X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Wielkiej Brytanii
Odpowiedz

Ciąża w Wielkiej Brytanii

Oceń ten wątek:
  • emikey Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiaDina wrote:
    Emikey a jakbyś lekarzowi przedstawiła sytuacje i ktoś inny by odbierał Ci l4? Albo faktycznie jakiś pl lekarz ginekolog tutaj?

Dziewczyny, a czy jak Emikey chce rodzic tutaj to i tak nie musi wyrobić sobie NIN??? I zarejestrować u Midwife??
    Ja wszystko będę miała. I lekarza i położna. Od sierpnia wynajmujemy dom (mąż narazić mieszka w shared house). Jak już będę mieć adres to wtedy wyrobię i numer i znajdę lekarza :) nie wiem ile to tylko potrwa. Może pod koniec sierpnia będę zmuszona przylecieć na wizytę. Mąż jest rezydentem a za kilka miesięcy może już wystąpić o obywatelstwo brytyjskie więc narazić będę pod jego ubezpieczenie. To wszystko już mamy sprawdzony tylko ta kwestia l4. W sumie w sierpniu będę już w 6 miesiącu. Wtedy też brytyjscy lekarze robią problem z l4?

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy Polski ginekolog wystawił by mi zaoczne zwolnienie. Lekarz rodzinny to na pewno, ale nie wiem czy zus wtedy by nie zaczął się interesować czemu zwolnienie od rodzinnego. Szukałam wczoraj polskiego lekarza. W Oksfordzie nie znalazłam ale jest prywatna klinika w Reading, czyli nie tak daleko, otwarta nawet w weekendy i to do pozna.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lepiej szukaj polskiego gina bo tu żeby dostać się do gina angielskiego najpierw musiałabyś iść do GP i on musi dać ci skierowanie a bez powodu medycznego nie ma szans. Szkoda twojego czasu i nerwów.

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey. Kiedyś czytałam w necie jak to ciężko otrzymać zwolnienie u GP. W końcu jakoś w połowie II trymestru postanowiłam sama sprawdzić i GP powiedział, że nie ma problemu. Głównie mówiłam o zmęczeniu, które utrudnia mi pracę, także nie było jakichś specjalnych wskazań medycznych. GP wystawia mi na 2 tygodnie i potem muszę prosić o nowe. Dwa razy już takie dostałam, jutro idę po następne. Nie wiem czy chętnie będzie pisał do końca ciąży czy tylko tak na chwilę. Pytałam jednak położnej czy zmęczenie w ciąży to wystarczający powód do otrzymania zwolnienia a ona na to „oczywiście, przecież tworzysz nowe życie!” :)
    Tutaj jednak wiele zależy od tego na kogo się trafi i od polityki danej przychodni, więc może być różnie.

MiaDina. Ja w I trymestrze też nie byłam w stanie myśleć o wyprawce. To był czas oswajania się z myślą, że jestem w ciąży. Dopiero w II trymestrze to się zmieniło :)
    Ja nie chciałam ani kołyski ani kosza mojżesza, bo to starcza tylko na kilka miesięcy. Wybrałam leżaczek Tiny Love, który rozkłada się na płasko, czyli można używać od urodzenia do chyba 3 roku życia. Ostatnio jednak koleżanka powiedziała, że zostawi dla mnie kosz Mojżesza, więc się zgodziłam. Dostanę za darmo, więc zobaczę czy do czegoś się przyda. Mam duże mieszkanie, więc najwyżej nie będę używać, ale jakbym miała kupować to szkoda byłoby mi pieniędzy.
    Jeżeli chodzi o badania krwi to nic nie zaszkodzi zapytać dzisiaj, a nóż Ci zrobią. Mi GP zrobił bez problemu jak powiedziałam, że jestem zmęczona.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔

Wysłany: 26 czerwca 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kosza mojżesza zgadzam się z Annie. Jeśli masz w domu miejsce i ktoś chce ci go dać w prezencie to bierz śmiało, ale sama bym nie inwestowała bo on posłuży tylko chwilę. Ja mam niezbyt duży flat więc też kupię leżaczek tiny love, będzie 2 w 1 i przyda się przy większym maluchu.

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • sisi Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiaDina ja mam łóżeczko w pokoju córeczki, a kosz mojżesza w naszej sypialni, czy sie sprawdzi okaże się za parę tygodni.

