Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Bliźniaki 2026 🍀
Odpowiedz

Bliźniaki 2026 🍀

Oceń ten wątek:
  • Nomeolvides Autorytet

Wysłany: 9 maja, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem. Dlatego jeśli możecie sobie pozwolić na taki wydatek, to ja od razu robiłabym badanie NIPT. Na wyniki Harmony czeka się chyba około 2 tygodni, wyniki NIFTY w 2024 miałam po 5 dniach.

Sama ciąża bliźniacza nie jest czynnikiem zwiększonego ryzyka wad płodu. Pamiętam że jak szukałam informacji na ten temat to wręcz były badania, że u bliźniąt jakoś rzadziej zachodzą te aberracje chromosomalne.

Myślę że samo zrozumienie działania tego badania może Cię uspokoić, bo tak jak napisałam, tam żaden wynik (nawet gdy ryzyko wyjdzie 1:4) nie wskazuje 0-1 na dziecko zdrowe lub chore. Drugą stroną pozostaje samo badanie USG, ale w ciąży bliźniaczej tak naprawdę każde USG jest jak to prenatalne - tzn bardzo dokładne i sprawdzające przepływy. Polecam umawiać wizyty na godziny poranne, człowiek krócej się stresuje ;)

👧🏼+👱🏼‍♂️+👶🏼+👶🏼+🐕
    Starania od 06.2023
    Niedoczynność tarczycy / IO / PCOS / brak owulacji

🍀21.04 ⏸ 🍀16.12 👶🏼🩷👶🏼🩵 SN

age.png
  • Licząc na cud Autorytet

Wysłany: 9 maja, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Ja jestem aktualnie w 14+3 ciąży 1k2o. Badanie prenatalne wygląda podobnie jak przy ciąży pojedynczej. Po prostu lekarz mierzy dwoje dzieci. Na początku miałam podobnie jak Ty. Strach dominował nad wszystkim. Teraz już trochę minęło. Jedyne co to lekarz powiedział, że na pewno będzie CC, ciążę planują rozwiązać w 36 tc no i wcześniej w razie komplikacji skieruje mnie do szpitale żeby na bieżąco monitorować maluchy. Fajnie, że jest nas więcej. Będziemy mogły wymieniać się doświadczeniami, obawami i radościami :)

Dziewczyny tak się zastanawiam, w którym tygodniu urodziłyście i od jakich rozmiarów kompletować wyprawkę?
    Jakbym mogła też dorzucić moje trzy grosze 🤣 to u mnie sprawdził się wózek TFK Duo. Dla mnie zaletą było, że gondole zamieniają w spacerówki więc nie miałam dużo dodatkowych elementów, których nie miałam gdzie schować.
    A jeżeli chodzi o wyprawkę ubraniową to moi chłopcy urodzili się 37+1 ale gdyby nie CC to pewnie jeszcze by posiedzieli. Mieli 55 i 51 cm. Ja kupiłam parę sztuk ubranek na rozmiar 44 i 50 żeby mieć na zaś gdyby mieli pomysł przyjść szybciej na świat. Ogólnie sprawdziły mi się ubranka na rozmiar 50 z h&m ale tam jest trochę zaniżona rozmiarówka. Polecam pajace na te pierwsze tygodnie.

Jenny93 lubi tę wiadomość

Starania od 03.2022
    ♀️29 lat
    PCOS
    Stymulacja owulacji
    ♂️ 42 lata
    Idealne wyniki ❤️
    03.24 - 1 IUI ❌
    04.24 - 2 IUI ❌
    05.24 - 3 IUI 💔Biochemiczna
    06.24 - 4 IUI ✅
    06.08.24 - są ❤️❤️
    13.09.24 - na prenatalnych mamy komplet organów 😁😅
    24.10.24 🩵🩵
    02.01 - 1432 g i 1403 g szczęścia ❤️🥰
    age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 9 maja, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy lekarz też mówił o wcześniejszym wywoływaniu czy założono że będziecie czekać do ciąży donoszonj? Mi zarówno na prenatalnych jak i prowadzący mówią o wywołaniu porodu w 36 tc i już głupieję czy to ze względów bezpieczeństwa czy innych nieprzewidywalnych

Wysłany: 9 maja, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    A czy lekarz też mówił o wcześniejszym wywoływaniu czy założono że będziecie czekać do ciąży donoszonj? Mi zarówno na prenatalnych jak i prowadzący mówią o wywołaniu porodu w 36 tc i już głupieję czy to ze względów bezpieczeństwa czy innych nieprzewidywalnych
    Mi ustalili cesarkę na 37+1 bo już praktycznie nie mogłam chodzić, dodatkowo wystąpiło u mnie krwawienie jakoś pod koniec 7 miesiąca i chłopcy dostali sterydy na rozwój płuc.

