Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Bliźniaki 2026 🍀
Odpowiedz

Bliźniaki 2026 🍀

Oceń ten wątek:
  • Paniwiosna Ekspertka

Wysłany: 30 maja, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela1108 wrote:
    I wszystko było ok z maluszkami ? Ja juz sie na czytałam wczoraj Google i mój mózg zaczyna fiksować. A jeszcze dopytam jak rozwiązali ciążę w 36tc czy dzieciaczki były gotowe i funkcjonowały samodzielnie czy potrzebowały wsparcia medycznego PRZEPRASZAM za to pytanie ale tego tez sie boje

Moje dziewczyny były ze mna cały czas wyszłyśmy po kilku dniach do domu ale każdy noworodek inny czsami te które się radzą w 37 potrzebują wiecej pomocy niż np w 35 wszystko zależy od dojrzałości

👩‍🦰32 l 👨‍🦰32 l
    Ivf
    08.09.2025 ♥️♥️ 1k2o
    27.01.2026 1306 g i 1280g
    9.03.3026 ostatnia wizyta
    11.03.2026 przyjęcie do szpitala

13.03.2026 Zosia 🐼2310 g Celina 🐼2402 g 36+0
  • Nomeolvides Autorytet

Wysłany: 30 maja, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o nosidła, to moim zdaniem te podwójne nie zdają raczej racji bytu. Myślę że lepiej jedno dziecko w nosidło / chustę i wtedy drugie na ręce. Mi się kilka razy zdarzyło jedno dziecko do nosidła na brzuch a drugie w chustę na plecy, ale to jak byli starsi, albo taka sama konfiguracja tylko w dwóch nosidłach.

Maluszki powinno się nosić raczej w chustach tkanych (i tu można się pokusić o jakieś wiązanie dla dwójki na raz jednocześnie) albo elastycznych. Potem te dzieci już są większe i cięższe i nie wyobrażam sobie ich nosić w taki sposób w tych nosidłach biodrowych.

Bierzcie dziewczyny magnez (oczywiście podpytajcie lekarza), on pomaga :) mi od 16 tc zaczęła stawiać się macica, nie było to bolesne, ale bardziej działało negatywnie na psychikę (strach o szyjkę, dzieci, poród przedwczesny), suplementacja magnezem jakoś pozwoliła to opanować. Z ciążącym brzuszkiem nie pomogę, bo mi on do końca nie przeszkadzał - wkładałam sama buty, podnosiłam rzeczy z podłogi, nie biegałam siusiu 5 razy na godzinę 😅 jedynym dyskomfortem była głowa / pupa córki wbijająca się pod prawe żebra 😵‍💫

Jenny93 lubi tę wiadomość

👧🏼+👱🏼‍♂️+👶🏼+👶🏼+🐕
    Starania od 06.2023
    Niedoczynność tarczycy / IO / PCOS / brak owulacji

🍀21.04 ⏸ 🍀16.12 👶🏼🩷👶🏼🩵 SN

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 30 maja, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi z kolei lekarz mówił, że magnez jest trochę przeceniany i oprócz niego powinno się suplementować wapń, bo utrzymuje prawidłową funkcję mięśni.

Wiem, że się nie powinno, ale niestety czasami to co się powinno, a życie to inna bajka 😅 Mam jeszcze 1,5 roczniaka na pokładzie więc będę musiała ogarnąć trójkę maluchów i szukam rozwiązań żeby przetrwać najtrudniejsze miesiące

• Angela1108 Autorytet

Wysłany: 30 maja, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A od którego tygodnia wprowadziliście magnez? I w jakich dawkach ?

preg.png

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    10.04.2026 ⏸️
  • Nomeolvides Autorytet

Wysłany: 30 maja, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @jenny rozumiem, to w razie czego lennylamb prowadzi też wypożyczalnie, koszt wypożyczenia jest naprawdę przyjemny, więc zanim wydasz kupe kasy na to nosidło, to możesz je potestować. Ja wypożyczam od nich nosidło jak latamy samolotem

Angela tak naprawdę magnez można brać od początku i potem modyfikować dawkę. Ale najlepiej zapytaj lekarza ☺️

👧🏼+👱🏼‍♂️+👶🏼+👶🏼+🐕
    Starania od 06.2023

age.png
  • Karolaa88 Autorytet

Wysłany: 31 maja, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela1108 wrote:
    A od którego tygodnia wprowadziliście magnez? I w jakich dawkach ?

