Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Dla mnie upaly bez problemu... fakt ciezej niz przed ciaza, no ale ogolnie spoko i za zimnem nie tesknie... jeszcze jakby w nocy byla taka trmperatura zeby sie przewietrzyc dalo a w dzien taka jaka jest to juz w ogole idealnie by bylo...
No ale ja zawsze uwielbialam upaly i zawsze steskniona ich wyczekiwalam, moze to dlatego... dla mnie przed ciaza 25 stopni i cien do tego maly wiaterek i potrafilam miec gesia skorke i isc w sloncu stawac albo ubierac sweterek w tym cieniu hahaha...
Akilegna ja mam w sumie z Primarka dla malej tylko kilka bodziakow bo kupilam jeden wielopak i po praniu w dotyku jak je prasowalam nie zauwazylam zeby odstawaly jakos bardzo od tych co mialam z h&m czy c&a wiec udalo mi sie dobrze trafic... nic wiecej tam nie znalazlam fajnego, bo tak jak Kinga pisala albo znajdziesz przypadkiem jak jestes przy okazji albo szukasz i nic... ja chcialam wtedy glownie za pajacami na noc popatrzec ale wszystko za ciaplate bylo i tylko paczke tych bodziakow kupilam bo mi sie bardzo wzory podobaly...
Ale dla siebie pokupilam tam koszulek z krotkim rekawkiem i sa super! Nie sa krotkie wiec teraz jako jedne z niewielu pasuja zeby zakryc brzuch (bo wiekszosc z poczatku/srodka ciazy jednak juz sie podciaga) naprawde fajny komfort noszenia, no i prane byly w ostatnim czasie setki razy i nic po nich nie widac wiec te jedne koszulki zawsze chetnie kupie...
Jedynie te co sa z nadrukami (mowie o tych koszulkach co sa poskladane i leza nie na wieszakach) sa tez ok bo mam kilka ale te juz sa duzo krotsze i w nich nie ma szans juz od dawna zebym chodzila (dobrze ze tylko dwie kupilam)
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Faktycznie chyba u małego to potówki bo rano prawie wcale ich nie było.
Co do "ich will!" niestety nie pomaga ani odwracanie uwagi ani kompromis, zostaje mi tylko przeczekać. Tzn. zawsze mówię mu, że akurat w danej chwili nie może być tak jak on sobie życzy, tłumaczę dlaczego i mówię, że jak się uspokoi to porozmawiamy i znajdziemy rozwiązanie. Jest wtedy histeria ale muszę nie zwracać uwagi że 2-3 minuty, uspokoi się i sam przychodzi i powtarza to co ja powiedziałam, czyli "niemoderowany teraz tego mieć bo..." czyli działa, wtedy znajdujemy coś w zamian. Nie wiem czy to dobre ale tylko tak ja potrafię to zrobić i tak to działa
Dziś byliśmy Schnuppertag w przedszkolu, pozniej już mówił że nie chce iść do zlobka bo jest już za dużyMam nadzieję, że mu początek w przedszkolu dobrze pojdzie bo mam tylko 3 dni na Eingewöhnungszeit z nim.
