Cesarka z wyboru czyli poszukiwanie wskazań do cesarskiego cięcia
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWitajcie,
Zdecydowałam, że chciałabym wydać moje dzieciątko upragnione na świat poprzez cesarskie cięcie. Wiele osób to krytykuje jednak ja boję się powikłań a przede wszystkim uszkodzeń dziecka podczas porodu siłami natury. Niestety były takie przykre przypadki w moim najbliższym otoczeniu
Jestem po 5 obumarłych ciążach i teraz jestem aktualnie w 6 ciąży.
Zapraszam do rozmów osoby, które z własnego wyboru zdecydują się na cesarkę.
Niestety mój ginekolog jak usłyszał o cesarce to zaraz rzucił w moim kierunku kwotą 2500 zł. Prawie padłam z wrażenia w gabinecie. Zastanawiam się czy jeśli udałoby mi się otrzymać od innego specjalisty (np. kardiolog, okulista czy neurolog) zaświadczenie o wskazaniu do cesarskiego cięcia to czy wtedy również może zawołać ode mnie kasę?Iva79 lubi tę wiadomość
-
Mozesz sprobowac zalatwic takie zaswiadczenie. Pytanie tylko czy szpital w ktorym bedziesz rodzic to uzna. Ja mialam cc mozna powiedziec ze na zyczenie, ale zrobil to moj lekarz proeadzacy ciaze, chodzilam do niego prywatnie na wizyty i za cc nie zawolal wiecej kasy. Sprobuj moze znalezc lekarza ktory uzna twoje ciaze obumarle za wystarczajace wskazanie. U mnie wskazaniem byl paniczny lek przed sn, pierwszy syn urodzil sie drogami natury, niestety ze wzgledu na niedotlenienie jest dzieckiem niepelnosprawnym. Moj lekarz znal nasza historie i nie robil problemu z cc.
Iva79 lubi tę wiadomość
Mati 16.07.2009
-
nick nieaktualnyTo że jakiś lekarz da skierowanie to nie znaczy że szpital uzna. Ja miałam skierowanie z powodu arytmii i oprócz tego skierowania zazyczyli sobie również wyniki badań. Najprostszym wyjsciem jest skierowanie od psychiatry ( nie od psychologa), tylko musisz się wcześniej dowiedzieć czy szpital w którym chcesz rodzić honoruje takie skierowanie.
-
Tak jak pisze Anoolka najlepsze jest skierowanie od psychiatry. Masz powód, mój dr tłumaczył mi, że jeśli ktoś panicznie boi się komplikacji podczas porodu naturalnego, jak najbardziej powinien starać się o papierek od psychiatry. Nadzieja w twoim otoczeniu byłaś świadkiem takich przeżyć więc Twoja trauma jest zrozumiała. Nie powinnaś mieć problemów i jeśli takie zaświadczenie będziesz miała nie płacisz za poród.
Ja mam możliwość wybrania cesarki, bo mamy ciążę po IVF ale nie chcę z niej skorzystać, wolałabym rodzić naturalnie, jeśli oczywiście będzie mi danenika03 lubi tę wiadomość
Anielka & Antek ♥
Aniołek ♥
"Nie warto uciekać przed nieuniknionym, gdyż wcześniej czy później trafia się w miejsce, gdzie nieuniknione właśnie przybyło i czeka."
-
nick nieaktualnyJa mialam skierowanie od psychiatry z powodu "tokofobii" bez problemu mialam cc z umowionym terminem ze swoim lekarzem prowadzącym on dal mi skierowanie na cc do szpitala na poczatku 38tc teraz oczywiscie tez tylko i wylacznie cc w lutym pozdr
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2016, 23:02
asia-m-b, Nadzieja1988!, Iva79 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyolka24 wrote:Ja mialam skierowanie od psychiatry z powodu "tokofobii" bez problemu mialam cc z umowionym terminem ze swoim lekarzem prowadzącym on dal mi skierowanie na cc do szpitala na poczatku 38tc teraz oczywiscie tez tylko i wylacznie cc w lutym pozdr
-
nick nieaktualnyNadzieja1988! wrote:A mój lekarz któremu noszę kasę d dwóch lat 150 zł za każdą wizytę a czasami były nawet 4 wizyty w miesiącu, zawołał mimo wszystko kasę
-
Ja bym lapowka nie nazwala kasy,ktora chce lekarz za cesarke na zyczenie, bez jakichkolwiek wskazan zdrowotnych.