Starania od 03.2022
    ♀️29 lat
    PCOS
    Stymulacja owulacji
    ♂️ 42 lata
    Idealne wyniki ❤️
    03.24 - 1 IUI ❌
    04.24 - 2 IUI ❌
    06.24 - 4 IUI ✅
    06.08.24 - są ❤️❤️
    24.10.24 🩵🩵
    age.png
  • Zielone.Słońce Autorytet

Wysłany: 9 maja, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy ciąży 1k2o najczęściej wywołuje się poród lub robi CC 36+. Ciąży 1k2o nie powinno się brać na równi z ciąża 2k2o, bo to inna ciąża, niosiąca niższe ryzyka niż jednokosmówkowa.
    W moim szpitalu mówili, że przy takiej ciąży (jednokosmowkowej dwuowidniowej) optymalny czas na rozwiązanie jest właśnie 36+ a rozwiązywanie takiej ciąży później niesie ze sobą jakieś ryzyko już nie pamiętam jakie.
    I tak też miałam ustalony termin CC, bodajże 36+2 ale nie dotrwałam, to też trzeba mieć na uwadze, że ciążę bliźniacze są obarczone porodem przedwczesnym. U mnie poprostu zaczął się poród.

4,5 roku starań
    Endometrioza II/III st, adenomioza, PCOS
    🔹06.21 1 ICSI - ❄️❄️❄️❄️ 1cb ❌
    🔹02.2023 2 ICSI - ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    🔸 28.05-4.06 3 krwotoki
    🔹 14+4tc - 103g 👶 i 104g 👶
    SANCO zdrowe chłopaki 💙💙
    🔹19+2 - 261g i 309g 👶👶
    🔹 27+2 - 1113g🐸 i 1122g🐸
    🔹29+2 - 1318g🦔 i 1365g 🦔
    🔹34+2 - 2460g🌞 i 2363g🌞

Witaj świecie! ✋
    PROM 34+5/6
    10.11.23 Leoś 2490g 💙, Filipuś 2120g💙

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 9 maja, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielone.Słońce wrote:
    Przy ciąży 1k2o najczęściej wywołuje się poród lub robi CC 36+. Ciąży 1k2o nie powinno się brać na równi z ciąża 2k2o, bo to inna ciąża, niosiąca niższe ryzyka niż jednokosmówkowa.
    W moim szpitalu mówili, że przy takiej ciąży (jednokosmowkowej dwuowidniowej) optymalny czas na rozwiązanie jest właśnie 36+ a rozwiązywanie takiej ciąży później niesie ze sobą jakieś ryzyko już nie pamiętam jakie.
    I tak też miałam ustalony termin CC, bodajże 36+2 ale nie dotrwałam, to też trzeba mieć na uwadze, że ciążę bliźniacze są obarczone porodem przedwczesnym. U mnie poprostu zaczął się poród.

Tak, to też biorę pod uwagę. Dlatego z jednej strony mam blokadę przed kupowaniem ubranek, wózka itp, a z drugiej rozsądek podpowiada ogarnij wszystko szybciej żebyś miała spokojną głowę.

A od jakich rozmiarów ubranek startowaliście?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja, 22:33

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 9 maja, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Licząc na cud wrote:
    Jakbym mogła też dorzucić moje trzy grosze 🤣 to u mnie sprawdził się wózek TFK Duo. Dla mnie zaletą było, że gondole zamieniają w spacerówki więc nie miałam dużo dodatkowych elementów, których nie miałam gdzie schować.
    A jeżeli chodzi o wyprawkę ubraniową to moi chłopcy urodzili się 37+1 ale gdyby nie CC to pewnie jeszcze by posiedzieli. Mieli 55 i 51 cm. Ja kupiłam parę sztuk ubranek na rozmiar 44 i 50 żeby mieć na zaś gdyby mieli pomysł przyjść szybciej na świat. Ogólnie sprawdziły mi się ubranka na rozmiar 50 z h&m ale tam jest trochę zaniżona rozmiarówka. Polecam pajace na te pierwsze tygodnie.

Ja już mam mętlik z tymi wózkami 🙈 wiem, że nic nie wiem 🤣 To ja u synka urodzonego w terminie startowałam z hm 50 bo wypadają jak 56😅 Dlatego wahałam się czy teraz nie kupować od 44 i 50

Wysłany: 9 maja, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Ja już mam mętlik z tymi wózkami 🙈 wiem, że nic nie wiem 🤣 To ja u synka urodzonego w terminie startowałam z hm 50 bo wypadają jak 56😅 Dlatego wahałam się czy teraz nie kupować od 44 i 50
    Zawsze warto mieć w zapasie bo nawet donoszone dzieci czasami są mniejsze. 😊

Starania od 03.2022
    ♀️29 lat
    PCOS
    Stymulacja owulacji
    ♂️ 42 lata
    Idealne wyniki ❤️
    03.24 - 1 IUI ❌
    04.24 - 2 IUI ❌
    06.24 - 4 IUI ✅
    06.08.24 - są ❤️❤️
    24.10.24 🩵🩵
    age.png
‹‹ 10 11 12 13 14
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