Ja lubię rzeczy dla małego kupować w KIK bo bawełna jest naprawdę fajna i Ernstings Familly. C&A moim zdaniem jest fajne dla bobasa ale już na starszaki beznadziejnie wypada. -
Ja tez duzo kupowalam w KIK, bo tylko jego mialam w okolicy. Cichy byly naprawde super, Ernsting Familly i C&A, u mnie wogole nie sprawdzil sie H&M, w duzych REWE sa ciuchy z F&F tez bardzo fajne i czesto mega przecenione. Teraz glownie kupuje w Lidlu online na wyprzedazach. Praktyycznie wszysktie letnie ciuchy mam do wyrzucenia, bo Jas siedzi w przedszkolu 9 gdozin na dworze, nawet jedza na dworze teraz,, Maja tkai maly lasek, wiec jest cien, ale niestety tez ziemia, bawia sie blotem, rzucaja sie nim, wiec wyglada jak dzika swinia po ryciu w ziemi. Teraz na okrablo piore te same spodenki i T-Shirty, plamy nie schodza, wiec chodzi w czystych ale z plamami. na "wyjscia" ma pare cihcow jeszcze nie poplamionych
Poobcinalam mu za krotkie spodnie dresowe na krotkie spodenki i te sie super sprawdzaja teraz, bo sa juz naprawde na maxa wykorzystane a i bardzo wygodne w ta pogode. -
My urlopujemy od tygodnia w Polsce. Jestesmy od rana do wieczora na dworze. Siedzimy w basenie pół dnia albo przed domem w cieniu. Aczkolwiek chce juz wracac haha
Monika ja to wogole niepedagogicznie po prostu po setnym tłumaczeniu dlaczego nie mowilam a chciej sobie i robilam swoje. W końcu przechodziło -
Endokobietko ja robię dokładnie to samo z ciuchami dla małego
Jakbym miała go w kółko w zupełnie idealnie czyste bez plam ubierać to komplet ubrań łącznie z majtkami byłby na jeden raz. U nich z kolei mają taki pomarańczowy piasek, niczym to nie chce zejść nawet z ciemnych ubrań,odplamiacz nic nie działa ani wysokie temp. prania. Jemu to wszystko jedno czy spodenki mają plamę a ja wiem ze są czyste. Jest upaprany ale szczęśliwy. Był ostatnio na placu zabaw bardzo czysty chłopczyk, mama wszystkiego mu zabraniają bo sie pobrudzi, niestety mały nie wyglądał na szczęśliwego patrząc z daleka jak dzieciaki bawią się woda z pompy, leją się nią i gotują zupę z błota. Za krótkie dresy też przerabiam mu na krótkie spodenki, czasem nawet obszywam na maszynie hihi. Tanich rzeczy mi poprostu później nie jest żal to raz, a dwa ostatnio staramy się ograniczać produkcję śmieci i wykorzystywać wszystko na maxa a zdzieranie ubrań do ostatniej nitki to taki pierwszy krok w tym kierunku.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2018, 13:54
Endokobietka lubi tę wiadomość
-
Annaki no czyli właśnie podobnie bo przestaje zwracać uwagę, mówię mu tylko że pogadamy jak się uspokoi bo momentami się drze jakbyśmy mu nie wiem co robili, ze skóry co najmniej obdzierali.
Ostatnio zrobił scenę w parku,miał hulaunoge i ustaliliśmy że to ostatnie okrążenie i skręcamy w lewo żeby iść do domu, no więc skrecilismy ale on się rozmyslil,oczywiście wrzask, pisk i histeria i jego ulubione "ich wiiiiill", byś widziała minę ludzi gdy mówiłam do niego spokojnie że ja idę do domu jak ustaliliśmy i on może tu zostać sam albo iść ze mną, po czym oddalalam się parę kroków, znowu wrzask i to samo, chyba z 5 razy. W końcu zaczęłam iść szybciej i zawołał żebym poczekalni bo idzie ze mną...oj jaka byłam zła w oczach innych, oczywiście mamy nie oszczedzil mnie i poskarzyl zaraz w domu tacie jaka ja nie dobra jestem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2018, 14:02
-
Monika u nas oczywiście przy każdym wyjściu z placu zabaw czy coś jest ze on nie chce . Ze chce zostać . Działa kompromis .
Czyli mówię ze dwa razy zjeżdża i jedziemy bądź pokazuje na zegarku jak gdzie będzie wskazówka wtedy idziemy . Wtedy przychodzi i bez gadania się udaje . W domu niestety cwaniak przestawia wskazówki na wielkim zegarze jak jest pora spania
-
Chyba Monika musimy przejść ten cały okres i tyle
ja mówię czasem już nie daje rady rozkładać wszystko na atomy jak mówi milion razy „dlaczego „
Głupi przykład
Mówię jedziemy do sklepu
-dlaczego
Bo nie mamy nic do jedzenia
-dlaczego
Bo wszystko zjadłeś
- dlaczego
Bo lubisz jeść jablkuszka i nie mamy
- dlaczego
Bo są zdrowe
-dlaczego
Bo są witaminki
-dlaczego
- bo rosną na drzewie
-dlaczego
I tak w kółko w kółko . Czasem już opowiadam
Głupoty bez sensu bo nie umie inaczej
-
To "dlaczego" to częste jest u dzieci, mój siostrzenicy też tak w kółko pytał. Można zwariować bo już w którymś momencie kończą ci się odpowiedzi. Vincent też często nadużywa "coo?", że niby nie słyszy co przed chwilą powiedziałam, jak powtórzę to znowu "coo?", ale jak zapytam.czy chce loda to zaraz zrozumie
Masz rację, trzeba to przeżyć choć będzie ciężko bo jeszcze nadejdą pytania natury filozoficznejCórka znajomej zapytała kiedyś poważnie po wizycie u fryzjera "mamo a czy włosy, które nie mają właściciela są kochane?", albo moje ulubione "co robi wiatr jak nie wieje?"
