Bliźniaki 2026 🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Rozumiem. Dlatego jeśli możecie sobie pozwolić na taki wydatek, to ja od razu robiłabym badanie NIPT. Na wyniki Harmony czeka się chyba około 2 tygodni, wyniki NIFTY w 2024 miałam po 5 dniach.
Sama ciąża bliźniacza nie jest czynnikiem zwiększonego ryzyka wad płodu. Pamiętam że jak szukałam informacji na ten temat to wręcz były badania, że u bliźniąt jakoś rzadziej zachodzą te aberracje chromosomalne.
Myślę że samo zrozumienie działania tego badania może Cię uspokoić, bo tak jak napisałam, tam żaden wynik (nawet gdy ryzyko wyjdzie 1:4) nie wskazuje 0-1 na dziecko zdrowe lub chore. Drugą stroną pozostaje samo badanie USG, ale w ciąży bliźniaczej tak naprawdę każde USG jest jak to prenatalne - tzn bardzo dokładne i sprawdzające przepływy. Polecam umawiać wizyty na godziny poranne, człowiek krócej się stresuje
-
Jakbym mogła też dorzucić moje trzy grosze 🤣 to u mnie sprawdził się wózek TFK Duo. Dla mnie zaletą było, że gondole zamieniają w spacerówki więc nie miałam dużo dodatkowych elementów, których nie miałam gdzie schować.Jenny93 wrote:Ja jestem aktualnie w 14+3 ciąży 1k2o. Badanie prenatalne wygląda podobnie jak przy ciąży pojedynczej. Po prostu lekarz mierzy dwoje dzieci. Na początku miałam podobnie jak Ty. Strach dominował nad wszystkim. Teraz już trochę minęło. Jedyne co to lekarz powiedział, że na pewno będzie CC, ciążę planują rozwiązać w 36 tc no i wcześniej w razie komplikacji skieruje mnie do szpitale żeby na bieżąco monitorować maluchy. Fajnie, że jest nas więcej. Będziemy mogły wymieniać się doświadczeniami, obawami i radościami

Dziewczyny tak się zastanawiam, w którym tygodniu urodziłyście i od jakich rozmiarów kompletować wyprawkę?
A jeżeli chodzi o wyprawkę ubraniową to moi chłopcy urodzili się 37+1 ale gdyby nie CC to pewnie jeszcze by posiedzieli. Mieli 55 i 51 cm. Ja kupiłam parę sztuk ubranek na rozmiar 44 i 50 żeby mieć na zaś gdyby mieli pomysł przyjść szybciej na świat. Ogólnie sprawdziły mi się ubranka na rozmiar 50 z h&m ale tam jest trochę zaniżona rozmiarówka. Polecam pajace na te pierwsze tygodnie.
Jenny93 lubi tę wiadomość
-
A czy lekarz też mówił o wcześniejszym wywoływaniu czy założono że będziecie czekać do ciąży donoszonj? Mi zarówno na prenatalnych jak i prowadzący mówią o wywołaniu porodu w 36 tc i już głupieję czy to ze względów bezpieczeństwa czy innych nieprzewidywalnych
-
Mi ustalili cesarkę na 37+1 bo już praktycznie nie mogłam chodzić, dodatkowo wystąpiło u mnie krwawienie jakoś pod koniec 7 miesiąca i chłopcy dostali sterydy na rozwój płuc.Jenny93 wrote:A czy lekarz też mówił o wcześniejszym wywoływaniu czy założono że będziecie czekać do ciąży donoszonj? Mi zarówno na prenatalnych jak i prowadzący mówią o wywołaniu porodu w 36 tc i już głupieję czy to ze względów bezpieczeństwa czy innych nieprzewidywalnych
-
Przy ciąży 1k2o najczęściej wywołuje się poród lub robi CC 36+. Ciąży 1k2o nie powinno się brać na równi z ciąża 2k2o, bo to inna ciąża, niosiąca niższe ryzyka niż jednokosmówkowa.
