X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Bliźnięta 2023
Odpowiedz

Bliźnięta 2023

Oceń ten wątek:
  • Karola95 Koleżanka

Wysłany: 3 listopada 2022, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizyty co 2-3 tygodnie, ale mój lekarz jest bardzo ostrożny. Zero aktywności fizycznej, współżycia, od początku jestem na duphastonie i luteinie. Miałam cysty na jajkniku, które na szczęście się wchłonęły ale leki chyba ze mną zostaną 🙂 jejku ja też nie chce myśleć o tym, jaki duzy będzie ten brzuch za niedługo a co dopiero na koniec ciąży 😱

chicaloca u nas też synek co chwile chory, dużo zdrówka Wam życzę 😘

• cslza Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2022, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    South jak wizyta? Daj znać :)

Chicaloca współczuję bólu brzucha... u mnie na razie brzuch rosnie, ale jeszcze nie czuję żeby się te maluchy rozpychały bardzo, pewnie w ciągu miesiąca się to zmieni.

U mnie na szczęście wszyscy na razie zdrowi u oby tak zostało 🙊

Gorzej, że moje samopoczucie znowu ⬇️ :/ znowu wymiotowałam, znowu drzemka, znowu chce mi się kiełbasy i pasztetu 😅

Chyba dzidźki znowu rosną, bo jest też faza no jogurty, nabiał, a dziś zjadłam tuńczyka w oleju Rio Mare a ja nie przepadam za rybami z puszki 🤷‍♀️ i to jeszcze z 3dniową kajzerką zjadłam, aż sama się sobą brzydzę 🤣 a teraz czas na kolację i chyba dobranoc 😴

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2022, 20:48

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • South Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2022, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie - chłopaki 1178g i 1187g wiec prawie tacy sami :) u nich wszystko w porzadku, u mnie szyjka zamknięta i nieco ponad 3cm. Generalnie to dzisiaj mam słabszy dzien i już leżę w łóżku. Dodatkowo chyba jeszcze zjadłam za duża kolacje i ja czuje na żołądku 🤣 Mam nadzieje, ze jutro będzie lepszy dzien. Kolejna wizyta za 3 tyg, a w między czasie mam usg 3 trymestru. Potem już w grudniu 2 wizyty przed świetami i jak wszystko dobrze pójdzie to początkiem nowego roku szpital :)

cslza lubi tę wiadomość

age.png
    bHCG: 18.05 430mIU/ml, 20.05 888mIU/ml, progesteron 55ng/ml
    04.06 2 zarodki z serduszkami ❤️❤️
    Czekamy na dwóch chlopakow 💙💙
  • cslza Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2022, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow, zleci szybciutko :) a kiedy miałaś ba 100% potwierdzenie płci? Ja czekam i jestem bardzo niecierpliwa ;)

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Karola95 Koleżanka

Wysłany: 5 listopada 2022, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba ostatnio u wszystkich samopoczucie leci, bo u mnie też wzloty i upadki. Raz posprzątam całą chatę a za chwilę nawet się z kanapy nie ruszę 🤣
    Ja miałam mieć wczoraj wizytę, ale mi odwołali i przenieśli na poniedziałek, ehh ten piątek był jakiś pechowy, ale za to czułam więcej ruchów 😍

South to Ty już naprawdę niedługo 🙉 a kiedy zabierałaś się za wyprawkę? I jak dajesz radę tak na końcówce?