Pamietaj,ze w skali roku jest niewiele porodow,ktore koncza sie 'uszkodzeniem' dziecka. Jezeli ciaza przebiega prawidlowo, to ja bym probowala rodzic sn. I nie mowie tego zeby Cie namawiac. Sama zylam swiadomoscia porodu przez cc, bo od 25tc wmawiali mi, ze moja corka bedzie miala min.4,5kg (lekarz prowadzacy i lekarz od usg 'dodatkowych'- oboje pracuja na Polnej). Rodzilam w sw.Rodzinie, i nagle wg usg dziecko sie skurczylo a ja rodzilam naturalnie. To byl dopiero szok,zero przygotowania:)
Zastanow sie czy boisz sie faktycznie powiklan czy samego bolu. -
nick nieaktualnyWidzę, że z Wielkopolski jesteś. W Żarach jest klinika prywatna, która słynie z tego, że nie pyta o nic. Podobnie jak Eskulap w Bielsku i, bodajże, jedna klinika w Białymstoku (piszę to po to, bo może dziewczyny z innych regionów mają podobny problem).
Ja wiem, że gdyby nie skierowanie od psychiatry (ptsd po próbie porodu SN, ogólny zły stan psychiczny), to bym wolała zapłacić te 3 tys w prywatnej klinice, niż liczyć na łaskę lekarza. I gdybym wiedziała 5 lat temu, że przy próbie sn zafundują mi coś, co będę przeżywała w koszmarach przez prawie rok, od razu decydowałabym się na ciach-ciach.
Mój się coś fochał o moją niechęć do SN, co wizytę opowiadał, że samo bycie po cc nie jest wskazaniem. Wkurzyłam się, zmieniłam lekarza w 22tc i zupełnie inne podejście do tematu
Masz jeszcze sporo czasu może znajdziesz milszego lekarza albo faktycznie pomyśl nad wizytą u psychiatry, żaden wstyd bo rozumiem, że córa prawidłowo ułożona, łożysko też?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 16:42
Iva79, Nadzieja1988! lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnylivia30 wrote:Dziewczyny a powiedzcie mi jak to jest z tym zaświadczeniem od psychiatry? Chodzi mi o to, czy on faktycznie się wgłębia w to czy tylko mówi się o co chodzi i on od razu wypisuje?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDagn_ wrote:Widzę, że z Wielkopolski jesteś. W Żarach jest klinika prywatna, która słynie z tego, że nie pyta o nic. Podobnie jak Eskulap w Bielsku i, bodajże, jedna klinika w Białymstoku (piszę to po to, bo może dziewczyny z innych regionów mają podobny problem).
Ja wiem, że gdyby nie skierowanie od psychiatry (ptsd po próbie porodu SN, ogólny zły stan psychiczny), to bym wolała zapłacić te 3 tys w prywatnej klinice, niż liczyć na łaskę lekarza. I gdybym wiedziała 5 lat temu, że przy próbie sn zafundują mi coś, co będę przeżywała w koszmarach przez prawie rok, od razu decydowałabym się na ciach-ciach.
Mój się coś fochał o moją niechęć do SN, co wizytę opowiadał, że samo bycie po cc nie jest wskazaniem. Wkurzyłam się, zmieniłam lekarza w 22tc i zupełnie inne podejście do tematu
Masz jeszcze sporo czasu może znajdziesz milszego lekarza albo faktycznie pomyśl nad wizytą u psychiatry, żaden wstyd bo rozumiem, że córa prawidłowo ułożona, łożysko też? -
nick nieaktualnymmarzenak wrote:Ja byłam na wizycie 15 min., powiedziałam czego się boje, że poród naturalny mnie przeraza, krótki wywiad i już miałam zaswiadczenie, ale ja byłam prywatnie.
-
nick nieaktualnymmarzenak wrote:Ja dostałam zaswiadczenie od psychiatry- tokofobia, bo niewyobrazałam sobie naturalnego porodu. Koszt wizyty u psychiatry 100zł, a u mnie w miescie w prywatnej klinice cc kosztuje 2500zł.