X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • annaki Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ale chyba sie cos zmienilo ja przy Lenie też nie potrzebowałam tylko wniosek i chyba akt ur i zaraz byla kasa. A teraz przy Sarze wyslalam tak samo i przyslali pismo ze chcą zaświadczenie z aok ze nic nie pobieram wiec tez sie zdziwiłam. Ale fakt ze bardzo szybko przyznali w sumie całość trwala 2 tyg i pieniądze juz byly

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2018, 07:39

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    A i ma wejść jakiś dodatek na budowę domu/zakup mieszkania ale szczegółów nie znam, bo nie planuje tu zostać na stałe.

O tym dodatku wiem. Tylko pytanie, czy obowiązuje tylko i wyłącznie na Bayern, czy obejmuje całe de. Ale tym będę martwić się później, bo narazie nie budujemy - moze w przyszłym roku.
    Co do eg , to tak zrobię. Jeszcze mam trochę czasu na tą całą papierologie ;) ale wiadomo, że warto wszystko przygotować wcześniej

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki to być może, takie rzeczy się zmieniają czasem z prędkością światła :)

Dziewczyny ten dodatek na budowę czy zakup na być mega mały, jeszcze nie wszedł.
    To ma wyglądać tak, że dla 4 osobowej rodziny dom czy mieszkanie ma być do 130 czy 140m2, a dodatek będzie wynosił 12 tys. € na 12 lat, czyli tysiąc € rocznie (83€ miesięcznie). Przy razie kredytu wysokości 1300-1500€ to jest nic...w zeszłym roku, zanim wynajelismy ten dom w którym mieszkamy bylismy blisko kupna domu, ale stwierdziliśmy, że 1500€ miesięcznie to jest dużo za dużo, prawie połowa z tego to koszty kredytu. Stwierdziliśmy, że lepiej będzie przez te 25-30 lat kredytowania wynająć coś a resztę odkładać i po tylu latach będzie się mieć gotówkę na kupno czegoś.
    To nasze zdanie. Ale dla 80-ciu € ja bym się nie pakowala w kredyt na całe życie. Mój teść ma kredyt na dom i za 2 lata ma iść na emeryturę, martwi się już teraz jak da radę ten kredyt spłacać bo ma jeszcze 5 lat.

n9b5huo.png
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2018, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika DM my kredyt bierzemy tak czy tak, nie biorąc pod uwagę dodatków. Dla nas masakra jest płacić 1600 € za wynajem, równie dobrze możemy sobie ustalić taką ratę kredytu. A z tymi ograniczeniami metrowymi, to słyszałam, że planują je znieść

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • MariaC Znajoma

Wysłany: 2 lipca 2018, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kochane mam jeszcze jedno pytanie dotyczące wniosków o Elterngeld i Kindergeld.
    :)
    Otóż od lutego 2015 do stycznia 2017 mieszkałam i byłam zameldowana w Niemczech, ale byłam na własnej działalności w Polsce. W Polsce opłacałam podatki i ubezpieczenie, tu byłam na karcie europejskiej - taka niebieska z NFZ.
    Teraz widzę, że na wnioskach jest potrzebne podanie daty zameldowania w Niemczech. Zameldowałam się w połowie marca 2015. Czy mogę mieć problemy z urzędami?? Ktoś miał podobną sytuację?

Maria C.
  • Anka8288 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lipca 2018, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dziś byłam u lekarza i już wiem! Będzie dziewczynka :)

akilegna♥, Cccierpliwa, Kinga., Monika_DM lubią tę wiadomość

74di2n0a290cj9z1.png
    uffffqu.png
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 2 lipca 2018, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aglekina to skoro i tak kredyt to rozumiem. Gdzie Wy mieszkacie, że takie ceny za wynajem? I to dom czy mieszkanie? My teraz wynajmujemy dom ale nie od prywatnej osoby tylko jesteśmy członkami "spółdzielni", coś na zasadzie użytkowania wieczystego. I z wszystkimi opłatami tzn. Warm, prąd, ogrzewanie gazowe nie przekraczamy 1000€, a mieszkamy w centrum Norymbergii, do starego miasta mamy ze 3km.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 10:36

n9b5huo.png
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika my mieszkamy 25 km od Monachium na wsi. Wynajmujemy dom z ogrodem od osoby prywatnej. Bliżej Monachium za taki sam metraż zapłacilibyśmy spokojnie 3 tyś. Nasi sąsiedzi też wynajmują i płacą więcej niż my za taki sam dom. Niestety ceny powalają ale póki co nie szukamy nic innego bo dziecko w drodze. Chcemy po zimie zacząć budowę i wyprowadzić się całkowicie z Bayern

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 3 lipca 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aglekina jak na 25 km od Monachium to uważam że to i tak dużo. Nie dziwię się, te chcecie się wyprowadzić.

n9b5huo.png
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 3 lipca 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka gratuluję. A imię już macie? Wiem, że to denerwujące pytanie ale pierwsze, które chyba każdy zadaje po takiej wiadomości.

Czy mamy jakichś chłopców na sali? Bo chyba babski nam się mocno zrobiło :)

Magdalena a Wy w ogóle macie imię bo nie pamiętam ;)

Anka8288 lubi tę wiadomość

n9b5huo.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka8288 gratulacje, fajnie bedziecie miec parke.

17u93e5exqfllrog.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka gratki!