• South Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2022, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas płeć była określona 80% na piereszych prenatalnych, a na drugich to już tylko potwierdzenie :) co do wyprawki to ja powoli coś tam sobie kupowałam z ciuszków tak po pierwszym trymestrze. Większość oczywiście przez neta i na jakiś promocjach żeby nie zbankrutować. Z większych rzeczy (wozek, foteliki, dostawki, wanienka) to zrobiliśmy internetowy przegląd i potem stacjonarnie pojechaliśmy zobaczyć na żywo i potem pisaliśmy do różnych sklepów o lepsze oferty 😁Polecam czatować na jakieś promki, tym bardziej, ze teraz black friday wiec może uda się coś upolować. Z większością rzeczy uwinelismy się do końca października (termin z prenatalnych mam na 22.01) wiec w miarę szybko. Ale mie chciałam tego zostawiać mężowi, jakbym (odpukać!) trafiła do szpitala. No i teraz już jeżdżenie po sklepach nie jest komfortowe 😂 zostaje mi koszula nocna do szpitala, kilka rzeczy do pielęgnacji, a i śpiworki do wozka, ale z tym to mam problem bo musze znaleźć jakieś super wąskie 🤔

Karola95 lubi tę wiadomość

age.png
  • South Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2022, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeżeli chodzi mój brzuch to, taki był w zeszła niedziele 28+0 😊
    DFF3-D9-CA-D503-4-F8-D-964-D-C5-A1-B525-E6-A1.jpg

age.png
  • chicaloca Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2022, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    South wyglądasz przepięknie ! Wcale nie widać, żebyś miała bliźniaczy brzuch !

Ja wczoraj byłam na usg piersi, to lekarz robiący opis spytał się który to tydzień ciazy i mówi: strzelam, jakiś 32 😆😆😆 a ja ze nie, że dopiero 21. Oczy wyszły mu na wierzch :D

Od nocy okropnie boli mnie brzuch. Chyba jakieś rotacje położeniowe robią bo czułam jak jeden był najpierw w poprzek, a później w pionie 🥴🥴

Jeśli chodzi o samopoczucie, to dziś chyba jakiś biometr niekorzystny 😅 ja mam ochotę zaszyć się pod kołdra, syn robi awantury na zmianę z sąsiadem (którego słychać przez ścianę - ten sam rocznik 🙈), a ludzie w labolatorium byli tak agresywni, ze jak babka wyczytała moje imię do pobrania to tak głośno stękali, wzdychali, cmokali i komentowali, że mialam ochotę zatkać uszy. Później się pokłócili kto, kiedy i za kim. Dramat

cmllp2.png
  • Karola95 Koleżanka

Wysłany: 5 listopada 2022, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    South ślicznie wyglądasz ❤️

Chicaloca ale akcja! Ale z drugiej strony to ludzie mogliby sobie czasem darować 🙈 a brzuch boli Cię tak, że jajnik czy jak przy okresie? Bo mnie bardzo często boli prawy jajnik, ale to od początku ciąży i czasami muszę wziąć nawet No spę. Mój syn też co chwile robi ostatnio awantury także łączę się w bólu! :D

• chicaloca Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2022, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niee. Boli mnie tak, jakby miał mi pęknąć w bokach 🙈 albo czasem jakby mi się jakieś organy wewnętrzne miażdżyły 🙄
    Właśnie obczaiłam wyniki krwi, hemoglobina poniżej normy, także zelazo na bank wleci. Brakuje tylko wyników odczynu coombsa (ze względu na rh-)

Czekam na poniedziałek, żeby młodego wywalić do przedszkola. Jest NIEZNOŚNY. Nie wiem jak przeżyje z trzema dzieciakami 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2022, 21:12

cmllp2.png
  • Karola95 Koleżanka

Wysłany: 6 listopada 2022, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chicaloca to współczuje tego bólu :( może wizyta u fizjoterapeuty ginekologicznego coś by pomogła? Ja chodzę regularnie i jestem bardzo zadowolona, te babki potrafią zdziałać cuda.
    Ja też właśnie takie badania robiłam przed piątkową wizytą i na szczęście wszystko dobrze wyszło, ale niedawno jak robiłam żelazo to wyszło mi aż ponad normę 😂 nie wiem jakim cudem.