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odkupiłam od koleżanki używane łóżeczko z materacem. Podobno najlepiej jest kupić nowy, ale mówiła, że ten jej jest bardzo dobrej jakości, więc się skusiłam.
    Jest to materac 'Pocket spring mattress'. Czy ktoś wie jaki to rodzaj materaca w polskim tłumaczeniu? :)

mnNAp0.png
    80wKp0.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2017, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie1981 ten materac jest bardzo dobry. Ostatnio jak byliśmy na evencie to mówili właśnie o tych materacach. Tutaj masz notkę z neta ;
    Materace kieszeniowe (woreczkowe, kieszonkowe) - Materace wykonane na podstawie sprężyn kieszeniowych, które nie są ze sobą połączone drutem, lecz cienkim woreczkiem tkaninowym. Takie rozwiązanie daje mnóstwo elastycznych punktów podparcia dla kręgosłupa i świetnie dostosowuje się do kształtu ciała. Im więcej sprężyn w danym modelu tym więcej punktów podparcia, a co za tym idzie wyższy komfort snu. Dzięki temu, że każda sprężyna pracuje osobno materac woreczkowy jest bardzo cichy. Sprężyny układają się liniowo i wraz ze wzrostem obciążenia, proporcjonalnie się uginają. Siadając na modelu kieszeniowym, dość mocno się w nim zagłębimy, będzie też trudniej się obrócić, jednak, gdy się na nim położymy bardzo dobrze dopasuje się do kształtu ciała.

Annie1981 lubi tę wiadomość

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga1402. Dziękuję, czyli faktycznie wynika, że jest dobry :)

100noga. Ja tu cały czas zaglądam po jakieś wieści a tu nic ;)

mnNAp0.png
    80wKp0.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2017, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co u was ? Jakieś wieści. ?

• 100noga Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2017, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam dzisiaj o 4 rano do domu, ale nie miałam siły nic pisac ;) Po drugiej wizycie na IP zostałam w szpitalu, chwilę później miałam już podaną oksytocynę. Poród zakończony po 13h kleszczowo (bo tak jak wspominałam wcześniej mały był dziwnie ułożony i do samego końca sie nie odwrócił). Jak będę miała więcej siły to napiszę coś więcej. Póki co jak dla mnie połóg 100x gorszy niż sam poród.

A Syneczek zdrowiutki i śliczny :) :) :)

aga1402, EwusiaCh, sisi lubią tę wiadomość

9f7janlii84l7liv.png

Wysłany: 27 czerwca 2017, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100noga gratulacje! Super, że masz już synka przy sobie :) dzięki, że się odezwałas, wszystkie się zastanawiałyśmy co się z wami dzieje. Jak dojdziesz do siebie napisz coś więcej :)

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2017, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100noga gratulacje ;))) niech się chowa zdrowo. Wszystkiego dobrego.

• Olcia99 Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100noga gratulacje! najważniejsze że jesteście już razem :)

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100noga. Gratulacje! Rozumiem, że nie masz teraz czasu pisać, ale cieszę się, że dałaś nam znać, że synek już jest z Tobą :)

Ja dzwoniłam do przychodni po kolejne zwolnienie i już na mnie czeka. Idę dziś odebrać. To już trzecie dwutygodniowe zwolnienie, które mi tu wypisują z uwagi na zmęczenie i stres, więc na prawdę nie jest tak źle jak mówią ;)

mnNAp0.png
    80wKp0.png

• EwusiaCh Koleżanka

Wysłany: 28 czerwca 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100noga gratulacje :-)

Ale mnie teraz strach obleciał lekki,czyżbym była następna????

eiktpc0zdn58lkb6.png

23/05/17 moja kruszynka wazy już 2kg i 268 gram :-)
  • sisi Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100noga gratulacje!!! :)

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2017, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tutaj nie jest tak ze musisz pracować 8 tyg przed 15tc do porodu żeby mieć macierzyńskie od pracodawcy. Jednak gdy idziesz na zwolnienie na 4 tyg przed porodem to już nalicza się z macierzyńskiego? Z tego co wyczytałam to ja będę musiała robić juz cały czas aż do planowanego macierzyńskiego bo inaczej na zwolnieniu wypłata by była ~ 80f a trzeba zarabiać min 113tyg żeby mieć macierzyńskie od pracodawcy
    dobrze mowie ?
    Ja ostatnie dwa tyg byłam na zwolnieniu lekarz mi wpisał bez problemu bo powiedziałam ze mnie w pracy szef stresuje itd. Ale już wróciłam do pracy bo czas goni a i on się uspokoił.

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na stronie gov jest napisane, że żeby mieć płatny maternity od pracodawcy musisz:
    - Być zatrudniona u niego ciągiem min 26 tyg do 25 tyg ciąży
    - Zarabiać średnio min 113£
    Ja to rozumiem tak, że jeśli ktoś pracuje rok czy dłużej i w trakcie ciąży jest na zwolnieniu to i tak dostanie kase od pracodawcy bo oni wyciągają średnią z zarobków ogólnie a nie tylko tych z okresu ciąży. Problem miałaby osoba która po tygodniu od zatrudnienia się zaszłaby w ciąże i poszła na zwolnienie.

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2017, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale teraz co byłam na zwolnieniu to osoby ze związków mówiły ze 8 tyg do 15tyg przed porodem musisz zarabiać tyg min 113 a zwolnienie jest płatne ok 80 czyli już odpada. A to jak długo pracujesz u danego pracodawcy to wpływa tylko ja to kto będzie płacił macierzyński.

‹‹ 455 456 457 458 459 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