Ja biore magnez caly czas, 3x 2 astmag forte

👦 syn naturalnie, cc w IX 2017
    IV stymulacja IVF wrzesień 2025 ❄️❄️❄️
    4 miesiące na diphereline (transfer luty 2026)
    Paśnik 11.2025- allo 0% --> immunoglobiny
    Janowiec 11.2025 - histeroskopia —> adenomioza
    # 02.2026 - 9 transfer 2 zarodków (immunoglobiny, Tractocile)
    5 dpt - 31,8 mIU 🙏⭐️
    8-9 t 🩸krwiak szpital
    18 t krwiak zorganizowany
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 31 maja, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nomeolvides wrote:
    @jenny rozumiem, to w razie czego lennylamb prowadzi też wypożyczalnie, koszt wypożyczenia jest naprawdę przyjemny, więc zanim wydasz kupe kasy na to nosidło, to możesz je potestować. Ja wypożyczam od nich nosidło jak latamy samolotem

Angela tak naprawdę magnez można brać od początku i potem modyfikować dawkę. Ale najlepiej zapytaj lekarza ☺️

Oo dzięki, świetny pomysł. Poszukam też u siebie w okolicy jakichś doradców od chustonoszenia, chociaż ja jestem sceptyczna trochę. Boję się, że coś źle zamotam 🙈

• kleopatr4 Autorytet

Wysłany: 31 maja, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, marząc o bliźniakach chciałabym zapytać czy ktoś tutaj ma bliźniaki poczęte naturalnie? Nie w cyklach stymulowanych ani z ivf?

#1 2024 – poród domowy🪷

💔cb 01/26

#2 2026⏳

preg.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kleopatr4 wrote:
    Cześć dziewczyny, marząc o bliźniakach chciałabym zapytać czy ktoś tutaj ma bliźniaki poczęte naturalnie? Nie w cyklach stymulowanych ani z ivf?

Nie da się zaplanować bliźniąt. Jeśli macie w bliskiej rodzinie to zwiększa szanse na bliźnięta dwujajowe. Możesz się wspomóc lekami na stymulację owulacji. Wtedy też szansa na ciążę mnogą jest większa. Co do bliźniąt jednojajowych to loteria. Szanse, że zarodek się podzieli są zarówno przy ciąży naturalnej jak i z IVF, ale nie mamy na to wpływu :)

• Nomeolvides Autorytet

Wysłany: 1 czerwca, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szansa na naturalne zajście w ciążę bliźniacza wynosi jakieś 1:80 w przypadku ciazy dwujajowej i 1:250 dla bliźniąt jednojajowych, więc nie tak mało :) Zostaje mieć nadzieję i trzymać kciuki, że trafią się bliźnięta ;) Karmienie piersią też podobno wzmacnia szanse na zajście w ciążę bliźniacza (w trakcie tego KP).

Trzeba mieć natomiast na uwadze, że ciążę bliźniacze (zwłaszcza te 1k2o czy 1k1o) to ciążę wysokiego ryzyka, niosą za sobą większe ryzyko powikłań, porodu przedwczesnego, skrajnego wcześniactwa, to też dwa noworodki na raz które trzeba przewinąć (w pierwszych tygodniach przewijaliśmy między 20-30 pieluszek dziennie), nakarmić, poświęcić im czas i uwagę, to dwoje dzieci czesto o zupełnie innych potrzebach, planach dnia, długości drzemek, preferencjach itp. Daleko temu do zdjęć jak z instagrama w jednakowych outfitach.

Natomiast żeby nie było, to ja uważam, że obserwowanie tej więzi i po prostu posiadanie dwójki cudownych dzieci do kochania wynagradza wiele i jakbym miała być znowu w ciąży to nie mam w sobie strachu przed kolejnymi bliźniętami :)

👧🏼+👱🏼‍♂️+👶🏼+👶🏼+🐕
    Starania od 06.2023

age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kleopatr4 wrote:
    U mnie sa naturalnie i to nawet niespodziewanie bo juz odpuściliśmy starania a tu niespodzianka

kleopatr4 lubi tę wiadomość

preg.png

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    10.04.2026 ⏸️
  • Paniwiosna Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kleopatr4 wrote:

U mnie po ivf .Względy genetyczne plus znajomej lekarz mówił, że ilość ciąż może zwiększać " szansę " ciąży bliźniaczej u niej 5 ciąża okazała się bliźniacza tutaj pomijamy ciążę biochemiczne itd

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca, 09:33

👩‍🦰32 l 👨‍🦰32 l
    Ivf
    08.09.2025 ♥️♥️ 1k2o
    27.01.2026 1306 g i 1280g
    9.03.3026 ostatnia wizyta
    11.03.2026 przyjęcie do szpitala

13.03.2026 Zosia 🐼2310 g Celina 🐼2402 g 36+0
  • Straw_berry Nowa

Wysłany: 5 czerwca, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, witam wszystkie przyszłe i obecne mamy Bliźniąt. Jestem obecnie w 14 tc ciąża 2k2o. Póki co wszystko przebiega bez problemów. Trochę nastraszył mnie lekarz na prenatalnych, ale lekarz prowadzący uspokoił, że ciąże bliźniacze i testy Papp-a się trochę rozjeżdżają. To moja pierwsza ciąża więc szykujemy się na rewolucję w życiu, ale wierzę że damy sobie radę i z dwójką.