Ja też się czasami zastanawiam, jak to przeżyję, ale pierwszy egzemplarz trafił mi się bardzo trudny, więc pocieszam się, że pozostałe dzieci będą podobne do męża 🤣

South co do wyprawki to właśnie planuję, że może już coś kupię na black friday. Najbardziej czekam na promocje w Kappahlu z newbie, bo tam są najpiękniejsze i najlepsze jakościowo, ale niestety strasznie drogie. Mam też trochę rzeczy po synku, wiec jak będę gotowa do robienia wyprawki to usiądę nad kartonami i sprawdzę co tam mam :D a wózki przeglądam od początku ciąży, ale to bardziej ze stresu, że takim pojazdem nigdzie się nie zmieszczę 😂 a na jaki wózek się zdecydowaliście?

• South Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2022, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola95, u nas stoi jux złożony bugaboo donkey. Zależało nam żeby był jeden obok drugiego, możliwość spacerówek w obu kierunkach i żeby był zwrotny (a ten jest, i aż mąż jest zdziwiony ze taka „kobyłka”, a łatwo się prowadzi).

age.png
  • cslza Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2022, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chicaloca wrote:
    Niee. Boli mnie tak, jakby miał mi pęknąć w bokach 🙈 albo czasem jakby mi się jakieś organy wewnętrzne miażdżyły 🙄
    Właśnie obczaiłam wyniki krwi, hemoglobina poniżej normy, także zelazo na bank wleci. Brakuje tylko wyników odczynu coombsa (ze względu na rh-)

Czekam na poniedziałek, żeby młodego wywalić do przedszkola. Jest NIEZNOŚNY. Nie wiem jak przeżyje z trzema dzieciakami 🤣

Mnie też boli brzuch tak w okolicy jajnika (prawego), mam bardzo tkliwy brzuch w tym miejscu i już chcę wizytę żeby o to dopytać :/ mam uczucie jakby mi coś miało pęknąć...

Mój chodzi do przedszkola na szczęście, bo chyba bym nie sala z nim rady w domu ;) jest grzeczny względnie, ale tak mnie kocha, że nie daje odetchnąć (teraz w ciąży to się spotęgowało). A ja jestem dorosły i chociaż 💩 chcę zrobić sama, brzuch wyznań miłości i dopingu 😅

Karola a Ty jesteś z Warszawy? Możesz polecić fizjo uro-gin? Szukam i nie mogę nikogo znaleźć...

I mój Synio też taki egzemplarz był trudny, że mam nadzieję, że wyczerpał zapasy za wszystkie dzieci 😄

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Karola95 Koleżanka

Wysłany: 6 listopada 2022, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie też rozważałam ten wózek i musze pojechać do sklepu, żeby zobaczyć go na żywo :) jestem ciekawa, jak Wam się sprawdzi

Cslza mam to samo uczucie, jutro podpytam o to na wizycie a jak nie, to może ta fizjoterapeutka coś mi zaradzi, też niedługo idę. Ogólnie to zawsze miałam problemy z prawym jajnikiem, bolał przy owulacji tak, że składało mnie nieraz na cały dzień, po masażach trochę przeszło, ale i tak pobolewa :(

Niestety nie, jestem z Katowic i tylko tu na Śląsku mogłabym kogoś polecić. Ale na instagramie jest taka babka, która nnazywa się Kobieca Fizjoterapia, może mogłabyś do niej napisać i będzie kogoś znała z okolic Warszawy? Na pewno kogoś znajdziesz 😘

U mnie też taki synek tylko mamusia i mamusia :D ale jednocześnie dużo chce zrobić sam i czasami się w tym gubię 😂 a mały już wie, że będzie miał rodzeństwo? Bo my czekamy, aż potwierdzimy płeć, żeby było mu łatwiej zrozumieć

