X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202 wrote:

Kinga. Nie żebym się czepiała ale jak sama bym miała mieszkanka lub dom do wynajęcia nigdy nie dała bym rodzinie z psem lub kotem . Dla mnie to śmierdzące zostawiające sierść czworonogi które biegają i wszędzie sikają .
    U nas w domu od początku było zaznaczone żadnych zwierzać .

Od zabezpieczenia mieszkania jest kaucja, do tego dochodzi ubezpieczenie zwierzaka. Dla mnie to chore, bo wpadka się moze zdarzyć każdemu, ale pomijając jakieś naprawdę wyjątkowe sytuacje, to mój pies nie paskudzi w mieszkaniu, a mieszkania wynajmuje się raczej „gołe”, co najwyżej z Ebk i póki co nigdy nie było w nim żadnych zniszczeń i nigdy niczego nie ściągnięto mi z kaucji (jak do tej pory rozliczałam się z 3 i we wszystkich mieszkałam z psem). Co do zostawiania sierści, to gubi włosy tak samo jak jak. Mieszkanie wystarczy odkurzyć i nie ma problemu. Dlatego uważam, że to chore. Ale niestety tak jest i przez to płacimy 1300 kalt (50 km od Monachium) za 100 m, w dziurze zabitej dechami i nie mogę przeboleć że w podobnej cenie miałam mieszkanie w HH czy Bremie w wysokiej klasie energetycznej, spokojnej dzielnicy, z Ebk, ogrzewaniem podłogowym itp, a tu muszę tyle płacić za budynek z lat 80, z brakiem wentylacji, słabą izolacją i kiepską lokalizacją.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • MariaC Znajoma

Wysłany: 4 lipca 2018, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :-)
    Czy jesli mam slub cywilny to i tak przed porodrm musze uzyskac Vaterschaftsanerkennung, Sorgeerklärung - czy jakos tak i Namenserteilung?
    Co z tego jest konieczne i gdzie to dostac? Dzieki!!
    2. Czy to prawda ze musze miec akt urodzenia ale nie starszy niz pol roku????

Maria C.
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202 wrote:

Kinga. Nie żebym się czepiała ale jak sama bym miała mieszkanka lub dom do wynajęcia nigdy nie dała bym rodzinie z psem lub kotem . Dla mnie to śmierdzące zostawiające sierść czworonogi które biegają i wszędzie sikają .
    U nas w domu od początku było zaznaczone żadnych zwierzać .

I niestety u mnie w małym miasteczku 6 tys osob tez bardzo ciężko o
    Mieszkanie 4 pokojowe lub dom. Moje ma 200m i płacimy tez 1050 € warm .

Mam dwa koty wychodzące i uwierz mi, że one są jak dzieci. Biegają po domu, to fakt, tak jak dziecko. Sikaja w wyznaczonych do tego miejscach, jak dzieci. Jak już coś niszczą, to są to moje meble. I napewno wyprowadzając się z tego domu dokładnie odkurze i umyje podłogi, żeby nie zostawić sierści. Więc dla mnie zwierzęta w domu, to żadna wymówka, żeby mieszkania nie wynająć osobom je posiadającym

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2018, 08:11

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MariaC wrote:
    Hej dziewczyny :-)
    Czy jesli mam slub cywilny to i tak przed porodrm musze uzyskac Vaterschaftsanerkennung, Sorgeerklärung - czy jakos tak i Namenserteilung?
    Co z tego jest konieczne i gdzie to dostac? Dzieki!!
    2. Czy to prawda ze musze miec akt urodzenia ale nie starszy niz pol roku????

Wydaje mi się, że skoro masz ślub cywilny, to żadne tego typu dokumenty nie są potrzebne. Chyba że macie inne nazwiska, to może akt ślubu.

A akt urodzenia Twój? I do czego jest potrzebny? W niektórych przypadkach nie może być starszy niż 6 mcy

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alergeny od kotów to nie tylko sierść ! Wiec żebym mogła się wprowadzić do mieszkania po kotach musi byc wszystko wymienione plus podłogi i malowanie ścian .
    Już powiedziałam ja nie nawidze czworonogów i ich miejsce na dworze a nie w domi . I totalnie rozumie właścicieli którzy nie pozwalają na zwierzęta .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2018, 09:31

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • MariaC Znajoma

Wysłany: 4 lipca 2018, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok a wniosek o Elternzeit. Mam wyznaczoną datę porodu na 25/08/2018 czyli zaczyna mi się Mutterschutz od 14/07/2018 (6 tygodni przed), a kończy 20/10/2018 (25/08/2018 + 8 tygodni, dobrze rozumiem??) Czyli mam napisać na wniosku Unter Einhaltung der gesetzlichen Frist werde ich die Elternzeit am 20/10/2018 beginnen. ???
    Sprawdźcie mi te daty czy się nie pomyliłam, ps. Kiedy najpóźniej mam to oddać? Mam sobie spokojnie siedzieć na Mutterschutz i na 7 tygodni przez 20/10/2018 to dostarczyć?
    Czy ktoś z Was czekał do dnia porodu i wypisywał to od dnia narodzin o dopiero do szefa w ciągu 7 dni?

