Ciąża w Szwecji
-
WIADOMOŚĆ
-
Kochane czy są tu jakieś piękne damy ze Szwecji , które chciałyby sie podzielić informacjami o szpitalach, ginekologach, położnych lub po prostu porozmawiać o wszystkim i o niczym? Pozdrawiam ;*
Rudzia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Cześć dziewczyny, chętnie przyłączę się do wątku, bo już nie długo będzie mnie ten temat też dotyczył. Niestety nie podzielę się jeszcze z Wami moimi doświadczeniami odnośnie opieki medycznej dla kobiet w ciąży w Szwecji, bo ich po prostu nie mam. Jestem dopiero na etapie przenoszenia się do SE, a ciąża już trwa. Natomiast chętnie poczytam wasze spostrzeżenia i jak będę miała jakieś ciekawe news-y, to oczywiście dodam:)
Więc piszcie, piszcie -
nick nieaktualnyCieszę się ze odpowiedziałyście:). JA aktualnie jestem w 5 tygodniu ciązy, to początki. Nie znam szwedzkiego, porozumieiwam się po angielsku. Poweidzcie mi w którym tygodniu, można iść tutaj do lekarza?. Tutaj jest całkiem inaczej niż w Polsce.
A czy orientujecie się cz wogóle jest tuataj jakakolwiek szansa pójścia na zwolnienie chociaż pod koniec ciąży. Ja pracuję cięzko ygodniowo przerzucam 3,5 tony owoców. Teraz strasznie się boję cokolwiek robić, że mogę skrzywdzić dziecko....Rudzia lubi tę wiadomość
-
Kwiauszek to powiem Ci tak.. powinnas isc do Barmorskemottagning na potwierdzenie ciazy, Ona wtedy Cie zapisze tam i bedziesz juz chodzic do niej rwgualnie na wizyty.. tutaj do lekarza sie nie chodzi, polozna prowadzi ciaze ale ja w 9 tyg poszlam do mojego ginekologa zeby potwierdzic i sprawdzic czy wszystko jest dobrze jesli chodzi o zwolnienie to powinnas sie starac o Grsvitetspenning jak masz ciazka prace to nie bedzie problemu zeby to zalatwic ale to musisz ze swoim pracodawca ustalic.. ewentualnie mozesz poprosic lekarza o zwolnienie ale oni nie sa tacy chetni zeby wypisywac bo wlasnie jwst ten gravitetspenning.
-
nick nieaktualny
-
Kwiauszek wrote:Dziekuje bardzo za odpowiedz troche czytałam o tym na forsakringskassan.
A do położnej, wyczytałam ze idzie się w 12 tygodniu?.
jestem teraz w Polsce trzy tygodnie, jak wrócę to od razu się zapisze
mozliwe ale ja bylam wczesniej.. chyba w 7 tygodniu. Nie wiedzialam jak to funkcjonuje, a chcialam gdzies isc potwierdzic ciaze, poszlam do poloznej na potwierdzenie- dala mi kubek do nasiusiania i wsadzila tam test i wyszedl pozytywny wiec odrazu mnie umowila na kolejna wizytr na ktotej juz mnie zapisala w system itd. Mozliwe ze to bylo w 12 tyg, nie pamietam
-
Ja byłam w 5 tyg zgłosić ciążę, po 2 tygodniach kolejna wizyta (taki bardziej wywiad o stylu życia, nałogach, chorobach itp). Dała trochę ulotek i pojemnik na mocz żeby przynieść na kolejną wizytę. Ta odbyła się w 11tc a następnego dnia usg.
Rudzia lubi tę wiadomość
-
Aisa mialas usg? Zlecone przez polozna? Jeeej... ja nie mialam, sama sobie poszlam do gina zeby zobaczyc dzidzie, a usg zlecone przez polozna mialam w 19 tyg i to bylo pierwsze i ostatnie...ale ostatnio bylam sobie prywatnie zeby potwierdzic plec
Skad jestescie dziewczyny?aisa lubi tę wiadomość
-
Rudzia wrote:Aisa mialas usg? Zlecone przez polozna? Jeeej... ja nie mialam, sama sobie poszlam do gina zeby zobaczyc dzidzie, a usg zlecone przez polozna mialam w 19 tyg i to bylo pierwsze i ostatnie...ale ostatnio bylam sobie prywatnie zeby potwierdzic plec
Skad jestescie dziewczyny?
Gdyby nie to to bym miała 2 usg. Wiem, że w niektórych województwach robią 3.
Ja mieszkam na południu Se, tam skąd prom wypływa do Gdyni -
aisa wrote:Tak, zlecone przez położną było. Drugie pod koniec 18 tyg było. Miałam jeszcze dwa pod koniec ciąży bo dziecko leżało bokiem i chcieli robić obrót zewnętrzny ale poczekaliśmy do 37 tc i już był główką do dołu
Gdyby nie to to bym miała 2 usg. Wiem, że w niektórych województwach robią 3.
Ja mieszkam na południu Se, tam skąd prom wypływa do Gdyni
Tzn okolice Sztokholmu?