u lekarza i tutaj kosmos... no nic zobaczę co jutro powiedzą na obchodzie 🤷🏻♀️ A łóżeczko mamy jedno ale długie, a na szerokość standardowe 60 cm
Dziewczyny oj wiem co przeżywałyścis z remontem.. u nas co prawda mąż sam malował całe miezzkanie (ogólnie mamy dość świeżo po remoncie) no a przy okazji wiadomo tu nowe szafki dokupiliśmy, tu organizowaliśmy przestrzeń na nowo itp ale mi to nie przeszkadzało w robieniu zakupów przez internet 😊
Przytulanka ja idę na trzecie prenatalne chyba 3 września z tego co pamiętam 😊
Dziękuję dziewczyny za te wszystkie słowa 😊❤️ Dodatkowo jakoś tak smutno bez naszego tatuśka 🤷🏻♀️💙💙 bliźniacza mama