Maria C.
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MariaC wrote:
    ok a wniosek o Elternzeit. Mam wyznaczoną datę porodu na 25/08/2018 czyli zaczyna mi się Mutterschutz od 14/07/2018 (6 tygodni przed), a kończy 20/10/2018 (25/08/2018 + 8 tygodni, dobrze rozumiem??) Czyli mam napisać na wniosku Unter Einhaltung der gesetzlichen Frist werde ich die Elternzeit am 20/10/2018 beginnen. ???
    Sprawdźcie mi te daty czy się nie pomyliłam, ps. Kiedy najpóźniej mam to oddać? Mam sobie spokojnie siedzieć na Mutterschutz i na 7 tygodni przez 20/10/2018 to dostarczyć?
    Czy ktoś z Was czekał do dnia porodu i wypisywał to od dnia narodzin o dopiero do szefa w ciągu 7 dni?
    U mnie była inna sytuacja, bo ja nie pracowałam i mąż składał wniosek dla siebie. U nas wyglądało to tak, że pracodawca wiedział wcześniej, mieliśmy ołówkiem wypełnione i zaakceptowane podanie do Ez, a po porodzie (jak byłam w szpitalu jechał do firmy i poprawiał wniosek na rzeczywistą datę porodu. I już poprawione zaświadczenie od pracodawcy załączaluy do wniosku o Eg. Ale u nas było kupę czasu bo w bremie na akt ur czekaliśmy ponad 3 m-ce, a Eg przyznali nam dopiero w grudniu. Teraz też wniosek składaliśmy z opóźnieniem bo mąż nie mógł się zdecydować kiedy i na ile będzie brał Ez

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MariaC jesli jestescie urodzeni poza de to potrzebujecie oboje akt urodzenia wasz przynajmniej tak nam polozna przekazala na szkole rodzenia jak i rowniez powiedziala ze wymagany jest akt slubu zwlaszcza jesli tez nie byl zawierany w de...

Ci dk Elternzeit wlasnie rozmawialam na ten temat wczoraj z szefem i powiedzial ze spokojnie wystarczy jak zlize papiery po porodzie wiec ja bede dopiero po skladac skoro nie widzi problemu, ale normalnie jak juz pytalam tu kilka dni temu sklada sie 7tyg przed rozpoczeciem czyli trzeba powiadomic 7 tyg przed planowana data porodu pracodawce i zapytac o to czy zlozyc juz bez dat i pozniej uzupelnia czy po porodzie juz gotowy ;)

Monika to prawda ze jest ten zapis bezprawny i tak naprawde wynajmujac takie mieszkanie jesli jednak wezmiesz zwierze do domu vermieter nic ci nie moze zrobic bo np kündigung z takiego powodu bylby bezprawny i mozesz go jeszcze podac do sadu... kuzynka miala taka sytuacje jak przygarnela psa i specjalnie w tej sprawie kontaktowala sie z adwokatem i jej vermieterka miala zwiazane rece bo od chyba 5 lat jest tez jakas ochrona zwierzat dodatkowo ze jak ktos ma np psa to raz ze ten zapis bezprawny a dwa ze jak juz jest w mieszkaniu to jest i nic nie mozna z tym zrobic bo wlasciciel zwierzecia ma prawo tam mieszkac a zwierze powinno byc przy wlascicielu...

My tez tak naprawde wiedzielismy ze nasz by nam nic zrobic nie mogl no ale i tak chcielismy nowego mieszkania szukac bo nie chcielismy w gestej atmosferze mieszkac z tym ze u nas vermieter wolal sam z wlasnej woli zaakceptowac psa niz szukac nowych lokatorow...

Z jednej strony rozumiem bo zwierzeta i wlasciciele sa rozni moze ktos mial zle doswiadczenia z np poprzednikami ktorzy mieli jakies zwierze bo zwierze niszczylo nie wiem drzwi czy futryny albo ujadalo jak bylo samo czy jeszcze cos innego no ale wlasnie kazde zwierze jest inne i wlasciciel tez i mysle ze nie powinien byc przekreslany tylko dlatego ze 10 lat temu cos tam gdzies tam... chyba ze faktycznie jeden z wynajmujacych czy vermieter mieliby silna alergie i konkretnych zwierzat by nie chcieli (nie kazdy pies czy kot uczuli i nie kazdy ma silne alergeny)