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2022, 14:47

cslza lubi tę wiadomość

• chicaloca Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio miałam rozmowę w przedszkolu na temat zachowania mojego syna (w tym roku poszedł pierwszy raz), ale nie w takiej formie negatywnej. Bardziej o odmiennym zachowaniu podczas wybiórczych sytuacji, złościach z niczego itp.
    Babeczki nam poleciły właśnie diagnozę SI ze względu na nadwrażliwość słuchową i duuużą ruchliwość. Podczas tej rozmowy wyszło, że syn będzie miał rodzeństwo. Ta dyrektorka jak to usłyszała to tak myśli, myśli i mówi: ale wie Pani, że istnieje sprawiedliwość. Teraz z pewnością będzie łatwiej... hahahahaha
    Też tak myślę ;)

Co do wózka to byłam już zdecydowana na wszystkie modele i już je kupowałam. Na Bugaboo byłam zdecydowana 3 razy. Jeszcze całkiem niedawno całkowicie go skreśliłam, ale chyba ZNOWU jestem przekonana, że to ten wózek.

Dziewczyny jak planujecie foteliki ze straszakami? Macie duże auta? my mamy kia ceed i brak budżeetu na zmianę samochodu. Starszak ma axkida minikida 2, mamy też po nim łupinę maxi cosi pebble pro z bazą i musimy coś jeszcze zaplanować. Nie wiem, czy ta jedna łupina, którą będziemy kupować nie będzie musiała jeździć na przednim siedzeniu po wyłączeniu poduszek...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2022, 09:44

cmllp2.png
  • cslza Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wózka to i na razie też chcę Bugaboo (chociaż oglądałam tylko w necie), ale cena za nowy mnie przeraża. Mój synek nie lubił wózka i po prostu boję się że tu moze się historia powtórzyć... a wydać tyle kasy na wózek i później go nie używać to aż boli.

U mnie synek wie o ciąży od chyba 8 tygodnia :) chcieliśmy dłużej poczekać, ale bardzo źle się czułam, były plamienia, miałam nakaz leżenia i po prostu wszystko musiał ogarniać mój mąż, a synkowi było bardzo przykro i się dopominał mamy. Jak już mnie dopadał na przytulanki to strach było żeby mi nic z miłości nie zrobił 🙈 także mu powiedzieliśmy co i jak, no to juz duże i rozumne dziecko, które rozumie, że są pewne ograniczenia.

Bardzo się ucieszył z wiadomościo rodzeństwie ;) On od kilku miesięcy zawracał głowę mocno i najpierw miało być, później było poronienie, a on ciągle mówił w przedszkolu, że będzie mieć siostrzyczkę i mi obce baby gratulowały, a ja w ciąży nie byłam 😅 zrobiliśmy mu szukanie prezentu w domu, były strzałki na meblach (żeby wiedział gdzie iść) i zdjęcia z USG w różnych miejscach (nie wiedział co jest na zdjęciach). Na końcu znalazł pudełko z bluzką z napisem "Będę starszym bratem bliźniaków" i dwoma smoczkami (nie umie jeszcze czytać, więc nie czaił po co mu bluzka i smoczki). Najbardziej to te smoczki go wytrąciły, nie mógł biedny zrozumieć po co mu smoczki 😉 ale jak już go naprowadzilismy to tak bardzo delikatnie położył się na moich nogach, przytulił głowę do brzucha i powiedział cichutko "jestem taki szczęśliwy" 😭😭😭 wszędzie nosi zdjęcie z USG, bo to są jego dzidziusie, całuje, głaszcze, pokazał im pokój ❤️ kocha dzidziusie bardzo.

