Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny mam takie pytanie czy jest ktoś kto tak jak ja nie zna języka ? jak sobie radzicie ? z lekarzem i innymi wyjściami z dzieckiem wiem że są polscy lekarzę ale akurat ode mnie za daleko a bez męza boje się gdziekolwiek ruszyć ... dodam że pracuje od rana do wieczora więc na jakieś wspólne wyjście nie ma co liczyć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 10:19
-
Olalaaa jak najszybicej ucz sie jezyka. Jest mase stron internetowych z ktorych mozesz sie ucyzc online i za darmo.
Ja np ni znajac terminologi "dzieciecej" znalazalam niemiecka polozna a nie polska i juz wtedy mega duzo sie nauczylam, bo kupy slow nie znalam, mimo tego ze w pracy calkiem nromalnie rozamwiam po niemiecku, ale te wszysktie choroby, kolki, sprzety dzieciece - tu nazewnictwo bylo mi obce. Jak tu przyjechalam, to juz po 3 miesiacach kursu niemieckiego musialma isc sama do niemieckiego HNO lekarza bo mialam zapalenie ucha, jakos dalam rade, wiec Ty tez dasz. -
Witam serdecznie może ktoś mi podpowie bo już się w tym wszystkim gubię.
Mieszkamy z mężem w DE jesteśmy tu zameldowani mąż pracuje na pełen etat a ja na mini job. Obecnie jestem w ciąży i chciałabym wziąć Elterzeit na 12 miesięcy a mąż na 2 miesiące z tym, że mąż chciałby to podzielić czyli wziąć jeden miesiąc w kwietniu a potem miesiąc w styczniu, i teraz zastawiamy się czy jest taka możliwość i co z Elterngeld czy najpierw musi złożyć wniosek na jeden miesiąc Elterngeld a potem w styczniu jeszcze raz?
Z góry dziękuję za odpowiedź -
Klaudia
https://www.docmorris.de/posterisan-akut-salbe/04957864?wt_mc=seag.google_shopping.4957864.&erid=1487177152517436601&gclid=CLfziM_GktICFdZAGwodRzQBAQ
To bardzo skuteczne najlepiej od razu wsiąść czopki i maść w komplecie . Ale nie wiem czy można stosować w ciąży ja miałam po...
Olaaa
Ja na samym początku chodziłam z mężem a jak nie mogłam to szlam gadałam co umie pojedyncze słówka a jak diagnoza była stawiana dzwoniłam do męża algo teściowej i im lekarz gadał ewentualnie pisał na kartce i w domu mąż mi tłumaczył co dolega i co mam brać jak
-
Klaudia myślę ze czopków nie mozesz brać, najlepiej zapytaj w aptece pewnie tylko cos ziolowego.
Ola ja mam to samo wcześniej maz bral wolne zeby isc do lekarza teraz ma inna prace i zapisuje nas jak mu pasuje. Raz bylam sama na u5 czy innym u to no wiedzialam mniej wiecej co będzie ogarnelam parę slowek i troche po niemiecku angielsku i migowemy, ale to nie byla choroba. Do Polskiej ginekolog dojeżdżam ok 35km. -
Ewelina przede mną u3 jeszcze niewiele czy będę szła z mężem czy dostanie chwile wolnego... Sama ogólnie sporo rozumiem ale za to prawie nic nie mowie po niemiecku dobija mnie fakt wizyt u lekarza i nie móc swobodnie rozmawiać. Ja do pl gin tez dojeżdżam około 20 km. Ale lekarza dla dziecka nie mam pl.
Endokobietka staram się coś nauczyć w domu ale jak to w domu wychodzi marnie oglądam niemiecka tv pół dnia chodzę ze słownikiem i ciężko cokolwiek zapamiętać
-
Ola to na u3 spokojnie sobie poradzisz juz wiesz jak to wygląda rozebrać polozyc na wagę jeśli wszystko jest ok je itd itp to spokojnie dasz rade. Ja w ogóle zapalu do samodzielnej nauki nie mam niestety:/
Dzis bylismy u gin. Mam 2 cm rozwarcie. Termin na 19 marca gin powiedziala, ze daje mi 2 tyg, ale ja sobie daje chyba jeszcze mniej. -
Olalaaa wiem ze ciezko, sproboj sobie wlaczac w tv napisy to bardzo pomaga.
Ja czytalam ksiazki po niemiecku na poczatku. Moja pierwsza ksiazka przecztana po niemiekcu byla biografia Lancea Armstronga, bo znalazlam ja w metrze
Ewelina no to emocje rosna zycze zebys jednak jak najdluzej jeszcze pochodzila w tej ciazy. -
nick nieaktualny
-
Monika dzięki. No byleby mama zdazyla dojechac a najlepiej, zebym w piątek zaczela rodzic wieczorem jak Emi juz będzie spala hihi szkoda, ze sie tak nie da zaplanować.