Życzę wszystkim dużo zdrówka i samych nudnych dni w ciąży! 😌

Angela1108 lubi tę wiadomość

• Angela1108 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straw_berry wrote:
    Hej, witam wszystkie przyszłe i obecne mamy Bliźniąt. Jestem obecnie w 14 tc ciąża 2k2o. Póki co wszystko przebiega bez problemów. Trochę nastraszył mnie lekarz na prenatalnych, ale lekarz prowadzący uspokoił, że ciąże bliźniacze i testy Papp-a się trochę rozjeżdżają. To moja pierwsza ciąża więc szykujemy się na rewolucję w życiu, ale wierzę że damy sobie radę i z dwójką.

Życzę wszystkim dużo zdrówka i samych nudnych dni w ciąży! 😌
    O to jesteśmy na tym samym etapie tylko u mnie 1k2o

preg.png

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    10.04.2026 ⏸️
  • Zielone.Słońce Autorytet

Wysłany: 7 czerwca, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straw Berry, ja przez krwotoki i pobyt w szpitalu w ogóle nie miałam robionych 1 prenatalnych. Cały ten okres kiedy można wykonać badania przeleżałam w szpitalu. Zrobiłam tylko sanco w 15tc.

4,5 roku starań
    Endometrioza II/III st, adenomioza, PCOS
    🔹06.21 1 ICSI - ❄️❄️❄️❄️ 1cb ❌
    🔹02.2023 2 ICSI - ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    🔸 28.05-4.06 3 krwotoki
    🔹 14+4tc - 103g 👶 i 104g 👶
    SANCO zdrowe chłopaki 💙💙
    🔹19+2 - 261g i 309g 👶👶
    🔹 27+2 - 1113g🐸 i 1122g🐸
    🔹29+2 - 1318g🦔 i 1365g 🦔
    🔹34+2 - 2460g🌞 i 2363g🌞

Witaj świecie! ✋
    PROM 34+5/6
    10.11.23 Leoś 2490g 💙, Filipuś 2120g💙

age.png
  • Straw_berry Nowa

Wysłany: 7 czerwca, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela1108 wrote:
    O to jesteśmy na tym samym etapie tylko u mnie 1k2o

Super, jak samopoczucie i nastawienie na dwa maluchy? Ja póki co trochę odetchnęłam po miesięcznych mdłościach, przez co bardzo mało jadłam i nawet trochę spadłam na wadze. W tym tygodniu już zaczynam widzieć zaokrąglający się brzuszek.

@Zielone.Slońce jeju to bardzo stresujący początek ciąży. Ale widzę, że wszystko skończyło się dobrze, gratulacje!

• Angela1108 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straw_berry wrote:
    Super, jak samopoczucie i nastawienie na dwa maluchy? Ja póki co trochę odetchnęłam po miesięcznych mdłościach, przez co bardzo mało jadłam i nawet trochę spadłam na wadze. W tym tygodniu już zaczynam widzieć zaokrąglający się brzuszek.

@Zielone.Slońce jeju to bardzo stresujący początek ciąży. Ale widzę, że wszystko skończyło się dobrze, gratulacje!
    Ja sie późno dowiedziałam że będą dwa bo dopiero na prenatalnych wcześniej lekarz nic nie widzial a bylam na usg 3 razy w tym 19.05 a 29.05 mialam prenatalne. No szok 😂 zapraszam do nas na wątek grudniowy 🙂 nie bede dama z bliźniakami 🙂
    U mnie brzuch duży ale 3 lata temu urodziłam syna i z nim tez mialam ogromy brzuch i rozejście mięśni brzucha i moze to dlatego

preg.png

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    10.04.2026 ⏸️
‹‹ 11 12 13 14 15
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Męska płodność – jakie składniki warto suplementować w czasie starań o dziecko?

Choć przez lata w procesie starania się o dziecko większą uwagę skupiano na zdrowiu kobiety, dziś wiemy, że męska płodność ma dokładnie takie samo znaczenie. Dobra wiadomość jest taka, że wiele wpływających na nią negatywnie czynników możemy poprawić, np. przez zmiany w stylu życia czy świadome uzupełnianie kluczowych składników odżywczych. Jakie suplementy na męską płodność mogą pomóc w staraniach o dziecko?

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