A teraz jak już mi brzuch widać to mówi "jesteś już taka gruba, a ja cię tak kocham!" 🤣🤣 ostatnio tak powiedział w sklepie, to jeden pan jak to usłyszał i spojrzał na mój brzuch to myślałam, że się będzie musiał ze śmiechu na podłodze położyć 😄

South, Karola95, Decemberry lubią tę wiadomość

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • chicaloca Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza o raju, jaki słodziak z tego Twojego synka <3 aż się serce cieplejsze robi :)

Mój to chyba nie ogarnia. Mówię mu żeby uważał, bo mama ma bobasy w brzuchu, to ignoruje to kompletnie. Ostatnio tylko popatrzył na mój brzuch i mówi: Mama zjadła bobo hihihihi :D :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2022, 09:57

cslza lubi tę wiadomość

cmllp2.png
  • cslza Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chicaloca wrote:
    cslza o raju, jaki słodziak z tego Twojego synka <3 aż się serce cieplejsze robi :)

Mój to chyba nie ogarnia. Mówię mu żeby uważał, bo mama ma bobasy w brzuchu, to ignoruje to kompletnie. Ostatnio tylko popatrzył na mój brzuch i mówi: Mama zjadła bobo hihihihi :D :D

Ale Twój jest mlodszy, to dlatego ;) poczytaj z nim Pucia, to może wtedy ogarnie :)

A co do fotelików, to mamy 2 auta służbowe i oba wąskie... nie chcemy kupować auta prywatnie, bo po co nam 3 samochody (a służbowe mamy obowiązkowo i nie możemy zrezygnować). Koncepcji nadal brak, mamy fotelik z bazą Kiddy Evolution Pro, a drugi nie wiem jaki kupimy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2022, 10:36

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Karola95 Koleżanka

Wysłany: 7 listopada 2022, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chicaloca ja też podejrzewałam u swojego synka SI, ale raz nam się nasila a raz jest lepiej, ale jak byliśmy u psychologa to nie stwierdzili SI. A Twój synek ile ma lat? :)

Cslza jaki słodziak ❤️ Chciałabym, żeby mój synek też tak zareagował i się cieszył. Ostatnio mu kupiłam książeczki o rodzeństwie i trochę go przygotowujemy na nowe wiadomości, ale jeszcze za bardzo się boje, że coś się posypie po drodze i będę musiała tłumaczyć, że rodzeństwa jednak nie będzie a tego bym chyba nie zniosła..

Obawiam się trochę, że Bugaboo jest bardzo niskim wózkiem i właśnie ta cena 😱 na szczęście mamy jeszcze dużo czasu, więc pojeżdżę i poszukam.

Mamy taki sam problem z samochodem! Mamy volvo xc60 i niby jest duzy, ale znajomi powiedzieli, że u nich jest problem z trzema fotelikami i mój mąż już namiętnie rozgląda się za rodzinnym vanem 😂 nie pamietam firmy fotelika, który teraz mamy, ale jak przyjdzie co do czego, to pożyczymy od znajomych jeden fotelik niemowlęcy, drugi włożymy nasz stary i sprawdzimy, czy 3 foteliki zmieszczą się obok siebie. Chociaż bardzo bym chciała mieć foteliki dla dzieci z bazą, bo są o wiele wygodniejsze i najwyżej będę jeździć z przodu albo jeden z maluszków z przodu z wyłączonymi poduszkami właśnie.

dzisiaj przeżyłam chwile grozy, bo lekko zakrwawilam i strasznie się wystraszyłam :( a wizyta dopiero na 18:00. I przez godzinę rozważałam, czy jechać do szpitala chociaż bardzo nie chciałam, bo miałam już różne przygody ze szpitalami i w ostatniej chwili moj lekarz odpisał, żebym poczekała do wieczornej wizyty także trzymajcie kciuki dziewczyny.

A cslza u Ciebie krwawienia czym były spowodowane?

• South Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jestesny wysocy 178cm i 191cm i wysokosc bugaboo nam nie przeszkadza. Ale naprawdę trzeba jechać i stacjonarnie posprawdzać te wózki. Ja np. Jednego za drugim nie potrafiłam podbić pustego (ze tak jakby na krawężnik) a co dopiero z dzieciakami 🤣 i ten pierwszy bobas który będzie siedział w wózku na pewno będzie bardziej „poobijany” w takim wózku.

Karola95 lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 6 7 8 9 10 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