Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Monika ale chyba sie cos zmienilo ja przy Lenie też nie potrzebowałam tylko wniosek i chyba akt ur i zaraz byla kasa. A teraz przy Sarze wyslalam tak samo i przyslali pismo ze chcą zaświadczenie z aok ze nic nie pobieram wiec tez sie zdziwiłam. Ale fakt ze bardzo szybko przyznali w sumie całość trwala 2 tyg i pieniądze juz byly
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2018, 07:39
-
Kinga. wrote:A i ma wejść jakiś dodatek na budowę domu/zakup mieszkania ale szczegółów nie znam, bo nie planuje tu zostać na stałe.
O tym dodatku wiem. Tylko pytanie, czy obowiązuje tylko i wyłącznie na Bayern, czy obejmuje całe de. Ale tym będę martwić się później, bo narazie nie budujemy - moze w przyszłym roku.
Co do eg , to tak zrobię. Jeszcze mam trochę czasu na tą całą papierologie ale wiadomo, że warto wszystko przygotować wcześniej -
Annaki to być może, takie rzeczy się zmieniają czasem z prędkością światła
Dziewczyny ten dodatek na budowę czy zakup na być mega mały, jeszcze nie wszedł.
To ma wyglądać tak, że dla 4 osobowej rodziny dom czy mieszkanie ma być do 130 czy 140m2, a dodatek będzie wynosił 12 tys. € na 12 lat, czyli tysiąc € rocznie (83€ miesięcznie). Przy razie kredytu wysokości 1300-1500€ to jest nic...w zeszłym roku, zanim wynajelismy ten dom w którym mieszkamy bylismy blisko kupna domu, ale stwierdziliśmy, że 1500€ miesięcznie to jest dużo za dużo, prawie połowa z tego to koszty kredytu. Stwierdziliśmy, że lepiej będzie przez te 25-30 lat kredytowania wynająć coś a resztę odkładać i po tylu latach będzie się mieć gotówkę na kupno czegoś.
To nasze zdanie. Ale dla 80-ciu € ja bym się nie pakowala w kredyt na całe życie. Mój teść ma kredyt na dom i za 2 lata ma iść na emeryturę, martwi się już teraz jak da radę ten kredyt spłacać bo ma jeszcze 5 lat. -
Monika DM my kredyt bierzemy tak czy tak, nie biorąc pod uwagę dodatków. Dla nas masakra jest płacić 1600 € za wynajem, równie dobrze możemy sobie ustalić taką ratę kredytu. A z tymi ograniczeniami metrowymi, to słyszałam, że planują je znieść
-
hej kochane mam jeszcze jedno pytanie dotyczące wniosków o Elterngeld i Kindergeld.
Otóż od lutego 2015 do stycznia 2017 mieszkałam i byłam zameldowana w Niemczech, ale byłam na własnej działalności w Polsce. W Polsce opłacałam podatki i ubezpieczenie, tu byłam na karcie europejskiej - taka niebieska z NFZ.
Teraz widzę, że na wnioskach jest potrzebne podanie daty zameldowania w Niemczech. Zameldowałam się w połowie marca 2015. Czy mogę mieć problemy z urzędami?? Ktoś miał podobną sytuację?Maria C. -
Aglekina to skoro i tak kredyt to rozumiem. Gdzie Wy mieszkacie, że takie ceny za wynajem? I to dom czy mieszkanie? My teraz wynajmujemy dom ale nie od prywatnej osoby tylko jesteśmy członkami "spółdzielni", coś na zasadzie użytkowania wieczystego. I z wszystkimi opłatami tzn. Warm, prąd, ogrzewanie gazowe nie przekraczamy 1000€, a mieszkamy w centrum Norymbergii, do starego miasta mamy ze 3km.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 10:36
-
Monika my mieszkamy 25 km od Monachium na wsi. Wynajmujemy dom z ogrodem od osoby prywatnej. Bliżej Monachium za taki sam metraż zapłacilibyśmy spokojnie 3 tyś. Nasi sąsiedzi też wynajmują i płacą więcej niż my za taki sam dom. Niestety ceny powalają ale póki co nie szukamy nic innego bo dziecko w drodze. Chcemy po zimie zacząć budowę i wyprowadzić się całkowicie z Bayern
-
Anka gratuluję. A imię już macie? Wiem, że to denerwujące pytanie ale pierwsze, które chyba każdy zadaje po takiej wiadomości.
Czy mamy jakichś chłopców na sali? Bo chyba babski nam się mocno zrobiło
Magdalena a Wy w ogóle macie imię bo nie pamiętamAnka8288 lubi tę wiadomość
-
Anka gratki!