-
Monika my jestesmy od roku na etapie pytan filozoficznych, panie w przedszkolu opiwadaja mi ze jak maja jakis temat, to Jas potrafi zadac do niego pytania dopiero po 3-4 dniach, bo tak dlugo nad czyms mysli
Ja uwielbiam zakupy z moim dzieckiem. Zawsze mamy liste zakupow i jak czegos nie ma to nie kupujemy. Ostatnio chcial miski i pyta czy sa na liscie, mowie ze nie, to odlozyl i powiedzial ze szkoda, ze nastepnym razem musimy wpisac. Az babka obok spytala jak udalo nam sie to osiagnac. A ja sama nie wiem, tak poprostu juz jest.
Na placach zabaw itp, tak jak u Magdaleny, uprzedzamy ze np za 10 minut idziemy do domu, potem ze za 5 minut i to tez nie ma najmniejszego problemu, ale Jas jest juz ciut starszy (4,5) wiec tez juz jest latwiej, bo sam wie czego chce. -
Eh dziewczyny miałam sobie wczoraj humor poprawić zakupami i lipa. W Primarku fajne rzeczy. Dla małego coś tam znalazłam, chociaż nie potrzebuje, tyle ciuchów dostałam. No ale chciałam mu coś kupić od nas. Gorzej ze mną. W tej ciąży jestem tak niewymiarowa, że w każdej ale to każdej rzeczy wyglądam poprostu grubo
Przymierzyłam dziesiątki koszulek, spodenek i sukienek. Upocilam się jak świnka i wyszłam z niczym, po tym jak zobaczyłam jaka jest kolejka do kasy
W C&A nawet ciążowe ciuchy na mnie nie pasują, bo o ile w brzuchu ok, to w cyckach wszystko wisi. One mi nawet milimetra nie urosły od początku ciąży. Ostatnia deska ratunku - h&m - kupiłam kilka koszulek i topow, dwie sukienki - wszystko ciążowe, pasuje idealnie, no ale nie chciałam przepłacaćbo wszędzie wyprzedaże na letnie ciuchy ale nigdy nie trafiam na te z h&m mama
Już na żadne zakupy ciuchowe się nie wybieram, będę chodzić w tych kilku rzeczach, które mam i tyle
Ah i jeszcze, żeby tego było mało, to z sukienki zapomnieli ściągnąć to cholerne zabezpieczenie plastikowe. Piknelo jak wychodziłam ale nikt na mnie nie zwrócił uwagi. Dopiero jak wyprałam, to zauważyłam. Jakieś pomysły jak to ściągnąć nie niszcząc sukienki?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2018, 08:50
-
To u nas ostatnio robią furorę gole pupy
gole znaczy w majtach . Na plazy na basenie zawsze zawiesza oko ale najlepsze ze tylko na ładnych pupach Haha pyta tez jak baby wyjdzie z brzuszka i jak papa wsadził Giulie do brzuszka . Bardzo go interesuje ze ja nie mam dingdola tylko on i papa. Dorasta mi chłop Haha
Akilegna
Ja niestety tylko i wyłącznie mam ubrania ciążowe z H&M. Z żadnego innego sklepu mi nie pasują . Sukienki mam 3 i już muszę w nich oblatac do końca . Spodnie długie leżą od hoho czasu . Ostatnio kupiłam pare topów do karmienia i staniki . Z przecenami
To najlepiej online coś złapać . Ewentualnie może uda ci się coś znaleźć na mamikreisel używane lub nowe . Jest dział dla mam ciążowa moda . Ewentualnie ma
https://www.mamalicious.com/de/de/home?gclid=EAIaIQobChMIxJrjkbLf3AIVg73tCh0vEgzAEAAYASAAEgKTU_D_BwE
Ale ceny dla mnie za wysokie
-
Akilegna szkoda ze sie nie udalo jak chcialas
dobrze ze chociaz w h&m cos wybralas...