Monia chyba synek Akilegny jest wsrod tego babinca rodzynkiem :D

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika_DM wrote:
    Aglekina to skoro i tak kredyt to rozumiem. Gdzie Wy mieszkacie, że takie ceny za wynajem? I to dom czy mieszkanie? My teraz wynajmujemy dom ale nie od prywatnej osoby tylko jesteśmy członkami "spółdzielni", coś na zasadzie użytkowania wieczystego. I z wszystkimi opłatami tzn. Warm, prąd, ogrzewanie gazowe nie przekraczamy 1000€, a mieszkamy w centrum Norymbergii, do starego miasta mamy ze 3km.
    Odpowiem okolice Monachium mają takie ceny i jeszcze ciężko coś sensownego znaleźć w krótkim okresie... Z dzieckiem i psem to już w ogóle jest ciekawie...

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halo dziewczyny

My jeszcze trochę przedłużyliśmy urlop i prosto z Szwajcarii dojechaliśmy nad morze w Holandii . Niestety młody ma jakaś alergie na słońce cały w czerwonym plamkach kupiłam już najmocniejsze kremy czapek aż po ramiona śmiga w koszulce i czekamy jak dzisiaj będzie wyglądać

Monika u nas będzie Giulia :)

Anka gratulacje

Kinga. Nie żebym się czepiała ale jak sama bym miała mieszkanka lub dom do wynajęcia nigdy nie dała bym rodzinie z psem lub kotem . Dla mnie to śmierdzące zostawiające sierść czworonogi które biegają i wszędzie sikają .
    U nas w domu od początku było zaznaczone żadnych zwierzać .

I niestety u mnie w małym miasteczku 6 tys osob tez bardzo ciężko o
    Mieszkanie 4 pokojowe lub dom. Moje ma 200m i płacimy tez 1050 € warm .

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sama mam psiaka i mimo ze nie moglismy do tutaj miec kupilismy i stwierdzilismy ze bedziemy szukac nowego mieszkania bo wolimy psa jak mieszkac gdzie mieszkamy mimo ze mieszkanie jest ok... no ale vermieter na wiesc o psie i o tym ze szukamy nowego mieszkania w zwiazku z tym sam przyszedl po dwoch dniach ze przemyslal sprawe i jestesmy dobrymi lokatorami i woli zaakceptowac psa jak szukac kogos nowego na to mieszkanie (mieszkamy tu od nowosci odkad to wybudowal) wiec poszczescilo nam sie...

Gorsza sprawa w szukaniu (bo ze w wielu miejscach nie zgadzaja sie na zwierzaki to wiedzielismy i bylismy przygotowani) jest to ze u nas w okolicy w naprawde wielu ogloszeniach jest zaznaczone ze nie pod wynajem dla rodzin z malymi dziecmi... albo single pary ewentualnie starsze malzenatwa lub rodziny z juz duzymi dziecmi... i to mi sie srednio w glowie miesci bo jak takie wynajmiesz i zajdziesz w ciaze to pol biedy ale juz w ciazy czy jako rodzic dziecka powoedzmy 2-3 letniego nie masz szans zeby takowe wynajac...

Ja troche Kinge rozumiem bo jesli w jej okolicy tez taka plaga mieszkan gdzie sobie nie zycza malych dzieci plus ma sie kombi male dzieci i pies to jest sie spalonym prawie przy kazdym ogloszeniu bo w jednym bez psa a w innym pies ok ale dzieci przeszkadzaja...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1

Wysłany: 3 lipca 2018, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niemcy to wogole posrani są na punkcie psa ! Wola już psy niż dzieci ! Dla mnie osobiście dzieci w niczym nie przeszkadzają ale psy i koty tak :p ze względu może ze sama alergie na sierść i szukając mieszkania patrzę na to jak cholera

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Anka8288 Przyjaciółka

Wysłany: 3 lipca 2018, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika myśleliśmy nad Amelia ale to jeszcze nic pewnego dopiero będziemy się bardziej zastanawiać teraz.

Moje przeczucie mnie zawiodło całkowicie bo z synem myślałam że będzie córka, a teraz myślałem że będzie kolejny chłopak a tu niespodzianka i świat sukienek staje przede mną otworem. :)

74di2n0a290cj9z1.png
    uffffqu.png
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 3 lipca 2018, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena ja mam też alergie na Słońce. Właśnie takie kropeczki, plameczki czerwonego całych rękach mam. Filtry nic nie dają, muszę unikać słońca. Kiedyś,jeszcze w PL dostałam na to bardzo dobry krem ale nie pamiętam nazwy. Teraz, od 2 lat mam tego znacznie mniej.

Odnośnie psa, to nie tak dawno oglądaliśmy program, że bezprawnie jest zapis że nie wynajmie się mieszkania czy domu komuś z psem. Jedynym wyjątkiem jest potwierdzona alergia kogoś kto już w danym budynku mieszka.

n9b5huo.png

Wysłany: 3 lipca 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ale dziwne w tym wszystkim to ze w DE tez latał na basen po placu zabaw w Szwajcarii tak samo i nic . Przyjechaliśmy tu i się zaczęło plamki za karku i policzku a dzisiaj przed chwila widziałam ze ma całe plecki i pupkę w drobnych czerwonych kropeczkach . Kupiłam dzisiaj czapkę co zakrywa ramiona latał cały dzień w koszulce i nie wiem ...
    W piątek jedziemy do domu wypiore wszystko w naszym proszku w naszej pralce i wodzie bo już głupieje co to może być

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Anka8288 Przyjaciółka

Wysłany: 3 lipca 2018, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena my też mieliśmy problem z małymi plamkami na całym ciele ostatniego dnia na seszelach i wydaje mi się że to nie od słońce bo Dominik miał taki strój kombinezon albo koszulkę ubrane. A raczej to była wina pościeli lub ręczników bo zazwyczaj uzywalismy nasze a na koniec już były brudne i wzięliśmy ręczniki hotelowe.
    Pomógł fenistil w kroplach.

74di2n0a290cj9z1.png
    uffffqu.png
‹‹ 977 978 979 980 981 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