Dla mnie moj pies jest tez jak moje dziecko i wszystko co sie da robimy razem... razem spimy z naszym psem i jak pies woli u siebie lub na plytkach bo mu za goraco to ubolewamy, jedziemy do parku rozrywki to pies z nami bo przeciez nie bedzie siedziec tyle h sam w domu a zawsze jedziemy duza grupa wiec nikt nie jest poszkodowany, jedziemy do zoo pies tez z nami i akurat tam bardzo lubi jezdzic, w zeszlym roku nawet w safari parku z nami byl... jak jedziemy nad wode albo wybieramy sie nad morze jak teraz np bylismy na sesji ciazowej to zawsze wybieramy miejsca gdzie jest hundestrand... no bo jak to rak zeby chociaz kilka zdjec z sesji nie miec z psem...

Endokobietka lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • annaki Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie psy czy koty są jak czlonkowie rodziny. I przepraszam ale nie rozumiem ludzi którzy nie nawidzą zwierząt. Dla mnie tacy ludzie nie mają serca i tak samo mogą nie nawidziec innych ludzi czy dzieci
    I w sumie tyle w temacie ;)
    Pytanie do dziewczyn w ciazy..ja znowu prywata...moze ktoś chce odkupic poduszke do lezenia na brzuszku fisher price? Wlasciwie jak nowa. Sara na niej nie lezala prawie wcale a teraz już nie pottzebuje

Endokobietka, akilegna♥ lubią tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena to z tego co piszesz to nie alergia na Słońce bo ona praktycznie tylko na rękach wychodzi. Kark to ewentualnie potówki.
    Może faktycznie woda, ręczniki...
    Ja swojej alergii nie miałam do 2009 roku i nagle wylazla tuż przed weselem siostry, na którym byłam świadkiem, pamięta, że wtedy tydzień przed tym weselem praktycznie siedziałam w domu żeby to zeszło ;)

n9b5huo.png

Wysłany: 5 lipca 2018, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika już zgupialam z tymi plamkami. Od 3 dni nie ma takich skwarow mniej na słońcu i prawie wszystko zeszło . Zobaczę w domu jak wypiore wszystko i będziemy chodzić na niemieckie słońce :)

Annaki za ile ta poduszkę chcesz ? Sprzedajesz może tez tego misia szumisia ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2018, 22:20

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena no wlasnie do szumisia sie ten mój mały smrodek przytula teraz przed spaniem i szkoda mi go jesczze jej zabierac mimo ze z szumu juz nie korzystamy.
    Za poduszkę bym chciała 15e juz z wysyłką
    To jest taka
    https://www.mytoys.de/mattel-fisher-price-spielkissen-3213632.html?sku=3213632&mc=deu_mts_onl_sea_google_mytoys-product-listing-ads_Spieldecken_3213632

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 10:38

nugesuy.png
    ckaimdy.png

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki a powiedz jak się sprawdził u was ten Szumis?
    Jestem mega na niego nastawiona żeby kupić :)
    Ta podusie bym wzięła chętnie . Priv

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena szczerze to u nas i bez chyba by nie bylo problemu bo Sara to po prostu śpioch od urodzenia. Włączalam i fakt zasypiala szybciej ale jak i czasem nie wlaczylam to tez zasypiala zresztą teraz tez sama zasypia w pokoju. W sumie u mnie bardziej byl potrzebny zeby wyciszyć odglosy domu znaczy piszczacej Leny hehe
    Teraz sluzy bardziej jako ciekawa zabawka.bo szeleści itp no i latwo się jej go trzyma.tarmosi i śpi z nim

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 13:17

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wstawiam na chwile zalazek naszej sesji brzuszkowej ;)
    Prosze o niecytowanie zebym mogla usunac ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 15:52

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• annaki Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa piękne!!!
    A tak na marginesie inaczej sobie Ciebie wyobrażalam serio haha. Jako brunetkę w krótkich włosach :)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki:*
    Haha a tu noe dosc ze nie krotkie to blond

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie widziałam...:(

Ale wyobrażałam sobie Ciebie jako ruda dziewczynę z dość długimi włosami takimi "w nieładzie" lekko falowane...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 18:50

n9b5huo.png

Wysłany: 6 lipca 2018, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa śliczna ! Piękna sesja !!! Te z Koniem wymiata ! Ja tez jakoś inaczej sobie ciebie wyobrażałam Haha

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeśli kogoś interesuje to w Bawarii (dokładnie okolice Erdinga na decyzje w sprawie Eg czekałam 1,5 tyg), wniosek składaliśmy online, a dok. dosyłalismy pocztą. W porównaniu do Bremy mega ekspresowo załatwili temat, ale na razie decyzje dostałam tylko ja (składałam o ten podstawowy + bonus za rodzeństwo);
    mąż jeszcze czeka na swoją

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
‹‹ 978 979 980 981 982 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