W moim szpitalu mówili, że przy takiej ciąży (jednokosmowkowej dwuowidniowej) optymalny czas na rozwiązanie jest właśnie 36+ a rozwiązywanie takiej ciąży później niesie ze sobą jakieś ryzyko już nie pamiętam jakie.
I tak też miałam ustalony termin CC, bodajże 36+2 ale nie dotrwałam, to też trzeba mieć na uwadze, że ciążę bliźniacze są obarczone porodem przedwczesnym. U mnie poprostu zaczął się poród.4,5 roku starań
Endometrioza II/III st, adenomioza, PCOS
🔹06.21 1 ICSI - ❄️❄️❄️❄️ 1cb ❌
🔹02.2023 2 ICSI - ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
🔸 28.05-4.06 3 krwotoki
🔹 14+4tc - 103g 👶 i 104g 👶
SANCO zdrowe chłopaki 💙💙
🔹19+2 - 261g i 309g 👶👶
🔹 27+2 - 1113g🐸 i 1122g🐸
🔹29+2 - 1318g🦔 i 1365g 🦔
🔹34+2 - 2460g🌞 i 2363g🌞
Witaj świecie! ✋
PROM 34+5/6
10.11.23 Leoś 2490g 💙, Filipuś 2120g💙

-
Zielone.Słońce wrote:Przy ciąży 1k2o najczęściej wywołuje się poród lub robi CC 36+. Ciąży 1k2o nie powinno się brać na równi z ciąża 2k2o, bo to inna ciąża, niosiąca niższe ryzyka niż jednokosmówkowa.
W moim szpitalu mówili, że przy takiej ciąży (jednokosmowkowej dwuowidniowej) optymalny czas na rozwiązanie jest właśnie 36+ a rozwiązywanie takiej ciąży później niesie ze sobą jakieś ryzyko już nie pamiętam jakie.
I tak też miałam ustalony termin CC, bodajże 36+2 ale nie dotrwałam, to też trzeba mieć na uwadze, że ciążę bliźniacze są obarczone porodem przedwczesnym. U mnie poprostu zaczął się poród.
Tak, to też biorę pod uwagę. Dlatego z jednej strony mam blokadę przed kupowaniem ubranek, wózka itp, a z drugiej rozsądek podpowiada ogarnij wszystko szybciej żebyś miała spokojną głowę.
A od jakich rozmiarów ubranek startowaliście?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja, 22:33
-
Licząc na cud wrote:Jakbym mogła też dorzucić moje trzy grosze 🤣 to u mnie sprawdził się wózek TFK Duo. Dla mnie zaletą było, że gondole zamieniają w spacerówki więc nie miałam dużo dodatkowych elementów, których nie miałam gdzie schować.
A jeżeli chodzi o wyprawkę ubraniową to moi chłopcy urodzili się 37+1 ale gdyby nie CC to pewnie jeszcze by posiedzieli. Mieli 55 i 51 cm. Ja kupiłam parę sztuk ubranek na rozmiar 44 i 50 żeby mieć na zaś gdyby mieli pomysł przyjść szybciej na świat. Ogólnie sprawdziły mi się ubranka na rozmiar 50 z h&m ale tam jest trochę zaniżona rozmiarówka. Polecam pajace na te pierwsze tygodnie.
Ja już mam mętlik z tymi wózkami 🙈 wiem, że nic nie wiem 🤣 To ja u synka urodzonego w terminie startowałam z hm 50 bo wypadają jak 56😅 Dlatego wahałam się czy teraz nie kupować od 44 i 50 -
Zawsze warto mieć w zapasie bo nawet donoszone dzieci czasami są mniejsze. 😊Jenny93 wrote:Ja już mam mętlik z tymi wózkami 🙈 wiem, że nic nie wiem 🤣 To ja u synka urodzonego w terminie startowałam z hm 50 bo wypadają jak 56😅 Dlatego wahałam się czy teraz nie kupować od 44 i 50
-