Ej czy wszędzie tak jest czy tylko niemieckie dzieci są jakieś Malo kontaktowe? Tak mi szkoda tego mojego dziecka bo ona jak widzi inne dziecko to biegnie reke podaje, macha. Na placu zabaw jak dzieci zjeżdżały ze zjeżdżalni i któreś upadlo to podbiegała reke podawala, zeby pomóc. Bila dzieciom brawo jak cos tam zrobily.... A te dzieci nic totalna olewka... Kazdy ja olewa a mnie aż serce sie kroi jak ona komus czesc daje albo macha a te dziki nawet reki nie wystawia ehhhh. -
nick nieaktualnyEwelina tez mam wrazenie ze duzo takich dzieci tu jest, malo towarzyskie, a tureckie w szczegolnisc. Ostatnio mala turczyna rzucala w Vincenta piaskiem, jej Mama nic nie zrobila tylko przez Telefon non stop gadala wiec ja jej zwrocilam uwage 2 razy a Jak nie poskutkowalo grzecznie to dobitniej i nawet po polsku, wtedy dziwnym trafem zrozumiala. Vincent jest mega kontaktowy, macha praktycznie kazdemu na ulicy i to jest chyba bardziej przykre, ze wielu doroslych dziwacznie na niego patrzy Jak im macha i mowi Halo.
-
Dziewczyny a ja zauważyłam ze Niemcy to jak by mogli to zjedli by zabawki swoich dzieci broń Boże żeby inne dziecko się nie bawiło . Wczoraj na basenie mama Konewke chowała przed Colinem tydzien temu Colin na basenie odbił piłkę jakiegoś dziecka to mama od razu ta piłkę pod siebie i leżała na niej ! Moje dziecko ma zawsze jakies zabawki se sobą i poprostu sobie pływają w brodziku i każdy się może pobawić . To samo na placu zabawę niektóre mamy dają dziecku jakaś jedna łopatkę a resztę trzymają a wózku . Raz mój mąż złapał się z innym tata bo Colin dotknął jego auto . Tata chłopca od razu z ryjem ze przecież pana dziecko ma swoją koparkę wiec niech się bawi swoimi zabawkami . Wtedy była ostra wymiana zdań . To tylko dzieci co z tego ze ktoś pobawi się zabawka ta a nie swoją . Albo to ja jestem taka tolerancyjna . Mnie rodzice uczyli żeby się dzielić i chce tego samego nauczyć Colina .
Monika co do tych tureckich mam siedzących na ławce i gadających na placu zabaw non stop przed telefon mogła bym wyszczelic na kosmos . Ja się zawsze bawię patrzę na Colina a od nich malutkie dzieci chodzą gdzie się da zjeżdżają z wielkich zjeżdżalni a one maja to gdzieś ...
Ewelina wytrzymaj jeszcze troszkę w dwupaku każdy dzień na wagę złota
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2017, 07:23
-
Wczoraj bylismy w restauracji gdzie byla takamala sala zabaw dla dzieci. Dzieci mnóstwo oczywiscie Emi do każdego czesc dawala, tylko jedna matka powiedziala swojemu dziecku zeby tez podali reke, ale ono bez reakcji. Moze ich nie ucza sie witać z innymi. 2 dni temu byla u nas Niemka z wnuczka rok starsza od Emi tez nie bardzo wiedziala, ze sie reke podaje a jak Emi na dowidzenia jej przybijala piątkę to babciamusiala jej tlumaczyc o co chodzi. Oni chyba tylko w swoim gronie sie trzymaja tzn ta Niemka przyszla do nas to ta mala z Emi sie bawila, ale podejrzewam, ze gdyby to byl plac zabaw i bysmy sie nie znali to ta mala zachowywalaby sie jak reszta dzieci czyli olewka.
Co do Turków my akurat mieszkamy z turkami jakby nie bylo w jednym.domu i jak u nich jest wnuczka i wychodzimy na ogród to bawia sie razem. Oni to jz w ogóle tylko w swoim gronie, ale do.nas są ok kiedyś ktoś tam od nich powiedział, ze skoro "razem" mieszkamy to jak rodzina i zawsze mozemy liczyć na ich pomoc.
A co do doroslych fakt nie kazdy odmachuje Emi, ale odkad tu jestem to dorośli Niemcy zawsze a to do wózka zagladna cos milego powiedzą a to sie uśmiechną. Glownie starsze osoby ( babcie). Prawie kazdgo dnia w sklepie czy na spacerze jakas staruszka mnie zaczepi i cos o dziecku zagaduje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2017, 13:48
-
Faktycznie ostatnio tu cicho, malo co jest do podczytywania...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
No to fakt... jak jest cuekawy temat to fajnie gwarno tutaj...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Ja to sie za jakies delikatne idchudzanie wziac musze bo urlop za pasem a ja jak orka...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700