Monia chyba synek Akilegny jest wsrod tego babinca rodzynkiem
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Monika_DM wrote:Aglekina to skoro i tak kredyt to rozumiem. Gdzie Wy mieszkacie, że takie ceny za wynajem? I to dom czy mieszkanie? My teraz wynajmujemy dom ale nie od prywatnej osoby tylko jesteśmy członkami "spółdzielni", coś na zasadzie użytkowania wieczystego. I z wszystkimi opłatami tzn. Warm, prąd, ogrzewanie gazowe nie przekraczamy 1000€, a mieszkamy w centrum Norymbergii, do starego miasta mamy ze 3km.
-
Halo dziewczyny
My jeszcze trochę przedłużyliśmy urlop i prosto z Szwajcarii dojechaliśmy nad morze w Holandii . Niestety młody ma jakaś alergie na słońce cały w czerwonym plamkach kupiłam już najmocniejsze kremy czapek aż po ramiona śmiga w koszulce i czekamy jak dzisiaj będzie wyglądać
Monika u nas będzie Giulia
Anka gratulacje
Kinga. Nie żebym się czepiała ale jak sama bym miała mieszkanka lub dom do wynajęcia nigdy nie dała bym rodzinie z psem lub kotem . Dla mnie to śmierdzące zostawiające sierść czworonogi które biegają i wszędzie sikają .
U nas w domu od początku było zaznaczone żadnych zwierzać .
I niestety u mnie w małym miasteczku 6 tys osob tez bardzo ciężko o
Mieszkanie 4 pokojowe lub dom. Moje ma 200m i płacimy tez 1050 € warm .
Anka8288 lubi tę wiadomość
-
Ja sama mam psiaka i mimo ze nie moglismy do tutaj miec kupilismy i stwierdzilismy ze bedziemy szukac nowego mieszkania bo wolimy psa jak mieszkac gdzie mieszkamy mimo ze mieszkanie jest ok... no ale vermieter na wiesc o psie i o tym ze szukamy nowego mieszkania w zwiazku z tym sam przyszedl po dwoch dniach ze przemyslal sprawe i jestesmy dobrymi lokatorami i woli zaakceptowac psa jak szukac kogos nowego na to mieszkanie (mieszkamy tu od nowosci odkad to wybudowal) wiec poszczescilo nam sie...
Gorsza sprawa w szukaniu (bo ze w wielu miejscach nie zgadzaja sie na zwierzaki to wiedzielismy i bylismy przygotowani) jest to ze u nas w okolicy w naprawde wielu ogloszeniach jest zaznaczone ze nie pod wynajem dla rodzin z malymi dziecmi... albo single pary ewentualnie starsze malzenatwa lub rodziny z juz duzymi dziecmi... i to mi sie srednio w glowie miesci bo jak takie wynajmiesz i zajdziesz w ciaze to pol biedy ale juz w ciazy czy jako rodzic dziecka powoedzmy 2-3 letniego nie masz szans zeby takowe wynajac...
Ja troche Kinge rozumiem bo jesli w jej okolicy tez taka plaga mieszkan gdzie sobie nie zycza malych dzieci plus ma sie kombi male dzieci i pies to jest sie spalonym prawie przy kazdym ogloszeniu bo w jednym bez psa a w innym pies ok ale dzieci przeszkadzaja...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Monika myśleliśmy nad Amelia ale to jeszcze nic pewnego dopiero będziemy się bardziej zastanawiać teraz.
Moje przeczucie mnie zawiodło całkowicie bo z synem myślałam że będzie córka, a teraz myślałem że będzie kolejny chłopak a tu niespodzianka i świat sukienek staje przede mną otworem. -
Magdalena ja mam też alergie na Słońce. Właśnie takie kropeczki, plameczki czerwonego całych rękach mam. Filtry nic nie dają, muszę unikać słońca. Kiedyś,jeszcze w PL dostałam na to bardzo dobry krem ale nie pamiętam nazwy. Teraz, od 2 lat mam tego znacznie mniej.
Odnośnie psa, to nie tak dawno oglądaliśmy program, że bezprawnie jest zapis że nie wynajmie się mieszkania czy domu komuś z psem. Jedynym wyjątkiem jest potwierdzona alergia kogoś kto już w danym budynku mieszka. -
Monika ale dziwne w tym wszystkim to ze w DE tez latał na basen po placu zabaw w Szwajcarii tak samo i nic . Przyjechaliśmy tu i się zaczęło plamki za karku i policzku a dzisiaj przed chwila widziałam ze ma całe plecki i pupkę w drobnych czerwonych kropeczkach . Kupiłam dzisiaj czapkę co zakrywa ramiona latał cały dzień w koszulce i nie wiem ...
W piątek jedziemy do domu wypiore wszystko w naszym proszku w naszej pralce i wodzie bo już głupieje co to może być
-
Magdalena my też mieliśmy problem z małymi plamkami na całym ciele ostatniego dnia na seszelach i wydaje mi się że to nie od słońce bo Dominik miał taki strój kombinezon albo koszulkę ubrane. A raczej to była wina pościeli lub ręczników bo zazwyczaj uzywalismy nasze a na koniec już były brudne i wzięliśmy ręczniki hotelowe.
Pomógł fenistil w kroplach.