W Primarku kolejki to obled, jak mi sie zdarzy byc a moze z jedna rzecz bym kupila to tez zazwyczaj idpuszczam bo tam te kolejki to naprawde istny szal zazwyczaj i to bez wzgledu na to jaki dzien i pora...
Co do piersi to tez mi w ciazy ani milimetra nie urosly, ale to na całe szczęście i mam nadzieje ze po porodzie tez nie skocza do gory za bardzo... no ale ja mialam nadzieje ze nie beda rosly bo moje F mi w zupelnosci wystarczy wrecz mogloby zmalec...
A co do tego ustrojstwa to nie mam pomyslu jsk to inaczej mozna zdjac jak w sklepie... moze jakis magnes mocny by to odblokowal?
Ja z tych ciuchow ktore mam typowo ciazowe tez tylko h&m ale duzo ich nie ma bo mieszcze sie w wiele moich sprzed ciazy... wszystkue krotkie spodenki ktore mialam lekkie materialowe na gumce mi pasuja, wiele koszulek i topow tez... wiec ja w sumie z typowo ciazowych mam dwie pary legginsow, dlugie jeansy, krotkie jeansowe, jedna bluzke i dwie sukienki jedna letnia zwiewna z h&m a druga na wesele z mamalicious ale taka ze bez brzuszka tez mizna na jakas okazje ubrac...
Teraz kupilam 3 koszulki do karmienia i dwa biustonosze, ale to na amazon zamawialam z naturany i gorsenii bo niestety z moimi wymiarami nie mam szans na sieciowy biustonosz...Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2018, 09:07
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Magdalena no właśnie mi też pasują najlepiej ciuchy ciążowe z h&m ale na tą końcówkę nie chciałam zbyt wiele kasy wydawać. No trudno, już wydalam i muszę dać radę z tym co mam
Cccierpliwa mam kilka sukienek z przed ciąży, bo zawsze lubiłam luźne na lato ale we wszystkich wyglądam jak wielorybmam jakiś spadek formy, bo czuję się grubo i mało atrakcyjnie
to pewnie hormony
A tak z innej beczki, to zastanawia mnie nasz fotelik kiddy. Czy on Tobie też tak "chodzi" na boki? Dopiero jak docisne siedzeniem to jest stabilny. Wszystko dobrze zamontowane i ustawione i nie wiem czy to tak powinno być, czy jednak nie pasuje do naszego auta. Jeszcze mogę go odesłać -
Akilegna to ja sukienek jak na lekarstwo bo raczej nie chodze, kupilam w sumie na chrzciny jedna a druga na wesele, ale patrzylam tak zeby byly tez fajne do uzytku po ciazy...
Co do fotelika to co masz na mysli z chodzeniem na boki? U nas siedzi porzadnie na bazie tzn wiadomo ze jak sie nim mocno szarpie to kazdy sie milimetr poruszy ale tak to siedzi sztywno, niczym go nie zapieramy
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Akilegna nie to u nas siedzi porzadnie... jeszcze mamy zalozona na siedzenie ta mate chroniaca siedzenie zeby odciskow nie bylo takich i oparcie sie nie brudzilo juz pozniej i na niej dopiero porzadnie to wszystko siedzi...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Monika Naturana nic specjslnego jak fla mnie ale chcialam jakis miekki do karmienia do szpitala i na noc, a ten jako jedyny jeszcze jakos lezy i mi trzyma piersi bo reszta nawet medela to porazka...
Z takich fajnych i super wygodnych jak Gorsenia i Gaia polecam jeszcze Nipplex! Super sa rowniez i naprawde mega wygodne... wiekszosc ciazy w Nipplexach przechodzilam...Monika_DM lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700